Visueel beperkten vinden in elk stemlokaal een loep met verlichting die kiezers kunnen gebruiken om het stembiljet te lezen. Veel kiezers kunnen ook via functies die de camera op hun telefoon biedt inzoomen op het stembiljet. Ook mogen kiezers met een visuele beperking een begeleider meenemen naar het stembureau of een van de stembureauleden om hulp vragen bij het stemmen.

Bijzonder dit jaar zijn de stembureaus die speciaal zijn ingericht voor doven en slechthorenden. Die zijn onder meer te vinden in Utrecht, Groningen, Amersfoort, Den Haag en Amsterdam. In elk geval een aantal leden van het stembureau is de gebarentaal machtig. Verder hangt er een aanwijskaart met pictogrammen en de locaties zijn geselecteerd op een goede akoestiek. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, voorzitter van het Veiligheidsberaad, stemde maandagmorgen ook in het stembureau voor auditief beperkten in zijn gemeente.

Mensen die moeite hebben met zien kunnen in 49 gemeenten een zogenoemde ‘stemmal’ gebruiken. Het stembiljet wordt in de mal gelegd door een stembureaulid. Vervolgens kan de kiezer met audio-ondersteuning van een soundbox de gewenste partij en kandidaat opzoeken en dankzij de voelbare cijfers en gaatjes van de mal het gewenste vakje inkleuren. De Oogvereniging, het ministerie van Binnenlandse Zaken, Koninklijke Visio, het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, Bartiméus, de organisatie voor mensen die slechtziend of blind zijn, en de Robert Coppes Stichting, die mensen ondersteunt die slechtziend of blind zijn, hebben zich hiervoor ingezet. (ANP)