of 59329 LinkedIn

Luisteren naar ervaringen statenleden

De eerste van in totaal vijf podcasts speciaal voor jonge aspirant-statenleden is dinsdag online gegaan. Het is een initiatief van de provincies en bedoeld voor mensen tussen de 20 en 40 jaar die overwegen de provinciale politiek in te gaan.

De eerste van vijf podcasts speciaal voor jonge aspirant-statenleden is dinsdag gepubliceerd. Het is een initiatief van de provincies en bedoeld voor mensen tussen de 20 en 40 jaar die overwegen de provinciale politiek in te gaan. Tot in september kunnen mensen zich kandidaat stellen. In maart volgend jaar zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. 

Reëel beeld

‘We willen zo jonge mensen interesseren de politiek in te gaan’, vertelt Monique Hennink, woordvoerder van provinciekoepel IPO. ‘We zien dat veel mensen het statenlidmaatschap overwegen, maar niet precies weten wat ze te wachten staat. Via de podcasts, een medium dat jonge mensen aanspreekt, willen we ze een reëel beeld schetsen. Ja, de vergadering duren soms lang en ja, je moet veel stukken lezen, maar je kunt ook echt iets bereiken.’

 

Vaardigheden

De provincies richten zich in deze campagne met name op jonge mensen. ‘Er zijn best jonge statenleden, maar die zijn wel in de minderheid’, aldus Hennink. Per aflevering vertelt statenleden (tussen de 20 en 40 jaar) - van verschillende partijen en uit verschillende provincies - in een krap half uur over een aspect van het werk. Hoe kom je op het idee statenlid te worden, staat centraal in de eerste aflevering. De jonge statenleden vertellen in de andere afleveringen wat het statenwerk inhoudt, welke vaardigheden je moet hebben, waar je rekening mee moet houden en wat het betekent voor je werk en privéleven. ‘Maar ze vertellen ook waarom het geweldig is om te doen en wat ze ervan hebben geleerd’, aldus Hennink.


Te belangrijk

Tot 15 augustus worden de in totaal vijf podcasts gepubliceerd. Ze blijven online staan. ‘Absoluut’, antwoordt Hennink op de vraag of het geen vreemde periode is om nu met de podcasts te komen, midden in de vakantieperiode. ‘We wilden echter niet langer wachten, omdat kandidaten zich tot in september kunnen melden om kandidaat te worden. Het is te belangrijk om tot na de vakanties te wachten.’     

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.