of 64120 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 29 APRIL

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
Reageer

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

19.57: Zeeland zet deur voor toerisme weer op kier

De provincie Zeeland versoepelt de beperkingen voor het toerisme vanaf 1 mei. Recreatieondernemers mogen vanaf vrijdag 15 procent van hun slaapplaatsen verhuren. Het nieuwe regime geldt voorlopig tot 22 mei. Dit maakte Veiligheidsregio Zeeland woensdag bekend na overleg van de Zeeuwse burgemeesters met vertegenwoordigers van de toeristische sector in Zeeland.

Ook eigenaren van een vakantiewoning in Zeeland mogen onder voorwaarden weer komen overnachten. Dit geldt ook voor vaste standplaatsen, strandslaaphuisjes en jachten, mits die beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Landelijk en dus ook in Zeeland geldt dat sanitaire voorzieningen op campings gesloten blijven. (ANP)
17.03: Amsterdam wil met sport verveling en overlast tegengaan
De gemeente Amsterdam wil ook kwetsbare jongeren die geen lid zijn van een sportvereniging de kans geven te gaan sporten en bewegen. De gemeente verwacht daarmee verveling, overlast, criminaliteit en de druk op gezinnen tegen te gaan. Buurtsportaanbieders gaan activiteiten aan kwetsbare kinderen aanbieden en daarnaast heeft het stadsbestuur de sportverenigingen gevraagd buitenactiviteiten te organiseren voor alle kinderen en jongeren in Amsterdam.
Voor kinderen die lid zijn van een sportclub geldt dat zij sinds woensdag weer georganiseerd en onder begeleiding mogen trainen, mits ze zich houden aan de RIVM-richtlijnen en buiten sporten. Sportwethouder Simone Kukenheim wil daar alle kinderen bij betrekken. ‘Ook de kinderen die nog geen lid zijn van een sportclub of kinderen die geen buiten- maar een binnensport beoefenen’, zegt Kukenheim.
Buurtsportaanbieders helpen de gemeente om kwetsbare kinderen te bereiken. Kukenheim: ‘Sommigen van hen hadden we voorheen slecht in beeld, maar zien we nu opeens op straat rondhangen. Anderen zijn door de coronamaatregelen buiten beeld geraakt, bijvoorbeeld vanwege problemen thuis. Via sportactiviteiten willen we hen niet alleen in het vizier krijgen, maar ook begeleiden naar hulp.’ (ANP)15.00: Aantal overledenen in Rotterdam boven 200

In Rotterdam is het aantal gemelde overleden patiënten met 19 toegenomen, blijkt uit de cijfers van het RIVM. Het totaal aantal overledenen sinds het begin van de crisis is daarmee 204. In Rotterdam werd in de afgelopen weken vaker het hoogste aantal overledenen per dag gemeld, maar 19 is ook voor die gemeente een hoog aantal. Wel meldt het RIVM dat het aantal gemelde overleden patiënten een dalende lijn vertoont, net als het aantal nieuwe meldingen van in het ziekenhuis opgenomen patiënten.

 

Gemeente

Overleden

Toename

Per 100.000 inwoners

Toename

Rotterdam

204

+19

31,3

+2,9

Amsterdam

171

+14

19,6

+1,6

Tilburg

147

+2

66,9

+0,9

s-Gravenhage

140

+12

25,7

+2,2

Meierijstad

118

0

145,3

0

Maastricht

89

+2

73,2

+1,6

Oss

80

+1

87

+1,1

Utrecht

77

+1

21,5

+0,3

Eindhoven

69

0

29,4

0

 

Heel Nederland

Aantal

Toename

Positief geteste personen

38.802

+386

Ziekenhuisopnames

10.685

+76

Overleden personen

4.711

+145

Bron: RIVM
12.44: Minimalisme

Sommigen bewaren zo veel mogelijk spullen op het bureau, anderen hebben behoefte aan orde en netheid. Deze lezers, die hun foto's meestuurden met onze thuiswerkenquête, behoren duidelijk tot de laatste groep.

 

Afbeelding

 

Afbeelding

 


 

10.09: Speciaal potje om musea ‘energie te geven’
Alle kunstmusea van Nederland, groot of klein en waar ook gevestigd, kunnen kans maken op een bedrag van maximaal 10.000 euro. Dat kunnen ze besteden aan het belichten - na de heropening - van één werk, één kunstenaar of één thema. Ze moeten daarbij wel putten uit de eigen collectie. Om een bedrag in de wacht te slepen, kunnen ze een plan indienen bij de Vereniging Rembrandt, die er - om te beginnen - in totaal anderhalve ton voor heeft klaargelegd.
De vereniging wil de musea, die nu allemaal gesloten zijn en grote zorgen hebben over hun financiën, alvast energie geven om na de heropening vol goede moed door te gaan, aldus een woordvoerster. De organisatie, die doorgaans belangrijke kunstaankopen mede mogelijk maakt, heeft wel een aantal voorwaarden voor de uitkering. Die zullen door een commissie worden getoetst, maar het beleid zal ruimhartiger zijn dan bij de bijdragen voor de aankopen. De vereniging wil de speciale coronacrisisregeling zo toegankelijk mogelijk houden.
Het is nadrukkelijk wel de bedoeling dat de gekozen onderwerpen in een heel nieuw licht worden geplaatst. Het moet ook een echt nieuw plan zijn ‘en niet iets dat ze toch al op de plank hadden liggen’, aldus de zegsvrouw van de Vereniging Rembrandt. Er wordt ook gekeken naar een goede spreiding over het land en van soorten musea die worden toebedeeld.
Behalve dat de uitverkoren kunstwerken, kunstenaars of thema's uit de eigen collectie moeten komen en op een nieuwe manier worden belicht, is de keuzevrijheid eigenlijk onbeperkt. De museumdirecteur kan zelf kiezen, maar het museum kan bijvoorbeeld ook de bevolking van de eigen gemeente om een suggestie vragen.
De organisatie merkt, bijvoorbeeld aan de inzendingen van de eigen campagne Mijn favoriet, dat veel kunstliefhebbers snakken naar de vertrouwde musea en hun geliefde kunstwerken daar. (ANP) 09.00: Dodenherdenking uitgezonden vanuit Statenzaal

De provinciale dodenherdenking van Zuid-Holland op 4 mei wordt live uitgezonden vanuit de Statenzaal. De ceremonie begint om 12.00 uur en is te volgen via Webcast Dodenherdenking 2020. Na een toespraak legt commissaris van de koning Jaap Smit, samen met provinciedirecteuren Hennie Koek en Jan van Ginkel, kransen ter nagedachtenis van de provincieambtenaren, Statenleden en gedeputeerden die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven verloren. De kransen zijn dit jaar kleiner, zodat ze door één persoon kunnen worden geplaatst en 1,5 meter afstand is gewaarborgd. Na het leggen van de kransen klinkt het signaal Taptoe en worden twee minuten stilte in acht genomen. Aansluitend wordt het eerste couplet van het Wilhelmus gespeeld en gezongen.

 


 

Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.