Advertentie

LIVEBLOG CORONA 15, 16 en 17 MEI

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

15 mei 2020
Corona-krantenkop-shutterstock-1656076474.jpg

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

Zo 20.00: Strandtenten Den Haag weer gedeeltelijk open

De strandtenten bij Den Haag willen vanaf woensdag meer faciliteiten gaan bieden aan bezoekers van het strand. Dat bevestigt André Triep, de voorzitter van de vereniging van Strandexploitanten, naar aanleiding van een bericht van Omroep West. De vereniging heeft een brief naar de gemeente gestuurd waarin deze gedeeltelijke opening wordt aangekondigd. De strandtenten willen consumpties via een take away aanbieden, willen strandbedjes verhuren en ook de toiletten gaan weer open.

'In andere badplaatsen mogen wel al strandbedjes worden neergezet, maar bij ons niet. We vinden dat één lijn moet worden getrokken. Het wordt met Hemelvaart hartstikke mooi weer. Het gat wat nu geslagen is, omdat we al zolang niet open mogen, gaat hier niet mee dicht. Maar we kunnen toch weer wat verdienen en kunnen weer ons personeel inzetten.'

De strandtenthouders in Scheveningen en Kijkduin zijn niet bang voor mogelijke boetes. 'In de situatie waarin we nu zitten, maakt een boete niks meer uit. Er is voor ons ook nog steeds geen steun vanuit de overheid. We willen daarom niet langer meer wachten.' (ANP)


20.00: Limburgse centra druk met Duitsers

 In Roermond en Venlo was het zondag behoorlijk druk. Met name veel Duitsers waren in de binnenstad van Venlo en het Designer outlet in Roermond. Met name in Venlo was het té druk, zei burgemeester Antoin Scholten (VVD) van Venlo zondagavond op de regionale omroep L1.

Voor de Veiligheidsregio Limburg Noord vormt deze drukte aanleiding om maandag bij elkaar te komen en maatregelen voor Hemelvaartsdag te bespreken, aldus Scholten, tevens voorzitter van deze Veiligheidsregio. Hemelvaartsdag staat in Roermond en Venlo te boek als "Duitse Dag", de dag waarop grote aantallen Duitsers naar beide steden komen om er inkopen te doen en de recreëren. 'Ik denk dat we donderdag heel goed moeten kijken hoe wij de binnenstad beheersbaar moeten maken,' zei Scholten. 'Ik verwacht een hoop Duitse kooptoeristen.'

Maatregelen die genomen zouden kunnen worden is het gereguleerd doorlaten van mensen in bepaalde straten of het afsluiten van straten, aldus Scholten. Hij zei geen mogelijkheden te hebben om Duitsers te ontmoedigen naar beide steden te komen. 'Vandaag waren er heel veel Duitse kooptoeristen, vandaag was echt wel een soort generale repetitie voor donderdag. Dat betekent wel dat we echt maatregelen moeten gaan nemen,' aldus Scholten.

De VVD-er legde de nadruk op de eigen verantwoordelijkheid van mensen, maar erkende ook, dat handhaven niet goed kan. 'We hebben er de capaciteit niet voor en de regelgeving wordt steeds ingewikkelder,' zei hij.(ANP)




Zo 19.00: Geen armada na opheffing Amsterdams vaarverbod
 

De opheffing van het vaarverbod in de Amsterdamse grachten heeft dit weekend niet tot grote drukte geleid. Sloepen mochten weer varen in de grachten van de hoofdstad met inachtneming van de coronaregels op het water. Er mochten maximaal twee personen aan boord, inclusief de schipper. Voor huishoudens die willen varen, maakten de gemeente en politie een uitzondering.

Volgens de gemeente was het nog niet heel druk in de grachten. 'Zaterdag was het rustig. Zondag was het wat drukker. Maar het is allemaal goed verlopen en er waren geen bijzonderheden. Soms moesten mensen worden aangesproken om wat meer afstand te houden, maar dat gebeurde dan ook,' zegt een woordvoerster van de gemeente.

Het vaarverbod werd opgeheven in het kader van de langzame versoepeling van de coronamaatregelen. De grachten in het centrum van de hoofdstad waren sinds begin april in het weekend afgesloten voor de pleziervaart. Sloepjes die onder de brug door kunnen, mochten dit weekend weer het water op. Boten waarvoor de brug open moet, dienen tot donderdag te wachten. Dan wordt de reguliere bediening van sluizen en bruggen hervat. (ANP)


Zo 10.30: Burgemeesters: 'Privacywetgeving heeft coronadoden gekost'

Burgemeesters kwamen tijdens de uitbraak van het coronavirus in de problemen omdat ze met het oog op de privacy niet alle informatie konden delen. In verpleeghuizen raakten mensen besmet en gingen dood, maar ze mochten dat niet naar buiten brengen. Dat zeggen de burgemeesters Breunis van de Weerd (Nunspeet) en Eddy Bilder (Zwartewaterland) zaterdag in het Reformatorisch Dagblad.

'De doorgeslagen privacywet heeft extra doden gekost. Toen het parlement debatteerde over te weinig ic-bedden, overleden bij ons massaal mensen in verpleeghuizen. Niemand wist het, want officiële instanties mochten het niet melden. De GGD zei me niet te gaan bellen als er mensen in Nunspeet waren besmet of overleden, omdat het herleidbaar was,' zegt Breunis. 'Mijn informatie moest ik vergaren via semi-legale kanalen. Toen in Elspeet de eerste coronabesmetting bekend werd, heb ik het gewoon openbaar gemaakt. Het hele dorp sprak erover, maar ik mocht er niks over zeggen. Dat kan natuurlijk niet.'

Zijn collega Eddy Bilder uit Zwartewaterland zegt dat hij ook eigen kanalen aanboorde om op de hoogte te blijven. 'Ik heb ook de regels gebroken. Ik kon niet zwijgen toen in Hasselt de eerste besmettingen bekend werden. Waar we het straks, als de pandemie achter de rug is, over moeten hebben, is of we soms niet te rigide omgingen met regels. Ik heb momenten gehad dat ik vreesde de politie te moeten inschakelen om mensen buiten het bejaardentehuis te houden omdat ze naar hun ernstig zieke of stervende ouder wilden. Dat waren heel pijnlijke situaties waarvan je je afvraagt of ze voorkomen hadden kunnen worden.'



Za 23.30: Eurovisie 2021 definitief naar Rotterdam

Het Eurovisiesongfestival van 2021 vindt definitief plaats in mei in Rotterdam. Dat werd bekendgemaakt tijdens de speciale tv-uitzending Eurovision: Europe Shine A Light, die zaterdag als alternatief voor het geannuleerde songfestival in 45 landen live werd uitgezonden. Rotterdam zegde vorige maand al toe weer gaststad te willen zijn. NPO, AVROTROS en NOS gaven toen aan in principe door te willen, maar eerst moesten wel alle financiën op een rijtje worden gezet.

De organiserende omroepen zijn zich er naar eigen zeggen van bewust dat de ontwikkelingen rondom het coronavirus het komende jaar van invloed gaan zijn op evenementen. Die ontwikkelingen laten zich op de lange termijn niet voorspellen. Daarom wordt de komende maanden door alle betrokken partijen gewerkt aan verschillende scenario’s.

Wanneer het songfestival volgend jaar precies plaatsheeft is nog niet duidelijk. De komende weken en maanden worden meer details bekendgemaakt. Fans die nog kaartjes hebben voor het geannuleerde festival krijgen binnenkort een bericht over de mogelijkheid om kaarten te behouden dan wel geld terug te krijgen.(ANP)




Vr 16.00: Brandbrief Noord-Holland om extra financiële steun culturele sector

Alle 47 Noord-Hollandse gemeenten en de provincie dringen bij ministers van Engelshoven en Ollongren aan op het redden van de musea, podia en theaters. ‘Het steunpakket van het rijk richt zich op de grote instellingen met nationale en internationale bekendheid’, schrijft de provincie. ‘Regionale theaters, musea en podia komen hier niet voor in aanmerking. Veel musea, theaters en gezelschappen zijn daardoor afhankelijk van subsidies van gemeenten en provincies.’

