Advertentie

Lingewaard geschokt door bedreigingen raadsleden

De gemeente Lingewaard is geschokt dat raadsleden bedreigd zijn wegens de beslissing over een trolleybus. Sommige raadsleden waren bang om te stemmen.

09 november 2012

De raadsfracties in de gemeente Lingewaard zijn vrijdag onthutst over bedreigingen die zijn geuit tegen raadsleden, die vóór de komst van een trolleylijn tussen Arnhem en het stadje Huissen zijn. D66-fractievoorzitter Pierre Cuypers toonde zich ,,geschokt dat een raad vleugellam wordt gemaakt.''

Dieptepunt gemeente
,,Als Huissense raadsleden voor de trolley stemmen, dan horen ze er niet meer bij in het stadje'', is de Huissenaren volgens Cuypers gezegd. Hij vindt het ,,verschrikkelijk'' dat raadsleden niet openlijk kunnen stemmen. VVD-fractievoorzitter Piet Wegh had het vrijdag over ,,een dieptepunt voor de gemeente’’. Hij stelt dat ook mensen in de VVD onder druk zijn gezet.
 
Strafrechtelijk oplossen 

De plaatselijke partij Lingewaard.NU vindt dat de dreigementen ,,moeten worden opgelost zoals het hoort: strafrechtelijk.'' De geschrokken fractie vindt dat er al lang aangifte had moeten worden gedaan.

D66 stelde donderdag voor om dan maar een referendum over de komst van een trolleylijn te houden. ,,Als het besluit over de trolley zo'n probleem is voor de raadsleden, dan moet het volk maar beslissen'', aldus Cuypers. ,,We wilden unaniem voor een referendum stemmen om te laten zien dat de raad geen bedreigingen pikt. En ook om de gemoederen te sussen'', legde PvdA-fractievoorzitter Henry Peren vrijdag uit.
 
Niet wegduiken 

Maar onder meer de plaatselijke partij B06-L2000 zag dat niet zitten. ,,Het is vreselijk dat mensen worden bedreigd. Maar het idee dat de kou uit de lucht zou zijn als er een referendum komt, klopt niet’’, zei fractievoorzitter Hans Wenneker. Hij vindt dat de bedreigers aangepakt moeten worden en dat raadsleden niet moeten wegduiken. Hij noemt de hele gang van zaken ,,weer een nieuwe episode'' in de gemeente Lingewaard.
 
Nadenken 

De raad kwam er donderdag niet uit. Daarop schorste waarnemend burgemeester Steven de Vreeze de vergadering om na te denken over hoe het nu verder moet. ,,We zijn in de wachtkamer gezet'', aldus VVD'er Wegh. De gemeente Lingewaard laat niets los over de gebeurtenissen totdat De Vreeze zich heeft beraden op nadere stappen.


Bescheiden gemeente

Lingewaard is een bescheiden gemeente met ruim 45.000 inwoners in de Over-Betuwe, tussen Arnhem en Nijmegen, in 2001 ontstaan door gemeentelijke herindeling, waarbij de gemeenten Bemmel, Gendt en Huissen samen een nieuwe gemeente gingen vormen. Huissen is met 17.888 inwoners de grootste plaats van de gemeente.
 
Problemen stapelen zich op 

Tot voor kort was Lingewaard ook niet echt een bekende gemeente in Nederland. Maar ineens staat de gemeente in de belangstelling, omdat de problemen zich opstapelen. Op 25 oktober vertrok burgemeester Harry de Vries (CDA) op staande voet, nadat was gebleken dat hij rommelde met declaraties en onkostenvergoedingen. De burgemeester, die in 2007 aantrad in Lingewaard, was daar al vaker voor op de vingers getikt. Een recente controle door enkele raadsfracties wees uit dat hij opnieuw in de fout was gegaan en dat hij had geprobeerd die fouten te verhullen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie