of 65101 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 12 MEI

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
1 reactie

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

15.17: In 27 gemeenten toename aantal ziekenhuisopnames

In 27 gemeenten nam het aantal ziekenhuisopnames de afgelopen dag toe. In Amsterdam steeg het aantal met vijf, gevolgd door Utrecht, Eindhoven (beiden drie) en Rotterdam, Tilburg en Albrandswaard (ieder twee). In 21 gemeenten steeg het aantal met één.

 

Gemeente

Ziekenhuisopnames

Toename

Amsterdam

595

+5

Utrecht

250

+3

Eindhoven

173

+3

Rotterdam

470

+2

Tilburg

220

+2

Albrandswaard

14

+2

s-Gravenhage, Meierijstad, Sittard-Geleen, Zaanstad, Weert, Kerkrade, Westland, Heerde, Nunspeet, Oosterhout, Capelle aan den IJssel, Rheden, Waalwijk, Heemskerk, Ermelo, Edam-Volendam, Gorinchem, Alblasserdam, Nieuwkoop, Putten, Hardinxveld-Giessendam

Verschillend

+1

 

De 27 genoemde gemeenten meldden in totaal 38 nieuwe ziekenhuisopnames. Dat verschilt met wat het RIVM meldt (35), omdat Heusden, Hilversum en Rozendaal een correctie zagen van -1.

 

Heel Nederland

Aantal

Toename

Positief geteste personen

42.984

+196

Ziekenhuisopnames

11.378

+35

Overleden personen

5.510

+54

Bron: RIVM
11.02: Peiling: minder mensen positief over corona-aanpak overheid
Het vertrouwen dat de overheid goed kan omgaan met de corona-uitbraak is gedaald. Het aantal mensen dat dat vertrouwen heeft, schommelde lange tijd rond de 70 procent maar is nu gedaald naar 63 procent. Dat concludeert adviesbureau Citisens na een peiling onder ruim 2500 mensen uit een eigen onderzoekspanel.
De meeste mensen zijn positief over de routekaart waarmee het kabinet stapsgewijs gaat versoepelen: 70 procent noemt de versoepeling goed. Mensen willen perspectief en een beetje meer lucht, geven ze aan. Ook voor het openen van middelbare scholen is veel steun. Het openen van de terrassen en bioscopen ziet ruim de helft van de mensen zitten (respectievelijk 56 en 51 procent).
Maar die uitgewerkte routekaart roept ook vragen op. De manier waarop de overheid communiceert, wordt door minder mensen positief beoordeeld, dit daalde van 76 naar 66 procent. Mensen geven ook aan dat de overheid meer moet communiceren over mondkapjes. Dat geldt voor het gebruik ervan (68 procent) maar ook hoe je eraan komt (61 procent).
Ruim driekwart maakt zich zorgen over de gevolgen voor de economie, maar slechts een kwart is bezorgd over eigen baan of inkomen.
Citisens kwam op 28 april met de vorige peiling naar buiten. (ANP)

 


 

10.40: Thuiswerkende ambtenaren leveren Utrechtse Heuvelrug 1,5 miljoen op
Omdat ambtenaren van de gemeente Utrechtse Heuvelrug sinds de corona-uitbraak thuiswerken, hoeft een verbouwing van een van de gemeentekantoren van 1,5 miljoen euro voorlopig niet door te gaan. Dat heeft de gemeenteraad onlangs besloten, meldt het AD.

Het initiatief kwam van raadslid Judith van Roy (VVD), die voor het coronatijdperk ook al voorstander was van ‘het nieuwe werken’. Ze hoopt dat ambtenaren en raadsleden ook na corona meer blijven thuiswerken en online vergaderen. Van Roy noemt ook de thuiswerkenquête van Binnenlands Bestuur, waaruit bleek dat ruim de helft van de ambtenaren positief is over thuiswerken.

 08.44: Meer overlastmeldingen tijdens coronacrisis
Politiemensen hebben tijdens de coronacrisis vaker te maken met agressie, geweld en andere overlast. Vorige week lag het aantal overlastmeldingen 55 procent hoger dan in dezelfde week vorig jaar, bevestigt de politie berichtgeving in het AD.
Volgens de politie heeft het coronavirus en de daaraan gerelateerde maatregelen ‘een ingrijpend effect op de maatschappij’ en daardoor dus ook op de criminaliteitscijfers.
Blijkens de weekrapportage van de politie over de gevolgen van corona steeg het aantal meldingen van burenruzie, geluidshinder, overlast van hangjongeren en vernielingen in de afgelopen week tot ruim 13.500, bijna 55 procent meer dan in dezelfde week een jaar geleden. Dat aantal was ook nog eens 3 procent hoger dan een week daarvoor.
De politie zegt ook te maken te hebben met zogenoemde coronaspugers. De politie zag deze vorm van geweld tegen politiemensen de afgelopen maanden licht toenemen. Het geweld tegen politiemensen stabiliseert, blijkt uit cijfers die de politie dinsdag over het jaar 2019 bekendmaakte. Vorig jaar raakten 10.624 politiemensen betrokken bij geweldsincidenten die tegen hen waren gericht, een lichte afname ten opzichte van 2018 (10.781 meldingen).
Daarbij gaat het onder meer over mishandeling, inrijden met een voertuig op agenten, aanranding, belediging, spugen of een combinatie daarvan. Zo werden 51 politiemensen vorig jaar het slachtoffer van een zware mishandeling, een verdubbeling ten opzichte van 2018 (25).
Daarnaast tonen de cijfers een stijging van het geweld tegen de politie door verwarde personen. In 2018 kregen 636 politiemensen daarmee te maken, vorig jaar waren dat er 790. De politie zegt er in dat soort gevallen ‘in eerste aanleg alleen voor staan te staan’, terwijl dat primair een taak is voor de zorg en waarbij de politie ondersteunt. (ANP)

 


 

06.30: Gemeente Waalre ‘script’ raadsvergadering
Rechtsgeldige volledig digitale raadsvergaderingen waren er vooralsnog niet in de gemeente Waalre, tot ongenoegen van de D66-fractie. Vanavond wordt het spits afgebeten, maar opnieuw is D66 niet tevreden, want de vergadering is van tevoren ‘gescript’. Als het zo moet, vergadert D66 liever fysiek.

Lees hier meer.06.00: Binnensteden worden ‘één groot coronaterras’

In de vier grote steden zijn plannen ontstaan onder horecaondernemers en raadsleden om de zwaar getroffen horecasector de komende tijd meer ruimte te geven voor ‘coronaterrassen’ - waar 1,5 meter afstand aangehouden kan worden - op pleinen of op straat. Zo kunnen de verliezen nog enigszins ingehaald worden, hopen de ondernemers. Op de Utrechtse Oudegracht en de Rotterdamse Witte de Withstraat zou autoverkeer daarvoor moeten wijken, vinden de lokale D66-fracties.

Lees hier meer.

 Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Keijzer op
Mijn vraag is, of een aanbieder van thuishulp, in dit geval een grote organisatie, nu nog hun medewerkers, zonder bescherming bij cliënten in huis mogen laten werken? Waar kun je dat melden?

Dit is een geval, die ik bij een cliënt steeds blijf horen, tot op de dag van vandaag en ik sta er paf van.
Anderzijds je ook hoort in media, dat veel cliënten hulp afzeggen, bang om besmet te worden. Vind je het gek?

Alles met dit virus is zo bepaald, naast gebrek aan voldoende IC bedden en IC personeel, door gebrek aan beschermmiddelen en late opstart van overheid, om dit hier te laten produceren, of dit af te dwingen als dat wettelijk kan. Tot dan maar op de wereldmarkt er met vele andere landen aan zien te komen en vrees ik veel duurder. Er hebben de nodige miskopen plaatsgevonden.

Men heeft de Corona patiënten nog net kunnen opvangen. Het hadden er niet veel meer moeten worden. Dit moest ten koste van de reguliere zorg, met alle gevolgen daar weer van.

Met veel teveel mensen op aarde, heel slecht beheer van de planeet en door de globalisering, zullen Bijbelse rampen sneller op elkaar volgen. Je kunt moeilijk elk persoon in deze tijd, die over de grens binnen komt in quarantaine zetten voor een dag of 14. Deze pandemie is de zwaarste na de Spaande griep 100 jaar geleden. Tussendoor verschillende geweest zoals Mexicaanse groep en ook nog de Qkoorts.

Eerst hadden de IC's prioriteit en ziekenhuispersoneel. Vervolgens werkten mensen in instellingen door en zonder die beschermmiddelen ook, als ik al die t.v. uitzendingen zie en dit hoor van bekenden en familielid. Dan kun je voorspellen, dat de thuiszorg pas na deze categorie aan de beurt komt. Dan pas mantelzorg en dan de rest.

De vooroorlogse burgers en die van tijdens- en vlak na de oorlog, zijn danig in aantal verlaagd, met als aanjager Coronavirus. Bovendien de omstandigheden in die lange afzondering en vervolgens het naderend overlijden, veelal schrijnend zijn door de Coronamaatregelen in instellingen. Eigenlijk inhumaan te noemen.

Ondanks eerdere uitbraken van Sars, Mexicaansegroep etc., er geen strategische voorraad was. De zorgmarkt bestelde afzonderlijk heel goedkoop uit China en die gooit dan grenzen dicht. Kwaliteit van gebodene, zorgvuldig moet worden gecontroleerd. Zeker nu! Als iets nou een EU taak was geweest om te bevorderen, dan was het om in dit deel van de wereld, medicijnen en beschermmateriaal etc. te produceren.

Per land productie, of bij heel kleine landen in samenwerking met buurland. Dan denk ik met name aan beschermingsmateriaal. Vanuit een centraal punt alle Zorgaanbieders, die afhankelijk zijn van zorgverzekeraars, dus premiebetalers, aangevuld met belastingbetalers - zo goed als dezelfde groep - verplichten daar die producten af te nemen, of anders minder vergoeding voor zorgtaken en onderaan als het om zorgopdrachten gaat. Er is geloof ik inmiddels een centraal aankooppunt voor zorgaanbieders t.b.v. hun zorgpersoneel. Wel laat, maar veel slimmer dan dat iedereen in de zorg hier op jacht ernaar gaat, met risico van miskopen.

Als die vraag en afname verzekerd is, kan dat ook tegen een billijke prijs en dan kun je die strategische voorraad steeds verversen via afname en aanvoer.
VN kan dan ook een beroep doen op strategische voorraden bij uitbraken buiten Europa, als onmiddellijk daarna productie opgeschaald wordt ter aanvulling.

Nu ben ik ook verbijsterd over de passiviteit bij zorgaanbieders in thuiszorg. Ze hadden zelf alternatieven kunnen zoeken. Genoeg naaiateliertjes, die een alternatief kunnen bieden bij gebrek aan de formele mondkapjes. Je ziet dat nu volop gebeuren. Nu wordt aangedrongen vanuit Den Haag op zelf maar maken voor de treinen en bussen e.a. Dat had menige instelling zelf kunnen laten maken na uitbraak in Brabant.
Al zouden ze stapels katoenen theedoeken voor nood, of witte katoen luiers hebben aangeschaft, snel na uitbreken van dit virus en dat medewerkers dit maar voor hun mond en neus binden in een driehoek en dichtknopen achter het hoofd. Gewone rubber huishoudhandschoenen zijn nooit uitverkocht geweest.
Thuiszorgmedewerkers hadden voor hun eigen gezondheid en voor die van mensen waar zij in huis zijn, dit zelf ook kunnen bedenken, als werkgever het laat afweten.

Het is te hopen dat er parallel aan deze pandemie een blauwdruk wordt gemaakt en steeds bijgeschaafd, tot deze crisis achter de rug is en dus bij de volgende epidemie/pandemie, die traagheid en passiviteit niet meer optreedt. Dit bovenin een la ligt in het torentje en steeds zichtbaar in het oog, ook in Tweede Kamer, met grote letters erop wat erin zit.

Vacatures

Van onze partners