of 64120 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 20 APRIL 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
Reageer

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.19.30: Ministerie: corona-app laat nog wel even op zich wachten

Het duurt nog wel even voor er een corona-opsporingsapp is die klaar is voor gebruik. Onder de zeven app-bouwers die dit weekend hun plannen voorlegden, tekent zich nog geen geschikte kandidaat af, erkent het ministerie van Volksgezondheid. 'Ik heb nog geen expert horen zeggen: we hebben al voldoende informatie om te kiezen', zegt hoogste ambtenaar Erik Gerritsen. 'Als je dat al zou willen.' De deskundigen die zich zaterdag en zondag over de ontwerpen bogen, zeggen bij ieder voorstel nog tal van gebreken te zien.

 

De ontwikkelteams mikten erop dat hun telefoonsoftware over een week gebruiksklaar zou zijn. Het kabinet maakte haast, omdat het zoekt naar mogelijkheden om de strenge maatregelen tegen het coronavirus wat te versoepelen. De app zou mensen moeten waarschuwen als zij in de buurt zijn geweest van iemand die het virus onder de leden had en dus mogelijk zelf ook besmet zijn. Dan worden de huidige ongerichte maatregelen minder noodzakelijk.

 

Het is nog maar de vraag of er al snel een app ten doop wordt gehouden, concludeert Gerritsen na afloop van de zogenoemde appathon. 'We hebben vooral veel geleerd.' En een bruikbare app is niet genoeg: mensen die de waarschuwing krijgen dat ze besmet kunnen zijn, moeten zich wel kunnen laten testen. Zover is het nog lang niet.

 

De indruk dat het kabinet binnen een week of twee een app zou kiezen en presenteren, klopte volgens Gerritsen niet. De meest betrokken ministers beslissen dinsdag slechts of ze verder willen met de corona-apps. De topambtenaar begrijpt wel dat mensen zich door deze 'pressurecookermethode' bezorgd afvroegen of bijvoorbeeld de veiligheid en de privacy wel genoeg aandacht kregen. Maar het ministerie heeft nooit willen overhaasten, zegt hij. (ANP)
14.55: Provincie moet onderzoek doen naar verband tussen corona en luchtkwaliteit 
Steeds meer partijen willen dat er een onderzoek komt naar een mogelijk verband tussen luchtkwaliteit en het coronavirus. Dat meldt Omroep Brabant. In de Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben GroenLinks, D66, de SP en de Partij voor de Dieren daartoe opgeroepen.

De regio Noordoost-Brabant, met name rond Uden, is hard getroffen door het virus, en juist daar is de luchtkwaliteit slecht door onder andere de intensieve veehouderij. Ook leggen sommige deskundigen een verband met de Q-koorts, waardoor de regio Uden zo’n tien jaar geleden ook zwaar getroffen werd.
10.33: Aruba kan ambtenarensalarissen niet langer garanderen

Zonder financiële hulp van Nederland kan de Arubaanse regering niet garant staan voor de betaling van de ambtenarensalarissen in de komende maanden. Dat heeft de regering van Aruba laten weten.

Minister Xiomara Maduro van Financiën voorspelt een daling van 44 procent van het bruto binnenlands product voor 2020 en 80 procent minder inkomsten voor het land als gevolg van de coronacrisis. Aruba is voor een heel groot deel afhankelijk van het toerisme, dat nu helemaal stilligt.

Volgens de regering dreigt het land bankroet te gaan. Daarom wordt geprobeerd de overheidsuitgaven te verlagen, onder meer door te korten op salarissen van ministers en parlementariërs (met 10 procent) en van ambtenaren (met 5 procent). Een andere maatregel is het verminderen van vakantiegeld voor ambtenaren met 50 procent. De overheid praat maandag verder met de vakbonden over deze maatregelen.

Eerder maakte de regering bekend door de coronacrisis een verlies van 1,3 miljard Arubaanse florin (ongeveer 670 miljoen euro) te verwachten in 2020, een bedrag dat in de buurt komt van een normale jaarbegroting. Aruba hoopte op een gift van 400 miljoen Arubaanse florin (200 miljoen euro) van Nederland.

Op 9 april maakte Nederland bekend Aruba 42,8 miljoen Arubaanse florin (22 miljoen euro) te lenen voor een periode van zes weken. Minister-president Evelyn Wever-Croes zei dankbaar te zijn voor dat bedrag, maar gaf aan gesprekken over verdere liquiditeitssteun vanuit Nederland te willen. (ANP)

 


 

Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dagen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners