of 62812 LinkedIn

Lokale bestuurders vaker agressief bejegend

Nederlanders die een politiek ambt bekleden, zoals burgemeesters en raadsleden, hebben het afgelopen jaar vaker met agressie te maken gehad dan in eerdere jaren. Het aantal politici dat de afgelopen twee jaar via sociale media agressief werd benaderd is zelfs verdubbeld, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag weten.
10 reacties

Nederlanders die een politiek ambt bekleden, zoals burgemeesters en raadsleden, hebben het afgelopen jaar vaker met agressie te maken gehad dan in eerdere jaren. Het aantal politici dat de afgelopen twee jaar via sociale media agressief werd benaderd is zelfs verdubbeld, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag weten.

Vluchtelingencrisis
Een van de mogelijke redenen voor de stijging is de vluchtelingencrisis, die aanleiding was voor een reeks inspraakavonden in gemeenten, stelt het ministerie. Zorgen over asielzoekers mogen wat minister Ronald Plasterk betreft echter nooit leiden tot agressie tegen politici.


'Inwoners van een gemeente hebben altijd het recht om hun mening te geven over bijvoorbeeld de komst van een asielzoekerscentrum, maar het is volstrekt onacceptabel als dit gepaard gaat met gescheld of zelfs bedreigingen', aldus de minister. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Paul Vreeke (directeur / eigenaar APAPS) op
Ik vraag mij in alle eerlijkheid af of de toename van agressie richting lokale bestuurders ook niet komt doordat de burgers gaan 'opschalen'. Dat de maatregelen die getroffen zijn om de ambtenaren weerbaarder te maken in het nadeel werken van de bestuurders.
Door Arthur op
De gemeenten mogen vreemd genoeg zelf wel alles zeggen in deze nieuwe zeer onprettige samenleving.
Door Jos op
De gemeenten vinden het gedrag van de wijkteams op straat wel oke dat mag allemaal.
Wat ze ook doen.
Niemand grijpt in.
Maar als je aan de gemeente ambtenaar komt en voor je zelf opkomt dan duldt deze meteen hooghartig geen enkele tegenspraak of inbreng dit is niet welkom want dan komen ze meteen met zwaar geschut aan zetten.Wij voeren de regie. Niet jij.Wij.
Door Hans op
De decentralisatie ,de nieuwe macht, de medische gegevens waar men mee speelt en de burger mee confronteert lokken ook agressie uit.
De kwetsbare burger is kwetsbaarder dan ooit vooral voor mannen is dit erg zwaar de tante achter de balie is onvriendelijk maar weet wel dat hij misbruikt is 1 verkeerd woord en iemand breekt en sorry dit is te begrijpen.De baliemedewerker dreigt meteen ( wij staan hier heel sterk hoor meneer ! ) met de politie en het ggz team staat in de avond al voor de deur. We hebben de indruk dat u niet helemaal goed bi uw hoofd bent we komen nu iedere dag terug.We hebben uw dossier ook al.En weer wordt hij agressiever.Wat weer te begrijpen is.Dit 3d project had nooit zo ondoordacht mogen plaatsvinden en zeker niet naar de gemeenten moeten gaan.Het is te prive allemaal en te ingrijpend.
Door K. de Beer (Adviseur) op
De vluchtelingenstroom gemixd met het probleem van steeds brutaler wordende nepcrimineeltjes (echte criminelen veroorzaken geen overlast, ze kijken wel uit) zorgt voor onvrede. En die wordt geuit, hoe dan ook. Toch gaat dit niet alleen richting politici en ambtenaren. Ook de gewone burger die iets zegt van het fietsen op de stoep, parkeren voor een uitrit of met harde muziek in een geparkeerde auto rondhangen, krijgt de wind van voren en misschien nog een stoeptegel er achter aan. De politie doet hier niets aan of komt pas na een kwartier aanzakken. Dan lig je al knock out op den grond want die gasten weten met hun mobieltje wel zo 10 man te organiseren binnen 2 minuten. Ergens zijn we in Nederland iets vergeten.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Allereerst is de kwaliteit van de meeste (omhoog gevallen) raadsleden al jaren zeer onder de maat en is er dan ook een totaal gebrek aan dualisme tussen raad en college en kan het college zijn goddeloze gangetje gaan waardoor de 388 Nederlandse gemeenten nu een schuld hebben opgebouwd van vele tientallen miljarden voor allerlei prestigeflauwekul, zoals grotendeels leegstaande gemeentepaleizen. Statenleden die geen toezicht op gemeenteraden houden etcetera, etcetera. Ik vind het dan ook zeer begrijpelijk dat er steeds meer agressie ontstaat bij de burgers.
Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Bedreigingen en haatmails vallen nooit goed te keuren, maar het is helaas het gevolg van het feit dat politici een aparte kaste zijn gaan vormen die neerbuigend op de gewone man en vrouw neerkijken.
Door Marcel Kolder (Directeur) op
Goed voorbeeld doet volgen. De burger is de kongsi's en de verdeeldheid in de politiek zat. De leugens en het gespin. De valse beloften. Ik zou eerstens voordat de vinger naar de burger wordt geheven, de eigen politieke en bestuurlijke meritus onder de loep nemen, want daar schort een en ander aan.
Door August Biels (gewezen gemeente-ambtenaar) op
Volgens minister Plasterk hebben inwoners van een gemeente het recht hun mening te geven. Dat is mooi. Gaat er nu binnenkort ook een berichtje naar de gemeenten en de VNG? Zodat die burgemeesters het ook weten?
Door Ronald Feestmuts (toeterlampion) op
Inwoners hebben het recht hun mening te geven, ik kom niet meer bij.
Meer, meer!....

Vacatures

Van onze partners