of 64120 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 2 APRIL 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
Reageer

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

 

19.30: Rutte vindt toerismeverbod tijdens Pasen niet nodig

Premier Rutte doet een oproep aan mensen uit België en Duitsland om tijdens het paasweekeinde niet naar Nederland te komen. Dat zei hij donderdag na afloop van een bijeenkomst van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb). Het paasweekeinde is een populaire periode voor korte vakanties in vakantieparken en op campings. Rutte zegt dat er geen sprake is van een verbod. Er zijn nog geen extra maatregelen nodig om het paasverkeer te stoppen, zei hij. De Nederlandse oproep wordt onder meer via social media verspreid. 'Bleib zu Hause, restez à la maison' is de boodschap.


Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) die over het grensverkeer gaat, heeft 'intensief contact' met zijn Belgische en Duitse collega's om het grensverkeer tijdens Pasen zo veel mogelijk te beperken. Door de coronacrisis is het grensverkeer van Nederland met beide landen fors teruggelopen. Met Duitsland is dat een vermindering van 70 procent en met België 80 procent, zei Rutte: 'We werken samen om het naar nul terug te brengen.' Grenscontroles door de marechaussee zijn volgens de premier nu niet aan de orde.

De grens met België is sowieso dicht voor mensen die geen belangrijke reden hebben om die over te gaan. Mensen in vitale beroepen kunnen wel gewoon de grens over gaan, benadrukte hij. 'Hun willen we geen strobreed in de weg leggen.' Zij hebben daar een speciaal vignet voor. De verwachting is al dat bijna geen toeristen uit de buurlanden zullen komen. Daarover heeft het kabinet contact gehad met de toerismebranche. Er zijn op dit moment bijna geen boekingen voor campings en hotels. Veel vakantieparken zijn al dicht of ze hebben de sanitaire en wasvoorzieningen gesloten.

Ook deed Rutte opnieuw een oproep aan Nederlanders om met mooi weer en met Pasen thuis te blijven. Als mensen naar buiten willen om een frisse neus te halen, is het beter om dat alleen en in de eigen buurt te doen en waar weinig mensen zijn. Verder is het verstandig niet op familiebezoek te gaan en als het echt niet anders kan, dat te beperken tot maximaal drie personen. Toegang tot parken, stranden en met een bootje het water op is ook veelal beperkt door burgemeesters, aldus Rutte. (ANP)
18.00: Gemeente Leiden onwetend over 'onlinemarathon'

De echte marathon van Leiden gaat door het coronavirus niet door, en daarom hadden de organisatoren een nieuw plan bedacht: een onlinewedstrijd. Het idee: deelnemers lopen zelf, in hun eigen omgeving, een afstand van 10 kilometer. Dat moet gebeuren op 10 mei, de dag waarop de echte marathon had moeten worden gehouden. Een speciale app houdt de tijden bij en de snelste loper krijgt een eervolle vermelding. Dat is aangekondigd, maar de gemeente Leiden zelf blijkt nog van niets te weten en ziet zich over een paar weken mogelijk geconfronteerd met honderden, misschien wel duizenden hardlopers.
'Dit is niet van tevoren afgestemd met de gemeente. Maandag vindt er overleg plaats over dit initiatief', laat een woordvoerster van de gemeente Leiden weten. Ze kon niet zeggen wat de gemeente tegen de organisatoren wil zeggen en aan ze wil vragen. Het is ook niet duidelijk wat de gemeente kan doen, want mensen mogen naar buiten gaan om te joggen.

De atletiekbond KNAU heeft geen principiële bezwaren tegen de hardloopwedstrijd. 'We juichen ieder initiatief tot bewegen toe, zolang mensen zich houden aan de veiligheidsmaatregelen. Als je van sporten houdt, zijn er momenteel weinig alternatieven voor hardlopen of fietsen. Dat kan uitstekend in de openbare ruimte op gepaste afstand van elkaar', zegt directeur Pieke de Zwart van de atletiekunie.
17.15: Routes naar Waddeneilanden wel open

De Veiligheidsregio Fryslân is niet van plan om toegangswegen naar de veerponten naar Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog af te sluiten om toeristen te weren. Toezichthouders houden wel scherp in de gaten of het op de parkeerplaatsen en bij de terminals van de veerboten niet druk wordt. In dat geval volgen mogelijk alsnog maatregelen. De veerdiensten hebben het aantal afvaarten per dag al sterk beperkt.

Dat is donderdag besloten na een overleg tussen de Waddenburgemeesters en de veiligheidsregio. De bestuurders vinden strengere maatregelen nog niet nodig, omdat ze ook aan het aantal annuleringen van vakanties op de Wadden merken dat toeristen snappen dat ze nu weg moeten blijven. 'De Wadden zijn geen verboden gebied', aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio. 'Maar wie de Wadden liefheeft, blijft weg. Er is ook niks te doen op de eilanden, vrijwel alles is dicht.' Zo zijn onder andere alle groepsaccommodaties en de jachthavens gesloten naast vrijwel alle horeca.

'Dat de inkomsten van een heel paasweekeinde wegvallen is heel erg voor de eilanders', aldus een zegsman van de gemeente Ameland. 'Er zijn hier dan gewoonlijk vijfmaal zoveel mensen. Toch zien de inwoners nu liever even geen toeristen. De medische voorzieningen op de eilanden kunnen dat ook niet aan, hoewel hier nu nog geen vastgestelde coronabesmettingen zijn.'

Texel valt onder de Veiligheidsregio Noord Holland Noord. Die kon donderdag nog niet zeggen of er extra maatregelen worden genomen. Op Texel is opbouw van of verblijf in een strandhuisje verboden, omdat die te dicht bij elkaar staan. Op de eilanden mogen toeristen nog wel overnachten op campings en in huisjes, als ze maar eigen sanitaire voorzieningen hebben. Zeeland en Drenthe hebben toeristisch overnachten helemaal verboden. (ANP)
16.55: Parkeerterreinen stranden Haaglanden dicht

In de hele regio Haaglanden gaan dit weekeinde de parkeerterreinen bij de stranden en de recreatiegebieden dicht. Daarmee wil de veiligheidsregio voorkomen dat het in die gebieden te druk wordt nu het komend weekeind bijna zomers weer wordt verwacht. De Haagse waarnemend burgemeester Johan Remkes, voorzitter van de veiligheidsregio, zei voor de camera van Omroep West dat de toeloop nauwlettend zal worden gevolgd. Als dat niet voldoende is, zullen ook de stranden worden gesloten. Wie zich niet aan de regels houdt krijgt één waarschuwing. Bij herhaaldelijk overtreden volgen boetes, waarvoor boa's worden ingezet. (ANP)
16.45: Toeristische veren over rivieren varen niet
De toeristische voet- en fietsveren over de grote rivieren gaan voorlopig niet in de vaart. Gewoonlijk gaan deze oeververbindingen rond het paasweekeinde weer van start, maar vanwege de uitbraak van het coronavirus is die datum in elk geval opgeschoven naar 13 juni, aldus pontbeheerder Uiterwaarde. De toeristische veren over de Waal, Rijn, Maas, Lek en Linge vormen een belangrijke schakel in talloze fiets- en wandelroutes. Maar de pontjes zijn meestal klein, zodat het moeilijk is om afstand te houden. Ook is contactloos betalen niet overal mogelijk. Met de voorspelde mooie zondag en het paasweekeinde in zicht sluiten onder andere Zeist, Soest en Baarn parkeerplaatsen bij drukbezochte bossen af. Ook zijn de meeste landgoederen en kasteeltuinen gesloten. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben vogelkijkhutten, uitkijktorens en smalle vlonderpaden afgesloten. De natuurbeheerders waarschuwen nog eens dat mensen alleen of met zijn tweeën op pad mogen gaan. Op fietsen en wandelen in groepen wordt gecontroleerd. (ANP)
16.12: Grootste stijging ziekenhuisopnames in Limburgse gemeenten

Zeven van de tien gemeenten met de grootste stijging van het aantal ziekenhuisopnames vanwege corona liggen in Limburg. Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen staan bovenaan met toenames van respectievelijk 51, 40 en 30. De mate van toename ligt ook hoger dan gisteren, toen Eindhoven de hoogste was met 16 nieuwe ziekenhuisopnames. Dat blijkt uit de RIVM-cijfers van vandaag.

 

Gemeente

Provincie

Aantal ziekenhuisopnames

Toename sinds gisteren

Maastricht

Limburg

77

51

Heerlen

Limburg

66

40

Sittard-Geleen

Limburg

55

30

Kerkrade

Limburg

30

20

Rotterdam

Zuid-Holland

151

19

Eijsden-Margraten

Limburg

24

18

Amsterdam

Noord-Holland

263

17

Beekdaelen

Limburg

28

16

s-Gravenhage

Zuid-Holland

112

16

Landgraaf

Limburg

22

15

 

In heel Nederland zijn er volgens het RIVM 14.697 positief geteste personen, 5.784 ziekenhuisopnames en 1.339 personen overleden aan corona.
14.55: VNG: vergoed 80 procent uitgevallen ritten in doelgroepenvervoer

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) adviseert gemeenten om 80 procent van de uitgevallen ritten in doelgroepenvervoer toch te vergoeden aan vervoerders, schrijft TaxiPro. Gemeenten mogen hiervan afwijken. De maatregel geldt volgens de VNG ‘voor alle vraagafhankelijk vervoer met als stromen CVV/Regiotaxi (vangnetfunctie OV), Wmo-vraagafhankelijk vervoer en alle routegebonden vervoer met als stromen leerlingenvervoer, Sw/participatiewet-vervoer, Wmo-dagbesteding, Jeugdwet (behandeling/dagbesteding).’ Vervoer voor kwetsbare groepen (ouderen, kwetsbare kinderen en werknemers met vitale beroepen) wordt nog wel uitgevoerd.

 12.00: 1000 euro voor thuiswerkplek
De provincie Gelderland geeft iedere ambtenaar 1000 euro om de eigen thuiswerkplek in te richten. Een woordvoerder van Arbo Unie meldt in De Gelderlander dat werkgevers verplicht zijn om te controleren of een thuiswerkplek op orde is en soms zelfs verplicht is te zorgen dat deze wordt ingericht. Veel gemeenten hebben niet een dergelijk budget voorhanden. Ambtenaren moeten maar een beetje improviseren.

Afbeelding

Afbeelding11.15: Wethouder Hans Horlings (58) van Midden-Delfland overleden aan coronavirus

Hans Horlings, wethouder in de gemeente Midden-Delfland, is in de nacht van dinsdag op woensdag op 58-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat heeft de gemeente gisteren op haar website bekendgemaakt. Burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland is geschokt door het overlijden. ‘Het komt keihard aan. Het treft ons allen diep in het hart. De gemeenteraad, het college, de medewerkers, we zijn er echt kapot van.’ Horlings was 40 jaar actief voor het CDA en een bekend gezicht in bestuurlijk Zuid-Holland. Op Twitter reageren CDA-prominenten, zoals CdK Jaap Smit en andere bestuurders, geschrokken en verdrietig. Voor zover bekend is Horlings de eerste wethouder die aan de gevolgen van het coronavirus is overleden.11.00: Modelformulier Tozo

Er is een modelaanvraagformulier voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo) klaar. Ook is er een toelichtig beschikbaar over hoe gemeenten kunnen handelen bij een aanvraag. Dit hebben VNG, Divosa, het ministerie van SZW en ict-leveranciers in gezamenlijkheid gemaakt. Vandaag komt er online een uitgebreide instructiehandreiking beschikbaar.  

07.00: Cruiseschip in Arnhem vangt daklozen op
De gemeente Arnhem breidt de opvangmogelijkheden voor daklozen tijdens de coronacrisis uit. Eén van de nieuwe opvangplekken is het cruiseschip Serenade I, meldt De Gelderlander. Dat schip mag voorlopig niet uitvaren voor riviercruises.

Op het schip kunnen 38 daklozen die niet verslaafd zijn en niet besmet zijn met corona worden opgevangen. Er is vooralsnog geen coronabesmetting aangetroffen onder daklozen in Arnhem.

Dit schreef Binnenlands Bestuur eerder over de effecten van de coronacrisis op daklozen: 

‘Zonder huis kun je ook niet thuisblijven’.


Afbeelding

De Serenade I. Foto: gemeente Arnhem06.00: Speciale actie voor kinderen met Amstelveenpas

Normaal gesproken kunnen kinderen met de Amstelveenpas korting krijgen op diverse culturele activiteiten. Omdat het nu niet mogelijk is deze activiteiten te ondernemen heeft de gemeente besloten om alle gezinnen met kinderen die in het bezit zijn van een Amstelveenpas een eenmalig bedrag over te maken van 25 euro. Dat meldt het Amstelveens Dagblad.


 

00.01: Groen licht digitale besluitvorming

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met de tijdelijke wet die digitale beraadslagingen en stemmingen in onder meer gemeenteraden en Provinciale Staten mogelijk maakt. De Eerste Kamer stemt dinsdag over het wetsvoorstel van minister Knops. Griffies zien wel knelpunten in de uitvoering van de wet, zoals de digitale vaardigheid van raads- en Statenleden.    

 

 

Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners