of 64120 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 30 APRIL

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
Reageer

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
20.30: VNG noemt financiële positie gemeenten 'schrikbarend'

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt het 'schrikbarend' dat een op de drie gemeenten het niet lukt om een sluitende begroting voor dit jaar te maken. Hierover berichtte NRC eerder. VNG-voorzitter Jan van Zanen zegt dat zich ook bij de VNG steeds meer gemeenten melden die door de coronacrisis in de problemen komen. Gemeenten komen in de geldproblemen onder meer doordat ze miljoenen euro's mislopen door gemiste parkeerinkomsten, toeristenbelastingen en uitstel van betaling voor belastingen voor ondernemers. Zoals bekend is de VNG al een tijdje in gesprek met het kabinet over financiële compensatie voor gemeenten. Het kabinet zei eerder al dat lagere overheden er door de crisis niet op achteruit mogen gaan. Nu zoveel gemeenten in grote problemen verkeren, vindt Jan van Zanen dat gemeenten 'heel snel moeten worden gecompenseerd'. Met het kabinet wordt niet alleen gesproken over compensatie van kosten door het coronavirus, maar over het compenseren van gederfde inkomsten. Hoeveel geld er nodig is, is onduidelijk. Veel gemeenten zaten voor de coronacrisis al in zwaar weer door tekorten in het sociaal domein, zegt Van Zanen. 'De structurele oplossing daarvoor moet nog steeds worden geleverd.' Verder zijn spanningen in gezinnen en huiselijk geweld enorme opgaven waar gemeenten zich voor zien gesteld. 'Ze moeten wel in staat gesteld worden om aan die opgaven te voldoen.'

 


 

18.17: Boekenkasten

In deze aflevering van onze serie met foto's uit de thuiswerkenquête tonen we de lezers die imposante boekenkasten op hun thuiswerkplek hebben.

 

Afbeelding

 

Afbeelding

 

Afbeelding

 


 

15.40: Parlementariërs Aruba leveren kwart salaris in

Aruba heeft financieel zwaar te lijden onder de coronacrisis omdat het land voor een groot deel afhankelijk is van toerisme. Dat is nu volledig weggevallen. Het land heeft Nederland om nieuwe leningen gevraagd. Volgens minister-president Evelyn Wever-Croes heeft Nederland als voorwaarde gesteld dat Aruba de overheidsfinanciën beter op orde brengt. (ANP)

 14.55: Optredens bij zorgcentra in Noord-Holland mag weer

Burgemeesters in Noord-Holland Noord staan per direct weer kleinschalige optredens toe op de terreinen van verpleeg- en verzorgingshuizen. Dit maakte de veiligheidsregio donderdag bekend.

Burgemeesters van onder meer Den Helder, Heerhugowaard, Hoorn, Schagen en Medemblik vergaderden in de ochtend over het verbod op muziekoptredens bij zorgcentra, dat eerder tot onbegrip en boze reacties had geleid. Nu is besloten weer kleinschalige optredens toe te staan per 30 april, in binnentuinen en buitenplaatsen van de centra, mits artiesten vooraf toestemming hebben gekregen van de beheerder van het verpleeg- of verzorgingshuis.

Het is volgens de burgemeesters niet de bedoeling dat artiesten van tevoren hun optreden promoten, omdat het optreden alleen bedoeld is voor de bewoners. 'We doen een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de artiesten, inwoners en verzorgingshuizen om ervoor te zorgen dat het optreden geen publiek van buiten trekt', laat de veiligheidsregio weten. (ANP)

 
13.55: Doe nu onderhoud aan wegen en fietspaden

Gemeenten en provincies zouden er verstandig aan doen om juist nu hun wegen en fietspaden aan te pakken. Doordat veel mensen thuiswerken vanwege de coronacrisis, is het rustiger op de weg en zorgen de onderhoudswerkzaamheden voor minder hinder, stellen Maxime Verhagen (Bouwend Nederland) en Saskia Kluit (Fietsersbond).

Bouwers blijven aan het werk en werkzaamheden kunnen makkelijker en in een kortere periode worden uitgevoerd, aldus Kluit en Verhagen. Zij denken dat fietspaden en fietsstroken soms meteen breder kunnen worden gemaakt, met het oog op de 1,5 metersamenleving.

'Jaarlijks vallen er in Nederland onnodig nog duizenden gewonden door slecht onderhouden fietsinfrastructuur, aldus Kluit. Verhagen vindt ook dat deze verkeersluwe periode 'optimaal gebruikt moet worden. Zo blijft de schade en overlast voor alle weggebruikers beperkt en blijven steden ook voor fietsers bereikbaar.' (ANP)

 10.40: Haagse horeca heeft plan voor heropening
Met onder meer temperatuurmeting van gasten aan de deur en grotere afstand tussen de tafeltjes kunnen cafés en restaurants op een verantwoorde manier heropenen, bepleit een groep Haagse horecaondernemers. Zij krijgen bijval van D66 in de Tweede Kamer en de gemeenteraad. Dat schrijft het AD.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven en Haags raadslid Daniël Scheper, ook D66, staan achter het plan. De RIVM-richtlijnen blijven ‘heilig’, aldus Scheper, maar met meer ruimte tussen tafels en stoelen zou een gecontroleerde heropening toch mogelijk moeten zijn. ‘Van social distancing naar smart distancing’, noemt een Haagse horeca-baas het.


 

08.44: 'Deel wietgebruikers blowt meer door coronacrisis'


 

Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.