Advertentie

Limburgse Staten vragen Hoes als formateur

Provinciale Staten van Limburg gaan Onno Hoes (VVD) vragen als formateur voor een nieuw bestuur van de provincie. Daarnaast zal een tweede formateur aantreden, in overleg met negen van de twaalf Statenfracties. Een naam werd nog niet genoemd, maar veel fracties hebben een voorkeur voor SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg. Die moet er nog over nadenken.

04 juni 2021
Statenzaal-Limburg.jpg

Provinciale Staten van Limburg gaan Onno Hoes (VVD) vragen als formateur voor een nieuw bestuur van de provincie. Daarnaast zal een tweede formateur aantreden, in overleg met negen van de twaalf Statenfracties. Een naam werd nog niet genoemd, maar veel fracties hebben een voorkeur voor SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg. Die moet er nog over nadenken.

Meerderheid
Een meerderheid van Provinciale Staten in Limburg nam vrijdagavond een motie van die strekking aan. Hoes was de afgelopen weken verkenner bij de zoektocht naar zo'n bestuur, na de val van het voltallige college van Gedeputeerde Staten in april, waarbij ook gouverneur Theo Bovens (CDA) vertrok. De motie werd gesteund door negen van de twaalf Statenfracties. Een motie van PVV, CDA en Forum voor Democratie om waarnemend gouverneur Johan Remkes (VVD) te vragen vijf kandidaat-gedeputeerden aan te wijzen en te koersen op een samenwerking tussen alle twaalf Statenfracties, sneuvelde.


Remkes
Remkes had eerder vrijdag bij de Staten aangedrongen op haast bij de vorming van een nieuw college van GS. Als hij op 16 juni geen namen heeft doorgekregen, roept hij op 2 juli een Statenvergadering bijeen en wijst zelf gedeputeerden aan, liet hij weten. De breed gedragen motie beoogde te voorkomen dat Remkes het initiatief naar zich toe zou trekken. Fractievoorzitter Karin Straus van de VVD noemde het een brevet van onvermogen als de Staten er niet zelf in zouden slagen een bestuur te vormen.

CDA haakt af

Het CDA haakte vrijdag onverwachts af als deelnemer in een nieuw provinciebestuur, zoals verkenner Onno Hoes had geadviseerd. Hoes ziet de meeste kansen voor een nieuw bestuur van acht partijen, met uitsluiting van de 'extreme flanken' ter rechter- en linkerzijde. Het CDA zou een van die acht partijen moeten zijn, maar verwierp dat idee vrijdag tijdens een vergadering van de Staten. De overige zeven partijen hebben samen geen meerderheid in de Staten.

Interim-bestuur

Fractievoorzitter Mariska Werrij-Wetzels van het CDA begrijpt weliswaar dat haast geboden is bij de vorming van een nieuw college van Gedeputeerde Staten, maar wil eerst de onderzoeken naar integriteitskwesties afwachten, die eerder werden aangekondigd. Zolang die onderzoeken nog niet zijn afgerond, ziet het CDA te weinig aanknopingspunten voor een nieuw stabiel bestuur. Werrij ziet het meeste in wat zij het 'depolitiseren' van het provinciaal bestuur noemt, waarbij alle twaalf Statenfracties samenwerken. 'We zien een interimbestuur als beste oplossing', zei ze.

Geen mea culpa

Werrrij's uitlatingen ontlokten woede bij Marcel Thewissen van de fractie Samen voor Limburg (SVL). 'Ik heb het idee dat u terugvalt in oude machtspolitiek', zei hij. Thewissen verweet het CDA nog nooit gehoord te hebben dat het CDA de grootste gemene deler in de ontstane crisis is. In een fel debat liet Werrij hem weten geen excuses aan te bieden voor wat andere CDA'ers rond integriteitsonderzoeken zouden hebben gedaan. Werrij zei daarover 'geen mea culpa' te zullen gaan maken.

Dansje

VVD-fractievoorzitter Karin Straus reageerde als door een wesp gestoken op de houding van het CDA. 'We hebben vandaag opnieuw een voorbeeld gezien van de bestuurscultuur die we hier al jaren kennen', zei ze. 'Het CDA houdt ons allemaal in de greep.' Straus verwees naar het integriteitsdebat dat de Staten donderdagavond voerden op verzoek van het CDA. 'Het CDA heeft ons gevraagd gisteren een dansje te doen, en dat dansje is haar niet bevallen', zei Straus richting Werrij. Volgens Straus zijn de afgelopen weken spelletjes gespeeld. Straus zei te moeten gaan zoeken naar steun voor een nieuw college bij andere fracties buiten de acht die Hoes als eenheid zag.


'Langer uitstel niet verantwoord'
Remkes was het treuzelen zat en pleitte voor snelheid in de bestuursvorming. 'Langer uitstel is niet verantwoord', zei hij. Vrijdagavond stemden de Staten over de twee moties. De zeven overblijvende fracties hadden geen meerderheid in de Staten en vonden SP en PvdD bereid om alsnog mee te doen. Dat betekent wel dat deze partijen extra voorwaarden stelden. Zo komt er in de nieuwe samenwerking meer aandacht voor klimaat, natuur, stikstofproblematiek en de aanpak van sociale vraagstukken in wijken, wensen van PvdD en SP. De negen partijen kunnen wel rekenen op een royale meerderheid in de Staten. Uiterlijk 16 juni moeten de partijen namen van kandidaat-gedeputeerden bij waarnemend gouverneur Johan Remkes (VVD) hebben ingediend. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie