of 64204 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 7 APRIL 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
Reageer

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.


 

19.20: Nu nog geen sprake van versoepeling van anti-coronamaatregelen
Premier Rutte laat in een persconferentie weten dat het advies van het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM in principe wordt opgevolgd. Dat betekent dat de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan voorlopig nog niet versoepeld kunnen worden. Dan kan pas als er aan een aantal specifieke voorwaarden is voldaan.

Die voorwaarden maakte de NOS eerder vandaag al bekend.18.01: Kabinet trekt 11 miljoen uit voor lokale media en vraagt gemeenten om bij te dragen
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) trekt eenmalig 11 miljoen euro uit om huis-aan-huiskranten en lokale publieke omroepen te helpen die door de coronacrisis in nood zijn geraakt. Lokale media zijn vaak grotendeels afhankelijk van reclame-inkomsten en die lopen nu fors terug. De bijdragen uit het steunfonds helpen dan ook de lokale informatievoorziening op peil te houden.

Het kabinet trekt hierbij samen op met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Mediaminister Arie Slob (ChristenUnie): ‘Gemeenten zijn primair verantwoordelijk voor de lokale media. Ik ga er daarom van uit dat gemeenten een bijdrage leveren door bijvoorbeeld geld te geven of door advertenties in te kopen. Ook heb ik de provincies gevraagd te helpen.’15.37: Zeven gemeenten zonder ziekenhuisopnames vanwege corona

Er zijn zeven gemeenten zonder opgenomen Covid-19-patiënten en die bevinden zich allemaal in de twee noordelijkste provincies: Loppersum en Stadskanaal in Groningen en Achtkarspelen, Ameland, Schiermonnikoog, Terschelling en Vlieland in Friesland. Dat blijkt uit de RIVM-cijfers van vandaag. Deze cijfers zijn gebaseerd op wat GGD’en melden en kunnen achteraf nog gecorrigeerd worden.

 

In heel Nederland zijn volgens het RIVM 19.580 personen positief getest en 7.427 in het ziekenhuis opgenomen. Er zijn 2.101 sterfgevallen. Het RIVM merkt hierbij op dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, en er is een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat dat gerapporteerd wordt.
15.15: Eerste Kamer stemt in met noodpakket voor stilgevallen economie

Ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met het noodpakket van het kabinet om de ergste klappen van de coronacrisis voor de economie op te vangen. Net als in de Tweede Kamer gaven alle partijen hun zegen aan de maatregelen.

Veel maatregelen zijn al van kracht. Zo konden zzp'ers al eerder een aanvraag doen voor de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) om hun weggevallen inkomen aan te vullen. Het loket voor bedrijven, die via de NOW (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid) een tegemoetkoming voor hun loonkosten kunnen aanvragen, ging maandag open.

Het noodpakket kost de komende drie maanden naar verwachting 10 tot 20 miljard euro. Minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft gezegd verdere maatregelen niet uit te sluiten.

Het was voor het eerst sinds 10 maart dat de Eerste Kamer weer bijeen was om te vergaderen. (ANP)

De uitvoering van de Tozo-regeling voor zzp'ers ligt bij gemeenten. Die kregen in de eerste dagen na de opening van de loketten al duizenden aanvragen binnen, meldde Binnenlands Bestuur eerder.
11.30: Rotterdams experiment met thuiswerkers op meldkamer
Rotterdammers die het alarmnummer 112 bellen kunnen nu ook een thuiswerker aan de lijn krijgen. De meldkamer in de regio Rotterdam-Rijnmond is bezig met een proef om centralisten thuis te laten werken om te kunnen voldoen aan de coronamaatregelen. Medewerkers van de meldkamer hebben voor het experiment een thuiswerkplek met de benodigde apparatuur om 112-meldingen te kunnen behandelen. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond spreekt van een pilotfase. ‘We onderzoeken tijdens de proef wat de mogelijkheden zijn om het werk op de meldkamer thuis te kunnen doen’, zegt de woordvoerder. Volgens hem is de meldkamer tijdens dit experiment overigens nooit onbezet. Een thuiswerkplek voor centralisten van de meldkamer was tot voor kort nog ondenkbaar, zegt directeur Arjen Littooij van de veiligheidsregio op LinkedIn: ‘112-meldingen kunnen nu op ‘coronawijze’ verwerkt worden. De veiligheid in de regio wordt gewaarborgd en er wordt invulling gegeven aan de coronamaatregelen.’ (ANP)11.05: Alle inzittende Venlose bus krijgen bekeuring
De politie heeft maandag in Venlo alle inzittenden van een bus een bekeuring gegeven. In de bus zaten inclusief de chauffeur 38 mensen. Ze zaten te dicht op elkaar. De bus vervoerde personeel van een uitzendbureau. Een woordvoerder van de gemeente Venlo zei dinsdag dat dit bedrijf al herhaaldelijk was gewaarschuwd. Omdat de waarschuwingen in de wind werden geslagen, is er nu opgetreden. Alle inzittenden kregen een boete van 390 euro, aldus de woordvoerder. Naast Landgraaf is Venlo een van de twee plekken in Limburg waar arbeiders van over de grens zich kunnen inschrijven voor een werkvergunning. Dat leidt ertoe dat op maandagen voor het stadskantoor in Venlo een groot aantal bussen en busjes staat met mensen die voor een werkvergunning komen. Afgelopen week hebben gemeente en politie verschillende uitzendbedrijven aangesproken op de drukte. Burgemeester Antoin Scholten van Venlo spreekt dinsdag van een ‘helder en duidelijk signaal’ aan het bedrijf dat meerdere keren is gewaarschuwd maar geen actie heeft ondernomen. ‘Onacceptabel’, aldus Scholten. ‘We gaan het scherp in de gaten houden. Zeker als het gaat om het vervoer van internationale werknemers. Bedrijven moeten maatregelen nemen. Daar is geen twijfel over mogelijk.’ (ANP)09.00: Muziek

Veel lezers waren zo vriendelijk om foto's van hun werkplek met onze thuiswerk-enquête mee te sturen. Af en toe selecteren we enkele om te plaatsen en vandaag is onze invalshoek muziek: een schitterende vleugel en een muur vol gitaren. Volg ons op Instagram voor meer beeld!

 

Afbeelding

 

Afbeelding

 


 

Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners