Advertentie

Lockdown verlengd vanwege Britse virusvariant

De reden waarom de lockdown verlengd moet worden is, volgens demissionair premier Rutte, de opmars van de besmettelijker Britse virusvariant.

02 februari 2021
shutterstock-1678385383.jpg

Nederland blijft tot zeker 2 maart in de 'harde' lockdown, zo kondigden premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge dinsdag aan tijdens hun persconferentie. Daarnaast komt de regionale aanpak van het virus weer terug, met een nieuwe ‘routekaart’.

Dilemma
De reden waarom de lockdown verlengd moet worden is, volgens demissionair premier Rutte, de opmars van de besmettelijker Britse virusvariant. De besmettingscijfers dalen op dit moment wel langzaam en de opnames in de ziekenhuizen ook. Maar dat is volgens Rutte ‘het grote dilemma. Alle doorrekeningen geven aan dat een derde golf aan coronabesmettingen onvermijdelijk is’.

Afhalen
De meeste maatregelingen blijven daarom overeind: zo mag men nog steeds maar één persoon per dag thuis ontvangen en mensen kunnen nog niet naar de kapper tot begin maart. Om de winkeliers tegemoet te komen, mogen klanten vanaf 10 februari zelf producten afhalen bij de winkels. Mensen moeten die producten wel vooraf bestellen, online of telefonisch.

Basisscholen
De enige grote versoepeling is de heropening van de basisscholen en de kinderopvang, zo was zondag al naar buiten gebracht. Het kabinet vindt het verantwoord de kleinsten weer naar school te laten gaan. Uit onderzoek is gebleken dat jonge kinderen geen grote rol hebben in de verspreiding van de Britse mutatie. De scholen moeten wel extra maatregelen nemen om de risico's te verkleinen. Er komen sneltesten voor leraren en een hele klas moet vijf dagen in quarantaine als een leerling positief is getest.

Avondklok
Over de avondklok, die vooralsnog tot 10 februari geldt, heeft het kabinet nog geen besluit genomen. Daarover wil het kabinet eerst een advies van het Outbreak Management Team (OMT) vragen. Dat advies wordt eind deze week verwacht, zei Rutte. In talkshow M zei OMT-lid Anja Schreijer al dat de kans dat het OMT adviseert om de avondklok op 10 februari in te trekken, klein is.

Routekaart
Premier Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kondigden dinsdagavond ook aan dat de regionale aanpak, waar eerder vanaf was gestapt, weer terugkomt. Het kabinet presenteerde een nieuwe routekaart voor coronamaatregelen. De nieuwe kaart kent vier niveaus, van laag naar hoog: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig.

Regionaal
Als er twee of minder regio's het niveau 'ernstig' of 'zeer ernstig' bereiken kunnen er regionaal maatregelen worden genomen. Die worden dan wel landelijk vastgesteld. De nationale aanpak gaat gelden als de situatie in drie of meer regio's als 'ernstig' of 'zeer ernstig' gekwalificeerd kan worden. Dat moet voorkomen dat de besmettingsaantallen verder oplopen en ziekenhuizen het te druk krijgen. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mark
Het meest bijzondere is dat de Britse variant niet apart wordt bijgehouden in Nederland. De cijfers zijn gebaseerd op een aanname.

Ik ben blij met Maurice de Hond. Wat je ook als persoon van hem vindt, hij zit vanaf dag 1 bovenop de cijfers. Dat is waar hij goed in is. Hij wijst doorlopend, m.b.v. de RIVM cijfers, waar het mis gaat. En het rijk doet er niets mee. Is begrijpelijk, want dan moeten ze hun beleid aanpassen en zeggen dat ze het verkeerd hadden.
Advertentie