of 60220 LinkedIn

Lokale politiek is leuk

De gemeentepolitiek heeft de naam dat het veel tijd kost en weinig oplevert. Behalve dan een publieke afstraffing als je een fout maakt. 

De gemeentepolitiek heeft de naam dat het veel tijd kost en weinig oplevert. Behalve dan een publieke afstraffing als je een fout maakt. 

In zijn boek Van fractie-assistent tot minister-president verzet auteur en voormalig raadslid Bram Gerrits zich tegen dat beeld. Volgens hem is een gemeenteraadslid gemiddeld maar 16 uur per week kwijt aan raadswerk. Veruit de meeste vrijwilligers, raadsleden en wethouders halen de eindstreep zonder problemen. ‘Veelal met veel plezier’, aldus Gerrits: ‘Het leuke van een functie in de lokale politiek is dat er veel ruimte voor eigen initiatief is. Je kunt je vastbijten in een onderwerp, zoals een gevaarlijk kruispunt of een basisschool zonder gymzaal. En veel meer dan in de Tweede Kamer kun je in zo’n geval iets concreets bereiken. Je kunt heel direct invloed hebben op wat er in je gemeente gebeurt.’ Maatschappelijk betrokken burgers moeten weer zin krijgen om de politiek in te gaan. Te veel mensen laten zich weerhouden door het vooroordeel dat er alleen maar geruzied wordt.

Met zijn boek hoopt de auteur mensen te enthousiasmeren voor politiek werk, met name door te beschrijven hoe de dagelijkse politiek écht werkt. Hoe kun je op een verkiesbare plek komen, waarom is achterkamertjespolitiek zo belangrijk en hoe overleef je een bijeenkomst met boze burgers? Gerrits: ‘De meeste raadsleden en wethouders komen hier door schade en schande achter, zoals ik. Door een realistisch beeld te schetsen van de alledaagse politiek probeer ik mensen die twijfelen over te halen.'

‘Van fractie-assistant tot minister-president - Een survivalgids voor politici’, Bram Gerrits, uitgeverij Haystack, 19,95.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.