of 64120 LinkedIn

Lintjesregen anders dan anders verlopen

Burgemeesters hebben vandaag ruim 3.000 telefoontjes gepleegd om alle gedecoreerden te vertellen dat zij dit jaar benoemd zijn in een ridderorde. Hilbrand Nawijn, fractievoorzitter van de Lijst Hilbrand Nawijn in Zoetermeer, is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Burgemeesters hebben vandaag 3.060 telefoontjes gepleegd om alle gedecoreerden te vertellen dat zij dit jaar benoemd zijn in een ridderorde. Vanwege de coronacrisis konden zij de lintjes die bij de decoratie behoorden niet bij de gedecoreerden opspelden. Er wordt gezocht naar een landelijk moment waarop dat alsnog kan gebeuren. Wanneer dit zal zijn, is mede afhankelijk van het verloop van het coronavirus.

Ridder

Van de 3.060 mensen werden er 3.049 benoemd tot een van de graden in de Orde van Oranje-Nassau. 11 mensen zijn benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Onder die elf is Hilbrand Nawijn, fractievoorzitter van de Lijst Hilbrand Nawijn in Zoetermeer. Hij is vooral vanwege zijn vele vrijwilligerswerk benoemd tot Ridder de Orde van Oranje-Nassau, niet zozeer vanwege zijn politieke activiteiten in de Zoetermeerse raad, het kabinet en de Tweede Kamer.

 

Commandeur

Er is dit jaar een persoon benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau; iets dat zelden voorkomt. Die eer viel ten deel aan Michael van Walt van Praag, hoogleraar internationaal publiekrecht. Hij heeft als oprichter van de Unrepresented Nations & Peoples Organisation een belangrijke bijdrage geleverd aan de emancipatie en representatie van etnische minderheden wereldwijd. Voormalig staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck, nu voorzitter van de RAI Vereniging, is benoemd tot Officier in de orde van Oranje-Nassau vanwege zijn jarenlange inzet voor de samenleving.

 

Zuid-Holland

In Zuid-Holland zijn met 570 mensen de meeste personen gedecoreerd, gevolgd door Noord-Brabant (514 mensen) en Gelderland (443 mensen). In het Caribisch deel van het Koninkrijk kregen 45 personen een Koninklijke onderscheiding. Er zijn 1.071 vrouwen gedecoreerd; 35 procent van het aantal gedecoreerden. 1.989 mannen kregen een lintje.

 

Bij het Kapittel voor de Civiele Orden waren dit jaar 3.325 voorstellen voor Koninklijke onderscheidingen ingediend door burgers en maatschappelijke organisaties. Over 265 voorstellen is een negatief advies uitgebracht.

 

Beeldbellen

Niet alle burgemeesters volgden vandaag overigens het advies op om decorandi te bellen. Burgemeester Franc Weerwind en locoburgemeester Hilde van Garderen hebben inwoners van Almere die dit jaar een lintje kregen, toegesproken via een schermverbinding aan de voordeur. Burgemeester Jan Pierik van Borne heeft iedere decorandus een bloemetje bezorgd vanaf een bakfiets vol bloemen. Ook enkele andere burgemeesters hebben voor een andere aanpak gekozen. Vrijwel alle gemeenten hebben een bloemetje en een felicitatiekaart laten bezorgen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.