of 64120 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 18 MEI

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
Reageer

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

22.15: Burgemeesters: horeca niet eerder open

De burgemeesters van 25 Veiligheidsregio's die bijeenkomen in het Veiligheidsberaad willen niet dat de horeca voor 1 juni opengaat. '1 juni is al ingewikkeld genoeg. Het is verstandig ons aan die datum te houden. We moeten de tijd nemen om per dorp of stad de maatregelen rond de horeca goed te regelen. Ik ben blij dat we daarvoor nog zeker een week hebben', zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen en voorzitter van het beraad.

Dinsdag beslist het kabinet over versoepeling van de coronamaatregelen. Maandagavond kwamen de burgemeesters bijeen in Utrecht. Zij gaven aan dat de horeca in Nederland niet 'in een stramien is te regelen'. 'Het is maatwerk. Maar overal geldt dat anderhalve meter afstand houden de regel is', aldus Bruls. (ANP)

 


 

20.20: Breda stelt zich kandidaat als 'proeflocatie' heropening horeca

Breda heeft zich kandidaat gesteld om te fungeren als 'proeflocatie' voor de heropening van de horeca. De horecagelegenheden in de Brabantse stad hebben een plan ontwikkeld om op 25 mei te wennen aan de nieuwe coronamaatregelen.

'Wij als stad zijnde willen wel zien wat er gebeurt met de nieuwe regels en of de protocollen en aannames kloppen', zegt wethouder Boaz Adank. 'Fietsen leer je namelijk ook niet in één keer.'

De testdag valt op een maandag en dat is een bewuste keuze. 'Het had ook gekund op een weekenddag, maar Koninklijke Horeca Nederland achtte dat niet het meest geschikt', aldus Adank, die berichtgeving van Omroep Brabant bevestigt. De dag is alleen bedoeld voor inwoners van de stad zelf. (ANP)

 


 

18.20: Burgemeester bezorgd over drukte Outlet Roermond

Burgemeester Rianne Donders van Roermond voorziet 'serieuze problemen' op Hemelvaart in het Designer Outlet Centre (DOC) in Roermond. Gezien de drukte afgelopen weekend wil Donders dat het DOC de coronamaatregelen beter toepast.

Komende donderdag is traditioneel een 'Duitse dag' voor Venlo en Roermond, waarbij grote groepen Duitsers de grens oversteken om er te winkelen en recreëren. Koopjesparadijs DOC is voor veel oosterburen uit het Duitse Roergebied de trekpleister. Donders heeft voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord gevraagd nog eens goed te kijken naar de coronamaatregelen die bij het DOC getroffen zijn. (ANP)

 


 

16.48: Den Haag: strandtenten blijven dicht, geen uitzondering mogelijk

De strandtenten in Den Haag kunnen nog niet open, hoe graag de eigenaren dat ook willen. In elk geval tot 2 juni moeten ze dichtblijven. Er komen geen uitzonderingen, maakte de gemeente Den Haag maandag duidelijk.

De strandtentexploitanten hadden zondag gezegd dat ze vanaf woensdag gedeeltelijk open willen gaan. Ze willen afhaalconsumpties verkopen en strandbedjes verhuren. Daarnaast willen ze hun wc-gebouwtjes weer in gebruik nemen. Dat mag niet, zegt de gemeente nu. 'Het opstellen, verstrekken of verhuren van strandmeubilair' is niet toegestaan, en 'het openstellen van gemeenschappelijk sanitair' ook niet, vanwege 'onaanvaardbare gezondheidsrisico's'. Dit verandert volgens de gemeente pas wanneer premier Rutte aankondigt dat de regels worden versoepeld. (ANP)
14.18: Groningse raad alsnog naar provinciehuis uit onvrede over digitaal vergaderen 

De gemeenteraadsleden van Groningen hebben geprobeerd digitaal te vergaderen, maar dat is zo slecht bevallen dat ze op 27 mei alsnog fysiek bijeenkomen, meldt het Dagblad van het Noorden. ‘Digitaal vergaderen is echt afbraak van de lokale democratie’, citeert het dagblad SP-voorman Jimmy Dijk.

Op 27 mei vergadert de gemeenteraad in een daarvoor ingerichte, tijdelijke zaal in het provinciehuis, omdat het eigen stadhuis verbouwd wordt. Niet alle 45 stoelen in de Topweerzaal kunnen vanwege de coronaregels gebruikt worden, dus 23 van de 25 raadsleden zijn overdag fysiek aanwezig en de rest van de raad sluit digitaal aan. ’s Avonds sluit iedereen vanuit huis digitaal aan. Dat is voor het stemmen, want daarbij moeten óf alle raadsleden fysiek bij elkaar zitten óf alle raadsleden een eigen digitale verbinding hebben. Zogeheten hybride vergaderingen zijn niet toegestaan.

 09.05: Jeugdfonds schiet gedupeerden coronacrisis te hulp
Ouders die de contributie van een sportclub niet meer kunnen betalen omdat ze door de coronacrisis in geldnood zitten, kunnen rekenen op hulp. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur roept gedupeerde gezinnen op zich te melden en betaalt dan tijdelijk de contributie voor een sportvereniging of cultuurclub.
In de maandag gelanceerde campagne 'Mag ik straks ook weer meedoen?' wordt het belang van samen sporten en meedoen aan culturele activiteiten onderstreept. In Nederland groeien ruim 272.000 kinderen op in armoede en dat aantal zal door de crisis toenemen, vreest het fonds.
Het geld wordt niet overgemaakt aan de ouders, maar direct betaald aan de vereniging waar het kind lid van is, zoals een voetbal- of judoclub, muziek- of dansvereniging. (ANP)

 07.52: D66 en CU: sta evenementen binnen coronaregels toe
Evenementen die passen binnen de coronavoorschriften, moeten niet langer worden verboden. Voor bijvoorbeeld een drive-inbioscoop kan best een uitzondering worden gemaakt, vinden regeringspartijen ChristenUnie en D66.
Evenementen waarvoor een vergunning nodig is, zoals eredivisiewedstrijden en zomerfestivals, zijn tot minstens 1 september verboden. Het kabinet vreest het coronavirus in de kaart te spelen als veel mensen samenkomen.
Maar dat verbod treft ook evenementen waar bezoekers bijvoorbeeld wel degelijk onderling 1,5 meter afstand bewaren, constateren D66 en ChristenUnie. Dat is zonde. ‘We vragen het kabinet om te kijken naar wat wél mogelijk is’, zegt Tweede Kamerlid Rutger Schonis (D66). Creatieve ideeën voor bijvoorbeeld drive-inbioscopen ‘moeten we in deze crisis juist aanmoedigen in plaats van verbieden’, stelt zijn CU-collega Eppo Bruins.
De twee coalitiepartijen wijzen erop dat zulke evenementen in Duitsland en Denemarken wel zijn toegestaan. Ook in Nederland moeten burgemeesters een uitzondering kunnen maken, vinden ze.
De veiligheid staat volgens Bruins en Schonis voorop, maar zwaar getroffen evenementenbranche en horeca moeten ook niet onnodig aan banden. ‘Land op slot betekent niet automatisch alle plezier kapot’, zegt Schonis. (ANP)

 


 

07.30: Wethouders vier grote steden: meer geld voor cultuursector
De wethouders van cultuur van de vier grote steden roepen het Rijk in een open brief in de Volkskrant op meer geld vrij te maken voor de cultuursector. Volgens het viertal is de 300 miljoen die nu is uitgetrokken niet voldoende.
‘Er is meer geld nodig. Helaas kunnen wij als gemeenten in beperkte mate steun bieden. In tegenstelling tot het Rijk mogen gemeenten geen begrotingstekort hebben. Bovendien zijn de financiële uitdagingen die de komende jaren op ons afkomen gigantisch, waardoor onze begrotingen sowieso al onder druk staan. Willen we ons culturele fundament in stand houden, dan moet het Rijks dus bijspringen’, schrijven Touria Meliani (Amsterdam), Said Kasmi (Rotterdam), Robert van Asten (Den Haag) en Anke Klein (Utrecht) in de brief.
Volgens de vier wethouders branden de reserves van de cultuursector op dit moment op. ‘Analyses van de gevolgen voor de culturele sector in de vier grote steden laten een verlies zien van 114 miljoen euro tot 1 juli 2020. Voor ons als cultuurwethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht staat vast dat we niets willen afbreken wat we later weer met veel extra kosten weer moeten opbouwen. Het is ontzettend belangrijk dat het culturele leven na de coronacrisis weer kan bloeien en groeien.’ (ANP)

 


 

Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dagen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners