Advertentie

LIVEBLOG CORONA 11 JUNI

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

11 juni 2020
Corona-krantenkop-shutterstock-1656076474.jpg

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.




20.30: Ambtenaren Curaçao stemmen tegen forse bezuiniging op arbeidsvoorwaarden

Op Curaçao hebben ambtenaren donderdag gestemd tegen een voorgestelde bezuiniging van 12,5 procent op hun arbeidsvoorwaarden. De vakbonden die ambtenaren vertegenwoordigen hadden tot de stemming opgeroepen. In totaal 1109 ambtenaren deden aan de stemming mee, 913 van hen willen niets inleveren. Er zijn ongeveer 4000 ambtenaren op Curaçao. De vakbonden zien in de stemming een duidelijk signaal om niet akkoord te gaan met de voorgestelde bezuiniging. Dat lijkt een probleem op te leveren voor de Curaçaose regering. Nederland had een aantal voorwaarden gesteld voor de tweede coronalening van zo'n 100 miljoen euro die Curaçao in mei kreeg. De lening is bedoeld om de financiële gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Eén van de voorwaarden was een korting van 12,5 procent op de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren, net als een korting van 25 procent voor ministers en parlementariërs. Dat laatste is al wel geregeld. De regering gaat donderdag later op de dag met de vakbonden overleggen over de nieuwe situatie. (ANP)




18.00: Horeca wil van 'social distancing' naar 'smart distancing'

De horeca wil dat het kabinet volgende week een einde maakt aan de 1,5 meterregel voor cafés en restaurants. Volgens de sector blijven de meeste gasten 'met gezond verstand en een grote dosis eigen verantwoordelijkheid' uit zichzelf op gepaste afstand van elkaar. Dat schrijft de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland donderdag in een brief aan premier Mark Rutte. De afdeling stelt ondersteund te worden door horeca uit andere steden, onder meer in Eindhoven en Alkmaar.

Volgens de briefschrijvers moet het kabinet qua beleid overstappen van 'social distancing' op 'smart distancing', als blijkt dat de besmettingscijfers van het RIVM deze week niet significant zijn gestegen. 'Mensen blijven misschien niet altijd en overal precies 1,5 meter uit elkaar, maar zorgen wel voor voldoende afstand. Zo moet het er ook uit gaan zien, want we krijgen de strikte regels niet meer uitgelegd aan de bezoekers. Die zien dat er in winkels en bouwmarkten wel veel meer mensen rondlopen. Ook in de buurlanden zoals België zijn de regels in de horeca soepeler', aldus vicevoorzitter Johan de Vos van KHN Breda. De horeca wil dat elke zaak vanaf volgende week de helft van de beschikbare capaciteit binnen mag gebruiken. Als dat goed gaat zou het maximale aantal bezoekers stap voor stap uitgebreid kunnen worden. De Vos: "Financieel is dat ook echt noodzakelijk, want als deze onwerkbare situatie blijft voortduren, blijven er geen leuke kroegjes meer over. En praktisch is het niet meer te doen, de mensen accepteren het niet meer."

Ook de Vereniging Chinees-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) en de vakvereniging Professionele Frituurders (ProFri) uiten kritiek. Deze brancheorganisaties stellen dat er onduidelijkheid heerst over begrippen in coronaregels voor de horeca. 'Door begripsverwarring is volstrekt onduidelijk wat wordt bedoeld met de begrippen ‘zelfstandige ruimte’ en ‘afzonderlijke ruimte. Deze begrippen die gebruikt worden in de noodverordeningen van de 25 veiligheidsregio’s zijn uitermate belangrijk, nu per 1 juni dertig en per 1 juli zelfs honderd gasten mogen worden toegelaten per zelfstandige functie binnen één gebouw', zegt directeur Frans van Rooij van ProFri. Van Rooij zegt dat er ondernemers zijn die hun ruimtes niet durven te gebruiken, omdat ze het boeterisico te groot vinden en de handhaving te willekeurig. 'Zelfs tussen gemeenten binnen dezelfde veiligheidsregio bestaat verschil van uitleg. Bij een bepaling waarbij hoge boetes gemoeid zijn bij overtredingen, kan en mag het niet onduidelijk zijn.' (ANP)




15.00: Aboutaleb: Lessen te leren uit antiracismedemonstratie Rotterdam
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam geeft toe dat de logistiek rond de antiracismedemonstratie in de stad beter had gekund. Dat zei hij donderdag in een door Leefbaar Rotterdam aangevraagd raadsdebat waarin hij verantwoording moest afleggen naar aanleiding van de voortijdig afgelaste betoging op 3 juni. Aboutaleb bestrijdt dat de demonstratie is mislukt omdat deze voortijdig werd beëindigd. De burgemeester greep in omdat het veel te druk werd bij het podium en mensen niet voldoende afstand konden houden. ‘Door deze demonstratie mislukt te noemen doe je geen recht aan de organisatie en de demonstranten’, aldus Aboutaleb. Hij nam  de beslissing ook als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, daarbij hield hij de volksgezondheid in het oog.
De Rotterdamse burgemeester blijft erbij dat het aangewezen gebied, bij de voet van en op de Erasmusbrug, de Boompjeskade en het Wilhelminaplein, ‘de beste urbane omgeving was die de stad te bieden heeft’. ‘Omdat er een opeenhoping bij het podium op de Boompjeskade ontstond hadden we het eigenlijk al bij het Maritiem Museum af moeten blokken en de menigte vanaf de Willemsbrug moeten afvullen.’ Volgens Aboutaleb voldeden andere locaties zoals de Binnenrotte, het Zuiderpark of het eerder aangewezen Schouwburgplein niet aan de noodzakelijke voorwaarden voor de betoging. ‘We hadden ook kunnen vragen om de Kuip beschikbaar te stellen.’
Op de vraag van GroenLinks waarom de weg pas laat voor het verkeer werd afgesloten antwoordde Aboutaleb dat in Rotterdam altijd wordt besloten om ‘dynamisch af te sluiten’, dus als de situatie daar om vraagt en nooit van tevoren. ‘We zijn in onze stad ook geen stationaire demonstraties van 5000 tot 6000 mensen gewend, het is voor ons ook nieuw.’ Er komt geen externe evaluatie, maar omdat er volgens Aboutaleb lessen te leren zijn, evalueert de gemeente wel nog met de organisatie van de betoging. (ANP)



14.20: Arnhem lanceert coronadashboard

Arnhem lanceert deze week een coronadashboard met daarin opgenomen de effecten van de crisis op het gebied van werk, welzijn, economie en gezondheid. Het wordt, schrijft de gemeente in een persbericht, elke twee weken geactualiseerd en is beschikbaar voor inwoners en bedrijven. De gemeente gebruikt het dashboard zelf ook om inzichten te krijgen, bijvoorbeeld in combinatie met de financiële impactanalyse. Nog niet alle risico’s zijn bekend, maar het financiële risico is volgens een schatting van de gemeente tussen de 9,3 miljoen en 15,6 miljoen euro.




08.34: Aanvraag tegemoetkoming flexwerkers naar verwachting vanaf eind juni
Flexwerkers die als gevolg van de coronacrisis een substantieel inkomensverlies hebben geleden, kunnen naar verwachting vanaf 22 juni bij UWV een aanvraag doen voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). De komende week werkt UWV hard aan het inrichten en testen van het aanvraag- en uitkeringsproces.

De TOFA is bedoeld als vangnet voor mensen die vanwege de coronacrisis een forse terugval hebben in hun inkomen, geen aanspraak kunnen maken op WW, bijstand, of een andere socialezekerheidsregeling, en een tegemoetkoming nodig hebben als bijdrage in de kosten van hun levensonderhoud. De Tweede Kamer verzocht om een oplossing voor deze groep.



08.18: Reizigersvereniging pleit voor opheffen coronabeperkingen in ov
Het openbaar vervoer moet met stapsgewijze versoepelingen op een veilige manier terug naar normaal. Daarvoor pleit reizigersvereniging Rover in een exitplan.
Waar de samenleving inmiddels weer in beweging komt, wordt mensen zonder auto al drie maanden verzocht al hun niet-noodzakelijke reizen uit te stellen of op fietsafstand uit te voeren, stelt Rover. Sindsdien is het openbaar vervoer voor nog geen 30 procent bezet. Rover-directeur Freek Bos vindt dat onnodig. 'Het ov mag momenteel voor 40 procent worden gevuld, dat wordt in een normale situatie in de daluren nog niet eens gehaald.'
De reizigersvereniging roept de overheid en vervoersbedrijven op om het openbaar vervoer in de daluren voor 40 procent gevuld te krijgen en het vermijden van de spits te stimuleren. Rover pleit ervoor dat alle coronabeperkingen in het ov weer worden opgeheven. Zo zouden ook het fietskaartje en de samenreiskorting in de trein kunnen terugkeren. 'Het wordt hoog tijd om ook de ov-reiziger een stip op de horizon te bieden', zegt Bos. (ANP)



Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie