of 64707 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 3, 4 EN 5 APRIL 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
1 reactie

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

Zo 20.03: Geïmproviseerde standaarden

Een nieuw deel in onze serie die volledig bestaat uit foto's van thuiswerkplekken. Veel lezers waren zo vriendelijk om deze mee te sturen in onze thuiswerk-enquête. Volg ons op Instagram voor meer beeld!


Afbeelding


Afbeelding
Zo 19.44: Grapperhaus: feesten onacceptabel, hard ingrijpen terecht

Enkele feesten die dit weekend werden gehouden waarbij veel mensen aanwezig waren, zijn 'onacceptabel'. Dat liet justitieminister Ferd Grapperhaus zondagavond weten. 'De burgemeesters en de politie hebben terecht hard opgetreden.' Hij doelde op incidenten in Borne, Arnhem en Breda, waar de politie boetes heeft uitgedeeld en mensen heeft aangehouden. Verder vindt de minister dat mensen zich redelijk goed aan de regels, die de verspreiding van het coronavirus moeten beperken, hebben gehouden. 'We kijken terug op een weekend met prachtig weer, waarbij mensen duidelijk de lastige keuze hebben gemaakt zoveel mogelijk thuis te blijven. De mensen die wel naar buiten gingen, hielden zich aan de regels en hielden goed afstand tot elkaar. Tegen die mensen zeg ik: complimenten, we begrijpen hoe moeilijk het is, maar hou dit vast, ook richting het Paasweekend!'

 

Ook de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, stelde dat de meeste mensen zich goed hebben gehouden aan de oproepen en maatregelen. Op de zonovergoten zondag, de warmste 5 april ooit, was het in heel het land wel drukker dan zaterdag. Grapperhaus en Bruls refereren aan sommige ingrepen, al dan niet preventief. Er zijn skatebanen gesloten, net als toegangswegen tot stranden, recreatiegebieden en ook naar het Drielandenpunt in Vaals. Ook in de grensgebieden bleef het rustig. In Limburg kwamen enkele mensen uit Duitsland naar Nederlandse woonboulevards en tuincentra, maar dat leiddde volgens hen niet tot noemenswaardige drukte. (ANP)
Zo 19.07: GGD'en beginnen met testen zorgmedewerkers buiten ziekenhuizen

De 25 GGD'en beginnen maandag met het testen van zorgmedewerkers die buiten de ziekenhuizen werken met patiënten en coronaverschijnselen hebben. De gezondheidsdiensten hebben hiervoor speciale testfaciliteiten ingericht. Enkele GGD'en hebben coronateststraten gemaakt, waarbij de betrokkenen de auto niet uit hoeven. De mensen die de testen afnemen, hebben beschermingsmiddelen aan.

 

Degenen die zich kunnen laten testen zijn bijvoorbeeld verloskundigen, huisartsen en mensen die in de thuiszorg, jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicapten- en ouderenzorg werken. Ze moeten al 24 uur klachten hebben die mogelijk duiden op het nieuwe coronavirus. Ze kunnen zich via hun huisarts, bedrijfs- of instellingsarts laten doorsturen voor een check met een keel- of neusuitstrijkje. (ANP)
Zo 13.04: Marcouch sluit Rijnkade Arnhem af om 'groep idioten'

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft zondag de Onderkade langs de Rijn in zijn stad tot verboden gebied verklaard. Dat deed hij omdat zaterdagavond laat 'een groep idioten het nodig vond om op de Rijnkade het samenscholingsverbod te schenden', laat hij in een tweet weten.

 

Rond middernacht verzamelden zich op de Onderkade volgens de politie ruim honderd mensen in vijftig auto's. Ze hadden een barbecue met een volle gasfles bij zich. De politie en andere handhavers sloten meteen de toegang tot de kade aan beide kanten af, maar een groot deel van de groep wist weg te komen. In totaal kregen 25 meerderjarige mannen een bekeuring van 390 euro op grond van de noodverordening die geldt wegens de maatregelen tegen de corona-uitbraak. Eén man is opgepakt wegens belediging. (ANP)
Zo 12.54: Toegangsweg naar Drielandenpunt Vaals afgesloten

De toegangsweg naar het Drielandenpunt in Vaals is zondag afgesloten. De gemeente meldt dat er in de ochtend al een toeloop richting het gebied ontstond. 'Om te voorkomen dat te veel mensen het mooie weer aangrijpen om een wandeling te maken rond het Drielandenpunt is besloten de weg ernaartoe per direct te sluiten. Deze drukte kan er namelijk voor zorgen dat er geen veilige afstand van elkaar gehouden wordt', zegt de gemeente. Ook de toegangswegen naar andere populaire wandelgebieden, zoals het Vijlenerbos, worden afgesloten als hier veel mensen naartoe blijken te gaan, waarschuwt Vaals. 'Bij deze doen we dan ook nogmaals het dringende verzoek om zoveel mogelijk thuis te blijven.' (ANP)
Zo 11.45: Rustige ochtend in natuurgebieden

Zondagochtend is het rustig geweest in de meeste natuurgebieden in Nederland. Volgens woordvoerders van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer lijken mensen zich net als zaterdag aan de voorschriften van de regering te houden en bewaren afstand in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. (ANP)
Zo 07.00: Eerste besmetting met corona op Terschelling

Het coronavirus is voor het eerst vastgesteld bij een bewoner van Terschelling. Dat heeft waarnemend burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld van het waddeneiland zaterdag bekendgemaakt. 'Het gaat om een ouder persoon. Omwille van de privacy geven we geen verdere informatie over de patiënt. Uiteraard is de directe omgeving van de patiënt geïnformeerd en zijn de gebruikelijke maatregelen genomen', aldus Hermans-Vloedbeld. 'Hoewel het een kwestie van tijd was dat het virus ook op Terschelling de kop op zou steken, is het toch heel vervelend als het dan iemand treft.'

De burgemeester riep iedereen op de landelijke maatregelen te blijven volgen. Terschelling heeft bijna 5000 inwoners. (ANP)
Zo 06.00: Burgemeester Oostzaan ontstemd over veel bezoekers recreatiegebied

Burgemeester Rob Meerhof van de Noord-Hollandse gemeente Oostzaan is ontstemd dat ondanks de oproep om thuis te blijven veel mensen zaterdag het recreatiegebied het Twiske hebben bezocht. Vanaf zaterdagnacht tot in ieder geval maandag 6 april 20.00 uur blijven daarom parkeerplaatsen gesloten en slagbomen naar beneden. (ANP)
Za 19.14: Marcouch: overgroot deel van de mensen blijft thuis

Ahmed Marcouch, voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden, is tevreden hoe de mensen zich zaterdag in zijn regio gedragen. 'Het overgrote deel van de mensen blijft thuis. Ik zie geen problematische toestanden', aldus de burgemeester van Arnhem.

 

Vanwege het mooie weer dit weekeinde bestaat de vrees dat veel mensen naar buiten gaan en zich minder streng houden aan de bestaande regels rond de uitbraak van het nieuwe coronavirus. 'Het is een mooie dag om eropuit te gaan, in ons gebied naar de Posbank bijvoorbeeld. Er zijn ook wel wat motorrijders en fietsers en mensen die een rondje om maken, maar dat doen ze veelal met de inachtneming van het houden van anderhalve meter afstand', ziet Marcouch. (ANP)
Za 14.16: Friesland stelt start watersportseizoen uit

De provincie Friesland stelt de start van het watersportseizoen uit. Vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus kan de recreatievaart tot eind april zeer beperkt gebruik maken van bruggen en sluizen. Friesland houdt voor de bediening daarvan vast aan het 'winterregime'. Friesland wil met de maatregel recreanten stimuleren thuis te blijven en niet onnodig het water op te gaan. De sanitaire voorzieningen op onder meer jachthavens, campings en recreatieterreinen blijven ook gesloten tot en met 28 april. (ANP)
Za 09.00: Advies: geniet van de zon, maar in de tuin of op je balkon

Volgens de weersverwachting wordt het dit weekend prachtig lenteweer. Dat nodigt normaal gesproken uit er in groten getale op uit te trekken. Twee weken geleden liep dat zo uit de hand dat de overheid zelfs een NL-Alert uitstuurde. In verband met de uitbraak van het coronavirus hebben de autoriteiten, het kabinet voorop, daarom ook voor de komende dagen mensen gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven.

 

Op meerdere plekken zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Er wordt nauwlettend in de gaten gehouden of er niet alsnog te veel mensen naar een badplaats, een bosgebied of andere recreatieplek komen. Veel parkeerplaatsen bij natuurgebieden en kustplaatsen zijn preventief afgesloten en burgemeesters hebben al aangekondigd boetes te gaan uitdelen voor drukte in de natuur. Het is verboden met meer dan twee personen bij elkaar te zijn zonder anderhalve meter afstand tot elkaar te houden. (ANP)
Za 08.00: Gemeente Rotterdam geeft nabestaanden korting op uitvaart

Vanwege de strikte coronamaatregelen die gelden voor uitvaarten komt de gemeente Rotterdam nabestaanden financieel tegemoet. Om risico op besmetting met het coronavirus te voorkomen mogen maximaal maar dertig nabestaanden bij een uitvaart zijn. Ook mogen zij voor en na een uitvaart niet samenkomen. Vrijdag heeft het Rotterdamse college daarom besloten hen 25 procent korting te geven op de kosten van een uitvaart. (ANP)
Za 06.00: Noordwijk neemt extra maatregelen om strandgangers te weren

Om te voorkomen dat mensen zaterdag of zondag naar het strand komen, sluit de gemeente Noordwijk zo'n 2000 parkeerplekken. Ook gaat de weg naar Langevelderslag dicht, waardoor strandgangers niet door kunnen rijden naar het parkeerterrein. Verder gaan politie en boa's extra controleren en worden drones ingezet. De parkeerplaatsen zijn tussen zaterdag 09.00 uur en zondag 18.00 uur niet te gebruiken. Het gaat om de plekken bij de Waterleidingduinen, het Oosterduinse Meer, Wantveld, Vuurtorenplein, Palaceplein, de Koningin Astridboulevard en de Duindamseslag. (ANP)
Vr 17.22: Noord-Brabant en Limburg zien grootste stijging ziekenhuisopnames

De provincies Noord-Brabant en Limburg zagen sinds gisteren de grootste stijging van het aantal ziekenhuisopnames. Dat blijkt als men de RIVM-cijfers van vandaag bekijkt. In de dagelijkse rapportage van het RIVM staat dat Noord- en Zuid-Holland qua positief geteste personen (dus niet ziekenhuisopnames) de hoogste stijging zien sinds gisteren, maar het instituut verkiest inmiddels het aantal ziekenhuisopnames boven het aantal positief geteste personen omdat dat getal betrouwbaarder zou zijn.

 

Noord-Brabant

135

Limburg

83

Noord-Holland

78

Zuid-Holland

70

Utrecht

48

Gelderland

44

Overijssel

13

Flevoland

11

Friesland

7

Drenthe

5

Zeeland

4

Groningen

1
Vr 17.10: Minister: gedoog permanente bewoner vakantiehuisje in coronatijd

Gemeenten moeten mensen die clandestien in een vakantiehuisje wonen tijdens de coronacrisis gedogen, vindt het kabinet. Minister Stientje van Veldhoven (Wonen) wil voorkomen dat nog eens tienduizenden mensen 'in deze uitzonderlijke tijd op straat belanden'.

 

Ongeveer 55.000 mensen wonen het hele jaar door in een recreatiewoning, schat Van Veldhoven, terwijl dat niet mag. Gemeenten proberen dat tegen te gaan en leggen daarom bijvoorbeeld dwangsommen op. Maar nu het coronavirus rondwaart en mensen zo min mogelijk met elkaar in aanraking moeten komen, is het onwenselijk dat mensen hun boeltje moeten pakken of zelfs op straat komen te staan, klinkt het steeds vaker. Van Veldhoven roept gemeenten op zich af te vragen of het nu wel nodig is om op te treden tegen de permanente bewoners. Ze zouden bovendien 'de menselijke maat' in het oog moeten houden, die 'nu belangrijker is dan ooit'. En dreigende of al opgelegde dwangsommen voorlopig moeten opschorten. (ANP)
Vr 17.00: Burgemeester Utrechtse Heuvelrug met corona opgenomen in ziekenhuis
Er is corona vastgesteld bij burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hij is gisteren opgenomen in het ziekenhuis, heeft de gemeente bekendgemaakt. Naafs maakt het volgens de gemeente naar omstandigheden goed. Zijn taken worden waargenomen door wethouder Gerrit Boonzaaijer. Eerder deze week bracht Binnenlands Bestuur een bericht over wat er gebeurt als corona het bestuur raakt.Vr 16.00: Daklozen Maastricht opgevangen in oude gevangenis

Dak- en thuislozen in Maastricht kunnen binnenkort worden opgevangen in de voormalige gevangenis in de Limburgse hoofdstad. Dat maakte de gemeente vrijdag bekend. Er is plaats voor maximaal vijftig mensen. De huidige dag- en nachtopvang van het Leger des Heils aan de Statensingel in Maastricht voldoet niet aan de voorwaarden die het RIVM stelt aan het voorkomen van de verspreiding van corona. De mensen zitten er te dicht bij elkaar, ze hebben onderling te weinig ruimte. De gevangenis heeft die mogelijkheid wel om mensen veilig onder te brengen, aldus de gemeente. Een deel van de mensen verblijft in de voormalige cellen en een deel in kamers, waardoor ze onderling genoeg ruimte hebben. Maandag wordt het voormalige cellencomplex in gereedheid gebracht, vanaf 14 april kunnen daklozen er terecht. De dag- en nachtopvang in de voormalige gevangenis Overmaze blijft mogelijk open zolang de maatregelen rond de coronacrisis van kracht zijn. (ANP)Vr 13.00: Amsterdam beperkt toegang parken en stelt vaarverbod in grachten in
In en rond Amsterdam neemt de veiligheidsregio maatregelen om met name zondag de vorming van grote groepen mensen te voorkomen. In het weekend wordt warm en zonnig weer verwacht. Zondag wordt de toegang tot het Vondelpark gedoseerd bij de ingang. Mocht het toch te druk worden, dan wordt het park gesloten. Ook het Oosterpark, Rembrandtpark, Noorderpark en Bloesempark in het Amsterdamse Bos worden actief gemonitord. Bij te veel mensen, gaan ze dicht. De grachten en de vaarwegen in het Wallengebied worden afgesloten voor pleziervaart. Sluizen en bruggen in de hele regio gaan alleen nog open voor de beroepsvaart. Wie het vaarverbod trotseert, kan rekenen op een boete. Vanwege signalen van drukte door de vele wielrenners wordt er extra toezicht gehouden op de fietsroute Ronde Hoep. Op recreatie- en vakantieparken, kampeerterreinen, natuurgebieden en strandjes worden gemeenschappelijke toilet- en douchevoorzieningen gesloten. (ANP)
 Vr 11.30: Marcouch beperkt toegang Rijnkade en Sonsbeekpark vanwege hangjongeren
Een groot deel van de Onderkade, onderdeel van de Rijnkade in Arnhem, is vanaf vrijdagochtend alleen nog toegankelijk voor bestemmingsverkeer. Dit besluit heeft Ahmed Marcouch als voorzitter van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden genomen. Verder is de Steile Tuin in park Sonsbeek alleen nog toegankelijk via de twee in- en uitgangen aan de bovenzijde van het park. Deze maatregel gaat per direct in. ‘De meeste Arnhemmers houden zich goed aan de regels en richtlijnen die nodig zijn in onze strijd tegen corona. Daar ben ik trots op’, aldus Marcouch. ‘Toch is er een kleine groep die dat niet doet. Dat zie ik op de Onderkade en in een deel van Sonsbeekpark. Hangjongeren komen daar samen in groepjes, met auto's of scooters en fietsen, houden zich niet aan de veilige afstand en veroorzaken overlast.’ Er zijn bekeuringen uitgedeeld, maar dit leidt nog niet tot verantwoordelijk en veilig gedrag. ‘Laat deze maatregelen een waarschuwing zijn. Anders ben ik uiteindelijk genoodzaakt om de ingrijpende maatregel te nemen door plekken waar Arnhemmers graag komen volledig af te sluiten.’

 Vr 11.05: Limburgse Statenvergadering uitgesteld: te weinig leden
Gouverneur Theo Bovens heeft vrijdagochtend de vergadering van Provinciale Staten (PS) in Limburg niet geopend. Er waren volgens de griffie geen Statenleden komen opdagen in verband met de coronacrisis. De gouverneur constateerde daarop dat er te weinig aanwezigen waren. De provinciewet schrijft immers voor dat de vergadering alleen mag worden geopend als meer dan de helft van de leden van PS aanwezig is.


De provincie spreekt in een verklaring vrijdag van "een historisch moment". De gouverneur heeft een nieuwe Statenvergadering uitgeschreven voor komende maandag. Voor zo'n nieuwe vergadering is volgens de provinciewet geen meerderheid nodig om besluiten te kunnen nemen. Volgens de provincie kunnen zelfs besluiten worden genomen als komende maandag slechts één Statenlid de vergadering bijwoont. (ANP)

 Vr 10.00: Vooral jongeren eenzamer door coronacrisis

De voorgeschreven corona-maatregelen worden serieus genomen en massaal opgevolgd. De crisis zorgt bovendien voor een groter gevoel van saamhorigheid. Toch voelt een kwart zich eenzamer dan vóór de crisis, onder jongeren is dat de helft. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research, ten dele in samenwerking met de Universiteit Twente. Waar de helft van de jongeren in de leeftijd van 18 tot 24 jaar zich eenzamer voelt door de crisis, ligt dit percentage voor ouderen een stuk lager (35-49 jaar, 26 procent; 50-64 jaar, 18 procent; 65+, 22 procent). Een verklaring voor de eenzaamheid van jongeren is dat zij de grootste verandering doormaken in sociale activiteiten. Zo geven jongeren het vaakst aan dat zij door de crisis minder bijeenkomsten met veel mensen bijwonen en minder bezoek brengen aan familie, vrienden en kennissen. Ouderen hadden voor de crisis al minder van deze activiteiten waardoor het verschil tussen vóór en tíjdens de crisis minder groot is voor hen qua sociale isolatie.

 

Van de werkzame Nederlanders met een cruciaal beroep voelt driekwart zich voldoende gewaardeerd.

Ze zeggen waardering te krijgen in de vorm van complimenten en positieve berichten van klanten, cliënten/patiënten, kennissen, vrienden en in de media. Toch voelt een kwart van degenen in een cruciaal beroep zich onvoldoende gewaardeerd. Zij vinden het vooral jammer dat er blijkbaar een crisis nodig is om erkenning en waardering te krijgen.


De meeste Nederlanders vinden het nog niet waarschijnlijk dat zij de ziekte gaan krijgen (81 procent). Wanneer men toch besmet raakt met het virus denkt 38 procent dat het serieuze gevolgen met zich mee zal brengen. De maatregelen worden wel serieus genomen en opgevolgd. Beduidend meer dan drie weken geleden. Handen worden vaker gewassen (97 procent), vrijwel iedereen houdt anderhalve meter afstand (99 procent), mensen blijven zoveel mogelijk thuis (93 procent). Daarnaast voelt een groot deel van de Nederlanders (52 procent) de verantwoordelijkheid om anderen aan te spreken op hun gedrag als zij zich niet aan de richtlijnen houden. 

 

Tot slot zorgt de crisis voor een groter gevoel van saamhorigheid voor de meerderheid van Nederland (54 procent). De behoefte om anderen te helpen groeit. Zo heeft bijna de helft van de Nederlanders aan hun buren gevraagd of zijn ze van plan te vragen of zij iets kunnen betekenen. Het gevoel van saamhorigheid is het grootst in Noord-Brabant, het epicentrum van de corona uitbraak. Hier geeft 63 procent aan een sterker gevoel van saamhorigheid te hebben.

 Vr 9.00: 'Nu onnodig veel improviseren'

Bij de bestrijding van de coronacrisis ontbreekt het aan een krachtige en planmatige aanpak, omdat achtereenvolgende kabinetten 'willens en wetens' niet voor een landelijke crisisstructuur kozen. Daardoor moet nu veel onnodig worden geïmproviseerd. Dat zegt veiligheidsexpert Rob de Wijk in NRC.

 

De directeur van de Haagse denktank The Hague Centre for Strategic Studies zegt over het haastig uitbreiden van de hoeveelheid bedden op intensivecareafdelingen (ic’s), en het optreden van tekorten aan apparatuur en beschermingsmiddelen: 'Dat was allemaal niet nodig geweest. Doordat Nederland eerder willens en wetens heeft afgezien van een sterke, landelijke aansturing in crisissituaties, zijn we in deze toestand beland.' De Wijk wijst op de lancering door minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) van het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum in Driebergen in 2004. Dat moest plannen gaan ontwikkelen voor een aanpak van ingrijpende nationale crises zoals overstromingen, terroristische aanslagen, stralingsincidenten (reactoren) en infectieziekten. De operationele staf van het centrum die ministers moest bijstaan, werd in 2015 echter opgeheven.

 

Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Pemma de Vries op
Gelukkig betalen de uitvaartverzekeraars nog steeds uit als ik https://zeker.com/verzekeringen/uitvaartverzeker … mag geloven, want omdat het een pandemie is hoeven ze dus niet uit te keren. Hoe bizar het ook is. Het kan dus echt.

Vacatures

Van onze partners