Advertentie

LIVEBLOG CORONA 20 MEI

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

20 mei 2020
Corona-krantenkop-shutterstock-1656076474.jpg

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.




17.00: Veiligheidsregio's kust trekken één lijn voor horeca
Tot 1 juni gelden in de veiligheidsregio's die aan de kust liggen overal dezelfde afspraken voor eet- en drinkgelegenheden. Horecabedrijven en strandpaviljoens blijven gesloten. Wel mogen ze het afhalen van eten en drinken dat elders wordt geconsumeerd aanbieden. De restaurants zelf, inclusief de bijbehorende terrassen, blijven gesloten. Ook mogen zelfstandige toiletvoorzieningen van strandpaviljoens, die vanaf het strand bereikbaar zijn zonder dat je het strandpaviljoen hoeft te betreden, opengesteld worden. Dat geldt dus niet voor toiletvoorzieningen binnenshuis. Voor het schoonhouden van de toiletten gelden de richtlijnen van het RIVM. Verder is het verhuren, uitlenen of anderszins ter beschikking stellen van strandbedden door exploitanten van strandpaviljoens tot 1 juni niet toegestaan langs de hele kust. Dit is om ongewenste terrasvorming tegen te gaan en om eenduidige handhaving mogelijk te maken. Deze afspraken zijn gemaakt na consultatie door de plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden, Johan Remkes, van zijn collega-voorzitters en op verzoek van de minister van Justitie en Veiligheid.



15.00: Tozo wordt met drie maanden verlengd, nu wel met partnerinkomenstoets
De steunregeling voor zelfstandig ondernemers wordt met drie maanden verlengd. In de verlenging gaat het inkomen van de partner wél een rol spelen. Dat maakte het kabinet vandaag bekend.

De partnerinkomenstoets brengt extra werk met zich mee voor gemeenten. Daar is Divosa, de vereniging van gemeentelijk directeuren in het sociaal domein, ‘niet heel blij mee’, zei procesmanager Jos Huijts tegen Binnenlands Bestuur.
 


14.20: Agenten en boa's voorzien problemen bij handhaven coronaregels
Boa's en politieagenten voorzien problemen bij het handhaven van de coronamaatregelen vanaf 1 juni, wanneer nieuwe versoepelingen ingaan. Dat bevestigen de Nederlandse BOA Bond (NBB) en de Nederlandse Politiebond (NPB) woensdag na berichtgeving hierover door Hart van Nederland. De bonden roepen de overheid op met duidelijke richtlijnen te komen, zodat handhavers weten waar zij op moeten letten.
Dinsdag maakte premier Mark Rutte onder meer bekend dat iedereen buiten 1,5 meter afstand moet houden, behalve als mensen bij hetzelfde huishouden horen. Iets wat nauwelijks is te controleren, stellen de bonden.  Denk bijvoorbeeld aan studentenhuizen , zegt Eric Lakenman, voorzitter van de NBB.  Vraag je dan om legitimatie? In een park valt nauwelijks te controleren wie bij wie hoort.
 Hoe meer duidelijkheid hoe beter , zegt NPB-voorzitter Jan Struijs, die aangeeft dat agenten het lastig vinden.  Er komen veel vragen binnen, want de handhaafbaarheid is nu onduidelijk .
Ook zijn de bonden bang voor extra agressie richting handhavers als de versoepelingen ingaan.  Nederlanders zijn gewend hun mening te geven. Sommigen zullen het lastig vinden als zij bijvoorbeeld een boete krijgen , stelt Lakenman.  Dat kan leiden tot agressie, ook verbaal.  De politiebond benadrukt dat eerst wordt gewaarschuwd voordat iemand een boete krijgt.
De NBB vindt dat agenten en boa's op dezelfde wijze moeten gaan handhaven en dus één lijn moeten trekken. De bonden hopen dat de overheid snel met duidelijkheid komt. (ANP)



12.20: ‘Corona bestrijden kan zonder afschaffen democratie’
Herstel de democratie! Die oproep doet de Arnhemse D66-fractie in schriftelijke vragen aan haar burgemeester, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden, Ahmed Marcouch. De fractie vindt dat de huidige ‘ondemocratische regionale noodverordening’ zo snel mogelijk moet plaatsmaken voor democratische alternatieven ‘die wél passen bij de huidige situatie’. ‘Corona bestrijden kan ook zonder de democratie af te schaffen’, aldus D66-raadslid Maarten Venhoek. Hij wijst erop, net als zijn landelijke partijgenoten eerder, dat de noodverordeningen eenzijdig worden ingesteld door de voorzitters van de veiligheidsregio’s, zonder democratische controle op invoering, inhoud of looptijd door gemeenteraden of het Nederlands parlement. ‘De coronapandemie is echter niet regionaal noch kortdurend. Onze democratie kent voor landelijke crises de noodtoestand, of voor langdurige situaties de mogelijkheid voor een spoedwet. Het kabinet heeft wel een spoedwet aangekondigd, maar die komt pas ergens deze zomer. Tot die tijd staat de democratie buitenspel.’ Intussen perkt de noodverordening grondwettelijke vrijheden in en ‘de stapsgewijze versoepeling zorgt ondertussen voor meer onduidelijkheid die handhaving moeilijker maakt’. Venhoek wijst erop dat deskundigen waarschuwen voor ‘willekeur, een aantasting van de rechtstaat’. Daarom vraagt de D66-fractie Marcouch om zo snel mogelijk met een eerste rapportage te komen in de geest van de Wet op de Veiligheidsregio’s, waarop de gemeenteraad dan weer overwegingen en gevoelens kan mee geven. Venhoek: ‘Daarmee herstellen we in ieder geval de democratie indirect, terwijl we wachten op een echte oplossing uit Den Haag.’



11.45: Flevolanders houden minst vaak anderhalve meter afstand
Inwoners van Flevoland gaan van alle Nederlanders het soepelst om met de anderhalve meterregel die de overheid heeft opgelegd om het tempo van coronabesmettingen te matigen. Ongeveer 1 op de 6 zegt niet altijd voldoende afstand te houden tot andere mensen en dat is het grootste aantal van Nederland. Dat meldt Omroep Flevoland naar aanleiding van onderzoek van dataplatform LocalFocus en Kieskompas, waarvan een inzichtelijk kaartje is gemaakt. De provincie wordt gevolgd door de provincie Groningen, waar 13,7 procent soepel omgaat met de anderhalve meterregel. Kort daarachter volgen Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland. Flevolanders blijken ook het vaakst te veel bezoekers te ontvangen. Eén op de tien inwoners hield zich niet goed aan de regel om niet meer dan drie gasten in huis te ontvangen. Die regel geldt overigens niet meer vanaf 1 juni. Verder gebruiken inwoners van Flevoland het vaakst het openbaar vervoer als dat niet noodzakelijk is (5 procent). Noord- en Zuid-Hollanders zijn dan weer het minst goed in het wassen van hun handen.



10.22: Toename WW-uitkeringen voorspelt weinig goeds voor bijstand

Het UWV meldt een forse stijging in het aantal WW-uitkeringen. In april telde het UWV 74.000 nieuwe WW-uitkeringen tegenover 38.000 nieuwe uitkeringen in maart. ‘Zo’n grote stijging van de één op de andere maand hebben wij niet eerder gezien tijdens de vorige crisis,’ zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV.

In alle sectoren en onder alle leeftijdsgroepen neemt de WW toe. Het totaal aantal WW-uitkeringen komt uit op 292.000. Een stijging van 16,7 procent ten opzichte van maart 2020.

Werknemers die getroffen zijn door de coronacrisis lopen kans om na het aflopen van de WW-uitkering in de bijstand terecht te komen. Een landelijke stijging van het aantal aanvragen daarvoor is nu ook al te zien, bleek onlangs uit cijfers van Divosa. Bij de gemeente Amsterdam is het aantal aanvragen al sinds half maart elke week twee tot drie keer zo hoog als het wekelijkse gemiddelde over 2019.




10.15: Vies

‘We gaan u verhuizen, meneer De Kluis.’ Ik ben niet verrast. Het is de zoveelste verhuizing sinds ik met corona in het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein lig. De toe- en afname van het aantal besmette patiënten is onvoorspelbaar. Vandaar dat het ziekenhuis daar continu op moet inspelen door afdelingen uit te breiden en in te krimpen. Liggend op bed word ik door de gangen gereden door verplegers en verpleegsters die er door hun veiligheidskleding allemaal volstrekt identiek uitzien: mondkapje met ademventiel, skibril, gele hoofdbedekking en een geel pak. Bij iedere klapdeur waar we komen wordt vanaf de andere kant geroepen: schoon of vies? Vies!, roept de verpleging die mij vervoert steevast. Het woord stuit me wat tegen de borst. ‘Ik heb me net nog gedoucht', zeg ik gekscherend tegen de verpleegsters. ‘Ja sorry, het is een rotwoord’, zegt ze, ‘maar het is wel duidelijk.’ Ik snap het. Maar als je in acht dagen tijd al vier keer bent verhuisd en ontelbare gangen met klapdeuren bent doorgereden, en evenzoveel keren bestempeld bent met het woord ‘vies’, ga je je vanzelf een beetje vies voelen.  


Eric de Kluis


09.24: Loket voor mentale hulp in coronacrisis
Mensen die rouwen om het verlies van een dierbare door het nieuwe coronavirus, die door de crisis hun baan kwijt zijn of die onder zware omstandigheden patiënten verplegen, kunnen voortaan terecht bij het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 (IVC). Het digitale loket is opgericht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Het centrum is bedoeld voor wie vragen heeft over de psychosociale gevolgen van de coronacrisis. Het moet actuele, toegankelijke en betrouwbare informatie bieden. Daarnaast moet het alle initiatieven om informatie, ondersteuning of hulp te bieden gaan verzamelen. Ook brengt het IVC mensen indien nodig in contact met verschillende soorten hulp-, zorg- en dienstverleners, aldus het ministerie.
Het centrum, dat minstens twee jaar actief moet blijven, is te vinden via de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat het loket samen met ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum inrichtte.
‘De gevolgen van de coronacrisis zijn voelbaar voor ons allemaal. Ook emotioneel en mentaal eist de uitbraak zijn tol. Mensen die hun inkomen zien teruglopen of verdwijnen. Mensen die Covid-19 hebben gehad. Mensen die rouwen om iemand die overleden is aan het virus. Mensen die werken in de zorg of als hulpverlener’, aldus het RIVM.
Volgens het instituut zijn er al veel initiatieven om slachtoffers en gedupeerden mentaal te ondersteunen. ‘Die zijn niet allemaal even goed vindbaar, of het is niet duidelijk voor wie de initiatieven echt hulp bieden. Daarom is er nu één onlineloket gericht op het bevorderen van de mentale gezondheid: het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19.’ (ANP) 



Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie