of 64621 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 11 MEI

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
1 reactie

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

 14.00: Bond wil IJtunnel open voor fietsers
 

De Fietsersbond is een petitie gestart om twee rijbanen van de IJtunnel in Amsterdam gedurende de coronacrisis voor fietsers open te stellen. De bond is bang dat er op de pont tussen Amsterdam-Noord en het centrum onvoldoende afstand tussen reizigers zal zijn als het door versoepeling van de coronamaatregelen drukker wordt.

Het GVB besloot eerder het maximaal aantal reizigers op het Amsterdamse veer terug te schroeven naar 55, en op de grotere veerponten naar 65. Normaal gesproken ligt dat maximum tussen de 250 en 310 mensen per pont.

Volgens de Fietsersbond gaat die beperkte capaciteit straks, als de economie van Amsterdam weer opstart, problemen geven. De pont is er immers voor gemaakt om mensen in kluitjes over te zetten, stelt de bond.

Vanaf 1 juni moeten reizigers die met de pont willen een mondkapje dragen, net als in het openbaar vervoer. Hoeveel mensen er dan zijn toegestaan op de pont is nog onduidelijk, aldus het GVB. De IJtunnel is vorig jaar ook al eens opengesteld voor fietsers, toen reizigers vanwege de ov-staking geen trams, bussen of veerponten konden gebruiken. Ook vervoersbedrijf Wagenborg, die de veerdienst tussen Ameland, Schiemonnikoog en het vasteland exploiteert, heeft al aangekondigd dat reizgers ook op hun schepen vanaf 1 juni een mondkapje moeten dragen.(ANP/Redactie)


 

09.00: Grote schuldengolf als gevolg van corona verwacht
Na de zomer komt er een golf van hulpvragen van mensen die door de coronacrisis in de schulden zijn geraakt. Dat verwachten schuldhulpvereniging NVVK en sociaal domein-koepel Divosa op basis van een enquête. Ook constateert de NVVK dat deurwaarders zich niet altijd aan de gemaakte afspraken houden om gedurende de coronacrisis geen beslagen te leggen.

Marco Florijn, voorzitter van de NVVK, de vereniging van schuldhulpverleners, maakt zich zorgen om de deurwaarders die doorgaan met incasseren, vertelt hij in een interview met BNR. Daarom richt de NVVK maandag een meldpunt op voor 'ongewenste activiteiten' van schuldeisers of deurwaarders.

De verwachte golf betreft bovendien een hele nieuwe groep mensen, benadrukt Florijn. Het zijn mensen die tot de corona-uitbraak inkomen uit werk hadden en niet eerder met schulden te maken hebben gehad. 'En die zijn helemaal niet gewend om die hulpvraag te stellen. Daar maken wij ons zeer veel zorgen over', aldus Florijn.

Lees hier meer over de verwachte schuldengolf.

 Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Keijzer op
Mijn vraag is, of een aanbieder van thuishulp, in dit geval een grote organisatie, nu nog hun medewerkers, zonder bescherming bij cliënten in huis mogen laten werken? Waar kun je dat melden?

Dit is een geval, die ik bij een cliënt steeds blijf horen, tot op de dag van vandaag en ik sta er paf van.
Anderzijds je ook hoort in media, dat veel cliënten hulp afzeggen, bang om besmet te worden. Vind je het gek?

Alles met dit virus is zo bepaald, naast gebrek aan voldoende IC bedden en IC personeel, door gebrek aan beschermmiddelen en late opstart van overheid, om dit hier te laten produceren, of dit af te dwingen als dat wettelijk kan. Tot dan maar op de wereldmarkt er met vele andere landen aan zien te komen en vrees ik veel duurder. Er hebben de nodige miskopen plaatsgevonden.

Men heeft de Corona patiënten nog net kunnen opvangen. Het hadden er niet veel meer moeten worden. Dit moest ten koste van de reguliere zorg, met alle gevolgen daar weer van.

Met veel teveel mensen op aarde, heel slecht beheer van de planeet en door de globalisering, zullen Bijbelse rampen sneller op elkaar volgen. Je kunt moeilijk elk persoon in deze tijd, die over de grens binnen komt in quarantaine zetten voor een dag of 14. Deze pandemie is de zwaarste na de Spaande griep 100 jaar geleden. Tussendoor verschillende geweest zoals Mexicaanse groep en ook nog de Qkoorts.

Eerst hadden de IC's prioriteit en ziekenhuispersoneel. Vervolgens werkten mensen in instellingen door en zonder die beschermmiddelen ook, als ik al die t.v. uitzendingen zie en dit hoor van bekenden en familielid. Dan kun je voorspellen, dat de thuiszorg pas na deze categorie aan de beurt komt. Dan pas mantelzorg en dan de rest.

De vooroorlogse burgers en die van tijdens- en vlak na de oorlog, zijn danig in aantal verlaagd, met als aanjager Coronavirus. Bovendien de omstandigheden in die lange afzondering en vervolgens het naderend overlijden, veelal schrijnend zijn door de Coronamaatregelen in instellingen. Eigenlijk inhumaan te noemen.

Ondanks eerdere uitbraken van Sars, Mexicaansegroep etc., er geen strategische voorraad was. De zorgmarkt bestelde afzonderlijk heel goedkoop uit China en die gooit dan grenzen dicht. Kwaliteit van gebodene, zorgvuldig moet worden gecontroleerd. Zeker nu! Als iets nou een EU taak was geweest om te bevorderen, dan was het om in dit deel van de wereld, medicijnen en beschermmateriaal etc. te produceren.

Per land productie, of bij heel kleine landen in samenwerking met buurland. Dan denk ik met name aan beschermingsmateriaal. Vanuit een centraal punt alle Zorgaanbieders, die afhankelijk zijn van zorgverzekeraars, dus premiebetalers, aangevuld met belastingbetalers - zo goed als dezelfde groep - verplichten daar die producten af te nemen, of anders minder vergoeding voor zorgtaken en onderaan als het om zorgopdrachten gaat. Er is geloof ik inmiddels een centraal aankooppunt voor zorgaanbieders t.b.v. hun zorgpersoneel. Wel laat, maar veel slimmer dan dat iedereen in de zorg hier op jacht ernaar gaat, met risico van miskopen.

Als die vraag en afname verzekerd is, kan dat ook tegen een billijke prijs en dan kun je die strategische voorraad steeds verversen via afname en aanvoer.
VN kan dan ook een beroep doen op strategische voorraden bij uitbraken buiten Europa, als onmiddellijk daarna productie opgeschaald wordt ter aanvulling.

Nu ben ik ook verbijsterd over de passiviteit bij zorgaanbieders in thuiszorg. Ze hadden zelf alternatieven kunnen zoeken. Genoeg naaiateliertjes, die een alternatief kunnen bieden bij gebrek aan de formele mondkapjes. Je ziet dat nu volop gebeuren. Nu wordt aangedrongen vanuit Den Haag op zelf maar maken voor de treinen en bussen e.a. Dat had menige instelling zelf kunnen laten maken na uitbraak in Brabant.
Al zouden ze stapels katoenen theedoeken voor nood, of witte katoen luiers hebben aangeschaft, snel na uitbreken van dit virus en dat medewerkers dit maar voor hun mond en neus binden in een driehoek en dichtknopen achter het hoofd. Gewone rubber huishoudhandschoenen zijn nooit uitverkocht geweest.
Thuiszorgmedewerkers hadden voor hun eigen gezondheid en voor die van mensen waar zij in huis zijn, dit zelf ook kunnen bedenken, als werkgever het laat afweten.

Het is te hopen dat er parallel aan deze pandemie een blauwdruk wordt gemaakt en steeds bijgeschaafd, tot deze crisis achter de rug is en dus bij de volgende epidemie/pandemie, die traagheid en passiviteit niet meer optreedt. Dit bovenin een la ligt in het torentje en steeds zichtbaar in het oog, ook in Tweede Kamer, met grote letters erop wat erin zit.

Vacatures

Van onze partners