Advertentie

LIVEBLOG CORONA 24 T/M 27 APRIL 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

27 april 2020
200320110446.Corona-krantenkop-shutterstock-1656076474.shrinkcentercrop.586x180.jpg

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.


18:26: Veiligheidsregio's tevreden met verloop Koningsdag  

De 25 veiligheidsregio zijn tevreden over het verloop van Koningsdag. In de meeste gemeenten is de dag over het algemeen rustig verlopen. Dat heeft burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen namens de veiligheidsregio's gezegd. Mensen hebben op de meeste plekken goed afstand van elkaar gehouden. Op sommige plekken was het wel wat drukker. Maar volgens Bruls is dat ook wel logisch omdat mensen al zes weken binnen zitten. Het afgelopen weekend was het op sommige plekken heel druk, in bijvoorbeeld Tilburg waar de gemeente bewoners opriep thuis te blijven. Op Koningsdag was het op veel plaatsen wel wat rustiger. Volgens Bruls had dat er vooral mee te maken dat er meer winkels dicht waren. Er waren ook weinig problemen met groepjes jongeren, waar recentelijk wel diverse keren tegen moest worden opgetreden. (ANP)


15:02: Politie Groningen grijpt in bij feestje

De politie heeft maandag een koningsdagfeestje in Groningen beëindigd waaraan tientallen mensen deelnamen. Daarmee negeerden ze de geldende noodverordening wegens het coronavirus, aldus de politie.Het feest vond plaats aan de Zuiderweg in de provinciehoofdstad. De organisatoren van het feest kregen een waarschuwing van de politie. 'Dergelijke feesten zijn onverantwoord en onacceptabel in deze tijden. Ook op Koningsdag', meldt de politie. Ook in het Zuid-Hollandse Oud-Beijerland negeerden mensen de noodverordening. De politie Hoeksche Waard meldt op Facebook dat aan 48 mensen bekeuringen zijn uitgedeeld. Zij trokken er gezamenlijk op uit. Niet om Koningsdag te vieren, maar wegens een ander feest: Luilak. (ANP)


13:30: Rustige start in Amsterdam 

Koningsdag kent in Amsterdam een rustige start. 'Het beeld is tot dusverre dat veel mensen thuisblijven', meldt een woordvoerster van de gemeente. Twee stadsparken staan vanwege de maatregelen rondom het coronavirus onder 'extra toezicht'. Het gaat om het Vondelpark en het Sarphatipark. Voor het Sarphatipark zijn maandag dezelfde restricties ingevoerd als voor het Vondelpark. Daartoe is besloten nadat het zondag druk was in dat park. 'De drukte in die parken wordt beter gecontroleerd, onder meer door zijuitgangen te sluiten', aldus de woordvoerster. Normaal gesproken trekken honderdduizenden mensen op Koningsdag naar Amsterdam. Twee jaar geleden werd op het hoogtepunt, halverwege de middag, de grens van een miljoen mensen (bewoners en bezoekers) gepasseerd. (ANP)



06:28: Proef met bezoek verpleeghuizen

Minister Hugo de Jonge wil een eerste groep verpleeghuizen vanaf 11 mei in beperkte mate bezoekers moeten kunnen toelaten, zij het wel onder strenge eisen, schrijft het Nederlands Dagblad.

Dat zegt De Jonge in een interview met de krant. 'Ik ben nu bezig met een voorstel voor de bezoekregeling, waarover ik op maandag 4 mei advies wil vragen aan het Outbreak Management Team', aldus de bewindsman. Dat team van medische experts adviseert het kabinet over het terugdringen van het coronavirus. Volgende week woensdag, 6 mei, wil De Jonge vervolgens een besluit nemen, 'zodat we op 11 mei met een pilot kunnen starten van een groep verpleeghuizen die vooruitloopt op de rest van het land. We moeten eerst zien hoe dat in de praktijk gaat.' (ANP)


ZONDAG 26 APRIL 2020 


19:30: Burgemeesters: kijk naar slimme looproutes in winkelstraten

Nu meer mensen zich ondanks de coronamaatregelen weer op straat begeven is het zaak te kijken of bezoekers van winkelstraten zogenoemde slimme looproutes kunnen gaan volgen. Dat zei Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters, zondag in EenVandaag. Het gaat om routes die het mogelijk maken dat mensen voldoende afstand van elkaar kunnen houden. Bruls constateerde dat het zaterdag en zondag in de openbare ruimte, maar vooral in de winkelcentra beduidend drukker was dan de afgelopen tijd. Met onder meer gemeenten en winkeliers wil hij gaan kijken naar de winkelstraten, en dan vooral naar plekken waar het erg smal is en het moeilijk wordt voldoende afstand te houden.

Volgens Bruls houden mensen zich over het algemeen goed aan 'de 1,5 meter afstand' en hebben de winkels die open zijn maatregelen genomen. Onder meer de gemeenten Tilburg en Den Bosch deden vanwege de drukte zondag een oproep alleen voor noodzakelijke boodschappen naar de binnenstad te komen. De boodschap om zoveel mogelijk binnen te blijven is volgens Bruls 'hartstikke duidelijk'. Hij begrijpt dat mensen na zes weken weer graag naar buiten willen. 'Maar ook vandaag zijn zijn nog mensen ziek geworden', waarschuwt hij. (ANP)




11:38: Burgemeesters: het wordt weer te druk 

Veel parkbezoekers hebben zaterdag de bescherming tegen het coronavirus 'heel lelijk' doorbroken. Het was veel te druk en mensen hielden veel te weinig afstand. 'Ons lot is zwaar getart", zegt de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch. Hij roept zijn inwoners zondag op Facebook op om te laten zien dat het ook beter kan gaan dan zaterdag. Marcouch waarschuwt dat 'nieuwe ziektepieken' volgen en lockdowns zich verlengen als mensen zich niet aan de regels houden. Hij vraagt ook om rekening te houden met flatbewoners en kleinbehuisde gezinnen, die de ruimte in stadsparken echt nodig hebben om een frisse neus te kunnen halen. Volgens de Arnhemse burgemeester moeten mensen elkaar buiten aanspreken als de afstands- en groepsregels overtreden worden. Arnhem hield de drukte in de stadsparken zaterdag met een drone in de gaten. Er zijn al tientallen bekeuringen uitgedeeld. Ook Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht, maakt zich op Twitter zorgen over de drukte. 'Mensen denken blijkbaar dat alles weer kan. De stadscentra van Dordrecht en Gorinchem waren te druk. Blijf thuis!' (ANP)' 




11:37: Maatregelen na corona op Brabantse nertshouderijen 

Bij twee nertsenhouderijen in de Brabantse plaatsen Milheeze en Beek en Donk zijn dieren besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Dat meldt landbouwminister Carola Schouten. Op de boerderijen en in de nabije omgeving zijn maatregelen getroffen. Zo wordt geadviseerd in een straal van 400 meter rond de bedrijven het advies niet te wandelen of fietsen. (ANP)


10:04: VVD wint tien zetels, FVD en D66 verliezen 

De VVD heeft in de eerste peiling van Maurice de Hond sinds 8 maart tien zetels gewonnen. Dat meldt de opiniepeiler zondag. Volgens De Hond wordt het optreden van VVD-premier Mark Rutte in de coronacrisis duidelijk positief beoordeeld.

Zondag publiceerde De Hond voor het eerst sinds 8 maart weer een peiling van de politieke voorkeuren. De VVD komt in de peiling uit op dertig zetels, tien meer dan de twintig van 8 maart, maar nog altijd drie minder dan de 33 die de partij had na de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.

Ook andere coalitiepartijen gaan er vergeleken met 8 maart op vooruit. CDA en ChristenUnie hebben er ieder twee zetels bij gekregen. D66 verloor er daarentegen drie. Van de oppositiepartijen is alleen de PvdA overeind gebleven, met een zetel winst ten opzichte van 8 maart. Vrijwel alle partijen zijn een of twee zetels gedaald. FVD verloor er vier. (ANP)



ZATERDAG 25 APRIL 2020


19:39: Vught sluit kapperszaak

In Vught (Noord-Brabant) is zaterdag een kapperszaak gesloten omdat daar ondanks een verbod vanwege het coronavirus klanten werden geknipt. Dat schrijft Pim Ruiten van de gemeente Vught op LinkedIn. De politie betrapte de kapper, die op dat moment een klant aan het helpen was. Het pand is gesloten en verzegeld. De eigenaar krijgt daarnaast ook een last onder dwangsom. De politie betrapte de kapper nadat meerdere meldingen binnenkwamen. Klanten konden op afspraak langskomen. In heel Nederland gelden maatregelen vanwege het coronavirus. Zo mogen kappers bijvoorbeeld niet aan het werk omdat de kans op verspreiding groot is. Onduidelijk is wanneer kapperszaken weer open mogen. 'Vught wil een eenduidig en eerlijk klimaat voor inwoners en ondernemers', schrijft Ruiten. 'Iedereen moet zich aan de regels houden.' (ANP)


13:57: Omwonenden Schiphol hopen op minder overlast  

De omwonenden van Schiphol zijn gematigd positief over de voorwaarden die het kabinet stelt aan KLM. Om de toegezegde 2 tot 4 miljard euro staatssteun te ontvangen, moet de luchtvaartmaatschappij onder meer vergroenen en het aantal nachtvluchten terugdringen. 'Het verminderen van nachtvluchten is inderdaad een belangrijke mogelijkheid om de hinder te beperken. Maar minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft deze eis al eerder gesteld. Dat het nu als voorwaarde voor staatssteun wordt gesteld, is wel nieuw. Maar: zien is geloven, Van Nieuwenhuizen moet het wel hardmaken', zegt Matt Poelmans, delegatieleider van de Bewoners Omgevingsraad Schiphol (ORS).

Zijn organisatie pleit al langere tijd voor het verminderen van het aantal vluchten op Schiphol, dat nu op 500.000 per jaar ligt. Daarvan zijn er volgens Poelmans zeker 100.000 overbodig. Dat KLM nu staatssteun krijgt, is een actuele aanleiding om dit pleidooi te herhalen, want 'we kunnen als belastingbetaler niet gaan betalen voor onnodige vluchten'. (ANP)


09:33: Steunloket voor startups gaat volgende week open
Jonge en innovatieve bedrijven die door de coronacrisis in moeilijkheden dreigen te komen, kunnen vanaf 29 april een overbruggingskrediet aanvragen. Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). Voor de regeling voor zogenoemde start-ups en scale-ups heeft het kabinet in eerste instantie 100 miljoen euro beschikbaar gesteld. Ondernemers die er gebruik van willen maken, kunnen terecht bij de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's), die belast zijn met de uitvoering. 'Het kabinet maakt in deze uitzonderlijke en barre tijden financiële steun voor álle ondernemers toegankelijker', zegt Keijzer. De regelingen die voor andere bedrijven gelden, zijn evenwel voor snelgroeiende starters ongeschikt. Maar zij zorgen wel 'voor de inkomsten en banen van morgen', aldus de staatssecretaris. De leningen die de ROM’s gaan verstrekken lopen uiteen van 50.000 euro tot 2 miljoen euro. (ANP)



VRIJDAG 24 APRIL 2020

14.00: Waarschuwing voor veteranenziekte na coronavirus

Lockdownmaatregelen in de hele wereld zorgen ervoor dat mensen massaal thuiswerken en dat veel fabrieken, scholen en kantoorgebouwen uitgestorven zijn. Volksgezondheidsexperts waarschuwen daarom ervoor dat de veteranenziekte op grote schaal de kop kan opsteken als mensen weer naar hun werk kunnen. Bij de heropening van de kantoorpanden moeten beheerders voorzichtig te werk gaan om de uitbraak van de ziekte die longontsteking kan veroorzaken te voorkomen. Door de abrupte massale sluiting van scholen, fabrieken, bedrijfspanden en kantoren is het waterverbruik stilgevallen. Stilstaand water in de leidingen kan de bacterie bevatten die de ziekte veroorzaakt. 
Indien tijdig vastgesteld vormt de veteranenziekte minder gevaar dan Covid-19. De meeste gevallen kunnen met antibiotica prima behandeld worden en de ziekte verspreidt zich niet van mens op mens. 'Het is een wereldwijd probleem, dat kan worden opgelost door voorzorgsmaatregelen', aldus de Britse microbioloog Susanne Surman-Lee. Ze werkte mee aan het opstellen van richtlijnen door de Europese Raad voor Klinische Microbiologie en Infectieziekten, voor het heropenen van panden. De meeste grote bedrijven zullen op de hoogte zijn wat ze moeten doen, maar dat kan anders zijn voor kleinere winkels, sportscholen en hotels, waarschuwt ze. (ANP)




12.45: Niet altijd gepaste afstand op Amsterdamse pontjes
Passagiers van de Amsterdamse IJ-pontjes houden in sommige gevallen geen 1,5 meter afstand van elkaar ondanks de maatregel om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen. Op het internet is een filmpje opgedoken waarin mensen opeengepakt aan en van boord gaan, en ook op de pont geen gepaste afstand van elkaar houden. Het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) zegt dat het de eigen verantwoordelijkheid van de passagiers is om zich te spreiden. In een video op de website van het Noordhollands Dagblad is te zien dat aan beide kanten van het IJ voetgangers, fietsers en scooterrijders in het zonnige weer staan te dringen en opeengepakt de pont op en af gaan. Wanneer het vrijdagochtend gepubliceerde filmpje is gemaakt, is niet duidelijk maar aan de passagierstellers van het GVB is te zien dat het recent is. ‘Wij zijn niet bevoegd om de 1,5 meterregel te handhaven’, reageert een woordvoerder van het GVB op de beelden. ‘Uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de mensen zelf om een afweging te maken of de reis noodzakelijk is en of het beter is om die op een ander tijdstip te maken als het minder druk is.’ De woordvoerder roept passagiers op om de tijd te nemen en elkaar de ruimte te geven en wijst erop dat passagierstellers van het GVB bij het aan en van boord gaan, bijhouden of er niet teveel passagiers op de pont stappen. ‘Maar of de mensen aan boord afstand van elkaar houden is hun verantwoordelijkheid. Ook mogen we wettelijk gezien geen reizigers weigeren omdat we als GVB een vervoersplicht hebben.’ (ANP)



11.53: ‘Aantal corona-gerelateerde phishingmails neemt exposief toe’

Criminelen maken de laatste tijd veel gebruik van het coronavirus voor phishingmails, schrijft ict-website AG Connect. Uit een rapport van KnowBe4, een organisatie die het gebruik van phishingmails in kaart brengt, blijkt dat het wekelijkse aantal ‘coronamails’ toenam van wekelijks 3 tot 5 in februari tot 94 in de laatste week van maart.

Het Nationaal Cyber Security Centrum heeft een dossier met relevante informatie om veilig thuis te werken.




08.38: 'OV houdt 20 tot 25 procent reizigers van vóór coronatijd over'

Treinen, trams en bussen houden hooguit een kwart over van de reizigers van vóór de coronatijd vanwege de maatregel om 1,5 meter afstand te bewaren. Om dat in goede banen te leiden, wordt gedacht aan het reizen in blokken of een app waarmee mensen een plek kunnen reserveren. Een werkgroep onder leiding van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is bezig met oplossingen die praktisch werkbaar en uitvoerbaar zijn, meldt een woordvoerder. 'Er liggen veel ideeën op tafel.'
Zo zouden bepaalde groepen zoals studenten of scholieren in een bepaalde tijd kunnen reizen of zouden de treinen iets langer kunnen worden gemaakt. Meer treinen is amper mogelijk, omdat het spoor al overvol is. In ieder geval blijft het openbaar vervoer ook na een eventuele versoepeling van de coronamaatregelen, voorlopig bedoeld voor noodzakelijke reizen. Dit is sinds maart al het geval, waardoor nog maar 10 tot 15 procent van het gebruikelijke aantal reizigers is overgebleven. (ANP)




Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie