Advertentie

'Lonen ambtenaren drie jaar bevriezen'

De VVD wil de salarissen van alle ambtenaren en politici in Nederland de komende drie jaar bevriezen. Ook de uitkeringen mogen tot en met 2011 niet stijgen.

18 maart 2009

Staatsschuld in toom
Op die manier moet de staatsschuld tijdens de recessie in toom worden gehouden. Dat heeft VVD-leider Mark Rutte woensdag gezegd. De liberalen willen met de twee ingrepen miljarden bezuinigen, oplopend tot een besparing van 2,8 miljard in 2011. Overigens wil de partij wel de AOW'ers ontzien.

 

Extra maatregelen
In totaal wil de VVD in 2011 16,2 miljard minder uitgeven. In dit bedrag is het bevriezen van de lonen meegenomen, maar ook extra maatregelen zoals het afschaffen van de zogeheten aanrechtsubsidie en de bezuinigingen die de partij al rond Prinsjesdag vorig jaar aankondigde.

 

Signaalwaarde
In zijn plannen houdt Rutte vast aan de Europese afspraak dat het begrotingstekort niet hoger mag uitvallen dan drie procent. Daarmee is ook voor de VVD de 'signaalwaarde' van twee procent uit het regeerakkoord niet langer het uitgangspunt. De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie lieten die grens al eerder los omdat draconische bezuinigingen noodzakelijk zouden zijn om er nog aan te kunnen voldoen.

 

Vertrouwen
Overigens lukt het de VVD niet om in 2010 binnen de begrotingsafspraken te blijven, want dan staat in de liberale plannen een tekort van 3,55 procent genoteerd. Rutte beschouwt het in de hand houden van het begrotingstekort van het grootste belang, omdat het laten oplopen ervan het vertrouwen van burgers in de overheid ondermijnt.

 

Hogere pensioenleeftijd
Rutte vindt dat het kabinet te veel treuzelt. 'Iedere dag dat dit kabinet treuzelt, verhoogt de rekening die bij onze kinderen en kleinkinderen komt te liggen.' Hij bepleit een 'eerlijk verhaal'. 'Dit is geen tijd voor valse verwachtingen.' Hij wil structurele hervormingen als een hogere pensioenleeftijd en een kortere WW-duur.

 

De VVD'er is zeer kritisch over het aanbod van werkgevers en vakbonden voor loonmatiging, investeringen in de economie en het handhaven van de AOW-leeftijd op 65 jaar. Volgens Rutte wordt de rekening helemaal bij de overheid gelegd.

 

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem Kamps / Ambtelijk secretaris OR
Beste Mark,

Heb je er ooit wel eens bij stil gestaan dat er een generatie is die aan alles meebetaalt en heeft meebetaald (VUT, etc.) maar die er zelf nooit iets van zal zien. Die generatie mag straks werken tot z'n 67ste (als het al niet langer wordt) en mag nu ook weer opdraaien voor de graaicultuur van de banken en aandeelhouders. Als ik me ooit 'Jan met de pet' heb gevoeld is dat nu wel. Overigens, 'onze kinderen'? Sinds wanneer heb jij die?
Rob Ossel / FPU
De bijna 4 miljoen gepensioneerden van het ABP en veleandere gepensioneerden , die ook overal aan hebben meebetaald , zullen minstens 5 jaar op de nullijn zitten . Als lonen stijgen , doen prijzen dat ook en zullen de gepensioneerden extra de dupe zijn .Dus prima , iedereen gelijk , geen scheefgroei doordat de ene groep wel inkomensverbetering heeft en de andere niets.
Overigens, de pensioenduur is thans gemiddeld 2 a 3 keer zo lang als in 1957 toen de aow kwam . Is het redelijk te verlangen dat het toenemende aantal levensjaren uitsluitend ten goede komt aan het niet werkzame deel van het leven ? Lijkt me onbetaalbaar.
Cees / beleidsmedewerker
Natuurlijk Mark, gemakkelijk scoren. Ik wil de lat wat hoger voor je leggen. Je spreekt je ook uit voor het terugvorderen van de bonussen bij de banken c.s. of voor een belastingtarief van 90%. Zie wat Obama doet in de USA. Doe dat ook hier in NL! Tot die tijd geen deal.
Jan Vrijsen / adviseur
Bezuinigen betekent bij de VVD en vaak ook bij andere partijen de rekening bij de burgers leggen. Langer werken, minder te besteden inkomen bij stijgende prijzen afschaffen van extra's. Wanneer steekt de overheid eens de hand in eigen boezem en houdt het op met miljoenen verslindende projecten die weinig redement opleveren. Voorbeeld de reintegratiegelden van de afgelopen jaren afgezet tegen het uiteindelijk rendement.
Voor onbenullige projecten worden vaak miljoenen aan subsidie verleent zonder dat goed wordt nagegaan wat het redement nu feitelijk is geweest.
Kijk ook eens naar het benodigde aantal ambtenaren bij deregulering! Gebruik de vergrijzing voor een verjonging van het ambtenarencorps en ook bij het bedrijfsleven in plaats van te beginnen met verhoging van de AOW-leeftijd.
Ik vind de voorgestelde oplossing van de heer Rutten kortzichtig, eenzijdig en te gemakkelijk. Mijn stem krijgt hij niet meer bij de volgende verkiezingen.
Hjalmar Silberman / Beleidsmedewerker/ oud voorzitter Ondernemingsraad
Beste Mark,

Typisch VVD gebral. Mag ik je er even aan herinneren dat de stront waar we nu in zitten voor het over grote deel te danken aan mensen waar jou partij zich hard voor maakt, namelijk zakkenvullende bank directeuren. Vet betaalde blinde toezichthouders en bonus verslindende niet functionerende ''top?'' managers.

Het gelach moet uiteraard door de gewone man in de straat en de makkelijk te slachten ambtenaraen betaald worden.

Kijk Mark, ik werk vanaf mijn 14e en ben op dit moment aan mijn 40e arbeidsjaar bezig. Vanaf 18 jaar betaal ik al aan alle door regeringen bedachte regelgeving mee. Ik ging er vanuit op mijn 62e te kunnen stoppen met werken om te genieten van het leven wat mij nog rest en eindelijk dingen te kunnen gaan doen die ''IK'' leuk vind.

Dat de levens verwachting van mensen gestegen is, is alleen maar mooi. Dan blijft er meer tijd over voor de leuke dingen. Jij wil dat ik blijf werken tot mijn 67e (of nog mooier, tot ik er dood bij neerval, lekker goedkoop) 67 houdt in dat ik op dat moment 53 jaar gewerkt heb. Met de levens verwachting van nu heb ik (als ik geluk heb) nog 7 tot 10 jaar die ik zelf mag invullen. Betaald door jaren lange, door mijzelf opgebrachte premies, aangevuld met wat spaargelden (die door de crisis, veroorzaakt door jou vriendjes, inmiddels met de helft is verminderd). Een naar mijn mening toch wat scheve verhouding 53 om 10.

Geld smijterij aan onbetaalbare oorlogsvliegtuigejes, debiele projecten als de Noord - Zuidlijn, vette premies, bonussen, loonsverhogingen voor absoluut niet functionerende, zogenaamde top lieden enz. enz. moet uiteraard gestand blijven.

Ik hoorde de directeur van het CPB pas nog zeggen dat loonmatiging ons niet helpt de economische crisis het hoofd te bieden en hij heeft gelijk. Als je geen geld hebt, kun je het ook niet uitgeven en dat is nu juist het probleem. Jij hebt dat niet door, want jij hebt uiteraard geld genoeg.

Beste Mark, met je nog 40 jaar, een nietszeggend arbeidsverleden, zonder kinderen, je begrijpt echt niets van het leven en de crisis waarin we verkeren. Je lult als een kip zonder kop, vort, terug in je hok!!
Jan Vis / Onderzoeker
Beste Mark,
Ik sluit mij in het geheel aan bij Hjalmar Silberman en Willem Kamps.
Ook ik werk vanaf mijn 14 jaar en ben nu 57 jaar. Kon net niet met 55 + en kan wel tot mijn 67jaar doorwerken.
Altijd zonder gemor meebetaald voor jong en oud, kan jij niet zeggen.
Wat dacht je van jezelf om door te gaan tot je 70ste jaar want zo lang werk jij denk ik nog niet.
J F Hollander / buitengewoon opsporingsambtenaar/marktmeester
Daar ik al vanaf mijn 16 jaar aan het arbeidszame leven deelneem en nu bijna mijn 62 jaar ga halen, wens ik niet door de heer M. Rutte gekapitteld te worden om tot mijn 67e te blijven werken en de komende jaren mijn salaris te laten bevriezen. Ook ik wens in 2010 op mijn 63e met FPU te gaan.En met de vorige reacties, daar kan ik alleen maar ook met mijn medecollegae achter staan. Echt de grootste zakkenvullers zouden weer buiten schot vallen.
Harm Gerssen / lid van een politiek ouderen platform
Beste Mark,
Ik kan mij helemaal vinden in de reactie van Cees. Enige vorm van zelf reflectie van de door jou mede vertegenwoordigde groep zou niet misstaan, ik stel dit op deze manier omdat ik weet dat er ook VVD-ers zijn die hier anders over denken. Mijn advies is koester die mensen, want daar zijn er meer van dan de bekende zakkenvullers.
Hjalmar Silberman / Beleidsmedewerker/ oud voorzitter Ondernemingsraad
Kijk Mark,

Dat is nu precies wat ik bedoel; Uit de volkskrant van vandaag:

Van onze economieredactie
gepubliceerd op 19 maart 2009 15:02, bijgewerkt op 19 maart 2009 15:58

AMSTERDAM - Minister van Financiën Wouter Bos betreurt de welkomstbonus van 100 duizend aandelen die de nieuwe ING-bestuurder Patrick Flynn krijgt. 'De reputatie van het bankwezen wordt hierdoor verder beschadigd.' Bos hoopt dat het nieuwe beloningsbeleid dat ING in 2010 invoert aan deze praktijken een einde maakt.

En dan; Bos ''hoopt'' NEE! ingrijpen klojo het is namelijk ''ons'' geld wat die k.**bank overeind houd, en wij wensen niet dat daar op deze manier mee wordt omgegaan.

Mark, doe een een jaartje achter vuilniswagen, of op je knietjes straten maken, voor een nog geen modaal salarisje. Misschien dat je dan het niveau hebt om met deze mensen van gedachten te mogen wisselen.
VISSER / PROJECTLEIDER
er worden miljarden in het voorkomen van omvallende banken gestort, ontstaan door een heersende graaicultuur bij directies en aandeelhouders.
Nu gaan wij met 1 a 2 miljoen tot uiterlijk miljard deze kosten opnieuw ophoesten?
Ik heb voor mijn ouders en mij zelf aan AOW betaalt, mag straks opnieuw betalen...? Nee ik voel mij langzaam uitgeknepen door de huidige zakkenvullende politici van een VVD, CDA en PvdA. Opdeze wijze spelen wij die mafketel van een Wilders in de kaart.
Nederland wordt wakker
Ricus Tiekstra / beleidsmedewerker
Wat valt er nog aan toe te voegen? In de jaren 80 moesten we boos worden op koos. Ook van de VVD. Wat moet je nu met een HARK als MARK? Het is wat velen al roepen: de VVD weet in tijden van crisis alleen maar te roepen dat ambtenaren het voorbeeld moeten geven en moeten inleveren. Op het moment dat het goed gaat mogen ambtenaren vervolgens achteraansluiten. En dan maar klagen dat het ambtelijk apparaat niet functioneerd. Op de manier van de VVD blijven de goede mensen naar het bedrijfsleven lopen.
Advertentie