of 64120 LinkedIn

Lokale politici willen strengere handhaving rookverbod

Tweederde van de lokale politici wil een hardere aanpak van het niet naleven van het rookverbod in de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van DirectResearch onder 1100 burgemeesters, wethouders en raadsleden.

Gemeenteraadsleden, wethouders en burgemeesters zijn ontevreden over de controle op het rookverbod in de horeca. Uit onderzoek van DirectResearch onder 1100 lokale politici blijkt dat tweederde strengere handhaving wil.

Alleen SP'ers niet enthousiast over succes rookbeleid
Aanleiding van het onderzoek waren cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waaruit bleek dat in een derde van de Nederlandse cafés nog altijd wordt gerookt. En dit terwijl staatssecretaris Van Rijn streeft naar een volledig rookvrije horeca op 1 juli 2014. Niettemin vindt tweederde van de lokale politici het overheidsbeleid van rookvrije horeca grotendeels geslaagd, aldus DirectResearch. Uitzondering zijn lokale SP’ers. Zij zijn minder enthousiast over het succes.

Meer controles
Toch wil ook tweederde dat het niet naleven van het rookverbod harder wordt aangepakt. Zij willen meer controles, een tijdelijke sluiting van horecagelegenheden die stelselmatig het rookverbod negeren, bijvoorbeeld voor een periode van twee weken, of hogere boetes voor het overtreden van het rookverbod. Als na 1 juli ook horecagelegenheden zonder personeel rookvrij moeten zijn, verwacht tweederde van de lokale politici dat het aantal overtredingen zal afnemen. Negen procent verwacht dat de horeca echt 100 procent rookvrij wordt, 27 procent verwacht geen effect van een totaalverbod en 7 procent dat meer zal worden gerookt.

Alcoholverbod beter nageleefd dan rookverbod
Verder is interessant dat meer dan de helft van de ondervraagden (53 procent) denkt dat het alcoholverbod beter door horecagelegenheden zal worden nageleefd dan het rookverbod. Ook is 70 procent tegen de inzet van loktieners bij horecacontroles. Bijna 80 procent denkt dat vijf jaar na de verhoging van de leeftijdsgrens voor alcohol jongeren onder de 18 nog in maximaal 30 procent van de cafés en discotheken alcohol zal kunnen krijgen. Maar 9 procent denkt dat aan hen dan helemaal geen alcohol wordt geschonken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk Heinen (research consultant) op
In reactie op de heer Janssen: Het betreft wel degelijk het aantal deelnemers en niet het aantal benaderde personen. Aan het onderzoek naar het rookverbod hebben 1.100 lokale politici deelgenomen. Het onderzoek naar het draagvlak voor een vuurwerkverbod is zowel in 2013 (n=400) als in 2014 (n=1.600) uitgevoerd.
Door L. Janssen (Medewerker universiteit) op
Opvallend is dat direct research verkeerde aantallen noemt. Het betreft in dit geval niet de response, maar het aantal benaderde personen.

Hetzelfde gebeurde bij het onderzoek over vuurwerk http://www.persbericht.nu/lokale-politici-voorst … (400 personen benaderd, terwijl naar buiten wordt gesproken over een onderzoek van 1.600 personen)