of 64120 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 27 MEI

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
Reageer

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

17.12: Eerste versie van corona-app gepubliceerd
Een eerste versie van de corona-app die de overheid wil laten maken, is naar buiten gebracht. De makers van de app hebben woensdag een ontwerp op de ontwikkelaarsplatforms Github en Figma gezet, waarop te zien is hoe de app er ongeveer uit komt te zien. Ze vragen de buitenwereld om reacties en suggesties en benadrukken dat de app nog niet klaar is.
De app moet de GGD'en helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Dat moet helpen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.
Vorige maand presenteerden zeven software-ontwikkelaars hun corona-apps. Daarop kwam veel kritiek. Onder meer de Autoriteit Persoonsgegevens vond dat de voorstellen niet voldeden, omdat de overheid niet duidelijk genoeg was in de voorwaarden. Het kabinet maakte daarom pas op de plaats en besloot zelf een nieuwe app te ontwikkelen. (ANP)16.00: Burgemeester Apeldoorn: Vion houdt zich niet aan afspraken
Slachterij Vion heeft zich niet aan de afspraak gehouden om toe te zien op veilig vervoer voor zijn werknemers. ‘Dinsdag hadden we er nog vertrouwen in dat Vion zich aan alle afspraken zou houden. Ik heb toen aangegeven dat het vertrouwen duurt zolang Vion zich aan de afspraken houdt. Dat is op dit moment niet het geval’, aldus Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn en voorzitter van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland VNOG.
Heerts liet het terrein van de slachterij aan de Laan van Malkenschoten in Apeldoorn woensdag aan het eind van de ochtend afsluiten, zegt hij. Dat gebeurde nadat de politie hem liet weten dat er te veel mensen dicht op elkaar in kleine busjes zaten. ‘Niet volgens de RIVM-richtlijnen’, aldus de VNOG-voorzitter.
Het terrein is woensdag afgesloten. Iedereen die zich binnen de hekken bevindt, wordt geregistreerd. De lijsten worden vergeleken met de personeelslijsten van de Vion-vestiging in Groenlo. Dat doen GGD en brandweer, aldus de VNOG. (ANP)
14.20: Halsema: binnenstad moet weer van en voor de Amsterdammer worden
De coronacrisis heeft aan het licht gebracht dat de binnenstad van Amsterdam niet meer wordt bezocht door inwoners van de hoofdstad, maar vooral het domein is geworden van toeristen. Nu die er niet meer zijn, is het oude centrum ‘leeg en stil’, en dat is jammer. Dat betoogt burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad. ‘Als Amsterdammers hun binnenstad links laten liggen omdat ze zich er niet meer thuis voelen, dan gaat er iets fundamenteel mis.’
Het stadsbestuur wil daarom dat de binnenstad een oppepper krijgt om weer meer 'eigen volk' te trekken en minder afhankelijk te worden van toeristen. Het college gaat daarvoor de komende maanden een plan opstellen. ‘De prachtige en unieke historische binnenstad moet weer functies herbergen die ertoe doen en waar Amsterdammers uit de hele stad naartoe komen. Waar een goede balans is tussen wonen, werken en recreëren’, aldus Halsema.
Ze pleit onder meer voor de ontwikkeling van het Leidseplein tot cultureel hart van de stad, met poppodia Melkweg en Paradiso, de theaters ITA, DeLaMar en Bellevue en bioscopen. De omgeving van het Mr. Visserplein moet het Joods Cultureel Kwartier worden, met het nieuwe Holocaust Museum, het Joods Historisch Museum, de Portugese Synagoge en straks het Namenmonument. Het winkelaanbod in het centrum moet weer meer op de bewoners zijn gericht en de gemeente gaat zelf vastgoed kopen om dat te kunnen sturen.
Zo wordt het centrum van Amsterdam weer ‘een binnenstad die verbindt, doordat diverse groepen Amsterdammers elkaar daar ontmoeten. Omdat de binnenstad hun iets te bieden heeft’, schrijft de burgemeester. (ANP)


 

08.50: Kamer: help overtreder coronaregels van strafblad af
Overtreders van de coronaregels moeten daaraan geen strafblad overhouden, vindt de Tweede Kamer. De Kamer gaat daarmee in tegen het kabinet.
Voor mensen die zijn beboet omdat ze bijvoorbeeld met een te groot gezelschap op straat waren, zou de zogeheten justitiële aantekening moeten kunnen vervallen, vinden alle partijen op VVD en CDA na. Nu volgt op een bekeuring, bij volwassenen al gauw een kleine 400 euro, dikwijls zo'n aantekening. Omdat dat kan betekenen dat ze geen Verklaring Omtrent Gedrag kunnen krijgen, kan hen dat hinderen in hun carrière, waarschuwde DENK-voorman Farid Azarkan.
Dat valt in de praktijk mee, wierp het kabinet eerder tegen. De aantekening is meestal niet relevant voor bijvoorbeeld werk in het onderwijs, en zal voor een aspirant-leraar dus ook geen belemmering betekenen. Bovendien vervalt de aantekening na vijf jaar. En jongeren ontkomen er doorgaans al aan. Boetes zijn voor hen in de regel niet hoger dan 95 euro, en dat is te laag voor een strafblad. (ANP)08.30: Tijdelijk meer ruimte voor terrassen in Amsterdam
Amsterdamse horecaondernemers krijgen meer ruimte voor hun terrassen, om zo gasten te kunnen ontvangen met de coronamaatregelen in het achterhoofd. Ze moeten wel aan een paar regels voldoen, heeft burgemeester Femke Halsema bepaald.
Zo moet er genoeg ruimte overblijven voor voetgangers en mag de uitbreiding niet ten koste gaan van de volksgezondheid. De openbare ruimte moet hoe dan ook toegankelijk blijven. Café- en restaurantuitbaters moeten voor uitbreiding van hun terras overleggen met omwonenden en ondernemers in de buurt.
De terrassen mogen komen op pleinen, stoepen, brugvleugels, dekschuiten, parkeervakken, langs kades, aan de overkant van de weg en voor het pand van de buren, als die dat goedvinden. Het terras moet na sluitingstijd worden afgesloten.
De verruiming van de terrasregels is tijdelijk en geldt tot het einde van het terrasseizoen: 31 oktober. (ANP)

 


 

Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners