Advertentie

LIVEBLOG CORONA 21 & 22 MEI

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

21 mei 2020
200320110446.Corona-krantenkop-shutterstock-1656076474.shrinkcentercrop.586x180.jpg

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.




Vr 19.00: Bredase horeca mag niet proefdraaien voor heropening

De horeca in Breda mag maandag niet proefdraaien voor 1 juni, als de terrassen, cafés en restaurants na weken van 'coronasluiting' weer voorzichtig open mogen. Het kabinet ziet niets in zo'n oefendag en houdt vast aan 1 juni.

Eet- en drinkgelegenheden mogen onder voorwaarden vanaf het middaguur van tweede pinksterdag weer open. Maar het wordt nog een hele puzzel voor kasteleins en gerants om hun gasten volgens de regels te ontvangen en te bedienen, vrezen ze. De Bredase horeca vroeg een dagje te mogen proefdraaien om "chaos te voorkomen" en kreeg steun van het stadsbestuur.

Maar het ministerie van Justitie en Veiligheid ziet daarvoor geen ruimte en liet dat vrijdag weten. De grootschaligheid van de proef is volgens de gemeente Breda het grootste bezwaar van het Ministerie.

Burgemeester Paul Depla van Breda reageert teleurgesteld: 'Het is moeilijk te begrijpen dat er vanuit Den Haag geen 'go' komt op deze proefdag voor de horeca in Breda. Met het oog op de ervaringen op Hemelvaartsdag zou het heel verstandig zijn om voor de opening van de horeca op 1 juni een generale repetitie te draaien. De kans is groot dat er 1 juni kinderziektes de kop opsteken, waardoor er problemen gaan ontstaan. Die hadden we op de proefdag kunnen signaleren en met de rest van Nederland kunnen delen.'


Vr 09.30: 1,5 meter afstand lukt de steeds minder goed

De Nederlandse bevolking slaagt er steeds minder goed in de anderhalve meter afstand te bewaren. Het aantal mensen dat zegt dat 'anderen zelden of nooit binnen een straal van anderhalve meter komen' is flink afgenomen. Dat concluderen het RIVM, GGD GHOR Nederland en de regionale GGD’en op basis van een tweede gedragsonderzoek. Vooral met familie en vrienden wordt het steeds minder nauw genomen met de anderhalve meter. 12 procent minder dan een maand geleden zegt zich aan de regels te houden met de mensen die ze liefhebben. Bij de omgang met collega's is een daling van 5 procent te zien en bij het boodschappen doen een daling van 9 procent. Er is ook een toename van 5 procent van het aantal mensen dat aangeeft het bewaren van de afstand moeilijk te vinden. Het draagvlak voor de hygiënemaatregelen, het thuisblijven bij verkoudheidsklachten en het afstand houden, blijft met 90 tot 95 procent onveranderd hoog.

In totaal werden van 7 tot 12 mei 53.000 mensen ondervraagd. Dat zijn dezelfde mensen die vorige maand meededen aan het onderzoek. (ANP)


Do 20.00: Bruls: zoek niet allemaal dezelfde plek op

Het was deze Hemelvaartsdag in Nederland op een aantal plekken echt te druk. Maar op andere plaatsen was best nog ruimte. Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen donderdagavond. Hij zegt dat mensen niet allemaal de van oudsher bekende plekken moeten opzoeken om te recreëren,'dat zal deze zomer echt anders zijn dan toen er nog geen coronacrisis was'.

'Als mensen niet snappen dat ze niet allemaal tegelijk naar dezelfde stranden, plassen en winkelcentra kunnen, dan krijgen we een zomer vol beperkingen', zo stelt hij. 'Dan zullen er net als donderdag steeds plekken worden afgesloten of ontruimd. Want we hebben wel te maken met beperkingen zoals afstand houden. Het lijkt me niet iets om je op te verheugen dat je tijden in een file naar het strand staat en dan daar tot de ontdekking komt dat het is ondertussen is afgesloten, omdat het te druk is.'

Volgens Bruls ligt er een taak voor VVV's en toeristische organisaties. Zij moeten vakantievierders duidelijk maken dat er genoeg plaatsen in Nederland zijn waar je zonder een grote menigte om je heen kan ontspannen. 'Zo druk als donderdag hebben we nog niet eerder meegemaakt, dat kan best anders', meent hij.

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad gaan voor het Pinksterweekeinde volgende week geen bijzondere maatregelen nemen, denkt Bruls. 'Wie op pad gaat kan het onderhand weten: als het ergens onbeheersbaar druk is, wordt er ingegrepen. Vermijd de drukte dus.' (ANP)


Do 14.25: Sekswerkers Amsterdam willen eerder van start

Sekswerkers in Amsterdam willen niet tot 1 september wachten om weer aan het werk te gaan. Ze hebben daarom een plan geschreven en hopen dat dat voor de overheid overtuigend genoeg is om aan hun wens te voldoen. Red Light United, de belangenvereniging van raamprostituees op de Wallen, stelt dat het een illusie is om te denken dat sekswerk stopt vanwege de maatregelen rond het coronavirus. Sekswerkers op de Wallen krijgen momenteel financiële ondersteuning. Dat is volgens Red Light United niet genoeg om aan de hoge kosten van onder meer de huur van panden te voldoen. Daarom hebben sekswerkers vaak geen andere keus dan de illegaliteit in te gaan, aldus de belangenvereniging.

"Dat sekswerkers gewoon doorgaan is een feit, maar hoe langer het verbod duurt hoe meer de illegaliteit toeneemt met alle risico’s van dien. Wij zijn er daarom voorstander van om legaal sekswerk eerder mogelijk te maken dan 1 september, maar dan wel onder strengere voorwaarden", zegt Felicia Anna, voorzitter van Red Light United. In het voorstel staat onder meer dat zowel de sekswerker als de klant latex handschoenen en mondkapjes moeten dragen, orale seks en zoenen niet is toegestaan en seks alleen wordt aangeboden in posities waar men met het gezicht van elkaar wegkijkt.

Het protocol, dat tevens wordt gesteund door de raamexploitanten op de Wallen, is inmiddels opgestuurd.


Do 12.00: Coronadorp kan open, maar waar zijn de bewoners?

Een opvang voor daklozen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus wordt vrijdag in bedrijf genomen bij het stadion van ADO Den Haag, maar er zijn nog geen besmette daklozen om op te vangen. Het 'coronadorp', een gezamenlijk initiatief van de voetbalclub en de organisatie Doneer een Dorp, heeft slaapruimtes en behandelzalen en wordt bemand door zowel begeleiders als verplegers. Een woordvoerder van de Haagse wethouder Bert van Alphen, die verantwoordelijk is voor de daklozenopvang, laat weten dat er om te beginnen capaciteit is voor de opvang van tien besmette daklozen. 'Er zijn nog geen mensen aangemeld', voegt zij daaraan toe. 'Van de dakloze mensen die nu in drie hotels worden opgevangen, had één persoon gezondheidsklachten die op corona kunnen wijzen, maar die persoon bleek gelukkig niet te zijn besmet.' De maximale capaciteit van het coronadorp is vijftig personen. De gemeente Den Haag heeft na verzoeken uit Leiden, Gouda en Delft toegezegd dat besmette daklozen uit die gemeenten er ook kunnen worden opgevangen. Ook daar zijn die er vooralsnog niet.


Do 10.50: Gemeenten en veiligheidsregio’s bekijken drukte hemelvaartsweekend

Gemeenten en veiligheidsregio’s bekijken dit hemelvaartsweekend of het voorspelde mooie weer niet voor te veel drukte zorgt in de winkelstraten en op de stranden. Ov-bedrijven roepen nogmaals op alleen in de trein, tram en bus te stappen als dat echt noodzakelijk is. Een bezoek aan het strand is dat niet, aldus OV-Nederland. Naar verwachting komen veel Duitsers naar Limburg. Ze steken met hemelvaart traditioneel de grens over om in onder meer Roermond en Venlo te gaan winkelen en recreëren. Als het te druk wordt, worden maatregelen genomen. Zo kan besloten worden bepaalde straten en parkeergarages af te sluiten.



Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie