Advertentie

Link gelegd tussen Groep De Mos en stemfraude

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 in Den Haag zijn in en om de Schilderswijk stemmen van kiezers met een migratieachtergrond gekocht voor de lokale partij van Richard de Mos. Dat meldt NRC op basis van de transcriptie van taps van telefoongesprekken van een van de Turks-Nederlandse verdachten in het corruptieonderzoek dat de Rijksrecherche uitvoert rond de partij Groep de Mos.

05 juni 2020
Wethouders-de-Mos-en-Guernaoui---Den-Haag.jpg

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 in Den Haag zijn in en om de Schilderswijk stemmen van kiezers met een migratieachtergrond gekocht voor de lokale partij van Richard de Mos. Dat meldt NRC op basis van de transcriptie van taps van telefoongesprekken van een van de Turks-Nederlandse verdachten in het corruptieonderzoek dat de Rijksrecherche uitvoert rond de partij Groep de Mos. 

Mogelijke omkoping
Bij de gemeenteraadsverkiezingen behaalde Groep de Mos een grote overwinning. De partij werd de grootste in de raad en trad toe tot het college van B&W. De Rijksrecherche onderzoekt al anderhalf jaar mogelijke omkoping van de afgetreden wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui door de Turks-Nederlandse horecaondernemers Atilla en Erdinç Akyol. Zij zouden nachtvergunningen voor hun zalencentrum Opera hebben geregeld.

Financiële vergoeding
De telefoons van de broers zijn maandenlang afgeluisterd en passages van de transcripties zijn door NRC ingezien. In een gesprek met de voorzitter van de Turks Azerbeidzjaanse Culturele Vereniging in Den Haag, Ilhan Askin, zegt Erdinç Akyol dat bij de raadsverkiezingen van 2018 in ruil voor stemmen voor Groep de Mos ‘een financiële vergoeding’ is betaald ‘aan partijen’. Askin zal beloond worden, omdat hij veel stemmen heeft geregeld en de broers zullen een gemeentelijke subsidie regelen voor zijn vereniging, via wethouder Guernaoui. ‘Rachid en Richard zijn in onze handen’, aldus Erdinç Akyol in het gesprek.

Lariekoek
Erdinç Akyol ontkent tegenover NRC stemmen gekocht te hebben. ‘Het is één groot misverstand. In die telefoontjes heb ik maar wat geluld. Ronselen, kopen van stemmen? Welnee man. Lariekoek, gelul.’ Maar een bron uit de Turkse gemeenschap in Den Haag zegt dat wel stemmen zijn gekocht. Een week vóór de verkiezingen was volgens die bron in Turkse kringen bekend dat de Akyols voor twintig stempassen 150 euro betaalden. Op het ronselen van stemmen staat een maand cel, op het omkopen van kiezers zes maanden en op het voorhanden hebben van stempassen om die ‘wederrechtelijk te gebruiken’ twee jaar cel.

Veel volmachtstemmen
De informatie dat in de Schilderswijk en omgeving stemmen zijn geronseld en gekocht, wordt ook ondersteund door een analyse van de verkiezingsuitslag, meldt NRC. In een stembureau kreeg Groep De Mos bijna een kwart van alle stemmen en die gingen voor driekwart naar Atilla Akyol. Een derde van alle stemmen was daar een volmachtstem. Nergens werd (procentueel) zo vaak gestemd per volmacht. Een hoog aantal volmachtstemmen kan een aanwijzing zijn voor het ronselen of kopen van stemmen. Ook andere stembureaus, waar Akyol goed scoorde, hadden veel volmachtstemmen.

Veel volmachtstemmen in Den Haag
Landelijk wordt 10 procent van de stemmen per volmacht uitgebracht. Het aantal volmachtstemmen bij de raadsverkiezingen in Den Haag was in 2018 beduidend hoger dan in steden als Amsterdam of Rotterdam, aldus NRC. Een onderzoek naar het afwijkende stemgedrag heeft de gemeente Den Haag niet gedaan, omdat er ‘geen signalen van ronselen’ waren, zegt een woordvoerder tegen de krant. Hij wijst daarnaast op ‘de cultureel-religieuze motieven die vaak een rol spelen bij de keuze om per volmacht te stemmen’. Het Openbaar Ministerie reageerde tegenover NRC niet op vragen over de stemfraude.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
M.i. moet het OM zo langzamerhand met bewijsmateriaal voor de dag komen anders begint het steeds meer te lijken op het bashen van een politieke partij.
Bernard
New kid on the block De Mos is te succesvol en moet dus gesaboteerd worden ook al is het met valse beschuldigingen en dirty tricks. Hetzelfde zien we al bij president Trump: een jarenlange poging tot staatsgreep met de Russia hoax en de fake impeachment. Geen truc is laag genoeg om de democratie te ondermijnen.
Advertentie