of 64120 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 23 APRIL 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
Reageer

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
19.00: Raad wil gratis songfestivalkaartjes voor Rotterdamse zorgmedewerkers

De Rotterdamse gemeenteraad wil gratis songfestivalkaartjes voor Rotterdamse zorgmedewerkers. Dat is een van de randvoorwaarden waarvan de raad wil dat het college deze onderzoekt, nu de stad heeft toegezegd om in 2021 alsnog gaststad van het Eurovisiesongfestival te zijn. De raad nam donderdag een aantal moties aan. Een daarvan was het verzoek aan het college om te onderzoeken of het mogelijk is om gratis songfestivalkaartjes te geven aan Rotterdamse zorgmedewerkers die direct betrokken waren bij de bestrijding van het coronavirus, of hen op een andere manier in het zonnetje te zetten rondom het songfestival. Daarnaast moet het extra geld dat het verschoven songfestival kost zodanig worden ingezet dat meer Rotterdammers, en ondernemers in het bijzonder, mee kunnen profiteren van de financiële voordelen die het liedjesfestijn met zich mee zal brengen in 2021. De extra kosten voor Rotterdam bedragen 6,7 miljoen euro. Ook verzoekt de raad het stadsbestuur er bij de NOS op aan te dringen musici en andere artiesten een eerlijke beloning te betalen volgens de Fair Practice Code, een gedragscode binnen de culturele en creatieve sector. Eerder ontstond er ophef omdat musici vonden dat jonge aankomende talenten die zich aanmeldden voor het symfonische orkest voor de finale van het songfestival een te lage vergoeding zouden krijgen. (ANP)
17.30: Amsterdams openbaar vervoer gaat weer meer rijden

Het Amsterdamse openbare stadsvervoer gaat weer meer rijden nu kinderen en jongeren meer bewegingsvrijheid krijgen in de maatregelen rondom het coronavirus, meldt vervoersbedrijf GVB. Het kabinet maakte dinsdag bekend dat er weer mag worden gesport en dat de basisscholen na de meivakantie op 11 mei weer opengaan. Vanwege die beslissing, begint het GVB op 29 april met opschalen van de dienstregeling. Het vervoersbedrijf kiest voor die timing omdat de NS vanaf 29 april weer meer treinen laat rijden voor het toenemende aantal reizigers. 'Er wordt voor genoeg ruimte gezorgd in de trams, bussen en metro's en op de ponten om met gepaste afstand tot elkaar te kunnen reizen', meldt het GVB op zijn website. De opschaling vindt plaats in stappen. Volgende week woensdag gaat metro 51 weer rijden en gaan vier trams vaker rijden. Vanaf maandag 4 mei gaan de bussen vaker rijden. Wat erbij komt op maandag 11 mei, als de scholen weer opengaan, maakt het GVB later nog bekend. (ANP)
17.09: Waddeneilanden vragen steun aan staatssecretaris Keijzer

Het Samenwerkingsverband De Waddeneilanden en de provincie Fryslân sturen een brandbrief aan staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. In de brief uiten zij hun grote zorgen over de economie en leefbaarheid van de vijf Waddeneilanden door de coronacrisis.

 

De economie op de Waddeneilanden is vrijwel volledig afhankelijk van het toerisme. De effecten van de coronacrisis zijn voor de hele toeristische sector groot. Op de eilanden komt daar nog bij dat daarmee vrijwel de hele gemeenschap wordt getroffen, zoals de plaatselijke bakkers, slagers en supermarkten. Provincie Fryslân en de vijf eilanden vragen de staatssecretaris om aandacht voor de specifieke situatie. (ANP)
17.07: Meer dan 500 ziekenhuisopnames in Amsterdam

De afgelopen dag nam het aantal geregistreerde ziekenhuisopnames in Amsterdam vanwege corona met 9 toe en zo komt het totaal op 504. Dat blijkt uit de nieuwe RIVM-cijfers. Opvallend blijft Meierijstad, dat zowel in absolute als relatieve aantallen veel ziekenhuisopnames heeft.

 

 

Ziekenhuisopnames

 

Per 100.000 inwoners

 

Gemeente

 

Toename

 

 

Toename

Provincie

Amsterdam

504

+9

 

57,7

+1

Noord-Holland

Rotterdam

375

+7

 

57,6

+1,1

Zuid-Holland

s-Gravenhage

261

+2

 

47,9

+0,4

Zuid-Holland

Utrecht

208

+1

 

58,2

+0,3

Utrecht

Meierijstad

191

+11

 

235,2

+13,5

Noord-Brabant

Tilburg

166

+0

 

75,5

+0

Noord-Brabant

Maastricht

160

+2

 

131,6

+1,6

Limburg

Eindhoven

145

+3

 

61,8

+1,2

Noord-Brabant

Breda

140

+0

 

76

+0

Noord-Brabant

Peel en Maas

140

+1

 

322,4

+2,3

Limburg

 

Heel Nederland

 

Toename

Positief geteste personen

35.729

+887

Ziekenhuisopnames

10.158

+137

Overleden personen

4.177

+123

Bron: RIVM
16.59: Rotterdam in 2021 alsnog gaststad songfestival

Rotterdam organiseert in 2021 alsnog het Eurovisiesongfestival. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde voor om ook volgend jaar gaststad van het vanwege het coronavirus uitgestelde muziekfestijn te zijn.

 Het Rotterdamse college had de gemeenteraad gevraagd om 6,7 miljoen euro uit de algemene middelen beschikbaar te stellen. Dit bedrag bestaat uit reeds gemaakte kosten, waaronder de aankleding van de stad en de huur en beveiliging van Ahoy, dat niet door de verzekering wordt gedekt en niet kan worden doorgeschoven naar volgend jaar. De gemeenteraad ging donderdag akkoord, een besluit waar cultuurwethouder Said Kasmi blij mee is. 

'De European Broadcasting Union, de omroepen en Ahoy kunnen ervan op aan dat Rotterdam in 2021 alsnog gaststad is. Voor ons staat voorop dat we er een feest van en voor iedereen van kunnen maken. De afgelopen tijd is hard gewerkt en wat dat betreft staan we klaar om de 65e editie van het Eurovisiesongfestival in 2021 in onze stad te verwelkomen', aldus Kasmi. Wel zegt hij alternatieve scenario’s te ontwikkelen voor het geval het coronavirus tegen die tijd de mogelijkheden nog steeds beperkt.
De NPO, NOS en AVROTROS zijn 'bijzonder dankbaar en trots dat Rotterdam en Ahoy opnieuw volmondig ja zeggen tegen het opnieuw verwelkomen van het evenement'. De eerste belangrijke stap richting het songfestival van 2021 is gezet, aldus een woordvoerder. De omroepn hebben nog wel meer tijd nodig om de financiën op orde te krijgen voordat er officieel groen licht kan worden gegeven. 

Een datum voor de nieuwe editie is nog niet genoemd. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om de tweede week van mei in 2021. (ANP)
15.55: Vrees voor voortbestaan wijkcentra en dorpshuizen

Dorps- en wijkcentra in het land vrezen voor hun voorbestaan tijdens de coronacrisis. De Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen en LSA Bewoners roepen gezamenlijk om hulp. 'Het heeft ons zeer verbaasd dat de dorpshuizen en wijkcentra tot op heden uitgesloten zijn van de tegemoetkoming.'

Door de wegvallende opbrengsten van verhuur, grote activiteiten en consumpties staat de exploitatie onder grote druk, meldt de vereniging. Volgens de vereniging zijn dorpshuizen en wijkcentra juist in deze tijd hard nodig. 'Als de dorpshuizen en wijkcentra omvallen, betekent dit het wegvallen van een sociaal anker, waaraan juist na de crisis grote behoefte zal zijn. Niet alleen voor de bewoners maar ook voor de grote groep vrijwilligers die het dorpshuis of wijkcentrum draaiend houden, zijn de gevolgen immens. Juist deze tijd laat zien hoe groot onze behoefte is aan contact en ontmoeting', luidt de oproep. Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen en LSA Bewoners vertegenwoordigen ongeveer 3000 dorps-, buurt- en wijkcentra. (ANP)
12.25: Te veel kijkers bij nieuw sluiscomplex Eefde 

Lochem heeft donderdag het gloednieuwe sluiscomplex bij het dorp Eefde afgesloten voor kijkers. Volgens burgemeester Sebastiaan van 't Erve staan daar te veel mensen die onvoldoende afstand van elkaar houden. De Gelderse gemeente plaatst schermen op het complex en geeft met borden aan waar het publiek niet meer mag komen.

Het sluiscomplex in Eefde geeft de binnenvaart vanaf de IJssel toegang tot de Twentekanalen en het Duitse achterland. Het is volgens Rijkswaterstaat een essentiële schakel in de Europese scheepvaartverbindingen. Het vernieuwde sluizensysteem is maandag heropend, nadat Rijkswaterstaat drie jaar had gebouwd aan een tweede kolk voor de sluis. In de sluis is een bijzondere deur aangebracht, die wegzakt in de bodem als de sluis opengaat.

Van 't Erve: 'Het is daar een prachtige plek om te kijken. Maar de gezondheid van iedereen staat nu voorop. Omdat het onvoldoende lukt om afstand tot elkaar te houden, komt dit verbod er.' (ANP)

 9.30: Aruba kort op salarissen ministers en ambtenaren

De Arubaanse regering gaat de salarissen van alle ministers per direct tot het eind van het jaar met 20 procent verlagen. De ambtenarensalarissen worden gekort met in totaal 12,6 procent. Daarnaast mag niemand in overheidsdienst meer dan 130 procent van het loon van de minister-president verdienen, de zogenoemde balkenendenorm, die op Aruba ‘Wever-Croesnorm’ heet.

Aruba heeft de afgelopen dagen overlegd met alle vakbonden, een meerderheid ondersteunt de plannen. Het land heeft door de coronacrisis nauwelijks nog geld. De inkomsten voor de overheid zijn met 80 procent gedaald en het is de vraag hoelang het nog de gezondheidszorg, de pensioenen en de ambtenarensalarissen kan uitbetalen.

Begin april kreeg Aruba een lening van 42,8 miljoen Arubaanse florin (ruim 21 miljoen euro) van Nederland, terwijl het hoopte op een gift van 400 miljoen Arubaanse florin (200 miljoen euro). In een brief aan de vakbonden schrijft minister-president Evelyn Wever-Croes dat Nederland eerst een soberheidsactie eist van de regering voordat Aruba in aanmerking kan komen voor een nieuwe ‘zachte lening’. Daarnaast zoekt het ook naar mogelijkheden om geld te lenen in Amerika. (ANP)

 


Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.