of 59250 LinkedIn

Linkse en vrouwelijke raadsleden fanatieker

Raadsleden besteden gemiddeld 15,9 uur per week aan het raadswerk. Dat blijkt uit het Nationaal Raadsledenonderzoek 2014, uitgevoerd door bestuurskundig onderzoeks- en adviesbureau Daadkracht.

Raadsleden besteden gemiddeld 15,9 uur per week aan het raadswerk. Dat is een krap uurtje minder dan in 2013, maar bijna twee uur meer dan in 2007. Links georiënteerde raadsleden, vrouwen en raadsleden uit grote gemeenten besteden gemiddeld meer tijd aan het raadswerk dan hun meer rechts georiënteerde raadsleden en collega’s van lokale of gefuseerde partijen.

Vergaderen

Vergaderen slokt al jarenlang de meeste tijd van raadsleden op. Nog geen derde van hun beschikbare tijd besteden de lokale volksvertegenwoordigers aan ontmoetingen en gesprekken met burgers en maatschappelijke instellingen. Ondanks het feit dat de raadsleden maar zo’n dertig procent van hun tijd aan volksvertegenwoordigende activiteiten besteden, zijn zes op tien raadsleden tevreden over de tijdsverdeling over de verschillende werkzaamheden. Het merendeel van de ontevreden raadsleden wil minder tijd aan vergaderen besteden en meer tijd aan volksvertegenwoordigende activiteiten.

 

Raadsledenonderzoek

Dat blijkt uit het Nationaal Raadsledenonderzoek 2014. Het onderzoek naar de tijdsbesteding, werkzaamheden en honorering van gemeenteraadsleden is uitgevoerd door bestuurskundig onderzoeks- en adviesbureau Daadkracht. Het onderzoek is een vervolg op onderzoeken uit 2007, 2009 en 2012 en is eerder deze week aan het ministerie van Binnenlandse Zaken aangeboden.


Uurtarief

Het gemiddelde uurtarief dat raadsleden voor hun raadswerkzaamheden ontvangen bedraagt 14,20 euro per uur. Raadsleden van grotere gemeenten ontvangen een hoger uurtarief voor het raadswerk. Volksvertegenwoordigers uit gemeenten tot en met 8.000 inwoners ontvangen gemiddeld met 4,66 euro de laagste vergoeding per uur. Raadsleden uit de grootste gemeenten (meer dan 375.000 inwoners) ontvangen een krappe 20 euro per uur. In totaal is in 2014 106.622.948 euro aan publieke gelden besteed aan de vergoeding van gemeenteraadsleden. Dit is een toename van ruim 2,7 miljoen euro (+2,6 procent) ten opzichte van 2012. Vier op de tien raadsleden vindt de raadsvergoeding te laag; dat is iets minder dan in 2012.

  

Social media

Meer dan drie kwart van de raadsleden is als volksvertegenwoordiger actief op Twitter, Facebook, LinkedIn of een combinatie hiervan. Raadsleden uit grotere gemeenten, vrouwen en jongere raadsleden zijn het meest actief op social media. Meer dan de helft van de raadsleden is online tijdens een raadsvergadering; vooral om de social media-activiteiten van collega-raadsleden te volgen. 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Onder vrouwelijke raadsleden zijn inderdaad vaker fanatici, of ze nu links dan wel rechts zijn. Zo houdt 1 vrouwelijk raadslid de hele gemeenteraad van Bloemendaal in haar fanatieke greep en veroorzaakt daarmee in haar eentje bestuurlijke chaos.
Door doeterniettoe (-) op
Jammer dat vrouwen weer zo worden weggezet, de reacties zijn weer tekenend.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Hieruit blijkt dat veel vrouwen zich nog veelal ondergeschikt voelen aan mannen en zich via raadswerk en raadsprofilering alsnog met een inhaalrace bezig t.a.v. mannen. Op zich is daar niets verkeerds mee. Alleen valt het mij op dat er nogal wat brokkenpiloten zitten bij de politiek bestuurlijke dames zoals de burgemeesters uit Geldermalsen, keulen en bondskanselier Angela Merkel die inmiddels half Europa in de problemen heeft gebracht met haar ongenuanceerde kretologie 'wir schaffen das'.
Door W.estlander op
Rare titel en conclusie bij dit artikel.
De conclusie kan namelijk ook zijn dat vrouwelijke linkse lokale politici fanatieker zijn en meer tijd besteden, maar ook veel minder efficient zijn ivm veel luchtfietserij onderwerpen of zachte dossiers. Immers, deze enquette werd ingevuld door raadsleden zelf.
(Wij van wc-eend......enz. enz.)
Door Henk Jeurink (voormalig statenlid pvda) op
Ien Kwebbel is vast een man
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Nog even afwachten beste raadsleden. Er zijn nog maar 390 gemeenten. Door allerlei samenvoegingen wordt dat echt nog wel minder. U kunt zo uw eigen inkomen per uur opkrikken dan wel, net als veel van degenen die u vertegenwoordigt, werkloos worden. Nog iets langer wachten en we zijn een provincie van de EU en bent u allemaal werkloos.
Door Ien Kwebbel op
Reden temeer om lokale democratie af te schaffen, afgezien van Margaret Thatcher hebben vrouwen weinig toegevoegd aan de politiek in het algemeen.
Door tjark reininga (ex-afdelingsbestuurder politieke partij) op
ik neem aan dat het onderzoek meer gedetailleerde conclusies toelaat dan de gemiddelden die dit bericht vermeldt. ik herken dat beeld overigens wel, ook al ben ik al 15 jaar niet meer direct bij het gemeentebestuur betrokken.
m.b.t. de beloning: cijfermatig kan waarschijnlijk worden aangetoond dat raadsleden die het raadswerk echt als nevenfunctie uitvoeren per uur meer worden beloond dan de linkse en vrouwelijke raadsleden uit de kop. lang niet altijd zal hun 'fanatiekheid' (hoe gemeten, overigens?) vrije keus zijn. wie het raadslidmaatschap naast een 'normale' baan vervult heeft er bijna per definitie minder uren voor beschikbaar.
overigens is het inderdaad raar - en m.i. niet terecht - dat de financiële beloning van gemeentebestuurders (niet alleen raadsleden) vooral afhangt van de grootte van de gemeente, in kleinere gemeenten zijn die functies relatief inderdaad vaak zwaarder dan in grote, mede doordat de ambtelijke ondersteuning minder is.
Door C (Raadslid) op
Raar dat een raadslid in een kleinere gemeente met vaak meer portefeuilles minder beloning per uur krijgt. Of allemaal hetzelfde of juist misschien zelfs meer omdat verdieping en contact met de achterbsn op meerdere fronten meer tijd kost.