of 64204 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 30 MEI T/M 1 JUNI

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden. 

19:40: Halsema: geen reden om massale demonstratie te ontbinden 

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam ziet maandag geen reden de demonstratie tegen het  Amerikaanse politiegeweld op de Dam, waar zo'n 5.000 betogers aanwezig zijn, te ontbinden. Ze zei dit voor de tv-zender AT5. 'De anderhalve meter wordt niet altijd in acht genomen. Maar demonstratievrijheid is een heel groot goed. De driehoek ziet geen grond om de demonstratie te ontbinden. Daarvoor is de demonstratie te belangrijk en bovendien zijn de mensen zelf verantwoordelijk.' Volgens haar is de sfeer op de Dam heel goed. De organisatie had van te voren tegen de gemeente gezegd rekening te houden met 250 tot 300 betogers, zei een woordvoerster van de gemeente. Er is van te voren geen limiet gesteld aan het aantal betogers. De betogers dragen wel bijna allemaal mondkapjes, zoals vooraf was gevraagd.
Het samendrommen van demonstranten op de Amsterdamse Dam maandag is verkeerd gevallen bij een flink deel van de Tweede Kamer. De betogers hadden op zijn minst onderling anderhalve meter afstand moeten bewaren, vinden politici van VVD, CDA, PVV en FVD. (ANP)

 


 

19:35: Boa's: hier en daar te druk om in grijpen

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben op de eerste dag van de verruiming van de coronamaatregelen vooral geïnformeerd en gewaarschuwd. Volgens voorzitter van Nederlandse Boa Bond Ruud Kuin was het op sommige plekken te druk om in te grijpen. 'Bij de horeca ging het allemaal redelijk goed. Maar op sommige plekken was het te druk, zoals op het strand van Scheveningen. Daar liepen mensen hutje mutje. Je kan er dan wel drie aanpakken, maar als er zo'n 1500 mensen rondlopen is het niet te doen. Dan wordt het willekeur. Boa's op die plekken hebben mensen vooral geïnformeerd en gewaarschuwd.' Volgens Kuin zijn de nieuwe regels voor de boa's ook even wennen. "Dit is pas de eerste dag, dus we moeten ook kijken hoe het gaat en er lessen uittrekken. Het was vandaag ook warm weer en bijna iedereen was vrij. Maar vooralsnog kijken we ook terug op een goede dag. Ik heb geen meldingen gehad van excessen.' (ANP)

 


 

18:45: Veiligheidsberaad content met heropening horeca 
Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad zegt maandag 'vooral gezelligheid terug te krijgen uit de 25 veiligheidsregio's' bij de heropening van de horeca en de terrassen. 'Het is nog maar een middag, hè, dat is de kanttekening die je moet plaatsen. Maar mijn algemene indruk is dat de horeca rustig van start is gegaan. Ik heb nog van geen enkel exces gehoord.' De tweede pinksterdag is volgens hem niet heel veel anders verlopen dan de andere vrije dagen in dit voorjaar. 'De openstelling van de horeca verliep rustig, maar opvallend is dat ook nu weer veel mensen naar het strand, naar parken en recreatiegebieden zijn getogen. Daar blijven mensen op zulke dagen toch heel graag naartoe gaan. Dat blijft een uitdaging. Soms hebben we maatregelen moeten nemen, zoals rond recreatiegebieden en outletcentra.' (ANP) 

17.00: Musea tevreden over heropening

Musea die maandag rond het middaguur eindelijk weer hun deuren mochten openen na de lockdown wegens het coronavirus blikken tevreden terug, blijkt uit een telefonische rondgang. Wegens corona moesten de musea zich houden aan de richtlijnen van de overheid en moesten extra maatregelen treffen zodat bezoekers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. 'Het ging hartstikke goed. Het was in het begin nog best spannend of alles zou lukken, maar het was een plezierige dag', zegt een woordvoerder van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het museum ontving maandag 350 bezoekers die van te voren een kaartje hadden gekocht voor een bepaalde tijd, zodat het niet te druk zou worden. 'Dat ging uitstekend', aldus de woordvoerder. Ook het Mauritshuis in Den Haag blikt tevreden terug. Om te voorkomen dat het te druk zou worden konden bezoekers van te voren een kaartje kopen voor een bepaalde tijd. 'Wat opviel was dat mensen heel dankbaar waren dat ze weer naar een museum mochten', zegt een woordvoerder. 'We hoorden herhaaldelijk: "Ik mag weer, ik mag weer."' Ook het Rijksmuseum in Amsterdam is tevreden na tachtig dagen dicht te zijn geweest. 'Het is heel goed verlopen. Rustig ook. Door de maatregelen hebben bezoekers alle ruimte om rustig rond te lopen', zegt een woordvoerster. Het museum heeft looproutes ingesteld voor het publiek, maar bezoekers kunnen ook op eigen gelegenheid rondkijken. (ANP)

 


 

11:05: Vondelpark deels afgesloten

Het Amsterdamse Vondelpark is maandag grotendeels afgesloten om grote drukte en overlast te voorkomen. Het park zegt op zijn website dat te doen om 'Rotterdamse toestanden te voorkomen', verwijzend naar de afsluiting van drie stadsparken in de Maasstad op zondag. Alleen de ingangen aan de Stadhouderskade en de Amstelveenseweg zijn open. Als het druk is, worden fietsers tegengehouden en krijgen alleen wandelaars nog toegang. Alle zij-ingangen zijn afgesloten, ook al vreest het bestuur van het Vondelpark dat mensen over hekken zullen klimmen. 'Dat de maatregel nodig is, blijkt helaas uit de feiten. Tijdens het pinksterweekend moest de politie al ingrijpen bij een massaal mini-festival, en ook vond er zelfs een steekpartij plaats', zo staat op de website. (ANP)

 10:40: Veel animo voor coronatest 

Veel mensen maken maandagochtend direct gebruik van de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een coronatest. De gratis afsprakenlijn ging om 08.00 uur open en sindsdien is het erg druk. 'We zien dat er nu heel veel gebeld wordt met 0800-1202. Probeert u het op een later moment nog eens als u nu lang moet wachten', vraagt de GGD. Mensen die er niet direct doorheen komen, hoeven zich volgens de GGD geen zorgen te maken. 'We lezen dat bellers, vanwege de drukte, vrezen niet deze week voor een afspraak in aanmerking te komen. Wij hebben heel veel ruimte beschikbaar om iedereen die belt, te testen.' Het telefoonnummer is geopend voor mensen die klachten hebben die aan het coronavirus doen denken. Het kabinet wil mensen die besmet zijn met het virus sneller opsporen. Dan kan het zo nodig gerichte maatregelen nemen en hoeft niet weer de hele samenleving te worden stilgelegd. Daarom komt iedereen die hoest, snottert, benauwd is, koorts heeft of minder ruikt of proeft vanaf maandag in aanmerking voor een test. (ANP)

 


 

ZONDAG 31 MEI


19:35: Veiligheidsberaad vol vertrouwen over heropening horeca en musea
Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, ziet de opening van de horeca en musea op tweede pinksterdag met vertrouwen tegemoet. 'In de afgelopen weken hebben we met elkaar laten zien dat we verstandig omgaan met de versoepelingen. Mijn complimenten hiervoor aan de samenleving', aldus Bruls. 'Ik zie deze nieuwe fase dan ook met veel vertrouwen tegemoet. De openstelling van bijvoorbeeld de horeca is een gezamenlijke uitdaging waar we dus ook met z’n allen voor verantwoordelijk zijn. Ik roep iedereen op om rekening met elkaar te houden en zich te houden aan de basisregels die nog steeds van kracht zijn, zoals handen wassen, anderhalve meter afstand houden, drukte vermijden en thuis blijven bij klachten. Zo houden we het coronavirus onder controle.'

Op eerste pinksterdag was het volgens de veiligheidsregio's druk maar beheersbaar. Het was druk bij de outlets in Lelystad en Roermond. De toestroom werd daarom gereguleerd. De NS waarschuwde voor grote drukte tussen Amsterdam en Zandvoort, maar op de stranden leek het rustiger te zijn dan zaterdag, aldus de veiligheidsregio's. In de nacht van zaterdag op zondag moest de politie wel ingrijpen bij een straatfeest in Dordrecht en werd in Rotterdam een park ontruimd. (ANP)

 


 

12:26: Amsterdamse herdenking coronaslachtoffers 

Vanuit de Westerkerk in Amsterdam is op pinksterzondag een onlineherdenking van de slachtoffers van het coronavirus gehouden. Ook luidden overal in Amsterdam kerken vier minuten hun klokken als teken van medeleven. Burgemeester Femke Halsema stond stil bij het leed dat het coronavirus in de stad heeft veroorzaakt. Haar digitale bijdrage had ze op vrijdag al opgenomen. 'De belofte van vrijheid hangt in de lucht. De zon schijnt en héél voorzichtig en beheerst worden de knellende maatregelen losgelaten. Dat is niet alleen fijn maar ook noodzaak voor veel mensen', zo begon Halsema haar toespraak. 'Maar, en ik prijs daarvoor onze religieuze gemeenschappen - kerken, moskeeën, synagogen - die daar altijd oog voor hebben, er moet ook ruimte zijn voor troost. En dit is een heel goed moment om achterom te kijken en stil te staan bij het leed in de stad.' De burgemeester sloot haar toespraak af met de 'hoopvolle wens en het vertrouwen dat we met zorgzaamheid en veerkracht deze periode samen doorstaan'.

De Protestantse Kerk Amsterdam, die het initiatief nam voor de herdenking, wilde stilstaan bij de overledenen, mensen die ziek zijn en familieleden en zorgprofessionals die met ingrijpende situaties worden geconfronteerd. 'Maar we kijken ook vooruit naar de nieuwe fase die aanbreekt, waarbij ondernemers in grote onzekerheid verkeren en mensen bezorgd zijn om hun baan', aldus de Protestantse Kerk Amsterdam. (ANP)

 


 

ZATERDAG 30 MEI 

17:03: Haagse politie houdt 35 coronabetogers aan

De politie heeft in Den Haag in de buurt van het Centraal Station 35 betogers tegen de coronamaatregelen aangehouden. Ze werden met een bus afgevoerd. Getuigen repten eerder van ruim 20 opgepakte demonstranten. De politie had de actievoerders gezegd dat ze uit elkaar moesten gaan, maar ze bleven in groepen hangen in de buurt van Den Haag CS. Een van de groepen werd door de politie ingesloten en daarna aangehouden. Elders in Den Haag hield de politie twee actievoerders aan.

Groepen mensen waren zaterdag op meerdere plekken in Den Haag samengekomen om te betogen. Ze verzamelden zich onder meer op de Koekamp en Plein 1813. De actievoerders zijn niet alleen tegen het coronabeleid van het kabinet, maar ook tegen de ontwikkeling van 5G-netwerken en tegen het kabinet als geheel. In de loop van de middag gingen de betogers uiteen, meldde de politie. (ANP)

 


 

09:30: Congrescentra maken zich op voor heropening  

Evenementencentra beginnen weer voorzichtig met evenementen, als vanaf maandag bijeenkomsten tot dertig personen weer zijn toegestaan. Hotelketen Postillion Hotels organiseert daags na die versoepeling van de regels een congres 'het eerste anderhalvemetercongres van Nederland'. Congrescentrum RAI Amsterdam verwacht deze zomer evenementen voor maximaal honderd personen te organiseren, maar rendabel is het allemaal nog niet. 

Een groep van twintig kopstukken uit de sector komt dinsdag bijeen in het Postillion-hotel in Amsterdam, waarbij een grote ronde tafel voor voldoende afstand moet zorgen. Via livestreams naar twee andere hotels doen daar nog eens groepen van twintig personen mee. De discussies zullen gaan over de manieren waarop de zakelijke evenementen weer kunnen plaatsvinden in coronatijden. (ANP)

  Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners