of 64204 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 19 maart 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
Reageer

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

17.32: Daklozen in Amsterdam worden gespreid

De groep dak- en thuislozen die momenteel gebruikmaakt van de Amsterdamse winteropvang, wordt opgedeeld vanwege het coronavirus. Volgens verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink zijn er in verband met de risico's op besmetting te veel mensen op één plek, waardoor is besloten drie kleinere groepen samen te stellen. In totaal is plek voor 150 personen, die wordt verdeeld in groepen van vijftig in totaal, zei hij tijdens een vergadering van de gemeenteraad over het coronavirus.

Op vragen van de raad over 24 uursopvang van dak- en thuislozen zei Groot Wassink dat dit sterk wordt ontraden door de GGD. Dit omdat samenscholen van groepen mensen leidt tot een grotere kans op verspreiding van het virus.17.18: Minister Bruins heeft per direct ontslag genomen

Dat meldt het Kabinet van de Koning. Het ontslag is verleend. Minister Hugo de Jonge van VWS neemt voorlopig de taken van Bruins waar, tot dat er een nieuwe minister voor Medische Zorg en Sport is benoemd. De Jonge blijft de eerst verantwoordelijke minister voor de corona-aanpak.

In een Kamerdebat gisteravond werd Bruins onwel. Hij liet kort daarna via Twitter weten dat het weer wat beter met hem ging. Hij zou een paar dagen vanuit huis werken, was vandaag aanvankelijk het bericht.  

 


 

16.50: Formule 1 Grand Prix Zandvoort uitgesteld

De Grand Prix van Zandvoort in de Formule 1 is voorlopig uitgesteld. Dit heeft de overkoepelende organisatie FIA besloten vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. De race in Zandvoort zou vanwege het afgelasten van de races in Australië, Bahrein, Vietnam en China de eerste van het seizoen zijn geweest op 3 mei. 'Vanwege de aanhoudende situatie van Covid-19 en na gesprekken met Formule 1 en de drie organisatoren is vandaag bevestigd dat de Formule 1 Dutch Grand Prix 2020 en de Grand Prix van Spanje en die van Monaco worden uitgesteld', aldus de FIA. Alle partijen meldden met elkaar te gaan samenwerken om een vervangende datum voor de grands prix te vinden later in het jaar, mocht de situatie verbeterd zijn, zegt de FIA. Er werd al geopperd om de zomerstop in de Formule 1 te gebruiken om races te plannen. De Formule 1-race in Nederland staat voor het eerst sinds 1985 op het programma. Er was de afgelopen maanden veel over te doen.

 


 

16.05: Politie Midden-Nederland doet beroep op ouders

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft gereageerd op vragen van de gemeenteraad over groepen jongeren op straat die het niet al te nauw nemen met veiligheidsvoorschriften rond het coronavirus. Ze begrijpt de zorgen daarover goed en wil kijken naar hoe je ervoor kunt zorgen dat jongeren nog wel naar buiten kunnen zonder dat ze de nodige risico's lopen. Volgens haar heeft Ajax ook hulp aangeboden om te helpen bij het voorlichten van jongeren.

De politie Midden-Nederland herkent het beeld van jongeren die samen op straat zijn en zich weinig aantrekken van adviezen om besmetting te voorkomen. 'We zien het overal, en doen dan ook een beroep op de ouders of de verzorgers', aldus een woordvoerder. 'We vragen ook burgers om elkaar hierop aan te spreken en dat zien we gelukkig ook vaak gebeuren.' (ANP)
14.30: Zorgpersoneel mag gratis parkeren in Amsterdam
 
Dat is een van de maatregelen die het Amsterdamse stadsbestuur heeft getroffen vanwege de coronacrisis. Het college van burgemeester en wethouders wil ervoor zorgen dat medewerkers van ziekenhuizen, apotheken, verzorgings- en verpleeghuizen, huisartsen en de GGD zonder problemen kunnen werken. Nu reizen met het openbaar vervoer lastiger wordt, door besmettingsgevaar en beperkter aanbod van bussen, trams, treinen en metro's, komt er een speciale parkeervergunning voor auto's.

Ook heeft het college aangekondigd dat ondernemers geen reclamebelasting hoeven te betalen, aangezien ondernemers de komende tijd geen voordeel hebben van reclame-uitingen in de stad. Dat scheelt een gemiddelde winkelier in de binnenstad zo'n 500 euro per jaar. Ook hoeven horecazaken met een terras in Amsterdam tot 1 juli geen precariobelasting te betalen.
14:15: Roosendaal opent coronasteunpunt

Inwoners van Roosendaal die in nood dreigen te komen omdat door het coronavirus hun (dagelijkse) ondersteuning wegvalt, kunnen dit vanaf vandaag melden bij het speciale corona-steunpunt. Via een telefoontje naar het steunpunt worden de bewoners in contact gebracht met iemand die kan helpen. Dat kan een professionele zorgverlener zijn, maar ook een van de vele vrijwilligers die een helpende hand hebben aangeboden. Het steunpunt is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.30 tot 17 uur.   

‘De coronacrisis heeft flinke gevolgen voor mensen in onze stad en onze dorpen. Mensen die tot voor kort nog prima in staat waren om voor zichzelf te zorgen kunnen nu in de problemen komen. Bijvoorbeeld omdat de vertrouwde mantelzorger wegvalt; of omdat de kinderen of kleinkinderen niet meer langs kunnen komen. Als gemeente proberen we ook nu en juist nu die groep een helpende hand te bieden. Ik ben blij dat dit steunpunt er nu voor ze is’, stelt wethouder Inge Raaijmakers (welzijn, Roosendaalse Lijst).

 


 

14.00: Rioolwerkers goed voorbereid op corona

Veel medewerkers in de waterschappen werken thuis, maar de dijkbewaking, waterzuivering en het rioolonderhoud blijft gewoon draaien. Toch is het vreemd dat het draaiend houden en onderhouden van riolen niet specifiek is genoemd in de lijst van ‘cruciale processen’ van de regering, zegt brancheorganisatie Rioned. De inzameling, het transport en de verwerking van afvalwater moet altijd goed kunnen blijven functioneren. En vermelding op de lijst zou kunnen betekenen dat medewerkers van rwzi of rioolonderhoudswerkers recht hebben op kinderopvang, nu scholen en kinderdagverblijven zijn gesloten. Toch ziet Rioned-directeur Hugo Gastkemper dat er geen reden is om sterk aan te dringen op een vermelding op de lijst. ‘We zien dat het bij rioolbeheerders en medewerkers zelf wel wordt opgelost.’
Het risico van besmetting met corona door rioolwater is overigens laag, en bovendien zijn medewerkers in de sector wel gewend om met het gevaar van virussen en infecties om te gaan. ‘We vragen iedereen wel om het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen strikt toe te passen.’
13.38: Uitstellen songfestival kost Rotterdam 6,7 miljoen

Voor Rotterdam is het ook financieel een klap dat het Eurovisiesongfestival is uitgesteld. De kosten worden geschat op maximaal 6,7 miljoen euro, is te lezen in een brief van burgemeester Aboutaleb en de wethouders aan de gemeenteraad. Er wordt nog gekeken hoe een deel van deze kosten bij bijvoorbeeld verzekeraars kan worden verhaald. Hoe de kosten worden opgebouwd en wat er nodig is van de gemeente, wordt ook nog onderzocht. 'Wij komen zodra mogelijk bij u terug met een verzoek om deze middelen vrij te maken in de begroting, inclusief een onderbouwing van de extra kosten en een verantwoording over de gedane uitgaven.' (ANP)
12.05: Politie bezorgd over hangjongeren

Wijkagenten in de Amsterdamse wijk Slotermeer maken zich zorgen over jongeren die in groepen dicht bij elkaar op straat zijn en geen afstand houden. Zij vragen ouders om hun kinderen zoveel mogelijk thuis te houden en ze te informeren over de risico's op besmetting met het nieuwe coronavirus.'Wij komen op straat grote groepen jongeren tegen. Wij zien hen samenkomen, dicht bij elkaar staan zonder rekening te houden met de geadviseerde afstand', schrijven twee wijkagenten op Facebook. 'Een grote groep jongeren lijkt geen rekening te houden met de kans op besmetting.' De twee zeggen te begrijpen dat onder jongeren de verveling toeslaat en dat zij naar buiten willen. 'Echter is de situatie zoals wij die nu aantreffen zeer onwenselijk', aldus de wijkagenten. 'Laten we allemaal ons steentje bijdragen om te voorkomen dat dit virus zich verder verspreidt!'

De politie in Twente is boos op groepjes jongeren 'die het enorm grappig vinden om de draak te steken met de huidige coronaproblematiek door bijvoorbeeld opvallend te hoesten en te kuchen in de richting van mensen. Allesbehalve leuk en respectvol', schrijft de politie in Almelo donderdag op Facebook. De politie krijgt opvallend veel overlastmeldingen en gaat groepen jongeren die overlast veroorzaken meteen bekeuren. (ANP)
12:00: Actieteam voor Voedselbanken

De een na de andere Voedselbank luidt de noodklok. Nu er flink wordt gehamsterd in de supermarkten, blijft er niets meer over om aan de Voedselbanken te doneren. Diverse horecabedrijven hebben in verschillende gemeenten de nood gelenigd. Het ministerie van SZW, LNV, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Voedselbanken Nederland hebben zojuist bekend gemaakt dat ze een actieteam in het leven hebben geroepen. Dat team gaat helpen om de distributie en uitgifte van voedselbanken te versterken. ‘De gevolgen van het coronavirus raken ons allemaal, maar in deze tijden is het belangrijk ervoor te waken dat de kwetsbaarste groepen in onze samenleving niet nog zwaarder getroffen worden. De voedselbanken spelen daarin een belangrijke rol’, aldus SZW. 

11:45: Burgemeester Lokker roept op tot delen informatie corona

Burgemeester Jan Pieter Lokker van Hoeksche Waard roept inwoners in een filmpje op Twitter op om informatie over het coronavirus met elkaar te delen. Dit omdat niet iedereen toegang heeft tot social media, een krant en andere media die over corona berichten. ‘Kijk in uw buurt of in uw straat of die mensen er zijn en help ze.’  

 


 

11:45: Medewerkers Wmo en jeugd ook vitaal beroep

De lijst met cruciale beroepen is uitgebreid. Ook mensen die Wmo- en/of jeugdhulp verlenen staan nu op de lijst van de rijksoverheid. Zij kunnen dus ook een beroep doen op de kinderopvang. Dit geldt dus ook voor de vrouwenopvang, beschermd wonen, maatschappelijke opvang en Wmo thuiszorg, meldt Valente.   


 06:30: Werktijdverkorting geen invloed op pensioenopbouw

Als een werkgever werktijdverkorting aanvraagt in verband met het coronavirus, blijft de pensioenopbouw hetzelfde. Ambtenarenpensioenfonds ABP legt het uit: 'Als uw werkgever werktijdverkorting toegekend krijgt, betaalt hij u uw volledige loon in de meeste gevallen uit, maar krijgt hij voor een deel hiervan een tijdelijke WW-uitkering van het UWV. Dit betekent dat ABP dezelfde premie blijft ontvangen. Hierdoor verandert er niets in uw pensioenopbouw.'

 06:00: Drenthe vordert subsidies geannuleerde evenementen niet terug

De provincie Drenthe probeert bedrijven en organisaties te steunen die subsidies hebben gekregen voor evenementen die niet door kunnen gaan. 'Zoals alle activiteiten rondom 75 jaar Vrijheid in Drenthe, waar veel betrokkenen hard voor gewerkt hebben', sprak commissaris van de koning Jetta Klijnsma in een videoboodschap. 'Die subsidies gaan we niet terugvorderen.' 

Lees hier het korte coronanieuws van de vorige dag.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners