Advertentie

Lokaal bestuur heeft genoeg van geweld

Lokale bestuurders zijn het toenemend geweld tegen hen zat. Bernt Schneiders, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters, vreest dat de democratie in gevaar komt als het geweld toeneemt.

28 oktober 2012

Burgemeesters en wethouders hebben genoeg van het toenemend geweld tegen hen. Ook zijn ze het zat dat er steeds meer bedreigingen en intimidaties zijn om gemeentebestuurders onder druk te zetten. De Wethoudersvereniging en het Genootschap van Burgemeesters riepen in EenVandaag op tot actie om het geweld in te dammen.

Bescherming

Voorzitter Edo de Haan van de Wethoudersvereniging wil dat lokale bestuurders bij ernstige incidenten dezelfde bescherming krijgen als ministers of Tweede Kamerleden. Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters, vreest dat als het geweld toeneemt de democratie in gevaar komt. Wethouders zouden hun besluiten laten beïnvloeden uit angst voor - mogelijke - agressie.

Geweld

Bijna vier op de tien lokale politici en bestuurders is slachtoffer van agressief geweld (38 procent), een stijging ten opzichte van 2010 (30 procent). Onder burgemeesters is de stijging het sterkst. Gevolgd door wethouders en gemeenteraadsleden. Dat blijkt uit de Staat van het Bestuur 2012 die demissionair minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken (BZK) deze week naar de Kamer heeft gestuurd.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / directeur
Veel beloven, weinig geven doet de gek in vreugde leven
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Niet zeuren. Gewoon optreden. Burgemeesters hebben voldoende instrumenten om hieraan iets te (laten) doen.
Advertentie