Advertentie

LIVEBLOG CORONA 25 MAART 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

25 maart 2020
Corona-krantenkop-shutterstock-1656076474.jpg

21.00 Hoofdstad sluit voetbalkooien en straatfitness

De gemeente Amsterdam en omliggende gemeenten nemen extra maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Vanaf donderdag sluiten daar de fitnessplekken in parken en gaan de voetbalkooien dicht. Daarnaast mogen op de markten in de regio Amsterdam-Amstelland alleen nog maar kramen staan waar levensmiddelen worden verkocht.

De veiligheidsregio meldt dat de fitnessapparaten in de openbare ruimte de gezondheid kunnen schaden, 'omdat de toestellen niet worden schoongehouden en omdat de plekken waar de toestellen staan een aantrekkingskracht hebben op meerdere mensen tegelijk.' Daardoor houden mensen zich niet aan de regel om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. (ANP)




18.00 Meer dan achttienduizend aanvragen voor noodsteun zzp'ers in Amsterdam
Woensdagavond staat de teller voor aanvragen voor de nieuwe regeling voor zzp'ers die gedupeerd zijn door de coronacrisis in Amsterdam op 18.500. Een dag eerder waren dat er nog zo'n 13.500. Over heel 2019 waren er slechts 2200 aanvragen voor bijstand voor zelfstandigen. Lees hier meer over de run op de noodloketten.



16.45: Tips voor het organiseren van een virtuele raadsvergadering

Houd je bijdrage nóg korter, spreek via de voorzitter en leer verbaal non-verbaal te zijn. Dit zijn drie van de zes tips van het Periklesinstituut in deze corona-vergadertijden.

‘Gebruik je spreeksnelheid, volume en toonhoogte om je woorden te benadrukken. Zo zorg je er beter voor dat de andere vergaderdeelnemers je niet alleen ‘snappen’, maar ook voelen wat je bedoelt’, aldus de toelichting op verbaal leren non-verbaal te zijn. En over nóg korter bijdrage: ‘Geen geschiedsbeschrijvingen. Geen ‘voor ons ligt’. Geen uitgebreide dankzegging aan de ambtenaren. Maar meteen to the point.’

Belangrijk is ook om een rustige werkplek te regelen en het plaatje mooi te maken. ‘Bij een videovergadering letten mensen al helemaal op je. (…) Controleer even of de achtergrond niet te veel afleidt.’ Ook moeten er geen misverstanden  over de techniek zijn. ‘Oefen een vergadering — en maak je vertrouwd met de techniek.’



15:30 RIVM: 'Mogelijk voorzichtige afname van snelheid waarmee virus zich verspreidt'

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames in Nederland (341 sinds gisteren) lijkt af te vlakken, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is echter een eerste signaal en ‘we kunnen hier geen harde conclusies aan verbinden.’

Het RIVM meldt ook het aantal patiënten per gemeente. In absolute getallen staan logischerwijs de grote steden bovenaan (alhoewel Meierijstad op nummer 6 staat). In relatieve cijfers, per 100 duizend inwoners, staan vooral Noord-Brabantse gemeenten in de top-10. Let wel: dit zijn de cijfers zoals doorgegeven door gemeenten en GGD’en, die achteraf gecorrigeerd kunnen worden, en van 213 patiënten is de woonplaats nog onbekend. Bekijk hier de kaart van het RIVM met de uitsplitsing naar gemeenten.

 

Gemeente

Provincie

Aantal per 100.000 inwoners

Aantal patiënten

Boekel

Noord-Brabant

396,7

42

Uden

Noord-Brabant

225

94

Bernheze

Noord-Brabant

224

69

Gemert-Bakel

Noord-Brabant

223,3

68

Peel en Maas

Limburg

203,2

88

Meierijstad

Noord-Brabant

184,4

149

Landerd

Noord-Brabant

161

25

Alphen-Chaam

Noord-Brabant

157,7

16

Zwartewaterland

Overijssel

133,3

30

Cranendonck

Noord-Brabant

122,3

25

Bron: RIVM




15:27: Haagse Markt per direct gesloten
De Haagse Markt is per direct dicht, vanaf 15.00 uur woensdagmiddag. De gemeente heeft de markt gesloten vanwege het gevaar dat het coronavirus zich verspreidt onder bezoekers en kooplui. Mogelijk kan de markt vrijdag beperkt opengaan voor kraampjes waar voedsel wordt verkocht, ‘met beperkte toegang en strakke handhaving’. De Haagse Markt is de grootste onoverdekte warenmarkt in Nederland.

De markt mocht de afgelopen dagen openblijven, omdat veel mensen er hun dagelijkse boodschappen deden. ‘Het leek dat mensen zich afgelopen dagen beter aan de richtlijnen hielden, maar vandaag hield het winkelend publiek te vaak geen 1,5 meter afstand’, liet de gemeente weten. (ANP)




14:41: Overschrijding termijn ‘bomt’ BZK even niet

Gemeenten die te maken hebben met de kosten van opsporen en ruimen van explosieven uit de WOII moeten zoals gebruikelijk het raadsbesluit met de gemaakte kosten voor 1 april indienen. Maar veel gemeenten halen die deadline niet, vanwege geannuleerde raadsvergaderingen door de recente ontwikkelingen rond de verspreiding van het coronavirus. Om die reden past minister Knops van Binnenlandse Zaken voor die gemeenten de procedure aan. Het ministerie vindt het ook goed als gemeenten voor 1 april een concept-raadsbesluit indienen. Als besluitvorming dan alsnog voor eind april plaatsvindt en het getekende raadsbesluit voor 1 mei in bezit is van Binnenlandse Zaken, dan wordt dat nog meegenomen in de meicirculaire van het gemeentefonds. En als dat allemaal niet lukt, zullen de aanvragen bij wijze van uitzondering worden meegenomen worden in de daaropvolgende septembercirculaire.


13:31: Den Haag zoekt uit waar corona-beperkingen worden overtreden
De gemeente Den Haag gaat de komende dagen uitzoeken of er plekken zijn waar mensen de beperkingen tegen het coronavirus massaal aan hun laars lappen. Die plekken worden als eerste aangepakt met nieuwe gemeentelijke regels. Zo kunnen parken en stranden, of een plek als de Haagse Markt, worden gesloten. Mensen die minder dan 1,5 meter afstand houden of met meer dan drie personen bij elkaar staan, kunnen een boete krijgen.

De exploitanten van winkels en marktkramen moeten er zelf op toezien dat hun bezoekers minstens 1,5 meter afstand houden. In de komende dagen worden mensen erop aangesproken als ze de coronaregels overtreden. Wie niet luistert, kan worden vervolgd. (ANP)




12.30 Zoetermeer neemt digitaal afscheid van burgemeester Charlie Aptroot
Aanstaande maandag zwaait Charlie Aptroot (69) na 7,5 jaar af als burgemeester van Zoetermeer. Hij gaat met pensioen. Vanwege de corona-maatregelen is een fatsoenlijke afscheidsreceptie echter niet mogelijk en dreigt de burgemeester met stille trom te moeten vertrekken. Dat vond de gemeente onverteerbaar. Aan alle inwoners en ondernemers van Zoetermeer is daarom een oproep gedaan om op Facebook een persoonlijk bericht naar de burgemeester te sturen. Veel mensen hebben daar al gehoor aan gegeven. Aptroot wordt voorlopig opgevolgd door waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker, die trouwens twee jaar ouder is: 71.



12.00: Digitaal vergaderen Dordrecht voor herhaling vatbaar

De vuurdoop in Dordrecht waar drie raadscommissies gisteren voor het eerst op afstand vergaderden, is grosso modo goed verlopen. De streaming, waarmee belangstellenden de vergaderingen konden volgen, werkte niet goed. ‘Dat was balen’, vertelt griffier Anneloes Wepster. De commissieleden hebben echter de agenda kunnen afwerken. ‘Het was goed dat we vooraf een vergaderdiscipline hadden afgesproken. Iedereen kon op zijn beurt zijn zegje doen. De commissieleden waren tevreden over hoe het gelopen is.’

De commissievergaderingen die voor aanstaande dinsdag op het programma staan, worden ook digitaal gehouden. ‘De technici weten inmiddels waar het met de streaming misging, dus dat is dinsdag verholpen.’  


11:34: Gelderland handhaaft subsidies voor vrijheidsfeesten
De provincie Gelderland handhaaft subsidies die zijn verleend voor het organiseren van een evenement rond de herdenking en viering van 75 jaar vrijheid. De provincie Drenthe kondigde dat al eerder aan. In Gelderland is de subsidieperiode voor dergelijke bijeenkomsten verlengd tot 31 mei 2021, zodat organisatoren hun evenement zonder financiële consequenties kunnen uitstellen, aldus de provincie woensdag. Alle herdenkings- en bevrijdingsevenementen rond 4 en 5 mei zijn geschrapt nu er tot 1 juni van dit jaar een verbod geldt op groepsbijeenkomsten.

Gelderland was vanaf september 1944 tot mei 1945 gedeeltelijk frontgebied. In deze provincie zouden de komende weken nog zo'n 400 evenementen plaatshebben. De provincie draagt ruim 16 miljoen euro bij aan het programma. Volgens de provincie zorgt de corona-uitbraak voor een bijzondere situatie, waar de betrokken vrijwilligers niet de dupe van mogen worden. (ANP)


10:56: Europese lokale politici delen ideeën

De sociaal-democraten in het Comité van de Regio´s (CvdR) bieden op hun website www.pes.cor.europa.eu de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen, om de coronacrisis te verlichten voor burgers. De reden: het delen van ideeën kan andere gemeenschappen ook helpen, menen de sociaal-democraten die in het CvdR PES heten, Party of European Socialists. Er staan al ideeën op, van Europese lokaal bestuurders. Zo deelt Yana Giovanis uit Zottegem in Vlaanderen het initiatief van impactdays.be. Dat is een gratis Belgisch platform dat in de coronacrisis lokale overheden helpt, mantelzorg voor hen die de deur bijvoorbeeld niet uit kunnen, te organiseren. Want ook ouderen die wel zelfstandig zijn, kunnen nu de deur niet uit. Het platform is blijkens de site vooralsnog gratis en wordt inmiddels door tientallen Vlaamse en Waalse gemeenten gebruikt. Ook zou er interesse zijn uit Frankrijk en Nieuw-Zeeland. Verder deelt ze een site met een sjabloon voor kaartjes om bij kwetsbaren in de bus te gooien om hulp aan te bieden. Enkele bestuurders delen hun ervaringen voor bezorgservices voor kwetsbaren. De Ierse Alison Gilliland uit Dublin roept AirBnB-eigenaren op hun leegstaande accommodaties ter beschikking te stellen aan daklozen, zodat er meer ruimte komt in de noodopvangcentra. Insturen kan via een link op de site of via whatsapp, +32479517443. 
(door Simon Trommel)




10.40: Column Geerten Boogaard: De democratische waarde van fysieke besluitvorming
Onder druk wordt alles vloeibaar. En bij corona quarantaine wordt alles digitaal, constateert hoogleraar decentrale overheden Geerten Boogaard in zijn column. 'Straks zal de samenleving anders terugveren uit de noodtoestand dan wij erin zijn gepropt. Sommige dingen zullen nooit meer hetzelfde worden. Dat zal deels worden herinnerd als vooruitgang, deels als verlies. (...) Verlies zal het zijn als tijdens deze crisis een onbezonnen digitalisering de essentiële democratische processen zou aanvreten. Dat zal gebeuren als de digitale besluitvorming in gemeenteraden en Staten die straks mogelijk wordt, uitgroeit tot een volwaardig alternatief voor fysieke besluitvorming. Dan komt er heel veel op het spel te staan.'



9.00: Noodsteun voor Voedselbanken

Het calamiteitenfonds van Voedselbanken Nederland krijgt vier miljoen euro van het kabinet. Dat hebben staatssecretaris Van Ark (SZW) en minister Schouten (LNV) besloten. Dit gebeurt in het kader van de corona-crisismaatregelen van het kabinet.

Een aantal voedselbanken kampt met problemen, variërend van te weinig aanvoer van voedsel, een gebrek aan ervaren personeel, maar ook locaties die vanwege het coronavirus niet langer geschikt zijn voor de uitgifte van voedselpakketten. Voedselbanken proberen eerst lokaal een oplossing te zoeken. Ook is er een actieteam van de ministeries van SZW en LNV, Vereniging van Gemeenten (VNG) en Voedselbanken Nederland dat helpt knelpunten op te lossen.

Als deze steun niet afdoende is, kunnen voedselbanken als tijdelijke noodoplossing via de landelijke voedselbank een beroep doen op het calamiteitenfonds. Dit wordt gevuld met middelen van Voedselbanken Nederland zelf en uit donaties. De noodsteun van het kabinet is een vangnet voor als de middelen in het fonds niet toereikend zijn.



Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie