Advertentie

LIVEBLOG CORONA 12 MEI

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

12 mei 2020
Corona-krantenkop-shutterstock-1656076474.jpg

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

15.17: In 27 gemeenten toename aantal ziekenhuisopnames

In 27 gemeenten nam het aantal ziekenhuisopnames de afgelopen dag toe. In Amsterdam steeg het aantal met vijf, gevolgd door Utrecht, Eindhoven (beiden drie) en Rotterdam, Tilburg en Albrandswaard (ieder twee). In 21 gemeenten steeg het aantal met één.

Gemeente

Ziekenhuisopnames

Toename

Amsterdam

595

+5

Utrecht

250

+3

Eindhoven

173

+3

Rotterdam

470

+2

Tilburg

220

+2

Albrandswaard

14

+2

s-Gravenhage, Meierijstad, Sittard-Geleen, Zaanstad, Weert, Kerkrade, Westland, Heerde, Nunspeet, Oosterhout, Capelle aan den IJssel, Rheden, Waalwijk, Heemskerk, Ermelo, Edam-Volendam, Gorinchem, Alblasserdam, Nieuwkoop, Putten, Hardinxveld-Giessendam

Verschillend

+1

De 27 genoemde gemeenten meldden in totaal 38 nieuwe ziekenhuisopnames. Dat verschilt met wat het RIVM meldt (35), omdat Heusden, Hilversum en Rozendaal een correctie zagen van -1.

Heel Nederland

Aantal

Toename

Positief geteste personen

42.984

+196

Ziekenhuisopnames

11.378

+35

Overleden personen

5.510

+54

Bron: RIVM




11.02: Peiling: minder mensen positief over corona-aanpak overheid
Het vertrouwen dat de overheid goed kan omgaan met de corona-uitbraak is gedaald. Het aantal mensen dat dat vertrouwen heeft, schommelde lange tijd rond de 70 procent maar is nu gedaald naar 63 procent. Dat concludeert adviesbureau Citisens na een peiling onder ruim 2500 mensen uit een eigen onderzoekspanel.
De meeste mensen zijn positief over de routekaart waarmee het kabinet stapsgewijs gaat versoepelen: 70 procent noemt de versoepeling goed. Mensen willen perspectief en een beetje meer lucht, geven ze aan. Ook voor het openen van middelbare scholen is veel steun. Het openen van de terrassen en bioscopen ziet ruim de helft van de mensen zitten (respectievelijk 56 en 51 procent).
Maar die uitgewerkte routekaart roept ook vragen op. De manier waarop de overheid communiceert, wordt door minder mensen positief beoordeeld, dit daalde van 76 naar 66 procent. Mensen geven ook aan dat de overheid meer moet communiceren over mondkapjes. Dat geldt voor het gebruik ervan (68 procent) maar ook hoe je eraan komt (61 procent).
Ruim driekwart maakt zich zorgen over de gevolgen voor de economie, maar slechts een kwart is bezorgd over eigen baan of inkomen.
Citisens kwam op 28 april met de vorige peiling naar buiten. (ANP)


10.40: Thuiswerkende ambtenaren leveren Utrechtse Heuvelrug 1,5 miljoen op
Omdat ambtenaren van de gemeente Utrechtse Heuvelrug sinds de corona-uitbraak thuiswerken, hoeft een verbouwing van een van de gemeentekantoren van 1,5 miljoen euro voorlopig niet door te gaan. Dat heeft de gemeenteraad onlangs besloten, meldt het AD.

Het initiatief kwam van raadslid Judith van Roy (VVD), die voor het coronatijdperk ook al voorstander was van ‘het nieuwe werken’. Ze hoopt dat ambtenaren en raadsleden ook na corona meer blijven thuiswerken en online vergaderen. Van Roy noemt ook de thuiswerkenquête van Binnenlands Bestuur, waaruit bleek dat ruim de helft van de ambtenaren positief is over thuiswerken.



08.44: Meer overlastmeldingen tijdens coronacrisis
Politiemensen hebben tijdens de coronacrisis vaker te maken met agressie, geweld en andere overlast. Vorige week lag het aantal overlastmeldingen 55 procent hoger dan in dezelfde week vorig jaar, bevestigt de politie berichtgeving in het AD.
Volgens de politie heeft het coronavirus en de daaraan gerelateerde maatregelen ‘een ingrijpend effect op de maatschappij’ en daardoor dus ook op de criminaliteitscijfers.
Blijkens de weekrapportage van de politie over de gevolgen van corona steeg het aantal meldingen van burenruzie, geluidshinder, overlast van hangjongeren en vernielingen in de afgelopen week tot ruim 13.500, bijna 55 procent meer dan in dezelfde week een jaar geleden. Dat aantal was ook nog eens 3 procent hoger dan een week daarvoor.
De politie zegt ook te maken te hebben met zogenoemde coronaspugers. De politie zag deze vorm van geweld tegen politiemensen de afgelopen maanden licht toenemen. Het geweld tegen politiemensen stabiliseert, blijkt uit cijfers die de politie dinsdag over het jaar 2019 bekendmaakte. Vorig jaar raakten 10.624 politiemensen betrokken bij geweldsincidenten die tegen hen waren gericht, een lichte afname ten opzichte van 2018 (10.781 meldingen).
Daarbij gaat het onder meer over mishandeling, inrijden met een voertuig op agenten, aanranding, belediging, spugen of een combinatie daarvan. Zo werden 51 politiemensen vorig jaar het slachtoffer van een zware mishandeling, een verdubbeling ten opzichte van 2018 (25).
Daarnaast tonen de cijfers een stijging van het geweld tegen de politie door verwarde personen. In 2018 kregen 636 politiemensen daarmee te maken, vorig jaar waren dat er 790. De politie zegt er in dat soort gevallen ‘in eerste aanleg alleen voor staan te staan’, terwijl dat primair een taak is voor de zorg en waarbij de politie ondersteunt. (ANP)


06.30: Gemeente Waalre ‘script’ raadsvergadering
Rechtsgeldige volledig digitale raadsvergaderingen waren er vooralsnog niet in de gemeente Waalre, tot ongenoegen van de D66-fractie. Vanavond wordt het spits afgebeten, maar opnieuw is D66 niet tevreden, want de vergadering is van tevoren ‘gescript’. Als het zo moet, vergadert D66 liever fysiek.

Lees hier meer.



06.00: Binnensteden worden ‘één groot coronaterras’

In de vier grote steden zijn plannen ontstaan onder horecaondernemers en raadsleden om de zwaar getroffen horecasector de komende tijd meer ruimte te geven voor ‘coronaterrassen’ - waar 1,5 meter afstand aangehouden kan worden - op pleinen of op straat. Zo kunnen de verliezen nog enigszins ingehaald worden, hopen de ondernemers. Op de Utrechtse Oudegracht en de Rotterdamse Witte de Withstraat zou autoverkeer daarvoor moeten wijken, vinden de lokale D66-fracties.

Lees hier meer.



Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie