De gemeente Amsterdam gaat het autogebruik ontmoedigen en wil inwoners aansporen vooral te lopen of de fiets te pakken. Als het autoverkeer toch flink toeneemt kunnen auto's eventueel worden omgeleid of worden wegen afgesloten. Daarnaast zal mogelijk op de stoep eenrichtingsverkeer worden ingesteld en kunnen autoparkeerplaatsen worden ingezet voor het parkeren van de fiets.

Eindhoven blijft mensen adviseren 1,5 meter afstand te houden en drukte te vermijden. De stad gaat aan de randen van de binnenstad zogeheten city hosts inzetten, die bezoekers aan de binnenstad welkom heten en hen wijzen op de looproutes in de winkelstraten. Ook worden ledschermen en tekstkarren ingezet om bezoekers te laten zien wat van hen verwacht wordt.

Om ervoor te zorgen dat het afstand houden op een veilige manier verloopt, wil Amsterdam het gedrag van auto's en fietsers monitoren. Zo is er bij het Vondelpark en de Albert Cuypstraat in Amsterdam al een aantal sensoren opgehangen die verkeersstromen meten. (ANP)