Advertentie

LIVEBLOG CORONA 6 APRIL 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

06 april 2020
Corona-krantenkop-shutterstock-1656076474.jpg

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.


21.39: Bepaalde plekken in paasweekend dicht voor motorrijders

Bepaalde toeristische plekken en kleine landweggetjes worden komend weekeinde afgesloten voor motorrijders en wielerclubs. Dit om wandelaars de kans te geven het komende paasweekeinde van het mooie weer te genieten. Dat hebben de veiligheidsregio’s maandag in Utrecht afgesproken. Daarnaast controleren de marechaussee en de Bundespolizei net als afgelopen weekeinde streng aan de grens met Duitsland. 'Toeristen worden aangesproken. Daar zijn ze vaak wel gevoelig voor', aldus minister Ferd Grapperhaus. (ANP)


19.30: Recreatiegebied het Twiske langer dicht voor auto's

Het recreatiegebied het Twiske bij Oostzaan blijft nog zeker tot en met 14 april gesloten voor auto's. De parkeerplaatsen en de slagbomen bij het natuurgebied blijven dicht, omdat nog te veel mensen in het Twiske zich niet houden aan de maatregel om afstand van elkaar te houden. Dat heeft burgemeester Rob Meerhof van Oostzaan maandag bekendgemaakt.

'Onze handhavers hebben tot nu toe meer dan zeventig boetes moeten uitdelen aan bezoekers van het Twiske. Daarnaast zijn door de politie tientallen bekeuringen uitgedeeld aan mensen die hun auto fout parkeerden. Het is jammer dat we dit besluit hebben moeten nemen, maar noodzakelijk om te voorkomen dat mensen een gevaar vormen voor hun eigen gezondheid en die van anderen', aldus de burgemeester op Facebook. De burgemeester besloot zaterdag al dat de parkeerplaatsen en de slagbomen tot maandag dichtblijven, omdat de bezoekers zich niet hielden aan de maatregel om minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te houden. (ANP)




18.55: Coronacrisis zet Nederlanders aan tot denken over wat echt van waarde is

Zes op de tien Nederlanders (62 procent) ervaren de coronacrisis als een moment van bewustwording. De crisis zet hen aan het denken over de samenleving en economie en hoe we die in de toekomst in kunnen richten. Tegelijkertijd is de helft pessimistisch over de mate waarin de samenleving en economie na de crisis daadwerkelijk verbeterd zal worden (49 procent).

Om de economie te redden, moet de overheid zich volgens driekwart (78 procent) van de bevolking in eerste instantie richten op het steunen van MKB-bedrijven. Bijna de helft van de bevolking (47 procent) vindt wel dat luchtvaartmaatschappijen en Schiphol verplicht moeten verduurzamen om voor eventuele steun in aanmerking te komen.

Dat blijkt uit onderzoek door I&O Research. Lees hier meer over de enquête.


17.00: Burgemeestersprocedures Zuid-Holland gaan door

Het gaat om de procedures voor een nieuwe burgemeester in Den Haag, Zoetermeer en Zoeterwoude. De Zuid-Hollandse commissaris van de koning Jaap Smit heeft dat na overleg met de drie vertrouwenscommissies besloten. Volgens planning moeten op respectievelijk 1 juli, 1 oktober en 7 oktober een nieuwe burgemeester in de drie gemeenten beginnen.

Smit spreekt eerst met kandidaten en maakt vervolgens per gemeente een selectie van kandidaten die in gesprek gaan met de vertrouwenscommissie. ‘De vertrouwenscommissies die voor 1 juni samenkomen hebben mij verzekerd dat zij de gesprekken met kandidaten zo kunnen vormgeven dat het in fysieke aanwezigheid kan, maar wel met de voorgeschreven afstand tot elkaar’, aldus Smit.


De commissaris is in zijn besluit niet over één nacht ijs gegaan. ‘Eerder heb ik aangegeven dat maatwerk, zorgvuldigheid en overleg de sleutelwoorden zijn om tot een afgewogen besluit te komen. Met als uitgangspunt de zorg voor alle betrokkenen en het belang van sterk openbaar bestuur. Na overleg ben ik tot de conclusie gekomen dat we verder kunnen en daarbij spreek ik mijn grote waardering uit voor de inzet, flexibiliteit en het verantwoordelijkheidsgevoel van alle betrokkenen.’

Het ministerie van Binnenlandse Zaken had gemeenten geadviseerd de burgemeestersprocedures in de ijskast te zetten, maar stelde dat het aan gemeenten is om een afweging te maken. Veel provincies hebben de burgemeestersprocedures de afgelopen tijd in de ijskast gezet.  



16.41: Rijk compenseert gemeenten voor doorbetalen ouderbijdrage

Gemeenten krijgen extra middelen van het rijk ter compensatie voor het doorbetalen van de ouderbijdrage voor voorschoolse educatie, een peuteraanbod en voor kinderen met een sociaal-medische indicatie. Dat schrijft de Vereniging van Nederlands Gemeenten op basis van een brief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan de Tweede Kamer. ‘Gemeenten kunnen voor kinderen in een kwetsbare positie, waar nodig en passend, een afweging maken hoe ze deze kinderen het beste kunnen ondersteunen’, schrijven ministers Slob en Van Engelshoven in die brief.




15.25: Grootste toename ziekenhuisopnames in Amsterdam, Maastricht en Rotterdam

Amsterdam, Maastricht en Rotterdam zagen van alle gemeenten deze maand de grootste toename van het aantal ziekenhuisopnames, blijkt uit de cijfers van het RIVM. In absolute getallen zijn er in die steden nu respectievelijk 330, 106 en 198 opgenomen Covid 19-patiënten. De toenamen per dag is verder niet zo hoog geweest sinds donderdag 2 april, toen het aantal ziekenhuisopnames in Maastricht bijvoorbeeld steeg met 51. In Eindhoven, Zaanstad en Meijerijstad is de toename teruggevallen tot 0.

Toename sinds dag ervoor

Vandaag

Zo

Za

Vr

Do

Wo

Totaal

Amsterdam

7

17

20

23

17

2

86

Maastricht

7

6

6

10

51

1

81

Rotterdam

17

9

13

8

19

12

78

Heerlen

3

6

2

6

40

2

59

s-Gravenhage

9

9

6

3

16

15

58

Utrecht

11

9

8

13

10

5

56

Sittard-Geleen

3

3

2

8

30

1

47

Eindhoven

0

0

8

10

7

16

41

Zaanstad

0

1

22

13

1

2

39

Meierijstad

0

2

8

10

12

2

34


In heel Nederland zijn er volgens het RIVM 18.803 positief geteste personen en 7.135 in het ziekenhuis opgenomen personen. 1.867 mensen overleden.




14.30: Ook CJIB gaat coulanter om met incasso

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) vraagt deurwaarders om gedurende de coronacrisis beslagleggingen op banktegoeden, salaris, eigendommen en woningen zo veel mogelijk te vermijden. Ook uitvoeringsorganisatie DUO levert voorlopig geen vorderingen voor het terugbetalen van studieschulden aan bij het CJIB. Dat meldde het AD vandaag.

De brief is een reactie op een oproep van de Landelijke Armoedecoalitie, die ook op Binnenlands Bestuur onlangs een oproep aan gemeenten deden. ‘Laat je meest sociale gezicht zien’, was de boodschap van FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. Sinds het pleidooi van de Armoedecoalitie hebben onder andere waterbedrijven, woningcorporaties, deurwaarders, gemeenten en provincies al aangegeven coulanter om te gaan met invorderingen.



12.45: Brandbrief aan minister
: red zorgvervoer

Vakbonden FNV en CNV en werkgeversorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer sturen vandaag een brandbrief naar minister De Jonge van VWS. Volgens de organisaties brengt de huidige stilstand door de coronacrisis de sector zorgvervoer op de rand van de afgrond.

De partijen doen daarom een dringend appel op de minister om als systeemverantwoordelijke duidelijk te maken dat er tijdens de coronacrisis een plicht tot doorbetalen van de zorgvervoerders bestaat en om daarop te gaan sanctioneren.


De NOW-regeling en aanvullende maatregelen (zoals opschorting loonbelastingbetaling) bieden te weinig soelaas, omdat een groot deel van de vaste kosten doorloopt. De zorgvervoersector ziet doorbetaling daarom als de enige optie om door te kunnen. Als zorgvervoerders failliet gaan, heeft dat niet alleen gevolgen voor de bedrijven en de werknemers, maar vooral ook voor de mensen die afhankelijk zijn van het zorgvervoer.

De sociale partners vragen van de minister om er voor te zorgen dat minimaal 80% van de vaste kosten door wordt betaald als een gemeente, zorginstelling of zorgverzekeraar de opdrachtgever is. Als die niet doorbetalen, willen de sociale partners dat de minister gaat handhaven.



12.15: Burgemeesters bespreken overlast motorrijders
Het Veiligheidsberaad van de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's bespreekt maandagavond of in het paasweekeinde extra maatregelen genomen moeten worden tegen groepen motorrijders. Afgelopen weekend klaagden veel mensen over overlast door motoren, met name op de rivierdijken en op de Posbank bij Rheden.

De motorrijders zouden zich niet aan de geldende regels tegen het verspreiden van het coronavirus houden. Ze reden te hard in te grote groepen en verzamelden zich met meer dan drie mensen voor een tochtje.

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging KNMV betwijfelt of motorrijders zich slecht aan de regels hebben gehouden. "Het is ook beeldvorming. Elk jaar zijn er veel klachten in de eerste mooie weekeinden, als motorliefhebbers weer op pad gaan", zegt het hoofd Verkeer en Rijopleidingen Arjan Everink van de belangenvereniging. "We zijn benieuwd naar exacte cijfers van het weekend." (ANP)



12.00: Overheid communiceert goed, vinden Nederlanders

Nederlanders hebben veel waardering voor de aanpak van de coronacrisis door de overheid. Van de mensen beoordeelt 89 procent de maatregelen die zijn genomen als goed. Twee derde van de deelnemers vindt dat de overheid goed communiceert over het coronavirus en de maatregelen die in verband met het virus zijn genomen. Dat meldde onderzoeksbureau Citisens in een uitzending van BNR Nieuwsradio. (ANP)



11.35: Tijdmachine

‘Het lijkt wel een beetje op de jaren ’50,’ zegt mijn vader tijdens het videobellen. ‘Toen ging je op een mooie dag in het weekend ook nergens heen. Je had geen auto, en voor een drankje op een terras had je geen geld. Trouwens, er wáren helemaal geen terrassen. In de stad was niks te beleven.’

Zondag pompt een knisperend heldere lentebries zuurstofrijke lucht door de lege straten. We hebben wel auto’s nu, maar ze staan stil voor onze huizen. Op een zonnige dag als deze wachten normaal gesproken de vliegtuigen in een file boven onze hoofden tot ze mogen landen op Schiphol. Nu is er niets. Geen streep of geluid te zien en horen. Van de stille jaren ’50 naar de overdrukke jaren 2020 duurde minstens 60 jaar. Nu zijn we in een maand weer terug in naoorlogs Nederland.

We gaan hem straks nog missen, die kortstondige tijdmachine. – Michiel Maas




11.30: Utrecht helpt sekswerkers gesloten tippelzone Europalaan
De gemeente Utrecht wil niet dat sekswerkers die werkten op de tippelzone op de Europalaan door gederfde inkomsten onder het bestaansminimum uitkomen. Dat schrijft het college in een update over de gevolgen en de aanpak van het coronavirus. De zone is onverwachts gesloten vanwege de maatregelen, waardoor sekswerkers met een gemeentelijke vergunning geen geld meer verdienen. Belle Hulpverlening, onderdeel van De Tussenvoorziening, onderhoudt nu contact met deze groep en begeleidt de sekswerkers actief bij het doen van aanvragen, zoals voor de regeling voor Zelfstandigen (BBZ-TOZO). Ook kunnen speciale financiële maatwerkafspraken worden gemaakt voor sekswerkers die normaal gesproken geen recht hebben op sociale voorzieningen of ww. Als het nodig is, wordt contact gelegd met de hulpverlening in de woonplaats van de sekswerker. Volgend jaar juli gaat de tippelzone definitief dicht om plaats te maken voor een woonwijk. Er is voor de tippelzone geen nieuw locatie gevonden, maar er komen wel nieuwe werkruimten voor sekswerkers op het Nieuwe Zandpad.



11.23:
Crisis heeft vooralsnog geen effect op WOZ-uitvoering

De WOZ-uitvoering heeft weinig tot geen last van de crisis, schrijft de Waarderingskamer op basis van telefonisch contact met gemeenten en samenwerkingsverbanden. Bij bijna alle uitvoeringsorganisaties die de Waarderingskamer sprak werken de medewerkers vanuit huis en de organisaties kunnen het werk op normale wijze voortzetten. Sommige WOZ-medewerkers vragen zich wel af wat de crisis voor effect zal hebben op de vastgoedmarkt. Maar de Waardingskamer concludeert ‘dat de uitvoering van de WOZ-werkzaamheden vooralsnog geen direct negatief effect ondervindt van de coronacrisis. Dat vinden wij een compliment waard aan iedereen die daarbij betrokken is.’


09.00: Loketten NOW-regeling geopend
Werkgevers kunnen vanaf maandag 09.00 uur aankloppen bij het UWV om een beroep te doen op de Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW). Hiermee kunnen ze een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen als ze door de coronacrisis omzetverlies lijden. De uitvoeringsorganisatie verwacht tienduizenden aanvragen per dag.

Het UWV verwacht na een complete aanvraag binnen twee tot vier weken een voorschot te kunnen uitbetalen, mogelijk vaak sneller. Het kabinet kondigde de NOW-regeling half maart aan als onderdeel van een groot noodpakket om ondernemers en werknemers te helpen in de coronacrisis. (ANP)




05.00: Katten

Veel mensen waren bereid een foto mee te sturen van hun werkplek voor onze thuiswerk-enquête. Af en toe delen we daar enkele van en deze maandagochtend twee beelden van thuiswerkers die vergezeld worden door een kat die de gezelligheid opzoekt. Volg ons op Instagram voor meer beeld!

Afbeelding

Afbeelding



Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie