of 60715 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 27, 28 EN 29 MAART 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
Reageer

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.ZONDAG 30 MAART 2020


21:15 Burgemeester Mikkers: handhaaf maatregelen minstens een maand 

Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch adviseert het kabinet de strenge maatregelen in de strijd tegen het coronavirus met zeker nog een maand te verlengen. 'Ik zou dit pakket voor een langere periode in stand houden, zeker een maand, omdat we niet met een big bang alle maatregelen kunnen afschaffen', zei Mikkers in EenVandaag. Hij is ook de voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Het kabinet besluit komende dinsdag hoe het verder moet met de maatregelen die tot 6 april zijn genomen, zoals de sluiting van de scholen en veel horeca. Ik kan me niet voorstellen dat we naar minder maatregelen gaan, omdat we ze heel hard nodig hebben om die curve naar beneden te drukken. We hebben elkaar heel hard nodig om deze crisis tegen te gaan', aldus Mikkers.

Noord-Brabant is de provincie met de eerste en meeste coronapatiënten. Door een gebrek aan ic-bedden zijn patiënten uit Brabant overgeplaatst naar ziekenhuizen in andere provincies. Mikkers: 'Dat is goed gegaan. Wij denken dat we als Brabant straks klaar moeten zijn voor de rest van Nederland om in onze ziekenhuizen weer mensen uit de rest van het land op te vangen.' 

12:15: Limburgs recreatiegebied afgesloten  

De Wilhelminaberg in Landgraaf en het recreatieve gebied daaromheen zijn zondagochtend afgesloten. Dat is besloten omdat er te veel mensen, onder wie veel sporters, zijn. 'Met deze aantallen bezoekers kan er geen veilige afstand gehouden worden van elkaar', meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Bij de toegangswegen naar de berg worden hekken geplaatst. Als mensen nu alsnog het gebied ingaan, krijgen ze 390 euro boete.

Tot dusverre zijn er dit weekeinde niet veel meldingen van grote groepen mensen die samenkomen. Vorig weekeinde was dat wel het geval, met name in parken en op stranden. Het kabinet nam naar aanleiding daarvan extra maatregelen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. (ANP) 

Een noodkreet uit het verpleeghuis 

Mijn schoonmoeder van 93 zit sinds anderhalf jaar in een verpleeghuis. Het was altijd een kranige vrouw, zeer gesteld op haar zelfstandigheid, maar dementie gooide roet in het eten. Vooral haar geheugen laat het afweten. Hoewel het een uur rijden is, gaat mijn vrouw er elke zaterdag op bezoek. Niet alleen om haar moeder te steunen, maar ook om haar van broodnodig voedsel te voorzien. Mijn schoonmoeder krijgt drie keer daags een maaltijd, maar ze is broodmager en leeft op de zakken eierkoeken, Bros-repen en pepermunt die mijn vrouw wekelijks meeneemt (door de week vaak nog aangevuld door haar broer).
Sinds ruim een week mag ze geen bezoek meer ontvangen. Op de laatste dag dat het nog mocht, maakte mijn zwager een schitterend filmpje. Hij heeft net een verse voorraad eierkoeken, chocola en pepermunt afgeleverd. Mijn schoonmoeder vertelt op het filmpje ervan overtuigd te zijn dat snelle doorloop van haar etenswaar niet aan haar ligt, maar dat ‘jonge knullen’ er als zij niet kijkt met haar etenswaar vandoor gaan.
Een dag of wat geleden belde het verpleeghuis. Het was een noodkreet: alle eierkoeken van mijn schoonmoeder waren op. Mijn vrouw vult sinds kort om de paar dagen een grote envelop met een noodrantsoen koek, bros en pepermunt en een opmonterend kaartje. We hebben geen idee hoe het allemaal valt. Maar tot nu toe zijn nieuwe noodkreten uitgebleven. (Martin Hendriksma)

 


ZATERDAG 28 MAART 2020


12:10: 'Gemeenten en provincies moeten regionale media steunen' 

De coalitiepartijen willen dat het kabinet lokale en regionale kranten gaat steunen. De Nederlandse Nieuwsbladenpers (NNP) stuurde deze week een brandbrief aan de regering. Huis-aan-huiskranten zijn in grote financiële problemen gekomen omdat de advertentiemarkt is ingestort door de coronacrisis, aldus de brancheorganisatie.

Ook NDC mediagroep, uitgever van onder meer Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden en Friesch Dagblad, verkeert in zwaar weer. De uitgeverij heeft freelancers laten weten dat er door het stilvallen van cultuur- en sportevenementen geen opdrachten zijn. Een groep 'Vrienden van NDC Mediagroep' heeft opgeroepen het concern te steunen . Daarbij hebben zich zeker 200 prominenten uit Noord-Nederland aangesloten.

De Kamerleden willen weten of gemeenten en provincies een bijdrage kunnen geven aan de in nood verkerende kranten. Ze willen dat de minister bekijkt of er net als voor de culturele sector ook een apart steunpakket kan komen voor de sector media en communicatie. 

 


 

09:48: Extra opvang voor Amsterdamse daklozen

In Amsterdam komen extra plekken beschikbaar voor dak- en thuislozen. De gemeente opent een sporthal waar honderd mensen terechtkunnen. De locatie is bedoeld voor zowel mensen die al langere tijd dakloos zijn, als mensen die recent hun huis zijn kwijtgeraakt door bijvoorbeeld echtscheiding of verlies van hun baan.

Naast de plekken in de sporthal komen, vanwege de grotere vraag nu, nog 150 plaatsen beschikbaar. Het gaat om bestaande plekken die nu worden opengesteld. De gemeente verdeelt de dak- en thuislozen over meerdere locaties om het risico op besmetting met corona zo veel mogelijk te minimaliseren.

Amsterdam beschikt over ruim 6000 opvangplekken voor dak- en thuislozen. In de wintermaanden ligt dat aantal nog wat hoger. (ANP)

 09:18 Toeristen Zeeland moeten provincie verlaten 

Toeristen in Zeeland moeten uiterlijk maandag hun vakantieverblijf hebben verlaten. Dit heeft de Veiligheidsregio van Zeeland vrijdag bekendgemaakt. De sluiting van de vakantieparken behoort tot de aanvullende maatregelen die de toeristische provincie treft om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Het verbod geldt voor al het toeristisch verblijf op recreatieparken, kampeerterreinen en minicampings, maar ook voor bed and breakfast, Airbnb-plekken en jachthavens. Het verbod gaat maandag om 12.00 uur in. 'We willen met nadruk de aanwezige toeristen niet overvallen, maar gelegenheid bieden om op rustige wijze te vertrekken', staat op de website Zeelandveilig.

Ook sanitaire voorzieningen op vakantieparken en kampeerterreinen gaan maandag dicht. Daarnaast geldt er een verbod op het gebruik van strandhuisjes, om te voorkomen dat grote aantallen mensen naar het strand trekken. 'De toename van het aantal bezoekers van de provincie in combinatie met de druk op de zorg baart grote zorgen', meldt de Veiligheidsregio. De maatregelen in Zeeland gelden tot uiterlijk 10 mei. 'De maatregelen grijpen zwaar in voor de toeristische sector en alle betrokken ondernemers. We begrijpen dat deze maatregelen in Zeeland pijn doen.' (ANP)VRIJDAG 27 MAART 2020


21.21:  Ministerie komt met coronarichtlijn daklozenopvang

Gemeenten moeten er de komende tijd voor zorgen dat nachtopvang voor dak- en thuislozen beschikbaar blijft, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook moeten er overdag plekken zijn waar mensen zonder woon- of verblijftplaats terechtkunnen voor een maaltijd, om warm te worden of naar de wc te gaan. Dat staat in een nieuwe richtlijn van het ministerie van Volksgezondheid (VWS).

Staatssecretaris Paul Blokhuis stelde de richtlijn op na overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en branchevereniging Valente. 'In deze tijden van crisis is de groep dak- en thuisloze mensen extra kwetsbaar en mogen we hen niet uit het oog verliezen', zegt Blokhuis.

Ook in de opvang is het belangrijk dat de landelijke richtlijnen, zoals het houden van anderhalve meter afstand, in acht worden genomen. 'Ook legt de richtlijn uit hoe om moet worden gegaan met dak- en thuisloze mensen die klachten vertonen', aldus VWS. 'Bij verdenking van een besmetting met het coronavirus moet iemand in een aparte ruimte worden geplaatst om uit te zieken.'

De eigen bijdrage die geldt voor de daklozenopvang, blijft in stand. Gemeenten kunnen wel besluiten deze voorlopig te verlagen of te schrappen. Als gemeenten door de richtlijn extra kosten moeten maken, springt het Rijk financieel bij. (ANP) 

19.10: Verzet tegen compensatiesessie Straatsburg uit EP

Tientallen Europarlementariërs vinden dat de vergaderingen die in Straatsburg uitvallen vanwege de coronacrisis niet gecompenseerd moeten worden door andere vergaderingen uit Brussel te verplaatsen naar Straatsburg. Dat schreven ze eerder deze maand aan president Macron van Frankrijk.

Burgemeester Ries van Straatsburg liet na het uitvallen van de sessie van 10 tot 13 maart

weten dat er later dit jaar dan nieuwe sessies in Frankrijk gehouden moeten worden omdat de EU-verdragen twaalf sessies per jaar in Straatsburg voorschrijven.

De Europarlementariërs beklagen zich bij Macron over de uitlatingen van Ries, en vragen hem om af te zien van compenserende sessies. De brief is uit Nederland ondertekend door de fracties van de PvdA, GroenLinks, een enkele CDA´er, de SGP en de Partij voor de Dieren. Opvallend: de eurosceptische fracties van Forum voor Democratie en de PVV (die er na de Brexit ook weer in zit) en altijd de mond vol hebben over de hoge kosten van de huidige Europese samenwerking, hebben de brief niet ondertekend.
18.15: Burgemeester Aboutaleb sluit alle campings
Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft alle campings in de regio Rotterdam-Rijnmond gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Recreëren is onverantwoord, zegt de burgemeester van Rotterdam. ‘Mijn oproep is: blijf thuis. Alleen samen kunnen we de verdere verspreiding van het virus voorkomen. Het is onverantwoord om naar deze plekken te komen voor recreatie. Neem de maatregelen serieus’, zegt Aboutaleb, die ook voorzitter is van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De politie gaat de noodverordeningen van de veiligheidsregio's handhaven. De politie waarschuwt dat groepen van drie of meer personen die zich in de openbare ruimte bevinden en minder dan 1,5 meter afstand houden, strafbaar zijn. Bij overtreding kunnen boetes oplopen tot 400 euro. De politie gaat ook ondernemers controleren of ze zich aan de regels houden. Zo moeten supermarkten maatregelen nemen zodat klanten 1,5 meter afstaan van elkaar kunnen houden. Als ondernemers zich niet aan de noodverordening houden, dan wordt hun zaak gesloten.16.45: Voorwaarden ‘Tozo’ bekend

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo) gaat volgende week van start. Zojuist zijn de voorwaarden door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend gemaakt. Het voorschot per gemeente voor de uitvoering van de regeling is nu ook bekend. Amsterdam krijgt met ruim 16,5 miljoen euro het meeste uit het voorschot van 250 miljoen euro. Daarna volgt Den Haag met ruim 8,5 miljoen euro en Rotterdam met ruim 7,8 miljoen euro.

 14:40: Eerste uitbetalingen aan Amsterdamse zzp'ers in nood
'Vanmiddag starten we met het overmaken vd eerste voorschotten voor #zzp-ers', tweet wethouder Rutger Groot Wassink (sociale zaken, GroenLinks). In totaal hebben al 28.525 zzp'ers zich bij de gemeente Amsterdam gemeld met een aanvraag voor de nieuwe Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers. De gemeente streeft ernaar om binnen twee weken alle aanvragers van voorschotten te voorzien. 

De teller stond eerder deze week nog op zo'n 13 duizend. Over heel 2019 kwamen er bij de gemeente Amsterdam 2.200 aanvragen voor bijstand voor zelfstandigen binnen.

Dit schreef Binnenlands Bestuur eerder over de tijdelijke noodregeling: 'Nu al meer dan 25 duizend zzp'ers in nood'.14.00: Adopteer een gezin

In Capelle aan den IJssel heeft wethouder Harriët Westerdijk (armoedebeleid) Capellenaren opgeroepen een gezin voor 35 euro te adopteren. Dat is de prijs van een voedselpakket. ‘De mensen van de Voedselbank doen fantastisch werk in Capelle. Vele gezinnen en personen hebben de afgelopen jaren een voedselpakket gekregen. In deze zware tijden gaat dat gewoon door en moet dat ook doorgaan.’

In Alphen aan den Rijn krijgen 200 gezinnen tot 6 april wekelijks een financiële bijdrage om toch boodschappen te kunnen doen nu de Voedselbank Alphen aan den Rijn noodgedwongen zijn deuren moest sluiten. De gemeente en de Voedselbank zijn in overleg om een oplossing te zoeken voor na 6 april.  

 13.30: ‘Escortbedrijven Amsterdam, Den Haag mogen open blijven’

Veel escortbedrijven en thuiswerkende prostituees doen of corona niet bestaat en blijven klanten bezoeken en ontvangen. Dat zegt de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven (VER), die het onvoorstelbaar noemt ‘dat de rijksoverheid hier geen duidelijk standpunt over in wil nemen’. Prostitutie is volgens de vereniging ‘momenteel om gezondheidsredenen een onaanvaardbare dienst want sekscontacten zijn per definitie niet mogelijk op anderhalve meter van elkaar. Het wordt er niet veiliger op als je wat vaker de handen wast’, aldus een woordvoerder. Op last van het kabinet zijn sinds 15 maart ook seksclubs en bedrijven die zich bezighouden met raamprostitutie dicht om verspreiding van het besmettelijke coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. ‘Maar in de noodverordening wordt alleen over seksclubs gesproken. Escortbedrijven in onder meer Amsterdam en Den Haag die het navroegen bij hun gemeente, kregen te horen dat ze gewoon open mogen blijven.’ De VER wil dat alle vormen van prostitutie tijdelijk worden stilgelegd. Sekswerkers zouden daarbij in aanmerking moeten komen voor een financiële regeling. ‘Omdat dat vangnet er nu niet is, werkt een deel uit pure noodzaak gewoon door.’ (ANP)12.30: Halsema adviseert religieuze groeperingen toch niet samen te komen

Volgens de laatste coronamaatregelen van het kabinet mogen religieuze groeperingen tot een maximum van dertig personen samenkomen, maar in een brief aan alle Amsterdammers wordt dat door burgemeester Femke Halsema ontraden. Dat meldt stadszender AT5. ‘Ik wil alle religieuze groepen omwille van de volksgezondheid sterk ontraden om bijeenkomsten plaats te laten vinden, hoezeer ik de behoefte aan troost en steun ook begrijp.’ Halsema erkent het grondwettelijk recht van religieuze groeperingen om samen te komen, maar adviseert gelovigen dus om er toch vanaf te zien.Lente

Middenin de dagelijkse -online- redactievergadering klinkt er een hard gestommel op het dak van het tuinhuisje waarin ik werk. In de hele stad is het stil, maar op het volkstuincompex, mijn tijdelijke kantoorlocatie, is de lente in alle hevigheid begonnen. Grutto’s, koolmezen en goudvinken kwetteren volop. De herrie op het dak wordt veroorzaakt door eenden. Het paarseizoen is begonnen, en meerdere hitsige woerden proberen hun slag te slaan bij de vrouwtjeseenden die mijn dak gebruiken om te flaneren. Niet verwonderlijk: het huisje is het enige tijdelijke kantoor op het complex en wordt verwarmd door een houtkachel. Zo’n warm dak geeft vast een beetje comfort bij de koude wind die over de nabijgelegen weilanden blaast. Luid mopperend vliegen ze weg als ik de deur opendoe.

Even later wordt de redactievergadering opnieuw onderbroken. Mijn 85-jarige buurman op het complex steekt zijn hoofd door de deur. ‘Kan je me even helpen met het opendraaien van de hoofdkraan?’ Ik vertel hem dat ik langskom zodra de vergadering voorbij is, maar zijn gehoor is niet zo geweldig.  Hij komt steeds dichterbij staan. ‘U KUNT BETER EEN BEETJE AFSTAND HOUDEN, MENEER VAN DIJK,’ verhef ik mijn stem. ‘Je hoeft je niet druk te maken hoor jongen,’ reageert hij vaderlijk. ‘Ik heb geen corona.’

-Michiel Maas
10.15: Remkes houdt zich niet bezig met eind termijn
De zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor Den Haag houdt waarnemend burgemeester Johan Remkes volstrekt niet bezig. Remkes zou eigenlijk tot uiterlijk 1 juli aanblijven. Die datum kan nog steeds gehaald worden, maar hij is nu ‘heel druk en dag en nacht bezig met de corona-crisis’, laat hij via zijn woordvoerster weten. ‘Er zijn nu echt belangrijkere dingen om je mee bezig te houden.’ Het ministerie van Binnenlandse Zaken riep gemeenten die een nieuwe burgemeester zoeken donderdag op die zoektocht voorlopig te staken. Door corona zijn bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken moeilijker te voeren. Remkes is als burgemeester ook voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden. ‘De verscherpte maatregelen en de noodverordening voor gemeenten die het kabinet aankondigde, nemen hem volledig in beslag.’ Hij heeft er volgens zijn woordvoerster alle vertrouwen in dat commissaris van de Koning Jaap Smit de zoektocht naar een nieuwe burgemeester oppakt, zodra dat weer kan. Er hebben 23 mensen op de functie gesolliciteerd. ‘Remkes weet uit de tijd dat hij zelf commissaris was, dat het belangrijk is om druk op te ketel te zetten, anders gaat de zoektocht veel te lang duren.’ Hij heeft daarom destijds de uiterste datum van 1 juli genoemd. Behalve Den Haag zitten Zoetermeer, Heerlen en nog enkele andere gemeenten zonder burgemeester. (ANP)8.55: Voedselbanken in Nederland hebben geld nodig.

Door de uitbraak van het coronavirus is de vraag naar voedsel extra groot en komen voedselbanken voor logistieke problemen te staan. Ook is het moeilijk om te voldoen aan de aangescherpte hygiënemaatregelen, stelt Voedselbanken Nederland, die hoopt op een totaalbedrag van 10 miljoen euro. Daarvan is de helft al binnen. De campagne #staysafeengeef moet helpen die andere 5 miljoen bij elkaar te krijgen.

Inmiddels hebben voedselbanken de eerste donaties ontvangen. 'Het is hartverwarmend en we zijn ontzettend dankbaar', zegt Pien de Ruig, woordvoerster Voedselbanken Nederland. 'Maar we zijn er nog lang niet. Daarom zijn alle financiële bijdragen, groot en klein, heel welkom.' Eerder deze week werd bekend dat de overheid een eenmalige subsidie van 4 miljoen euro geeft om voedselbanken in Nederland te helpen. Ook verschillende bedrijven hebben gedoneerd.

Wekelijks eten zo'n 35.000 gezinnen in Nederland van de voedselbank. Dat komt neer op circa 85.000 mensen, aldus Voedselbanken Nederland. Op de site van de organisatie kunnen mensen die de voedselbanken willen steunen, geld doneren. (ANP)

 

 


 

Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.