Advertentie

LIVEBLOG CORONA 8 - 10 MEI

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

08 mei 2020
Corona-krantenkop-shutterstock-1656076474.jpg

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.



Zo 19.22: Veiligheidsregio's blikken terug op rustige Moederdag

De 25 veiligheidsregio's blikken terug op een rustige Moederdag. In sommige winkelgebieden was het wel druk, maar minder dan op zaterdag en de regels werden goed nageleefd. Ook in de natuurgebieden was het niet druk, op enkele uitzonderingen na. Daar zorgde de drukte echter niet voor problemen, meldt het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van alle veiligheidsregio's.

Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen zegt: 'Maandag gaan we een nieuwe fase in met de versoepeling van een aantal maatregelen. Zo gaan leerlingen van het (speciaal) basisonderwijs na twee maanden weer naar school, gaat de kinderopvang weer van start en komen er voor iedereen meer mogelijkheden om buiten te sporten. Ik vertrouw erop dat we als samenleving deze volgende stap aan kunnen en dat we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Alleen samen houden we het coronavirus onder controle.' (ANP)




Zo 17.05: Druktemeter van Breda al 3000 keer geraadpleegd

De druktemeter van de gemeente Breda die laat zien hoe druk het is in de binnenstad is de afgelopen dagen 3000 keer geraadpleegd. Op zondag is de app 224 keer gebruikt, maakte de gemeente bekend.

Door een berichtje te sturen naar het WhatsAppnummer 06-11778060 weet iemand na een paar tellen of het licht voor een bezoek aan de Bredase binnenstad op groen, oranje of rood staat. De gegevens hiervoor komen onder meer van toezichthouders, camerabeelden en gegevens over drukte in parkeergarages.

Zondag was het in Breda de hele dag fase groen. 'De binnenstad is rustig', antwoordde de gemeente aan de gebruikers. De druktemeter werd woensdag geïntroduceerd door burgemeester Paul Depla en wethouder Boaz Adank, samen met ondernemers uit de binnenstad. (ANP)




Zo 16.02: Tilburg laat met virtueel stoplicht drukte in binnenstad zien

De gemeente Tilburg heeft dit weekend vier poorten in de binnenstad geplaatst met instrumenten die de drukte in het centrum meten. De gemeente gebruikt de cijfers om bezoekersstromen beter te reguleren en communiceert de drukte met een virtueel stoplicht op de website centeroftilburg.com, waarbij het groene licht wijst op de daluren en het rode licht waarschuwt voor topdrukte.

De burgemeester van Tilburg riep inwoners onlangs op niet massaal naar de stad te komen om inkopen voor Moederdag te doen. De gemeente wil de drukte spreiden over de week. Volgens een woordvoerster van de stad heeft de oproep om drukte te vermijden geholpen. (ANP)




Za 18.47: Niet heel druk in bos en natuur, wel in sommige winkelsteden

Het mooie weer heeft op veel plekken in het land toch mensen naar buiten getrokken. Niet overal was het zaterdagmiddag heel druk, en op sommige locaties bleef het zelfs tegen de verwachting in rustig. Maar in enkele binnensteden liep wel veel winkelend publiek (op de dag voor Moederdag) en hield niet iedereen voldoende afstand. Dit soms tot bezorgdheid bij overheden en tot verbazing en boosheid op sociale media. Zoals in Leeuwarden, waar het echt te druk werd, meldde de handhavingsdienst halverwege de middag. De gemeente riep iedereen op om weg te blijven als het niet dringend nodig was om naar het centrum te gaan.

In bossen en andere natuurgebieden was het zaterdag halverwege de middag niet buitengewoon druk, volgens woordvoerders van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. "Het is druk, maar niet te druk. Ik krijg geen signalen dat er dingen misgaan. En het lijkt erop dat mensen zich aan de regels houden", zei de woordvoerder van Natuurmomenten. Bij Breda werden de toegangswegen naar recreatiegebied De Galderse Meren afgesloten. (ANP)




Za 18.09: Breda sluit toegang naar recreatiegebied af wegens drukte

De gemeente Breda heeft de toegangswegen naar de Galderse Meren per direct afgesloten. Het is er te druk. Op Twitter meldt de gemeente: 'Kom dus niet naar de Galderse Meren'.

De Galderse Meren is een gebied van recreatieplassen ten zuiden van Breda.

Op sociale media maken veel mensen zich erg boos over de grote drukte her en der in Nederland. Twitteraars zeggen door die drukte rekening te houden met een opleving van het coronavirus. Zij leggen de schuld bij mensen die vandaag "zo nodig" bijvoorbeeld nieuwe kleren moesten gaan kopen. (ANP)




Za 17.25: Gemeente Leiden sluit te drukke Haarlemmerstraat af

Omdat het er te druk was, heeft de gemeente Leiden de Haarlemmerstraat (in het centrum) zaterdagmiddag afgesloten. Er liepen zoveel mensen dat niemand meer goed de 1,5 meter afstand kon bewaren.

Pas als de situatie weer beheersbaar is, kan de winkelstraat weer opengaan, meldt de gemeente. 'Een frisse neus halen is prima, maar blijf in de buurt, houd afstand en vermijd drukke plekken. Keer om als het te druk is.' (ANP)




Za 11.02: Coronacentrum Roermond sluit deuren

Het Coronacentrum in het Van der Valk Theaterhotel de Oranjerie in Roermond sluit per direct zijn deuren. De opvang is niet meer nodig omdat het aantal coronapatiënten in de regio Noord- en Midden-Limburgs afneemt. Ook de huisartsenpost bij het centrum is gesloten. De betrokken medewerkers keren terug naar de eigen zorginstelling.

Het zorghotel diende als opvang voor mensen die niet ziek genoeg zijn om in het ziekenhuis opgenomen te worden, maar om wat voor reden dan ook niet thuis kunnen blijven. Vele tientallen patiënten zijn er sinds de opening op 27 maart opgevangen. (ANP)




Za 09.11: Zeeland gaat geleidelijk meer toeristen toelaten

Veiligheidsregio Zeeland wil geleidelijk met "verantwoorde stappen" meer toeristen in de provincie toelaten. De Veiligheidsregio heeft daarvoor een stappenplan vastgesteld na overleg met de Zeeuwse burgemeesters, de GGD en de toerismesector.

Sinds 1 mei is een beperkte bezetting van de slaapplaatsen weer mogelijk. Op 15 mei mag 50 procent van het aantal toeristische slaapplaatsen bij de particuliere verhuur, hotels, pensions en bed & breakfasts verhuurd worden. Op 29 mei volgt een verdere versoepeling. Het aantal slaapplaatsen kan als de situatie niet verslechtert opgevoerd worden tot 75 procent. De Veiligheidsregio tekent daarbij aan dat bezoekers en inwoners de RIVM-maatregelen moeten blijven opvolgen. (ANP)




Vr 17.00: Steden passen openbare ruimte aan voor 1,5 metersamenleving

Meerdere steden nemen de komende tijd maatregelen in de openbare ruimte om meer ruimte te bieden aan inwoners. Amsterdam en Eindhoven starten er maandag mee. Zo wil Amsterdam de maximumsnelheid van 50 naar 30 kilometer verlagen, zodat fietsers de rijbaan op kunnen en voetgangers meer ruimte hebben op stoep en fietspad.

De gemeente Amsterdam gaat het autogebruik ontmoedigen en wil inwoners aansporen vooral te lopen of de fiets te pakken. Als het autoverkeer toch flink toeneemt kunnen auto's eventueel worden omgeleid of worden wegen afgesloten. Daarnaast zal mogelijk op de stoep eenrichtingsverkeer worden ingesteld en kunnen autoparkeerplaatsen worden ingezet voor het parkeren van de fiets.

Eindhoven blijft mensen adviseren 1,5 meter afstand te houden en drukte te vermijden. De stad gaat aan de randen van de binnenstad zogeheten city hosts inzetten, die bezoekers aan de binnenstad welkom heten en hen wijzen op de looproutes in de winkelstraten. Ook worden ledschermen en tekstkarren ingezet om bezoekers te laten zien wat van hen verwacht wordt.

Om ervoor te zorgen dat het afstand houden op een veilige manier verloopt, wil Amsterdam het gedrag van auto's en fietsers monitoren. Zo is er bij het Vondelpark en de Albert Cuypstraat in Amsterdam al een aantal sensoren opgehangen die verkeersstromen meten. (ANP)


Vr 16.10: Twintig mensen overleden in Rotterdam

In Rotterdam overleden de afgelopen dag twintig mensen, blijkt uit de RIVM-cijfers. Het is de hoogste stijging in een gemeente sinds 1 mei toen het aantal overledenen in Amsterdam toenam met 23. Het gaat hier om de rapportage van overleden mensen en het RIVM maakt hierbij duidelijk dat er een vertraging zit in de dag van overlijden en de dag waarop dat geregistreerd wordt. Gisteren zag Rotterdam ook de grootste toename – toen was het aantal 12.

Overleden personen

 

 

 

 

 

 

 

Gemeente

8 mei

Toename

7 mei

 

6 mei

 

5 mei

Provincie

Rotterdam

274

+20

254

+12

242

+1

241

Zuid-Holland

s-Gravenhage

184

+5

179

0

179

+6

173

Zuid-Holland

Maastricht

113

+4

109

+4

105

+2

103

Limburg

Nissewaard

16

+4

12

0

12

0

12

Zuid-Holland

Amsterdam

227

+3

224

+5

219

+4

215

Noord-Holland

Tilburg

152

+2

150

0

150

0

150

Noord-Brabant

Nijmegen

57

+2

55

+1

54

0

54

Gelderland

Gouda

39

+2

37

0

37

0

37

Zuid-Holland

De Bilt

18

+2

16

0

16

0

16

Utrecht

Weesp

11

+2

9

+1

8

+3

5

Noord-Holland

Heel Nederland

Aantal

Toename

Positief geteste personen

42.093

+319

Ziekenhuisopnames

11.227

+35

Overleden personen

5.359

+71

Bron: RIVM




Vr 13.30: Den Bosch experimenteert met maatregelen tegen drukte

De gemeente Den Bosch neemt een aantal maatregelen om bezoekersstromen komend weekend te reguleren. Het gaat om een uitbreiding van het experiment dat vorig weekend in het centrum begon, waarbij Den Bosch eenrichtingsverkeer invoerde voor voetgangers in een deel van de binnenstad.

'Het eenrichtingsverkeer - zo zien we na de eerste proef - draagt voorzichtig positief bij aan het reguleren van de drukte in de wat nauwere straatjes. Daarom zetten we dat het komende weekend opnieuw in', kondigde de gemeente vrijdag aan.

De gemeente breidt de pilot zaterdag en zondag (Moederdag) uit door in hoofdwinkelstraten Hinthamerpromenade en de Hooge Steenweg loopstromen te scheiden met markeringen op de grond en met borden. Dit geldt ook voor de Markt, het centrale plein in de stad.

Verder brengt Den Bosch een scheiding aan tussen verschillende soorten kramen op de warenmarkt. Op de Markt staan kramen met etenswaren opgesteld, op de Parade de overige kramen. Op deze manier is er meer ruimte voor bezoekers om afstand tot elkaar te houden. Ook zijn er meerdere tijdelijke toiletten in de binnenstad opgesteld.

De gemeente zet ook gastheren en gastvrouwen in met witte hesjes met de tekst Samen zijn wij Den Bosch. Die attenderen bezoekers van de binnenstad op de maatregelen.

Ook Delft kampte de afgelopen tijd met drukte in de binnenstad. Zo riep de gemeente twee weken geleden mensen op zoveel mogelijk thuis te blijven, nadat was gezien dat het in het weekend drukker werd in de binnenstad. Een woordvoerder van de gemeente Delft laat weten dat in overleg met ondernemers wordt gekeken naar de inrichting van de openbare ruimte. (ANP)


Vr 10.50: Mondkapje in Brabantse vlag uitvoering

‘Ik zat er op te wachten, en natuurlijk kwam ‘t van de Hoeders’ zei de Brabantse Commissaris van de Koning Wim van de Donk toen hij op station Tilburg het eerste mondkapje in de uitvoering van de Brabantse vlag (niet Brabants bont!) in ontvangst nam. Het mondkapje is een idee van Stichting De Brabantse Hoeders en ontworpen door de textielkunstenares Truus de Kanter.

Afbeelding



Vr 9.15: Mantelfoon in Rotterdam

Rotterdamse mantelzorgers kunnen voortaan voor advies, ondersteuning en een luisterend oor terecht bij Mantelfoon. Het is een telefonische dienst die 24 uur per dag, 365 dagen per jaar bereikbaar is. Rotterdam heeft zo’n 85.000 mantelzorgers.

Door de coronacrisis hebben veel mantelzorgers het zwaarder gekregen. Zo zijn dagbestedingslocaties vaak gesloten, waardoor de druk op mantelzorgers toeneemt. De zorg voor hun naasten valt zwaarder en ze voelen zich vaak eenzaam.  

De Mantelfoon komt voort uit gesprekken met mensen en organisaties in de stad over de verbetering van de ondersteuning voor vrijwilligers(organisaties) en mantelzorgers. ‘Een veel gehoorde wens tijdens dit traject was een mantelzorgsteunpunt waar individuele mantelzorgers hun hart kunnen luchten en persoonlijk advies kunnen krijgen. Met de Mantelfoon geven wij gehoor aan deze wens. Heel belangrijk want mantelzorgers zijn met de zorg voor hun naasten onmisbaar voor deze stad’, aldus wethouder Michiel Grauss (informele zorg, ChristenUnie-SGP).  



Vr 8.16: 'Helft wil ook ná corona thuiswerken, collega's worden gemist'
Bijna de helft van de Nederlanders verwacht ook ná de coronacrisis vaker thuis te (mogen) werken. Het scheelt veel reistijd, de dag is beter in te delen en er is meer tijd voor het gezinsleven, worden als redenen opgegeven. Verder missen we wel het praatje bij de koffiemachine. Dit zijn conclusies uit onderzoek van Intermediair en Nationale Vacaturebank onder ruim 1000 Nederlanders.
Ondanks de versoepeling van de maatregelen blijft thuiswerken tot september het advies. Daar blijkt voldoende draagvlak voor: 53 procent is er positief over. Zo kunnen mensen hun eigen tijd beter indelen (61 procent) en geeft bijna een derde aan meer tijd te hebben voor het gezin. Mensen zonder kinderen zeggen meer te sporten dan voorheen. Ook kunnen mensen zonder kinderen zich thuis beter concentreren dan op de werkplek (43 procent). Dit geldt niet voor mensen met kinderen: maar 25 procent zegt zich beter te kunnen concentreren.
Het praatje bij het koffieapparaat wordt gemist. Bijna 60 procent geeft aan zijn collega’s te missen. Bij hbo- en wo-opgeleiden ligt dat nog hoger. Ook missen we de verandering in omgeving (39 procent). Zorgwekkend vinden de onderzoekers het dat een op de vijf respondenten aangeeft rug en/of nekklachten te krijgen. Voor 13 procent is eenzaamheid een reden om weer naar kantoor te willen. (ANP)



Vr 8.10: Kamer wil kenniscentrum voor nazorg coronapatiënten
Er moet een kenniscentrum komen voor de nazorg van mensen die het coronavirus hebben gehad. Daarbij moet ook de expertise van het Longfonds en Q-support, een instantie die Q-koortspatiënten ondersteunt, worden meegenomen. Die oproep van D66 en SP kan rekenen op de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.
Voor de nazorg is het zaak maatwerk te leveren per patiënt, vindt de Kamer. De zorg, begeleiding en verder onderzoek naar het coronavirus zouden daarbij moeten worden meegenomen. Q-support heeft veel ervaring met nazorg voor patiënten die Q-koorts opliepen, en het Longfonds is al bezig te kijken wat voor zorg genezen coronapatiënten nodig hebben.
Bij het opzetten van de nazorg moet niet alleen worden gekeken naar bijvoorbeeld revalidatie, maar ook mentale zorg, en inkomens- en sociale ondersteuning, vinden de partijen.
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) was tijdens het debat donderdag al positief over het idee. ‘Dat kan een goed idee zijn’, zei hij over de suggestie voor een kenniscentrum.
CDA-voorman Pieter Heerma wees erop dat er vermoedens zijn dat mensen die eerder Q-koorts hebben gehad, vatbaarder zijn voor coronavirus. Ook dat is iets waar naar moet worden gekeken, vindt ook De Jonge. ‘Lering trekken is belangrijk.’ Of dat binnen zo'n kenniscentrum moet gebeuren, weet de minister nog niet zeker. ‘Dat gaat meer over nazorg.’ (ANP)



Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Keijzer
Mijn vraag is, of een aanbieder van thuishulp, in dit geval een grote organisatie, nu nog hun medewerkers, zonder bescherming bij cliënten in huis mogen laten werken? Waar kun je dat melden?



Dit is een geval, die ik bij een cliënt steeds blijf horen, tot op de dag van vandaag en ik sta er paf van.

Anderzijds je ook hoort in media, dat veel cliënten hulp afzeggen, bang om besmet te worden. Vind je het gek?



Alles met dit virus is zo bepaald, naast gebrek aan voldoende IC bedden en IC personeel, door gebrek aan beschermmiddelen en late opstart van overheid, om dit hier te laten produceren, of dit af te dwingen als dat wettelijk kan. Tot dan maar op de wereldmarkt er met vele andere landen aan zien te komen en vrees ik veel duurder. Er hebben de nodige miskopen plaatsgevonden.



Men heeft de Corona patiënten nog net kunnen opvangen. Het hadden er niet veel meer moeten worden. Dit moest ten koste van de reguliere zorg, met alle gevolgen daar weer van.



Met veel teveel mensen op aarde, heel slecht beheer van de planeet en door de globalisering, zullen Bijbelse rampen sneller op elkaar volgen. Je kunt moeilijk elk persoon in deze tijd, die over de grens binnen komt in quarantaine zetten voor een dag of 14. Deze pandemie is de zwaarste na de Spaande griep 100 jaar geleden. Tussendoor verschillende geweest zoals Mexicaanse groep en ook nog de Qkoorts.



Eerst hadden de IC's prioriteit en ziekenhuispersoneel. Vervolgens werkten mensen in instellingen door en zonder die beschermmiddelen ook, als ik al die t.v. uitzendingen zie en dit hoor van bekenden en familielid. Dan kun je voorspellen, dat de thuiszorg pas na deze categorie aan de beurt komt. Dan pas mantelzorg en dan de rest.



De vooroorlogse burgers en die van tijdens- en vlak na de oorlog, zijn danig in aantal verlaagd, met als aanjager Coronavirus. Bovendien de omstandigheden in die lange afzondering en vervolgens het naderend overlijden, veelal schrijnend zijn door de Coronamaatregelen in instellingen. Eigenlijk inhumaan te noemen.



Ondanks eerdere uitbraken van Sars, Mexicaansegroep etc., er geen strategische voorraad was. De zorgmarkt bestelde afzonderlijk heel goedkoop uit China en die gooit dan grenzen dicht. Kwaliteit van gebodene, zorgvuldig moet worden gecontroleerd. Zeker nu! Als iets nou een EU taak was geweest om te bevorderen, dan was het om in dit deel van de wereld, medicijnen en beschermmateriaal etc. te produceren.



Per land productie, of bij heel kleine landen in samenwerking met buurland. Dan denk ik met name aan beschermingsmateriaal. Vanuit een centraal punt alle Zorgaanbieders, die afhankelijk zijn van zorgverzekeraars, dus premiebetalers, aangevuld met belastingbetalers - zo goed als dezelfde groep - verplichten daar die producten af te nemen, of anders minder vergoeding voor zorgtaken en onderaan als het om zorgopdrachten gaat. Er is geloof ik inmiddels een centraal aankooppunt voor zorgaanbieders t.b.v. hun zorgpersoneel. Wel laat, maar veel slimmer dan dat iedereen in de zorg hier op jacht ernaar gaat, met risico van miskopen.



Als die vraag en afname verzekerd is, kan dat ook tegen een billijke prijs en dan kun je die strategische voorraad steeds verversen via afname en aanvoer.

VN kan dan ook een beroep doen op strategische voorraden bij uitbraken buiten Europa, als onmiddellijk daarna productie opgeschaald wordt ter aanvulling.



Nu ben ik ook verbijsterd over de passiviteit bij zorgaanbieders in thuiszorg. Ze hadden zelf alternatieven kunnen zoeken. Genoeg naaiateliertjes, die een alternatief kunnen bieden bij gebrek aan de formele mondkapjes. Je ziet dat nu volop gebeuren. Nu wordt aangedrongen vanuit Den Haag op zelf maar maken voor de treinen en bussen e.a. Dat had menige instelling zelf kunnen laten maken na uitbraak in Brabant.

Al zouden ze stapels katoenen theedoeken voor nood, of witte katoen luiers hebben aangeschaft, snel na uitbreken van dit virus en dat medewerkers dit maar voor hun mond en neus binden in een driehoek en dichtknopen achter het hoofd. Gewone rubber huishoudhandschoenen zijn nooit uitverkocht geweest.

Thuiszorgmedewerkers hadden voor hun eigen gezondheid en voor die van mensen waar zij in huis zijn, dit zelf ook kunnen bedenken, als werkgever het laat afweten.



Het is te hopen dat er parallel aan deze pandemie een blauwdruk wordt gemaakt en steeds bijgeschaafd, tot deze crisis achter de rug is en dus bij de volgende epidemie/pandemie, die traagheid en passiviteit niet meer optreedt. Dit bovenin een la ligt in het torentje en steeds zichtbaar in het oog, ook in Tweede Kamer, met grote letters erop wat erin zit.
Keijzer
Mijn vraag is, of een aanbieder van thuishulp, in dit geval een grote organisatie, nu nog hun medewerkers, zonder bescherming bij cliënten in huis mogen laten werken? Waar kun je dat melden?



Dit is een geval, die ik bij een cliënt steeds blijf horen, tot op de dag van vandaag en ik sta er paf van.

Anderzijds je ook hoort in media, dat veel cliënten hulp afzeggen, bang om besmet te worden. Vind je het gek?



Alles met dit virus is zo bepaald, naast gebrek aan voldoende IC bedden en IC personeel, door gebrek aan beschermmiddelen en late opstart van overheid, om dit hier te laten produceren, of dit af te dwingen als dat wettelijk kan. Tot dan maar op de wereldmarkt er met vele andere landen aan zien te komen en vrees ik veel duurder. Er hebben de nodige miskopen plaatsgevonden.



Men heeft de Corona patiënten nog net kunnen opvangen. Het hadden er niet veel meer moeten worden. Dit moest ten koste van de reguliere zorg, met alle gevolgen daar weer van.



Met veel teveel mensen op aarde, heel slecht beheer van de planeet en door de globalisering, zullen Bijbelse rampen sneller op elkaar volgen. Je kunt moeilijk elk persoon in deze tijd, die over de grens binnen komt in quarantaine zetten voor een dag of 14. Deze pandemie is de zwaarste na de Spaande griep 100 jaar geleden. Tussendoor verschillende geweest zoals Mexicaanse groep en ook nog de Qkoorts.



Eerst hadden de IC's prioriteit en ziekenhuispersoneel. Vervolgens werkten mensen in instellingen door en zonder die beschermmiddelen ook, als ik al die t.v. uitzendingen zie en dit hoor van bekenden en familielid. Dan kun je voorspellen, dat de thuiszorg pas na deze categorie aan de beurt komt. Dan pas mantelzorg en dan de rest.



De vooroorlogse burgers en die van tijdens- en vlak na de oorlog, zijn danig in aantal verlaagd, met als aanjager Coronavirus. Bovendien de omstandigheden in die lange afzondering en vervolgens het naderend overlijden, veelal schrijnend zijn door de Coronamaatregelen in instellingen. Eigenlijk inhumaan te noemen.



Ondanks eerdere uitbraken van Sars, Mexicaansegroep etc., er geen strategische voorraad was. De zorgmarkt bestelde afzonderlijk heel goedkoop uit China en die gooit dan grenzen dicht. Kwaliteit van gebodene, zorgvuldig moet worden gecontroleerd. Zeker nu! Als iets nou een EU taak was geweest om te bevorderen, dan was het om in dit deel van de wereld, medicijnen en beschermmateriaal etc. te produceren.



Per land productie, of bij heel kleine landen in samenwerking met buurland. Dan denk ik met name aan beschermingsmateriaal. Vanuit een centraal punt alle Zorgaanbieders, die afhankelijk zijn van zorgverzekeraars, dus premiebetalers, aangevuld met belastingbetalers - zo goed als dezelfde groep - verplichten daar die producten af te nemen, of anders minder vergoeding voor zorgtaken en onderaan als het om zorgopdrachten gaat. Er is geloof ik inmiddels een centraal aankooppunt voor zorgaanbieders t.b.v. hun zorgpersoneel. Wel laat, maar veel slimmer dan dat iedereen in de zorg hier op jacht ernaar gaat, met risico van miskopen.



Als die vraag en afname verzekerd is, kan dat ook tegen een billijke prijs en dan kun je die strategische voorraad steeds verversen via afname en aanvoer.

VN kan dan ook een beroep doen op strategische voorraden bij uitbraken buiten Europa, als onmiddellijk daarna productie opgeschaald wordt ter aanvulling.



Nu ben ik ook verbijsterd over de passiviteit bij zorgaanbieders in thuiszorg. Ze hadden zelf alternatieven kunnen zoeken. Genoeg naaiateliertjes, die een alternatief kunnen bieden bij gebrek aan de formele mondkapjes. Je ziet dat nu volop gebeuren. Nu wordt aangedrongen vanuit Den Haag op zelf maar maken voor de treinen en bussen e.a. Dat had menige instelling zelf kunnen laten maken na uitbraak in Brabant.

Al zouden ze stapels katoenen theedoeken voor nood, of witte katoen luiers hebben aangeschaft, snel na uitbreken van dit virus en dat medewerkers dit maar voor hun mond en neus binden in een driehoek en dichtknopen achter het hoofd. Gewone rubber huishoudhandschoenen zijn nooit uitverkocht geweest.

Thuiszorgmedewerkers hadden voor hun eigen gezondheid en voor die van mensen waar zij in huis zijn, dit zelf ook kunnen bedenken, als werkgever het laat afweten.



Het is te hopen dat er parallel aan deze pandemie een blauwdruk wordt gemaakt en steeds bijgeschaafd, tot deze crisis achter de rug is en dus bij de volgende epidemie/pandemie, die traagheid en passiviteit niet meer optreedt. Dit bovenin een la ligt in het torentje en steeds zichtbaar in het oog, ook in Tweede Kamer, met grote letters erop wat erin zit.
Keijzer
Mijn vraag is, of een aanbieder van thuishulp, in dit geval een grote organisatie, nu nog hun medewerkers, zonder bescherming bij cliënten in huis mogen laten werken? Waar kun je dat melden?



Dit is een geval, die ik bij een cliënt steeds blijf horen, tot op de dag van vandaag en ik sta er paf van.

Anderzijds je ook hoort in media, dat veel cliënten hulp afzeggen, bang om besmet te worden. Vind je het gek?



Alles met dit virus is zo bepaald, naast gebrek aan voldoende IC bedden en IC personeel, door gebrek aan beschermmiddelen en late opstart van overheid, om dit hier te laten produceren, of dit af te dwingen als dat wettelijk kan. Tot dan maar op de wereldmarkt er met vele andere landen aan zien te komen en vrees ik veel duurder. Er hebben de nodige miskopen plaatsgevonden.



Men heeft de Corona patiënten nog net kunnen opvangen. Het hadden er niet veel meer moeten worden. Dit moest ten koste van de reguliere zorg, met alle gevolgen daar weer van.



Met veel teveel mensen op aarde, heel slecht beheer van de planeet en door de globalisering, zullen Bijbelse rampen sneller op elkaar volgen. Je kunt moeilijk elk persoon in deze tijd, die over de grens binnen komt in quarantaine zetten voor een dag of 14. Deze pandemie is de zwaarste na de Spaande griep 100 jaar geleden. Tussendoor verschillende geweest zoals Mexicaanse groep en ook nog de Qkoorts.



Eerst hadden de IC's prioriteit en ziekenhuispersoneel. Vervolgens werkten mensen in instellingen door en zonder die beschermmiddelen ook, als ik al die t.v. uitzendingen zie en dit hoor van bekenden en familielid. Dan kun je voorspellen, dat de thuiszorg pas na deze categorie aan de beurt komt. Dan pas mantelzorg en dan de rest.



De vooroorlogse burgers en die van tijdens- en vlak na de oorlog, zijn danig in aantal verlaagd, met als aanjager Coronavirus. Bovendien de omstandigheden in die lange afzondering en vervolgens het naderend overlijden, veelal schrijnend zijn door de Coronamaatregelen in instellingen. Eigenlijk inhumaan te noemen.



Ondanks eerdere uitbraken van Sars, Mexicaansegroep etc., er geen strategische voorraad was. De zorgmarkt bestelde afzonderlijk heel goedkoop uit China en die gooit dan grenzen dicht. Kwaliteit van gebodene, zorgvuldig moet worden gecontroleerd. Zeker nu! Als iets nou een EU taak was geweest om te bevorderen, dan was het om in dit deel van de wereld, medicijnen en beschermmateriaal etc. te produceren.



Per land productie, of bij heel kleine landen in samenwerking met buurland. Dan denk ik met name aan beschermingsmateriaal. Vanuit een centraal punt alle Zorgaanbieders, die afhankelijk zijn van zorgverzekeraars, dus premiebetalers, aangevuld met belastingbetalers - zo goed als dezelfde groep - verplichten daar die producten af te nemen, of anders minder vergoeding voor zorgtaken en onderaan als het om zorgopdrachten gaat. Er is geloof ik inmiddels een centraal aankooppunt voor zorgaanbieders t.b.v. hun zorgpersoneel. Wel laat, maar veel slimmer dan dat iedereen in de zorg hier op jacht ernaar gaat, met risico van miskopen.



Als die vraag en afname verzekerd is, kan dat ook tegen een billijke prijs en dan kun je die strategische voorraad steeds verversen via afname en aanvoer.

VN kan dan ook een beroep doen op strategische voorraden bij uitbraken buiten Europa, als onmiddellijk daarna productie opgeschaald wordt ter aanvulling.



Nu ben ik ook verbijsterd over de passiviteit bij zorgaanbieders in thuiszorg. Ze hadden zelf alternatieven kunnen zoeken. Genoeg naaiateliertjes, die een alternatief kunnen bieden bij gebrek aan de formele mondkapjes. Je ziet dat nu volop gebeuren. Nu wordt aangedrongen vanuit Den Haag op zelf maar maken voor de treinen en bussen e.a. Dat had menige instelling zelf kunnen laten maken na uitbraak in Brabant.

Al zouden ze stapels katoenen theedoeken voor nood, of witte katoen luiers hebben aangeschaft, snel na uitbreken van dit virus en dat medewerkers dit maar voor hun mond en neus binden in een driehoek en dichtknopen achter het hoofd. Gewone rubber huishoudhandschoenen zijn nooit uitverkocht geweest.

Thuiszorgmedewerkers hadden voor hun eigen gezondheid en voor die van mensen waar zij in huis zijn, dit zelf ook kunnen bedenken, als werkgever het laat afweten.



Het is te hopen dat er parallel aan deze pandemie een blauwdruk wordt gemaakt en steeds bijgeschaafd, tot deze crisis achter de rug is en dus bij de volgende epidemie/pandemie, die traagheid en passiviteit niet meer optreedt. Dit bovenin een la ligt in het torentje en steeds zichtbaar in het oog, ook in Tweede Kamer, met grote letters erop wat erin zit.
Advertentie