In de brief benadrukken Noord-Hollandse bestuurders dat de culturele sector zwaar te leiden heeft onder de coronacrisis en dat het economisch belang groot is. ‘Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 50 procent van de culturele infrastructuur van Nederland zich in Noord-Holland bevindt’, schrijft Hoorn in een persbericht. ‘Schade door de maatregelen die zijn genomen in de strijd tegen het coronavirus hebben dan ook een enorme impact. Het omzetverlies tussen maart en juni is berekend op 500 miljoen euro.’




10.10: Toerisme in Zeeland en Rijnmond komt weer op gang
Het toerisme in Zeeland en Rotterdam-Rijnmond krijgt weer lucht. De veiligheidsregio’s versoepelen de beperkingen voor toeristische bedrijven. Beide regio’s draaiden het toerisme in maart volledig op slot om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
In Zeeland mogen campings en bungalowbedrijven weer 50 procent van de accommodaties verhuren. Dat was in de eerste weken van mei 15 procent, speciaal voor de ‘rustzoekers’. Zeeland verwacht meer toeristen tijdens Hemelvaart en Pinksteren, maar aangezien de Belgische grens nog tot en met 8 juni is gesloten, blijven de Belgen thuis. Ook Duitsers zijn er nog nauwelijks en de horeca is nog gesloten.
Zeeland beslist vrijdag over het heropenen van de vele strandcabines op het strand, voor de opslag van strandspullen. ‘Er is grote vraag naar en we hebben afgesproken dat we vrijdag een besluit nemen. Dan wordt duidelijk per wanneer de strandhokjes weer gebruikt mogen worden’, zegt voorzitter Jan Lonink van de Veiligheidsregio.
In Rotterdam-Rijnmond is vanaf vrijdag de verhuur van recreatieve verblijven weer toegestaan. Op onder meer de Zuid-Hollandse eilanden geldt komende week de regel dat 25 procent van de verblijven met eigen sanitair mag worden verhuurd. Volgende week, op 22 mei wordt dat opgeschaald naar 50 procent.
Op 29 mei willen Zeeland en Rotterdam-Rijnmond opschalen naar 75 procent. Op 1 juli wordt dat 100 procent, als in Nederland alle (sanitaire) voorzieningen op campings en vakantieparken weer opengaan. (ANP)




07.43: 'Versoepelen coronamaatregelen voor Brabant te vroeg'
Bestuurder Bart Berden van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg denkt dat het te vroeg is om de coronamaatregelen te versoepelen, met name in Brabant. Vanuit de zorg zou het beter zijn nog even vol te houden, om het zorgpersoneel de tijd te gunnen om op adem te komen, aldus Berden in een gesprek met de Volkskrant.
"Als er een tweede golf aankomt tussen nu en drie of vier maanden, kunnen we die minder goed opvangen dan de eerste golf. Want twee maanden geleden was alles nieuw. Het was alle hens aan dek, alle verloven werden ingetrokken en het zorgpersoneel werkte zich een slag in de rondte. Dat kunnen ze niet op korte termijn nogmaals doen, daarvoor hebben ze gewoon de energie niet meer. Onze mensen zijn ook toe aan vakantie. Als die golf in het najaar komt, is die beter te managen", aldus Berden.
Hij wijst erop dat in Brabant, "het kanariepietje van Nederland", nog steeds 40 tot 45 procent van de ic-bedden wordt ingenomen door coronapatiënten. "De instroom van nieuwe coronapatiënten blijft ook hoog. Die neemt in onze provincie veel minder snel af dan gehoopt en ook minder snel dan elders in Nederland."
Door de coronacrisis is ook de zorg voor andere patiënten, met bijvoorbeeld kanker of hartaandoeningen, in het gedrang gekomen en moeten deze mensen langer wachten dan verantwoord is: "Ik vind het moeilijk om te zeggen, maar er overlijden mensen op de wachtlijst", zegt Berden. (ANP)


  

Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie