of 59250 LinkedIn

Lokale PvdA'ers wél tevreden over Haags akkoord

Rehwinkel vreest dat de PvdA de boot heeft gemist nu het geen deel uitmaakt van de partijen die een akkoord voor 2012 hebben gesloten. Asscher ziet belangrijke punten.

Lokale PvdA-politici zijn veel minder kritisch over het akkoord dat CDA, VVD, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie hebben gesloten over de begroting van 2013 dan de landelijke PvdA. Lokale kopstukken als Peter Rehwinkel (burgemeester van Groningen) en Lodewijk Asscher (wethouder Amsterdam) zeggen dat in diverse media.

Buiten regering
Rehwinkel betreurt het dat zijn partij niet mee heeft gedaan aan de totstandkoming van het akkoord. Op de website van lokale omroep Oog zegt hij had de PvdA als bestuurspartij verantwoordelijkheid had moeten nemen. Hij vreest dat hierdoor de PvdA uit een toekomstige regering blijft. Rehwinkel zegt in het interview ook dat GroenLinks en D66 veel hebben bereikt en dat de echte pijnpunten uit het eerdere bezuinigingsplan zijn gehaald.

Bijzonder onderwijs
Als positief bestempelt hij dat de bezuinigingen op het openbaar vervoer deels van de baan zijn,  dat het hoge btw-tarief op cultuur niet doorgaat en dat de bezuinigen op het bijzondere onderwijs zijn teruggedraaid. Minder te spreken is hij over de nullijn voor ambtenarensalarissen en onderwijzend personeel en de huurverhoging voor de middeninkomens, staat te lezen op de website van Oog.

Belangrijk voor Amsterdam
Wethouder Asscher zegt op de site van het Parool 'Er zitten belangrijke punten in die heel positief zijn voor Amsterdam.' Hij is blij dat de bezuinigingen op het passend onderwijs en het persoonsgebonden budget van de baan zijn. 'Ik kan heel moeilijk een oordeel vellen over hoe het politiek is gegaan en waarom de PvdA dit niet steunt. Als Amsterdamse wethouder stel ik vast dat een aantal van mijn zorgen voor kwetsbare groepen geheel of gedeeltelijk is weggenomen. Een hele opluchting', aldus Asscher in het Parool.

Kiezer
Uit een onderzoek onder 14 duizend mensen, gehouden door het tv-programma EenVandaag, blijkt dat ook de meerderheid van de PvdA-kiezers achter het akkoord staat. Bijna twee derde (65 procent) van de PvdA-kiezers kan zich vinden in de plannen van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hannes Haganum (Kritisch ambtenaar) op
Wat zich nu binnen de PvdA afspeelt, moest gewoon gebeuren. Het is een natuurlijk proces. De PvdA is een zielloze partij geworden. De gewone man zijn ze al 30 jaar geleden uit het oog verloren. Het ontbreekt bij de PvdA volledig aan
een worteling in de maatschappij. De verpleegster, de poltieman, de onderwijzer en de treinconducteur, zij hebben geen stem binnen die partij. Dat kan Diederik Samson ook niet in een paar maanden veranderen.