of 64120 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 13 MEI

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
Reageer

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.


13.09: Openbaar vervoer het drukst sinds begin 'intelligente lockdown'
Het was vrijdag het drukst in het openbaar vervoer sinds premier Mark Rutte eind maart de 'intelligente lockdown' afkondigde. Vanaf vorige week woensdag stapten duidelijk meer mensen in de bussen, trams, metro's en treinen, maar nog lang niet zoveel als vanouds. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en ov-chipkaartbedrijf Translink.
Dinsdag checkten reizigers 820.000 keer in met hun ov-chipkaart. Dat waren er 10.000 minder dan vrijdag, toen een record werd bereikt sinds het begin van de coronacrisis. Maar de oude niveaus worden nog niet gehaald. Ter vergelijking: in 2019 checkten op een vergelijkbare dinsdag 4,5 miljoen mensen in. Mensen checken soms meerdere keren in per reis.
Op de snelwegen is de laatste weken te zien dat het buiten de spitsuren weer bijna even druk is als gebruikelijk, meldde de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) eerder. In het openbaar vervoer lijkt daar nog geen sprake van. Ook rond de spitsuren was het daar afgelopen dinsdag nog rustig. De gebruikelijke druktepieken waren amper zichtbaar.
Reizigers gebruiken het openbaar ook weer vaker in de weekenden. Zaterdag stapten voor het eerst sinds het openbare leven goeddeels werd stilgelegd 500.000 mensen in een bus, tram, metro of trein. Ook zondag was het in weken niet zo druk. In de regio Den Haag was het volgens HTM zelfs drukker dan doordeweeks, vermoedelijk vanwege het goede weer. Daarom zette de vervoerder extra trams in om passagiers beter te spreiden.
Verschillende vervoersbedrijven hebben hun dienstregeling recentelijk weer uitgebreid, zoals NS, GVB in Amsterdam en HTM. (ANP)
13.15: HTM start met stickertest

De Haagse tramvervoerder HTM start op twee haltes in de stad met speciale bestickering. De vervoerder wil dat mensen zowel in- als buiten de tram of bus een afstand van anderhalve meter kunnen bewaren. Wanneer de tram stopt worden reizigers vanaf deze week op de halte naar de uitgang begeleid met pijlen, om ze zo apart te houden van de reizigers die staan te wachten om naar binnen te gaan. Het initiatief is nog een test. HTM en het Rotterdamse RET willen kijken op welke manieren reizigersstromen beter gespreid kunnen worden.

 


 

11.30: Oproep aan gemeente Utrecht om huren voor kleine ondernemers kwijt te schelden
Het Utrechtse college zou moeten overwegen om coulant om te gaan met de huren voor kleine ondernemers die in een pand van de gemeente gevestigd zijn. Die oproep wordt gedaan middels schriftelijke vragen door de PvdA, gesteund door onder andere D66, VVD, CDA, SP en PVV.

Het Utrechtse college deed al eerder een oproep aan vastgoedondernemers om huren te bevriezen of kwijt te schelden, om te voorkomen dat kleine bedrijven omvallen. Dan mag de gemeente zelf ook het goede voorbeeld geven, zegt PvdA-raadslid Rick van der Zweth in het AD: ‘Zo kan de gemeente laten zien hoe je ondernemers die het even nodig hebben kan steunen.’ Via de Utrechtse Vastgoed Organisatie worden rond de 95 panden verhuurd aan ondernemers. Van der Zweth roept het stadsbestuur op: ‘Ga met hen het gesprek aan. Bied maatwerk.’
08.20: Amsterdam helpt huurders met financiële problemen
Huurders in Amsterdam die te maken hebben met oplopende financiële problemen door de coronacrisis krijgen hulp van de gemeente, woningcorporaties en maatschappelijk dienstverleners. Deze aanpak, die al langer wordt ingezet bij mensen met huurschulden, wordt nu geïntensiveerd. Hiermee moet worden voorkomen dat mensen uit hun huis worden gezet.
De intensievere aanpak blijkt hard nodig. Volgens de betrokken organisaties hebben tot nu toe 1100 huurders van woningen en 1500 huurders van bedrijfspanden zich gemeld vanwege dreigende huurachterstanden door verlies van inkomen. Een groot deel van deze groep kan echter aanspraak maken op speciale coronaregelingen van de overheid.
‘De coronacrisis heeft grote gevolgen voor veel huurders die (een deel) van hun inkomen zijn verloren’, zegt verantwoordelijk wethouder Marjolein Moorman. ‘Het is enorm van belang dat we huurders juist in deze zware periode niet in de steek laten en ze zo vroeg mogelijk helpen.’
De speciale corona-aanpak richt zich op maatwerk, coulance en het vroegtijdig signaleren van een (dreigende) betalingsachterstand. Het uitgangspunt is dat corporaties en huurders goed contact met elkaar hebben en dat huurders in nood snel de gemeente benaderen om te bekijken hoe een vervangend inkomen kan worden geregeld in combinatie met het betalen van vaste lasten zoals de huur. Ook mantelzorgers wordt opgeroepen alert te zijn op huurbetalingen van de personen voor wie ze zorgen. (ANP)

 


 

Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.