of 64231 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 10 JUNI

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
Reageer

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

22.35: Kermisexploitanten komen toch met meer voertuigen naar Malieveld

De kermisexploitanten die donderdag in Den Haag gaan demonstreren, leggen een voorwaarde die ze is opgelegd door de gemeente Den Haag naast zich neer. Van de gemeente mogen ze met maximaal tien kermisvoertuigen en -attracties richting het Malieveld trekken en moet de rest geparkeerd worden bij het ADO Stadion. De exploitanten willen echter met ongeveer 150 wagens naar de demonstratieplek. De kermisbranche voert deze week actie om het kabinet en de Tweede Kamer te overtuigen van de noodzaak dat ze zo snel mogelijk weer kan gaan draaien.

"De kermisexploitanten zijn niet van plan om zich aan die voorwaarde te houden. Ze komen met naar schatting 150 wagens en attracties naar Den Haag en gaan dat ‘park’ niet - zoals de gemeente wil - bij het ADO Stadion parkeren om vandaar met busjes en de vijftien toegestane wagens naar het Malieveld te rijden", meldt een woordvoerster van de kermisexploitanten. (ANP)

 


 

14.23: Bruls waarschuwt voor chagrijn over coronabeperkingen
Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, tevens voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad, waarschuwt voor ‘chagrijn’ over de nog steeds geldende beperkingen door het coronavirus. ‘Daar moeten we wel voor oppassen. Het virus is nog niet weg. Anderhalve meter afstand houden en op de hygiëne letten blijft belangrijk’, zegt hij woensdag in een filmpje tegen de inwoners van zijn stad.
‘Ik merk dat het voor ons allemaal heel erg moeilijk is om ons nog aan de beperkingen te houden. We mogen weer van alles: op pad gaan, naar de stad, naar een attractiepark, op een terras zitten. Maar ik vraag wel begrip voor de maatregelen die er nog zijn’, aldus de burgemeester.
Volgens Bruls kan Nederland er ‘een mooie zomer’ van maken als iedereen elkaar de ruimte geeft. ‘Voor alle mooie dingen die wel kunnen.’ (ANP)

 


 

10.40: GGD: paar procent getesten op corona wacht extra lang op uitslag

De GGD'en hebben tot en met dinsdag 68.759 coronatests afgenomen. Iedere Nederlander die bang is het coronavirus onder de leden te hebben, kan sinds 1 juni een test aanvragen.
Volgens een woordvoerster krijgt niet iedereen de uitslag binnen 48 uur, ook al is het streven het resultaat zelfs binnen 24 uur te melden aan de aanvrager. Bij ‘een paar procent’ lukt ook de 48 uur niet en is de wachttijd langer.
Er zijn zeven stappen in het proces van de afname tot de uitslag, zegt ze, en er zijn mensen bij wie om de een of andere reden meerdere stappen een vertraging oplopen. ‘Heel vervelend natuurlijk als je je zorgen maakt’, benadrukt de woordvoerster.
De tests zijn bedoeld voor mensen die niet zijn opgenomen, maar coronaverschijnselen vertonen. Het gaat om hoesten, snotteren, koorts of minder ruiken of proeven, symptomen waarbij de mensen op het hart wordt gedrukt binnen te blijven. Wie het virus in zijn lichaam heeft, moet twee weken thuisblijven. Ook huisgenoten krijgen dat dringende verzoek.
De GGD'en hebben tot en met dinsdag 85.520 afspraken gemaakt. Het RIVM meldde dinsdag 47.903 positief geteste gevallen, maar dat slaat op alle testen die tot nog toe zijn afgenomen samen, ook eerder en in de ziekenhuizen.
Steeds vaker geeft een test een negatief resultaat. Vorige week werden in totaal 57.630 coronatesten uitgevoerd in Nederlandse laboratoria, maar slechts 2,1 procent van de mensen die zich lieten testen bleek daadwerkelijk het virus bij zich te dragen. (ANP)

 09.56: Haring voor Duits ziekenhuis uit dank om coronahulp
Nederland schenkt komende maandag verse nieuwe maatjesharing aan de universiteitskliniek in Münster (Duitsland). Uit dank voor de opvang van Nederlandse coronapatienten op Duitse ic’s geeft ons land 4000 maatjes aan het Duitse ziekenhuis. Maatjes-meisjes zullen de lekkernij gratis uitdelen aan de medewerkers van de universiteitskliniek.
Dat gebeurt in aanwezigheid van onder anderen minister Martin van Rijn van Medische Zorg en de minister van Volksgezondheid in Noordrijn Westfalen, Karl-Josef Laumann. Aanwezig is ook Ernst Kuipers, voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg, maakte de kliniek woensdag bekend.
Als gevolg van een dreigend tekort aan ic-bedden in Nederland werden de afgelopen maanden veel ic-patienten met corona in Duitse ziekenhuizen opgenomen, waaronder dat in Münster.
Het eerste vaatje nieuwe haring wordt overigens donderdag aangeboden aan het zorgpersoneel in het Erasmus MC in Rotterdam.
De veiling van de Hollandse nieuwe, waar altijd veel publiek en pers bij is, kon door de coronamaatregelen dit jaar voor het eerst in 35 jaar niet doorgaan. Ook het personeel in drie andere ziekenhuizen wordt donderdag getrakteerd op de eerste haring van het nieuwe seizoen, in Groningen, Enschede en Breda. Een dag later is de Hollandse nieuwe weer overal te koop. (ANP)

 


 

09.10: 'Te veel kinderen met snotneus geweigerd bij opvang'
Te veel kinderen met een snotneus worden geweigerd door de kinderopvang. Dat zegt voorzitter Gjalt Jellesma van Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang BOinK.
Van de bijna een miljoen kinderen die naar de kinderopvang gaan, gaat het volgens hem bij 10 tot 20 procent niet goed. In sommige gevallen worden kinderen zelfs geweigerd, ook al zijn ze negatief getest op het nieuwe coronavirus, zegt hij. ‘Onze oproep is: houd beide benen op de grond. Vertrouw ouders een beetje. Leg de lat minder hoog.’
De ouderorganisatie ontvangt volgens Jellesma momenteel dagelijks tientallen telefoontjes. Bij veel organisaties gaat het goed, maar in andere gevallen is dat juist niet zo. ‘Je ziet organisaties waar je niets van hoort, maar ook zijn er kinderdagverblijven waar soms wel een kwart van de kinderen wordt geweigerd.’ (ANP)


Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners