of 64204 LinkedIn

Luttelgeest legt gebiedsverbod op aan journalisten

Burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder heeft gisteren een noodverordening uitgevaardigd vanwege een informatieavond over een nieuw asielzoekerscentrum in de gemeente. De verordening gold in een straal van 5 kilometer rond het dorp en duurde tot middernacht. Journalisten werden uit het gebied verwijderd.

Burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder heeft gisteren een noodverordening uitgevaardigd vanwege een informatieavond over een nieuw asielzoekerscentrum in de gemeente. De verordening gold in een straal van 5 kilometer rond het dorp en duurde tot middernacht. Journalisten werden uit het gebied verwijderd.

Tweede azc
Luttelgeest heeft al sinds 1987 een azc dat in een voormalig recreatiepark is gevestigd. Het is volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) één van de eerst geopende opvangcentra in Nederland. Donderdagavond wordt gesproken over een mogelijk tweede azc in de gemeente. De informatieavond was besloten en alleen bedoeld voor direct omwonenden die een uitnodiging hebben ontvangen.

Toegang ontzegd
Burgemeester Aucke van der Werff vreesde voor ongeregeldheden en vaardigde de noodverordening uit. Journalisten van Omroep Flevoland die verslag wilde doen van de bijeenkomst werd de toegang ontzegd. Maar volgens hoofdredacteur Allard Berends van de omroep werd de journalisten tevens te verstaan gegeven dat zij binnen een straal van vijf kilometer geen burgers mochten aanspreken over dit onderwerp.

Noord-Korea
Hoofdredacteur Allard Berends van Omroep Flevoland noemt de actie van de burgemeester een schande en overweegt aangifte te doen. ‘Het noodbevel schijnt uitgevaardigd te zijn, maar dat is dan stiekem gebeurd. Het is niet gecommuniceerd,’ zegt Van der Werff in een interview met het Radio 1 Journaal. ‘Het is te bizar voor woorden. Hier is een heel gebied ontoegankelijk gemaakt voor journalisten. We maken ons druk over Turkijje, over Noord-Korea, maar hier wordt een heel gebied gesperd, dichtgegooid.’

Kamervragen
De Groep Bontes/Van Klaveren heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan de ministers van Binnenlandse Zaken en van OC&W over de noodverordening. Het Genootschap van Hoofdredacteuren trok eerder deze week aan de bel, nadat een aantal gemeenten pers weerden bij informatiebijeenkomsten over asielzoekerscentra. Volgens de hoofdredacteuren is door het reguleren van journalisten de persvrijheid in het geding.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door secretaris PEL (secretaris) op
Een echte democraat, deze burgemeester: een angsthaas en een malloot. Gisteravond hier raadsvergadering over een noodopvang voor 600 man: meer politie en bewakers dan publiek op de tribune, maar de pers, incl. de tv was in grote getale aanwezig in de raadszaal. En zo hoort het ook. Iedereen mag horen en zien was de raadsleden zeggen over dit onderwerp. Juist door stiekem gedoe krijg je de poppen aan het dansen. De vergadering verliep rustig en op de tribune met zowel voor als tegenstanders, ging niets fout. Zo kan het ook. Wat betreft het incident in het bericht: als ik journalist was geweest, had ik me gewoon laten arresteren. Laat de zaak maar voorkomen. Gewoon even burgers aanspreken op de stoep van het gemeentehuis...
Door Marjorie Teunis (NOYB) op
Wat mij betreft 'not done'. Sinds wanneer mag de overheid de media controleren. Wat, als er nu een journalist binnen een straal van 5 kilometer woont? Wat als niet-journalisten hun telefoon als camera gebruiken? Wow.... dit is een burgemeester onwaardig. Of je nu voor of tegen bent, waarom het nieuws mijden. Wat is er gebeurd met transparantie van overheidsbeleid of is een informatieavond niet voor journalisten bestemd? Angst is een slechte raadgever.
Door t. faber op
Het zoveelste bewijs van de smetvrees van politiek correct Nederland voor alles wat naar kritiek op haar vreemdelingen- en minderhedenbeleid riekt.
Door TheoU (Burger) op
tIs niet zo onbegrijpelijk dat de burgemeester escalerend protestgedrag vreest, als er (nieuws)camera's in de buurt zijn. Slimmer dan het weren van journalisten, ware het geweest als hij een noodverordening met een verbod op CAMERA's binnen een kring 5 km had uitgevaardigd.

Vacatures

Van onze partners