Advertentie

LIVEBLOG CORONA 20, 21 en 22 maart 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

20 maart 2020
Corona-krantenkop-shutterstock-1656076474.jpg

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.



ZONDAG 22 MAART 2020

22.10 Aboutaleb sluit contactverbod in Nederland niet uit

Een contactverbod zoals dat sinds zondag in Duitsland geldt, 'zou in beeld kunnen komen' in Nederland. Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zondag in actualiteitenrubriek Nieuwsuur. Dat veel mensen zich dit weekeinde niet hielden aan de regels rondom het coronavirus noemt hij 'zorgwekkend'. Volgens hem kan het negeren van adviezen 'waanzinnig veel ellende' veroorzaken. Als er zo'n contactverbod komt, dan verwacht Aboutaleb ook dat het goed te handhaven valt, zei hij. In Duitsland mogen personen hooguit nog met zijn tweeën in het openbaar bij elkaar zijn, behalve families en andere huishoudens. Overtreders moeten rekening houden met een boete tot 25.000 euro. Aboutaleb drukte inwoners van zijn stad zondag op het hart binnen te blijven en markten en parken te mijden. Maandag overleggen burgemeesters met het kabinet over de situatie. Aboutaleb verwacht dat allerlei opties besproken worden 'die bij kunnen dragen aan beter gedrag van burgers'.




19.35: Nijmegen sluit ook Cruyff Courts

In Nijmegen zijn zondagmiddag vijf bekeuringen uitgedeeld aan mensen die zich ondanks een verbod toch op sportvelden in de gemeente bevonden. Die zijn vanwege de coronacrisis al een week afgesloten en dus verboden terrein. Burgemeester Bruls, ook voorzitter van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid, neemt maandag een besluit over het instellen van een samenscholingsverbod voor bepaalde gebieden waar het echt te druk is. De gemeente sluit zondagavond ook alle zogenoemde Cruyff Courts, kleine sportveldjes in de wijken waar jongeren een balletje kunnen trappen. Volgens Bruls houden de gebruikers zich ondanks vele waarschuwingen niet aan de voorgeschreven 1,5 meter afstand tot elkaar. Wie straks toch op zo'n terrein wordt betrapt krijgt een bekeuring, aldus de gemeente. Medewerkers van de veiligheidsregio hebben zondag ook bezoekers van supermarkten, bouwmarkten en andere winkels dringend aangesproken op het feit dat ze te weinig afstand van elkaar bewaren. Maandag is er overleg tussen burgemeesters met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Die sluit strengere maatregelen niet uit, zei hij eerder vandaag. 




18.00: Toegangswegen stranden blijven voorlopig dicht

De toegangswegen naar de stranden in Zandvoort en Bloemendaal blijven de komende dagen afgesloten. Met deze maatregel moet worden voorkomen dat veel mensen naar de kust gaan en onvoldoende afstand van elkaar houden, wat nodig is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een woordvoerster van de gemeente Zandvoort laat weten dat de afsluiting geldig blijft zo lang het nodig is. Volgens de weersvoorspellingen laat de zon zich de komende dagen veelvuldig zien.
De gemeente Noordwijk kan nog niet zeggen hoe lang de wegen naar de kust dicht blijven. Op dit moment geldt volgens een woordvoerder ‘tot nader order’.



15.00: 'Lockdown' in Noordwijk aan Zee
De wegen naar de kust van Noordwijk zijn zondagmiddag tot nader orde afgesloten. 'Lockdown omdat het noodzakelijk is', meldt de gemeente in een persbericht. Wie aanrijdt via N206 wordt gewaarschuwd met verkeersborden. De afsluiting is uitgevoerd in opdracht van het Regionaal Operationeel Team. Dat maakt deel uit van de Veiligheidsregio Hollands Midden. Die ziet toe op coronabestrijdingsmaatregelen en leidt de gemeenten die tot deze veiligheidsregio behoren. De maatregel is genomen om de grote toeloop naar de kust af te stoppen. Het mooie lenteweer lokt recreanten naar Noordwijk. Zaterdag bleek dat er op de boulevards en bij de afhaalpunten sprake was van onverantwoord gedrag. Te veel mensen waren vaak te dicht op elkaar. Vanochtend hebben de meeste strandpaviljoenhouders zelf hun afhaalpunt al gesloten. Volgens burgemeester Wendy Verkleij hebben veel inwoners en ondernemers gezien dat bezoekers de richtlijnen niet naleefden. 'Dat kan echt niet. Volksgezondheid en het indammen van corona hebben echt alle prioriteit. We nemen onze verantwoordelijkheid als overheid omdat we gezien hebben dat recreanten dat niet doen. Het is helaas nodig.' Het is inmiddels doodstil op het strand. Ook de wegen naar de stranden van Rockanje en Oostvoorne zijn inmiddels afgesloten. 

Burgemeesters David Moolenburgh van Zandvoort en Elbert Roest van Bloemendaal riepen zaterdag al dringend op weg te blijven van de stranden. Ondanks eerdere waarschuwingen, borden en oproepen liepen de stranden van beide gemeenten zondag vol met recreanten. De parkeerterreinen zijn daarom gesloten en verkeersregelaars sturen recreanten weg.

In Scheveningen is het nog niet nodig om de wegen af te sluiten, zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. Volgens hem lijken mensen zich te houden aan het dringende advies om niet naar het bos of strand te gaan. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb riep eerder zondag al op niet naar het strand van Hoek van Holland en andere stranden in de regio te gaan.




14.15: Burgemeester Nijmegen overweegt 'ernstig' instellen samenscholingsverbod

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, tevens voorzitter van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid, overweegt ernstig een samenscholingsverbod in te stellen voor bepaalde gebieden waar het echt te druk is. Ook gaan toezichthouders vanaf zondag bekeuringen uitdelen voor 'het ongeoorloofd betreden van sportterreinen', zo laat Bruls zondag weten. Sportterreinen zijn al afgesloten en daarom verboden gebied. Toch klimmen kinderen en soms ook ouderen over de hekken om op de sportvelden te spelen. Vanaf zondag krijgt iedereen die daar in Gelderland-Zuid op wordt betrapt een bekeuring. Als het om kinderen gaat, krijgen hun ouders de boete. Medewerkers van de veiligheidsregio gaan mensen vanaf zondag ook dringend aanspreken op het feit dat ze te weinig afstand van elkaar bewaren. Ze controleren onder meer in supermarkten en bij winkels.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zei in het tv-programma Buitenhof op de vraag of er een samenscholingsverbod komt als jongeren buiten te dicht bij elkaar in de buurt blijven dat deze stap inderdaad zal worden gezet 'als het nodig is'. Ze zei daarbij dat ze wil voorkomen dat mensen worden opgesloten in hun huizen. 'Een gruwelijke maatregel', aldus de burgemeester. Volgens haar kunnen zulke maatregelen enorme sociale effecten hebben in een stad als Amsterdam. 'Daar wonen de meeste mensen in hele kleine appartementen. Als het zo ver komt dat kinderen en jongeren thuis moeten blijven, dan is dat dramatisch.' Halsema heeft veel contact heeft met collega's in de andere grote steden. 'Ik denk dat we allemaal heel erg doordrongen zijn van de noodzaak om op te treden als dat nodig is en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de samenleving niet onherroepelijk wordt ontwricht.'



12.00: Burgemeesters roepen inwoners op: blijf thuis!
Burgemeesters in het hele land zijn geschrokken van de drukte die er dit weekeinde is bij bouwmarkten, in milieustraten en in de natuur. Op sociale media waarschuwen velen van hen zondag nog eens: ‘Ga rummikuppen, ganzenborden, netflixen .... bedenk iets, maar blijf thuis’, aldus burgemeester John Jorritsma van Eindhoven.
De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid, meldt dat toezichthouders de supermarkten gaan bezoeken om te controleren of iedereen zich aan de voorgeschreven 1,5 meter afstand tot elkaar houdt. ‘Managers, medewerkers en klanten: regel het met elkaar.’
De burgemeesters van Westvoorne, Goeree-Overflakkee en Rotterdam roepen op om niet naar de stranden te komen. Het is daar volgens de burgemeesters veel te druk. ‘De volksgezondheid gaat nu voor’, twitteren zij. Parkeerplaatsen bij de stranden gaan dicht.
Franc Weerwind, burgemeester van Almere, spreekt speciaal jongeren aan: ‘Jullie voelen je sterk en misschien daardoor ook wel een beetje onbedreigd. Sterk zijn, betekent wat mij betreft rekening houden met elkaar! Want ook jullie kunnen onbedoeld bijvoorbeeld je ouders of opa en oma aansteken. En dan komt het ineens wel heel dichtbij.’



11.15: Waterschappen helpen ondernemers door coronacrisis

Met een uitgebreid pakket aan maatregelen leveren ook de waterschappen een bijdrage om ondernemers door de coronacrisis te loodsen. Als ondernemers de waterschapsbelastingen niet kunnen betalen vanwege de crisis, krijgen ze uitstel. Dat maken de Unie van Waterschappen, MKB-Nederland en VNO-NCW vandaag bekend. Verschillende waterschappen zetten bovendien de invordering van belastingen helemaal stil en betalen facturen direct, ruim voor de vervaldatum.

Daarnaast zetten waterschappen alles op alles om de opdrachtverlening en vergunningverlening aan bedrijven door te laten gaan, zodat het werk in de grond-, weg- en waterbouw kan doordraaien.
Volgens Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, betaalt een mkb’er met een hotel al gauw 800 euro waterschapsbelasting. ‘En elke euro telt nu in de crisis.’ Hij bedankt de waterschappen voor hun hulp. Op zijn beurt zegt Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen, dat deze steun verdienen. ‘Veel ondernemers zijn van groot belang voor de uitvoering van de cruciale taken van de waterschappen: waterveiligheid, voldoende water en zeker ook het zuiveren van water! Het belangrijkste is misschien wel dat al het werk zoveel mogelijk kan doorgaan.’

De meest voorkomende maatregelen zijn dat coulant wordt omgegaan met verzoeken om uitstel van betaling. Ondernemers en zzp’ers die aangeven dat ze hun belastingaanslag als gevolg van de crisis niet op tijd kunnen betalen, krijgen bij de meeste waterschappen uitstel van betaling en hoeven de aanslag voorlopig niet te betalen. Het uitstel geldt voorlopig voor bepaalde tijd, meestal voor een periode van 3 tot 6 maanden vanaf nu. Er worden ook soepele betalingsregelingen getroffen. De opgelegde aanslag wordt dan wel betaald, maar dat kan in een langere periode. Veel waterschappen betalen facturen sneller, ruim voor de vervaldatum. Daarnaast vindt al het beheer en onderhoud, de uitvoering van projecten en de voorbereiding van nieuwe projecten zoveel als mogelijk doorgang.  



10.45: Maatregelen tegen drukte op Amsterdamse markten
De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland treft maatregelen om de drukte op markten tegengaan. Daar waar er meer dan honderd personen tegelijkertijd op een markt zijn, moet worden voldaan aan een bepaald aantal voorwaarden. Gebeurt dat niet, dan gaat de markt dicht. ‘Markten zijn van belang voor de voedselvoorziening van bewoners, maar kunnen alleen openblijven als bezoekers zich aan de 1,5 meter afstand van het RIVM houden", staat in een verklaring. ‘De veiligheidsregio doet daarom een dringend beroep op bezoekers en ondernemers.’
Op drukke markten moeten de kramen verspreid worden opgesteld, waardoor er meer spreiding is en voldoende afstand voor bezoekers. Als hier niet genoeg ruimte voor is, moeten de marktkramen met non-food dicht en is alleen verkoop van etenswaren toegestaan. Verder mag voedsel dat vers wordt bereid niet ter plekke worden opgegeten. Alleen afhalen is toegestaan. Ook moeten er waarschuwingsborden worden neergezet die bezoekers erop wijzen dat ze 1,5 meter afstand van elkaar houden.



9.00: Burgemeester Noordwijk wil ook geen dagjesmensen

De burgemeester van Noordwijk roept mensen vanwege het coronavirus op om deze zondag en op andere mooie dagen niet naar de kust bij de badplaats te komen. Volgens burgemeester Wendy Verkleij liepen de boulevard en het strand zaterdag vol met recreanten die de richtlijn om 1.5 meter afstand van elkaar te houden niet naleefden.

Verkleij en haar gemeente zijn verbaasd dat bezoekers zich 'zo weinig verplicht voelen om ook mee te helpen en om naar de voorgeschreven maatregelen te doen en te laten', stelt zij in een verklaring. 'In het belang van iedereen vraag ik dan ook: kom niet naar de kust van Noordwijk. Deze zondag niet, maar ook al die andere mooie lentedagen niet die er nog gaan komen, zolang corona bestreden moet worden.'



ZATERDAG 21 MAART

19.30: Burgemeester Zandvoort: 'Kom niet naar Zandvoort'

Inwoners én de burgemeester van Zandvoort maken zich grote zorgen over de toeloop van dagjesmensen naar de badplaats, meldt RTL Nieuws. Burgemeester David Moolenburgh heeft een dringende oproep aan alle dagjesgasten: 'Kom niet naar Zandvoort.' Vanuit meer badplaatsen klinkt dat geluid. Velen trokken zaterdag naar Zandvoort, gelokt door het zonnige weer, ondanks het rondwarende nieuwe coronavirus.

Inwoners van de gemeente trokken zaterdag aan de bel toen ze zagen hoe hun dorp overspoeld werd door dagjestoeristen. 'Een groot deel van de dag stonden er files richting de badplaats', zegt Zandvoorter Leo Miezenbeek. Normaal is dat volgens hem prima, maar door de dreiging van het coronavirus zitten veel inwoners daar niet op te wachten. Burgemeester Moolenburgh zegt Zandvoort niet op slot te kunnen gooien. 'De mensen die dat zouden moeten controleren, hebben in deze tijden ook belangrijkere klussen te doen. Daarom vraag ik iedereen om in deze tijden niet naar Zandvoort te komen.'
Later sloot burgemeester Elbert Roest van Bloemendaal zich bij de oproep aan. Hij stipte aan dat gezondheid en veiligheid voor alles gaan, 'voor onze gasten, maar ook voor onze inwoners'.



17.40: Den Haag roept vrijwilligers op voor opvang dak- en thuislozen
De gemeente Den Haag roept vrijwilligers op voor de opvang van dak- en thuislozen, die volgens het stadsbestuur wegens het nieuwe coronavirus nu beter niet op straat kunnen lopen. Daarom worden twee extra opvanglocaties geopend, waarvoor ook meer handen nodig zijn. Het gaat volgens een woordvoerster om vele tientallen dak- en thuislozen, zoals mensen die op wachtlijsten staan en ongedocumenteerden. ‘We willen ze vanwege het virus opvangen in kleine groepen en daarvoor hebben we ook meer vrijwilligers nodig.’ De gemeente Den Haag werkt samen met de Kessler Stichting, het Leger des Heils en het Rode Kruis. Volgens verantwoordelijk wethouder Bert van Alphen is het niet logisch om alle Nederlanders op te roepen thuis te blijven en mensen zonder woning op straat te laten zwerven. Bovendien is het 's nachts onder het vriespunt en is de kouderegeling van kracht. Van Alphen: ‘Het gaat om de meest kwetsbare Hagenaars. Iedereen in Den Haag verdient de zorg en begeleiding die nodig is om gezond te blijven.’ Hulp wordt onder meer gezocht voor maaltijdverstrekking, sociaal contact en (medische) verzorging.



16.00: Heb je nog geld; wacht met aankloppen bij gemeenten

Zzp’ers die nog wat inkomsten hebben, worden verzocht nog even te wachten om inkomenssteun bij de gemeente aan te vragen. Gespreide aanvragen ontlast gemeenten. Bovendien kunnen dan de mensen bij wie de nood het hoogst is, meteen worden geholpen. Die oproep doet het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Torzo) kent een terugwerkende kracht tot 1 maart. Zzp’ers die nog even kunnen wachten met een aanvraag hoeven niet bang te zijn niets meer te krijgen. Iedereen die er recht op heeft, krijgt een tegemoetkoming. Er is geen budgetlimiet. Bovendien kunnen zzp’ers met terugwerkende kracht worden gecompenseerd vanaf 1 maart.

De overbruggingsregeling is nog niet van kracht. Gemeenten die zzp’ers alvast een voorschot willen verlenen, kunnen dat doen met de gewone voorschotbepaling uit de Participatiewet (artikel 52). Door de terugwerkende kracht van de tijdelijke regeling ontstaat later de grondslag voor het voorschot.



11.20: Gemeenteloketten noodhulp zzp’ers kunnen open

Zzp'ers die door de coronacrisis acuut in financiële nood zijn gekomen kunnen in sommige gemeenten komende week al aankloppen voor hulp, ook al moet de regeling nog formeel worden goedgekeurd. Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) kunnen gemeenten ervoor kiezen om een voorschot te verlenen.
Het kabinet kondigde de afgelopen week maatregelen aan om de economie te ondersteunen, nu deze hard wordt geraakt door de coronacrisis. Onderdeel van de plannen is ook een versimpelde regeling voor bijstand voor zzp'ers, wier inkomen is weggevallen. Onder meer de partnerinkomenstoets en de levensvatbaarheidstoets zijn daarbij komen te vervallen.
Gemeenten die hun nek al uitsteken voor de zelfstandigen doen dat vooralsnog op eigen initiatief. De Volkskrant meldt bij monde van VNG-bestuurder Peter Heijkoop dat de loketten in grote steden maandag al opengaan en dat kleinere gemeenten snel zullen volgen. De gemeenten worden volgens hem overspoeld met aanvragen.
Afgesproken is dat aanvragers vanaf komende week al volgens de herziene richtlijnen worden getoetst. Daarbij staat het gemeenten vrij om alvast voorschotten uit te keren. Daarvoor heeft de overheid in eerste instantie 250 miljoen euro beschikbaar gesteld.
ZZP Nederland wijst erop dat het grote gemeenten doorgaans beter lukt om bijstand te bieden. Kleinere gemeenten lopen volgens de belangenbehartiger van de zelfstandigen vaker tegen de grenzen van hun capaciteit aan. ZZP Nederland biedt kleine gemeenten daarom hulp aan met de inrichting van noodloketten.



10.00: Duitse en Nederlandse bestuurders: vergaande maatregelen zijn nodig
Bestuurders langs de Duits-Nederlandse grens hebben de afgelopen weken intensief contact gehad over de bestrijding van het coronavirus. De maatregelen die beide landen nemen verschillen op onderdelen, maar over het doel en de onderlinge relatie bestaat geen verschil van mening. ‘Deze crisis zal de goede verstandhouding en vriendschap in onze grensoverschrijdende regio niet aantasten’, meldden zij gisteren. De politiek verantwoordelijke bestuurders aan beide zijden van de Duits-Nederlandse grens zijn het volstrekt met elkaar eens: ‘de verspreiding van het corona-virus moet met ingrijpende maatregelen ingedamd worden.’ Deze boodschap wordt onderschreven door onder andere Landrat Dr. Kai Zwicker van Kreis Borken, de voorzitter van EUREGIO Rob Welten, Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede, Oberbürgermeister Markus Lewe van Stadt Münster, de burgemeester van Winterswijk Joris Bengevoord en Regierungspräsidentin Dorothee Feller van de Bezirksregierung Münster.
De maatregelen moeten ook de vele duizenden mensen die gewend zijn om in het buurland te shoppen of gezellig uit te gaan, tegenhouden. In verband met de gezondheidsrisico’s die deze uitstapjes opleveren worden alle inwoners aan beide kanten van de grens zeer dringend  verzocht niet op pad te gaan en deze bezoekjes de komende weken uit te stellen. ‘De maatregelen die we in het kader van de zorg voor onze gezondheid treffen, tasten onze grensoverschrijdende vriendschap en onderlinge verstandhouding niet aan, integendeel: Deze crisis maakt ons samen sterk.’


VRIJDAG 20 MAART 2020

20.50 Ook Utrecht biedt ondernemers steun

De gemeente Utrecht geeft bedrijven, ondernemers, zzp'ers en winkeliers die door de coronacrisis veel omzet mislopen, extra hulp. Dit is een aanvulling op de landelijke maatregelen die het kabinet dinsdag heeft bekendgemaakt. Eerder deze week gaven Rotterdam en Amsterdam al aan ondernemers extra lucht te willen geven. Ook zij zetten extra steunmaatregelen in.

Zakelijke huurders van gemeentelijke panden krijgen bijvoorbeeld uitstel van betaling. De gemeente vraagt andere vastgoedeigenaren om coulant te zijn. Ondernemers hoeven de komende tijd minder gemeentelijke belastingen te betalen. Hotels dragen minder toeristenbelasting af. Het terrassenseizoen gaat waarschijnlijk langer door zodat de horeca hier nog inkomsten uit kan halen. Ook gaat de gemeente onder meer coulant om met subsidieverplichtingen die vanwege sluitingen en afgelastingen niet waargemaakt kunnen worden. Dit speelt met name in de culturele sector.

'De Utrechtse economie is sterk en kan tegen een stootje, maar de coronacrisis treft onze lokale economie in het hart. Deze crisis vraagt om ongekende steunmaatregelen', vindt wethouder Klaas Verschuure (economische zaken). 'Met deze maatregelen willen we de Utrechtse ondernemers door de crisis heen helpen.'




20.20: Den Haag verstrekt supermarktbonnen

Den Haag heeft meerdere maatregelen genomen wegens de uitbraak van het coronavirus. Zo krijgen kwetsbare groepen door problemen met de Voedselbanken tijdelijk een supermarktbon en zijn zorgmedewerkers waar dat nodig is 'vrijgesteld van parkeerbelasting', aldus het stadsbestuur.

Het bestuur spreekt in een brief van 'een crisis van ongekende omvang'. Belangrijk uitgangspunt voor het college van de stad is dat de dienstverlening zoveel mogelijk op peil blijft, ondanks dat de gevolgen van het virus deze wel raken.

De stad heeft zeker gesteld dat de kwetsbaarste groepen ondersteuning krijgen. Mensen die aanspraak willen maken op zaken binnen de Jeugdwet en Wmo worden zo nodig telefonisch geholpen, vaccinaties voor jonge kinderen gaan zoveel mogelijk door. Er wordt goed in de gaten gehouden of er voldoende kinderopvanginstellingen open zijn voor kinderen die niet door ouders opgevangen kunnen worden. Behalve zorgmedewerkers krijgen ook mantelzorgers tegemoetkoming in het parkeren. Op elke mantelzorgvergunning wordt automatisch 50 euro parkeertegoed bijgeschreven. Voor ondernemers die problemen hebben, is er de mogelijkheid om uitstel van gemeentelijke belastingen te vragen.




18.30:
 Veiligheidsregio: mijd vakantieparken en campings
De Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond roept mensen op om niet naar vakantieparken en campings te gaan. Dit om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb, voorzitter van de veiligheidsregio, doet een beroep op mensen om niet door het land te reizen naar hun vakantiestek en op deze manier het virus verder te verspreiden. De gemeente Rotterdam heeft daarom ook besloten om het recreatieoord in Hoek van Holland vanaf zaterdag 21 maart te sluiten. Vakantieparken van Center Parcs gingen maandag al dicht vanwege Covid-19. Ook de Efteling sloot de resorts. Het pretpark zelf is ook dicht.



17.30: Burgemeesters bekijken lockdown-scenario’s
Alle 355 burgemeesters zijn bezig met de voorbereidingen van een scenario waarin een lockdown ingaat. Dat zei voorzitter Liesbeth Spies van het Genootschap van Burgemeesters vrijdagmiddag in radioprogramma De Nieuws BV. Op de vraag of de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema hiermee bezig is, zei Spies: ‘Daar is zij niet alleen mee bezig, maar daar zijn we allemaal mee bezig. Omdat we natuurlijk samen met de mensen van de GGD en van de politie en van de veiligheidsregio's alle scenario's aan het uitwerken zijn.’
Volgens haar zijn ingrijpender maatregelen mogelijk nodig ‘als de capaciteit van de zorg nog intensiever benut moet gaan worden’. Volgens haar is een van de scenario's het nog verder stilleggen van het openbare leven. ‘Een ander scenario is ook: wat als na 6 april deze situatie toch nog langer voortduurt? Dus er wordt achter de schermen door heel veel mensen heel hard gewerkt en nagedacht om allerlei als-dan-situaties in beeld te brengen, waarvan we natuurlijk hopen dat die allemaal niet nodig hoeven te zijn.’ 

Spies zegt dat burgemeesters een groot beroep doen op hun inwoners 'om zich zo goed mogelijk te houden aan de voorschriften die er zijn'. Volgens haar levert Nederland een 'fantastische prestatie' en 'houdt iedereen zich keurig aan de adviezen die het RIVM en de GGD geven'. Ze wijst er wel op dat er op dit moment in alle veiligheidsregio's een noodverordening geldt die bepaalt dat er nergens meer dan honderd mensen tegelijk mogen zijn. En dat burgemeesters handhaven als dat niet nageleefd wordt.

Spies hoopt dat Nederlanders adviezen en regels blijven naleven. 'Want de kans is groot dat we het met elkaar echt nog een tijd moeten volhouden.'



17.00: Outlet Roermond moet dicht van Veiligheidsregio

De Designer Outlet Roermond sluit zijn deuren, in opdracht van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Vanaf zaterdag 8.00 is het winkelcomplex dicht. Dat moet voorkomen 'dat vele kooptoeristen uit binnen- en buitenland de outlet bezoeken'. Het besluit is genomen door Antoin Scholten, burgemeester van Venlo en voorzitter van de veiligheidsregio. De autoriteiten doen een beroep op koopjesjagers 'om het gezonde verstand te gebruiken en niet de drukte op te zoeken, ook niet in de gemeenten net over de grens'.




16:15: Thuisblijvend kind uit arm gezin kan laptop krijgen

Er komt extra geld beschikbaar om ervoor te zorgen dat kinderen die geen laptop of tablet hebben voor thuisonderwijs, er eentje krijgen. In totaal trekken de regering, gemeente en scholen 2,5 miljoen euro uit. Scholieren zitten thuis sinds vorig weekend werd besloten om alle scholen tot 6 april te sluiten. Velen van hen krijgen al digitaal onderwijs, maar nog niet iedereen. "In deze crisistijd vind ik het belangrijk dat álle kinderen onderwijs op afstand krijgen", zegt minister Arie Slob. 'We merken dat er een groep leerlingen is voor wie dat niet goed lukt. Zij moeten extra ondersteuning krijgen.' Het geld gaat naar SIVON, een ICT-coöperatie van besturen van basis- en middelbare scholen. Duizenden kinderen moeten ermee worden geholpen.



16.00: Gemeenten laten de palen zakken

De VNG wil graag meewerken aan de oproep van het kabinet en de logistieke brancheorganisatie Evofenedex om de venstertijden voor het bevoorraden van winkels te verruimen. De gemeentekoepel komt snel met duidelijkheid over hoe gemeenten dit kunnen regelen. Een paar gemeenten hebben de handschoen inmiddels opgepakt: Den Bosch laat vrachtwagens inmiddels ook na 11 uur de stad in, maakte ze gisteren bekend. Gouda volgde vandaag. ‘De zakpalen zijn inmiddels naar beneden gezet’, twitterde de Goudse wethouder Thierry van Vugt.




15.35: Overheden krijgen ruimte voor strijd tegen corona

Overheden en bedrijven moeten de ruimte krijgen om het coronavirus te bestrijden en daarom doet de Autoriteit Persoonsgegevens een stap terug. Projecten om meer mensen in ziekenhuizen aan het werk te zetten en andere gezondheidsplannen krijgen ruim baan, laat de toezichthouder weten. De Autoriteit Persoonsgegevens zegt dat een zorgorganisatie een plan had om contact op te nemen met mensen die tot een paar jaar geleden in de zorg werkten. Een tussenpersoon moest ze vragen om tijdelijk weer als arts of verpleegkundige aan de slag te gaan. 'Ze vroegen zich af of dit wel mag. Wij hebben meegedacht aan een goede oplossing. Privacy moet goede zorg nooit in de weg zitten, zeker nu niet', aldus de voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, Aleid Wolfsen. Overheden en bedrijven krijgen meer tijd om te reageren op vragen van de organisatie. 'Privacy is heel belangrijk. Maar in deze crisis is de bestrijding van het virus en het redden van levens de topprioriteit. En op nummer twee staat het voorkomen van grote schade aan economie en maatschappij.'




15:06: Duits pleidooi voor één corona-aanpak in grensstreek

De bestuurders van acht Duitse gemeenten tegen de Nederlandse grens en de burgemeester van Münster hebben een dringend verzoek gedaan aan kanselier Merkel gedaan om in overleg met premier Rutte in de grensstreek tot een eenduidig beleid inzake de corona-aanpak te komen.

De bestuurders van onder andere de grensgemeenten Heinsberg (bij Roermond), Kleve (bij Nijmegen), Borken (bij Winterswijk) en Viersen (bij Venlo) zijn bang dat dit weekeinde veel Duitsers zullen gaan winkelen in de Nederlandse grensplaatsen. Daar zijn de winkels nog wel open zijn, terwijl in Duitsland alleen nog winkels voor de dagelijkse benodigdheden de deuren open mogen hebben. Meer in het algemeen willen de bestuurders dat Duitsland en Nederland de aanpak afstemmen, zodat niet extra grensverkeer wordt veroorzaakt.




14:25: Aedes en Woonbond: stop met huisuitzettingen

De Woonbond en Aedes, de brancheverenging van woningcorporaties, roepen op om te stoppen met huisuitzettingen. In een brief aan minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) schrijft de Woonbond dat de minister, naast het stoppen van de huisuitzettingen, zo snel mogelijk moet zorgen voor een financieel vangnet voor huurders die een inkomensval doormaken. Daarnaast moeten de voorzieningen voor de opvang van daklozen op peil worden gehouden, aldus de bond.




Corona-praat

‘Vijf tarwe graag’, zegt de tengere oude man tegen de bakker. ‘Ja, nee, ik vertrouw het allemaal niet. Straks is er niks meer te krijgen. Je zult zien: straks kun je ook niet meer bij je geld. Maar mij hebben ze niet, die banken! Ik heb gister heel veel geld gepind. Je kunt het maar beter in huis hebben.’ Met een verwachtingsvolle blik kijkt de man om, maar de bijval waarop hij rekent van de andere klanten blijft uit. Stilte. Totdat het vanachter de kassa klinkt ‘Dat is dan 13,25 euro.’ Hij draait zich om en haalt een briefje van 50 uit de binnenzak van zijn jasje. ‘Ik heb liever dat u pint’, zegt de cassiere vriendelijk. Hij: ‘Ik betaal liever cash.’ Om duidelijk te maken dat het hem menens is, steekt hij het ongekreukte biljet nog iets verder in haar richting. ‘Wij hebben liever dat u pint. RIVM richtlijn’, zegt zij iets minder vriendelijk, wijzend op een A-viertje dat is opgehangen tussen de uitgestalde broden. De man zegt niets, houdt zijn arm gestrekt totdat zij het geld na vier, vijf ongemakkelijke seconden dan toch maar aanneemt. ‘Echt, snap je dat nou’, zegt ze tegen de volgende klant als hij met zijn voorraad brood en wisselgeld de winkel uit stapt. ‘Zo raakt-ie toch meteen weer door zijn contant geld heen.’

-Hans Bekkers



13:22: 'Extra aandacht kinderen in kwetsbare omgeving'

Kinderen die opgroeien in een kwetsbare omgeving hebben tijdens de coronacrisis extra aandacht nodig van mensen in hun directe omgeving en van scholen en gemeenten. Dat stelt kinderombudsman Margrite Kalverboer. 'Sommige kinderen hebben geen fijn thuis. Zij zijn nu extra kwetsbaar. Vergeet ze niet in deze hectische tijden.'

Nu de scholen weken dicht zijn, is het thuiszitten zonder afleiding voor kwetsbare kinderen een immense opgave en een extra risico voor hun veiligheid en ontwikkeling, aldus Kalverboer. Dat geldt volgens haar onder anderen voor kinderen bij wie thuis sprake is van huiselijk geweld, kinderen van wie de ouders een echtscheiding uitvechten of waarvan naasten ernstig ziek zijn of die opgroeien in een huis met grote geldzorgen. (ANP)




13:15: Martin van Rijn (PvdA) wordt minister

De PvdA-er Martin van Rijn wordt benoemd tot tijdelijk minister zonder portefeuille, belast met de aangelegenheden voor Medische Zorg. Dat heeft de rijksvoorlichtingsdienst zojuist bekend gemaakt. Van Rijn was in het vorige kabinet staatssecretaris van VWS, belast met Wmo en jeugdzorg. Het is uitzonderlijk dat een minister van een partij die niet in de coalitie zit, als minister wordt benoemd. Van Rijn wordt voor de duur van de bestrijding van het coronavirus, voor drie maanden benoemd. Dit doet hij op persoonlijke titel, meldt het ministerie van VWS.


12:30: Rotterdam verdeeld over financiële steun uitgesteld songfestival

De Rotterdamse gemeenteraad is nog terughoudend met het eventueel toezeggen van extra geld voor de uitgestelde editie van het Eurovisiesongfestival. Het aanpakken van de coronacrisis heeft voorrang, zo blijkt uit een inventarisatie van RTV Rijnmond. De PvdA, Leefbaar Rotterdam, 50Plus en D66 zijn in theorie voor een nieuwe financiële injectie. DENK, VVD en GroenLinks houden de de deur open maar willen eerst weten hoeveel geld er precies nodig is. De PVV en de Partij voor de Dieren zijn tegen. (ANP)




06:00: Ook Rotterdam geeft ondernemers financieel lucht

Als eerste grote stad geeft Rotterdam ondernemers financieel lucht tijdens de coronacrisis. Ondernemers hoeven de komende drie maanden bijvoorbeeld geen OZB, afvalstoffenheffing en rioolheffing te betalen. En ook zijn ze vrijgesteld van reclame- en precariobelasting. Dat laatste is belasting die ondernemers betalen als ze iets hebben op, onder of boven gemeentegrond, zoals een terras, luifel, reclamebord, bouwsteiger of een container. Dat hebben de wethouders van Financiën en Economie van Rotterdam gemeld. (ANP)



Lees hier het korte coronanieuws van de vorige dag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie