of 64120 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 2 juni 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.23.53: Halsema stuurt brief aan gemeenteraad

Volgens burgemeester Femke Halsema waren de beelden van de drukte maandag op de Dam ‘pijnlijk’ om te zien voor mensen die zich de afgelopen weken wel aan de coronamaatregelen hebben gehouden. Ze schrijft dit in een brief aan de gemeenteraad waarin ze op een rijtje zet waarom het in haar ogen te druk werd op het plein en ze niet meer kon ingrijpen.

‘Dat was niet goed. Deze beelden waren pijnlijk om te zien, zeker voor alle mensen die zich de afgelopen weken wel aan de coronamaatregelen hebben gehouden en hard hebben gewerkt in deze crisis, in de zorg en in de handhaving. Dit geldt ook voor al die mensen die bedrijven of instellingen hebben die tijdelijk moesten sluiten. Door de drukte op de Dam zijn er mogelijk gezondheidsrisico's ontstaan’, aldus Halsema.

Ze verklaarde maandagavond al dat er niet op zoveel mensen was gerekend en dat de politie alleen nog met harde hand had kunnen optreden. Ze koos er daarom voor om de demonstratie door te laten gaan. ‘Om 18.00 uur werd ik door de politie geïnformeerd dat de omvang van de demonstratie snel was toegenomen tot ongeveer 5000 deelnemers. De naleving van de 1,5 meter werd daarmee op de Dam vrijwel onmogelijk omdat er simpelweg onvoldoende ruimte overbleef. De driehoek stond op dat moment voor een ingewikkelde keuze, optreden kon leiden tot escalatie, geweld, paniek en verdrukking. Tegelijkertijd betekende niet optreden een risico voor de verspreiding van het coronavirus. De politie drong er bij de organisatie op aan om de demonstratie op de afgesproken tijd te laten eindigen ( 18.30 uur). De politie schatte in dat uitstroom uit eigen beweging, vlak voor het einde van de vreedzaam verlopen demonstratie, een veiliger oplossing was dan handhavend optreden. Dat advies heb ik overgenomen.’

Halsema schrijft dat de informatiepositie niet goed was en dat dit in de toekomst beter moet. ‘De driehoek beschikte niet over realistische aantallen. Het plein liep onverwacht en snel vol met demonstranten, die daarmee bewust een gezondheidsrisico namen. Voor zichzelf en voor anderen. Wij betreuren dit ten zeerste.’22.44: BlackLivesMatter-demonstratie op Erasmusbrug

In Rotterdam wordt de demonstratie van actiegroep BlackLivesMatter tegen politiegeweld tegen zwarte mensen woensdag onder meer op de Erasmusbrug gehouden. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb dinsdagavond besloten.

Als locatie van de manifestatie is het voetgangersgedeelte van de Erasmusbrug, het Glitterplein en het Wilhelminaplein aangewezen. Alleen tussen 17.00 uur en 18.30 uur mag er daar worden gedemonstreerd. De gemeente Rotterdam roept de demonstranten op zich te houden aan de afstandsregels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De Rotterdamse afdeling van BlackLivesMatter laat in een verklaring weten niet uit te zijn op geweld en confrontatie, maar wil een vreedzaam protest ‘waar we een krachtig statement maken tegen politiegeweld en institutioneel racisme in Rotterdam’.

Burgemeester Aboutaleb zei dinsdagavond in Nieuwsuur dat er wel veel politie in de stad zal zijn, maar ‘dat zij de demonstranten zullen coachen en hen zullen aanspreken als zij zich misdragen’. ‘Maar ik ga ervan uit dat dat niet nodig is’, aldus Aboutaleb. De boa's voeren woensdag actie in Rotterdam en delen geen boetes uit. (ANP)22.40: Halsema voelt zich gesteund door collega's
De burgemeesters van de 25 Veiligheidsregio's toonden dinsdag begrip voor burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. Na afloop van het beraad zei Halsema dat ze zich gesteund voelde door haar collega's elders in het land.

‘Iedereen had er zijn eigen smaak bij, maar het begrip is heel groot’, zei voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen. Volgens hem had Halsema te maken met het grondrecht op demonstratie en de coronamaatregelen. ‘Demonstreren met de 1,5 meterafspraak moet ook in coronatijd mogelijk zijn’.

Bruls gaf niet zijn mening of Halsema juist heeft gehandeld of niet. ‘Als burgemeester leg je verantwoording af aan de gemeenteraad. Het is aan de raad om te oordelen.’

Halsema wilde in Utrecht niet inhoudelijk reageren. Ze verwees naar een brief aan de gemeenteraad waarin zij ‘het feitelijke relaas’ uiteenzet. Die feiten spreken voor zich, zei ze. Voorafgaand aan het beraad had ze gezegd niet aan opstappen te denken. (ANP)19.47: Demonstraties in Den Haag en Groningen rustig verlopen
De demonstraties in Den Haag en Groningen van actiegroep BlackLivesMatter tegen politiegeweld tegen zwarte mensen in de VS zijn rustig verlopen. Betogers hielden zich over het algemeen goed aan de afstandsregels en droegen een mondkapje.

Op het Malieveld in de Hofstad kwamen naar schatting ruim 1500 mensen bij elkaar. In Groningen kwamen ongeveer achthonderd betogers bijeen op de Grote Markt. (ANP)19.16: Boa's handhaven woensdag niet in vier grote steden
De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) handhaven woensdag niet in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. De boa's delen geen boetes uit, maar zullen alleen waarschuwen. Dat hebben de vakbonden Nederlandse Boa Bond en BOA ACP laten weten. De actie is een waarschuwing aan het adres van minister Ferd Grapperhaus (Justitie) waar de bonden donderdag een gesprek mee hebben, zeggen ze. De boa’s van Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Oostzaan sluiten aan bij de acties. Zij gaan in optocht met zwaailichten van stadhuis naar stadhuis.

Op Hemelvaartsdag werd een boa in IJmuiden ernstig mishandeld. De boa's willen daarom worden uitgerust met beschermingsmiddelen als een wapenstok en/of pepperspray. Grapperhaus vindt dat alleen de politie geweld mag gebruiken. (ANP)17.37: Amsterdamse raad houdt volgende week spoeddebat over Dam-protest
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam moet zich volgende week verantwoorden in de gemeenteraad over haar optreden rond de antiracismebetoging maandag op de Dam. Het spoeddebat zal zoals het er nu naar uitziet woensdag worden gehouden, bevestigt een woordvoerder van de raad.

Oppositiepartijen VVD en Forum voor Democratie hebben een motie van wantrouwen aangekondigd. Ook de coalitiepartijen hebben vragen. SP-fractievoorzitter Erik Flentge denkt dat sprake is van ‘een grote inschattingsfout’. ‘De vraag is nu hoe dat heeft kunnen gebeuren. Daar wil ik de burgemeester over bevragen in het debat. Ik denk dat ze naar Amsterdammers en andere Nederlanders veel uitleg verschuldigd is, ook naar de gemeenteraad. In het debat gaan we kijken wat onze conclusie is.’

Fractievoorzitter van coalitiepartij D66, Reinier van Dantzig vindt dat wat maandag gebeurde ‘in coronatijd niet te verkroppen is’. ‘We kunnen dit niet goed praten. Dit had voorkomen moeten worden, zo eerlijk moeten we zijn. Hoe hebben we als stad ervan uit kunnen gaan dat er maar 250 mensen kwamen?’

PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki, die erbij was en op Twitter sprak van een ‘indrukwekkende Dam’, noemt het niet ingrijpen op dat moment van alle opties ‘misschien wel de minst slechte waar de burgemeester uit kon kiezen’. Wel wil hij weten hoe het kan dat er zo'n groot verschil zat tussen de verwachtingen en de daadwerkelijke opkomst. Ook Halsema's eigen partij, GroenLinks, heeft daar vragen over. Volgens fractievoorzitter Femke Roosma was de situatie ‘niet ideaal’ en was het niet goed dat er zoveel mensen bij elkaar waren, maar was ingrijpen alleen maar ‘minder coronaproof geweest’. (ANP)14.34: Grapperhaus: gemeenteraad moet oordelen over optreden Halsema
Of de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema moet worden afgerekend op de te drukke demonstratie van maandag, is aan de gemeenteraad. Het kabinet wil zich daar niet in mengen, zegt justitieminister Ferd Grapperhaus.

PVV-leider Geert Wilders eiste dinsdag bij het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer Halsema's ontslag. De wet geeft het kabinet formeel die bevoegdheid, maar Grapperhaus vindt dat het lot van de burgemeester aan de lokale democratie is.

Het kabinet gaat de burgemeesters die de veiligheidsregio's voorzitten wel nog eens ‘nadrukkelijk’ vragen duidelijke regels te stellen voor demonstraties. Daarbij moeten zij aandacht schenken aan het gevaar van te grote drukte en daarmee de verspreiding van het coronavirus. (ANP)


 

11.50: Apeldoorn verbiedt fietsparkeren op straat

De gemeente Apeldoorn verplicht bezoekers en inwoners van de binnenstad vanaf 6 juni om hun fiets, brommer of scooter in een fietsenstalling te plaatsen. Tot 1 september geldt er een parkeerverbod in het centrum van de stad. Volgens de gemeente staan er nu teveel fietsen lukraak op straat geparkeerd, waardoor het tijdens het winkelen te lastig wordt om anderhalve meter afstand te houden. Als een fiets straks buiten de stalling of rek staat, dan wordt hij door de gemeente verwijderd. Apeldoorn wil nog geen boetes uitschrijven, maar geeft alleen een waarschuwing. Foutparkeerders kunnen hun fiets weer ophalen in de gemeentelijke stalling.

 


 

08.14: Linkse partijen willen nog eens 700 miljoen steun voor cultuur
De linkse oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP willen dat het kabinet nog eens 700 miljoen euro uittrekt voor steun aan de kunst- en cultuursector. Het kabinet maakte eerder bekend 300 miljoen vrij te maken voor deze sector om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden.
Het extra geld moet worden gebruikt voor onder meer het kwijtschelden van huur (200 miljoen). Ook willen de partijen 200 miljoen extra voor circa 30.000 zelfstandigen die door de coronacrisis zonder inkomen zitten en niet in aanmerking zouden komen voor de bestaande steunmaatregelen van het kabinet.
Volgens minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) is de 300 miljoen euro van het kabinet bedoeld om de eerste maanden van de crisis door te komen. Verdere steun zou niet uitgesloten zijn. (ANP)Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.