Advertentie

‘Lokale invloed regelen in Verdrag van Lissabon’

De invloed van lokale en regionale besturen zou moeten worden geregeld in het Verdrag van Lissabon. Die boodschap gaf Herman van Rompuy af aan Europese lokaal en regionaal bestuurders in het Comité van de Regio´s in de aanloop naar de start van de Conferentie over de Toekomst van Europa.

07 mei 2021
Herman-Van-Rompuy-675.jpg

De invloed van lokale en regionale besturen zou moeten worden geregeld in het Verdrag van Lissabon. Die boodschap gaf Herman van Rompuy af aan Europese lokaal en regionaal bestuurders in het Comité van de Regio´s in de aanloop naar de start van de Conferentie over de Toekomst van Europa.

Van Rompuy, oud-premier van België en oud-voorzitter van de Europese Raad, leidt samen met een aantal Europese oud-ministers en oud-leden van de Europese Commissie een club van wijzen voor het Comité van de Regio´s (CvdR). Die lokale invloed kan in zijn ogen tot stand komen door de participatie-procedures van nationale parlementen uit te breiden naar regionale parlementen.

 

Ruimte voor verbetering

Dat is opmerkelijk want in Brussel houden weinigen er rekening mee dat de Conferentie over de Toekomst van Europa leidt tot grote veranderingen in het Europese politieke bestel. De Conferentie gaat vooral om het vergroten van de participatie van de burger. Zo hebben elf lidstaten, waaronder Nederland een zogeheten non-paper opgesteld waarin staat dat er niet moet worden getornd aan de inter-institutionele balans en competenties.

Wel pleiten ze tegelijk voor het verbeteren van de rol van nationale parlementen inclusief de toepassing van de subsidiariteitsregel, die inhoudt dat wordt gekeken naar het niveau waarop een taak het best kan worden uitgevoerd. President Apostolos Tzitzikostas van het CvdR gelooft dat er in de verdragen ruimte is om beter bestuur en betere wetgeving te produceren.

 

Bestorming Capitool

Van Rompuy bepleitte een betere democratische inbedding in input, dus bijvoorbeeld door burgerdialogen met gekozen lokale en regionale politici over de Europese Unie op lokaal en regionaal niveau.  Dat moet leiden tot beleidsuitkomsten met vertrouwen van de burger. Zijn diagnose is dat democratie steeds minder een concept is waar delen van de bevolking naar kijken als oplossing. De bestorming van het Capitool in de Verenigde Staten betitelt hij als de meest visuele wake-up call voor alle democraten ter wereld. ´Politieke uitwisselingen ontaarden te vaak in een irrationele confrontatie van negatieve emoties´, aldus Van Rompuy. Zijn tegenwerping: ´Democratie kan niet bestaan zonder echte conversatie in de maatschappij en in het bestuur.’ Zijn club van wijzen wil in het najaar een dialoog over de staat van de democratie organiseren.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Democratie kan niet bestaan zonder echte conversatie in de maatschappij en in het bestuur, aldus van Rompuy. Een juiste conclusie, maar een gotspe uit de mond van een Eurofiel. Als De Europese Unie zich werkelijk iets van de mening van de burgers zou aantrekken, zouden ze ons minder Europese Unie opdringen.
Advertentie