of 64120 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 22 APRIL 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
1 reactie

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

20.30: Burgemeesters streng op Koningsdagfeestjes

Burgemeesters treden op als mensen tegen de regels in alternatieve feestjes gaan organiseren op bijvoorbeeld Koningsdag of Bevrijdingsdag. Dit zei burgemeester Jan van Zanen van Utrecht woensdag in het programma EenVandaag. "Het is niet verstandig. De maatregelen zijn er niet voor niets. We zijn nu zover gekomen, dus hou alsjeblieft nog even vol. Openbare bijeenkomsten leiden tot versnelde verspreiding van het virus. Dus niet doen, ook niet stiekem. Ik treed op en ik weet zeker dat andere burgemeesters dat ook doen", zei Van Zanen, die ook voorzitter is van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. (ANP)

 


 

15.07: Relatief veel mensen overleden in Rijswijk

Tot gisteren waren er sinds het begin van de crisis zes mensen overleden in Rijswijk, maar sinds gisteren is dat aantal verdubbeld. Vergeleken met het aantal inwoners ziet de Zuid-Hollandse gemeente daarom een hoge relatieve stijging. Dat blijkt uit de RIVM-cijfers. In absolute aantallen zijn er de afgelopen dag alleen in Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Amsterdam meer mensen overleden.

 

         

Per 100.000 inwoners

Gemeente

Overleden

Toename

 

Gemeente

Overleden

Toename

Rotterdam

143

+12

 

Landerd

108,1

+12,7

s-Gravenhage

101

+9

 

Son en Breugel

75,1

+11,6

Eindhoven

65

+7

 

Rijswijk

22

+11

Amsterdam

133

+7

 

Grave

56,3

+8,1

Rijswijk

12

+6

 

Beesel

59,3

+7,4

 

Heel Nederland

Aantal

Toename

Positief geteste personen

34.842

+708

Ziekenhuisopnames

10.021

+124

Overleden personen

4.054

+138

Bron: RIVM

 

 14.00: Corona-zorglocatie voor dak- en thuislozen bij stadion ADO Den Haag
Het omliggende terrein van het Cars Jeans Stadion (thuisstadion van ADO Den Haag) wordt ingericht als tijdelijke zorglocatie waar (vermoedelijk) besmette dak- en thuislozen in ‘vervangende thuisisolatie’ uit kunnen zieken. Dat meldt de gemeente Den Haag.

Eind deze week start de bouw van de corona-zorglocatie, waarvoor het parkeerterrein van het stadion uitgerust zal worden met 50 portocabins. Het omliggende terrein van het Cars Jeans Stadion is voor dit doel zeer geschikt: het terrein wordt tijdens de coronacrisis niet gebruikt, het stadion blijft grotendeels leeg en het kan op korte termijn worden ingericht.

 

Wethouder Bert van Alphen (maatschappelijke opvang, GroenLinks). ‘Wie geen huis heeft, kan niet thuisblijven. Mensen zonder dak boven hun hoofd die ziek zijn, maar geen extra verzorging of verpleging nodig hebben, kunnen dankzij de plaatsing van de portocabins op het parkeerterrein van het stadion tijdelijk worden opgevangen. Ik ben ontzettend blij dat wij dit dankzij de inzet van DoneerEenDorp, ADO Den Haag en de Kessler Stichting snel kunnen realiseren.’


 

11.53: ‘Geen Roy Dondershuispak aan tijdens de Statenvergadering’
Wie wil weten of Friese Statenleden vandaag formeler gekleed achter de camera plaats hebben genomen dan anderhalve week geleden tijdens de eerste digitale commissievergadering, moet nu vooral even meekijken naar de digitale Statenvergadering. Het kan natuurlijk ook later. Vorige week meldde het Friesch Dagblad namelijk dat griffier Arnold Rosier had opgemerkt dat Statenleden zo anders gekleed waren dan bij een reguliere vergadering. Hij sprak van ‘een divers aanbod van kledingstijlen’. Arno Brok, commissaris van de Koning, voegde daaraan toe dat mensen er wel op moeten letten hoe ze eruitzien. Dat betekent volgens hem niet dat iedereen een stropdas om moet. ‘Maar we moeten ook geen Statenleden hebben die digitaal meedoen in een Roy Dondershuispak.’
Overigens hield Brok vorige week zelf (onberispelijk gekleed) nog een indrukwekkende toespraak tijdens een speciaal ingelaste Statenvergadering vanwege 75 jaar bevrijding van Friesland. Een bijeenkomst waar flink voor was uitgepakt met de aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders en mensen die destijds meehielpen aan de bevrijding. Nu sprak hij voor een lege en stille Statenzaal. Wel werd zijn toespraak in- en uitgeluid met twee liederen, gezongen door Elske deWall, die zichzelf begeleidde op gitaar.

 


 

11.46: Honden

Het is weer tijd voor een nieuwe aflevering in onze fotoserie die volledig bestaat uit foto's die lezers meestuurden met de thuiswerkenquête. Bekijk hier de rest van de foto's.

 

Afbeelding

 

Afbeelding

 9.00: Schouwburgen en concertgebouwen willen steun vanuit gemeenten

Schouwburgen en concertgebouwen weten zich geen raad met de 1,5 metermaatregel. Ondanks dat ze de verlenging van de maatregelen zagen aankomen, maken ze zich zorgen over de komende maanden. De sluiting tot 1 mei alleen al brengt een schade van 50 miljoen euro met zich mee, zegt Gabbi Mesters, directeur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties.

‘De 1,5 meter afstand bewaren na 19 mei is voor schouwburgen en concertgebouwen heel erg ingewikkeld en zorgt voor extra financiële schade. Je kunt dan bijvoorbeeld maar een kwart tot een achtste deel van je capaciteit gebruiken’, aldus Mesters. ‘Daar kan bijna geen verdienmodel tegenop, hoe creatief er ook wordt gedacht in onze sector. Podia moeten verbouwd worden, misschien moeten de prijzen dan wel omhoog en het is überhaupt de vraag of het publiek nog wel durft te komen.’


Mesters maakt zich ernstige zorgen na het uitblijven van financiële steun vanuit de gemeente én maatregelen op maat voor de sector. ‘Binnen nu en tien weken zit een op de drie schouwburgen of concertgebouwen in liquiditeitsproblemen’, stelt ze. De vereniging wil snel duidelijkheid in verband met lopende contracten en roept gemeenten op om met financiële steun te komen voor de gemeentelijk gefinancierde concertzalen en podia. ‘Als die er niet snel komt, vallen er onherstelbare gaten in onze lokale culturele infrastructuur’, aldus Mesters. (ANP)

De afgelopen weken kwamen er vanuit onder meer gemeenteraadsleden, de Museumvereniging en andere culturele instellingen oproepen aan de grote gemeenten om de cultuursector financieel te ondersteunen.

 


 

Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Tijd voor opname van economen in het OMT en voorzichtige opening van meer bedrijven.
1,5 meter-regeling is niet mogelijk voor openbaar vervoer e.d. Daar dus mondkapjes laten gebruiken.
Meer testen waar noodzakelijk.