of 65101 LinkedIn

Limburgse politici worden met de nek aangekeken

een oplossing vinden voor integriteitsschendingen is nog niet eenvoudig. ‘Er wordt door sommige partijen geroepen: wij zijn allemaal integer! Maar dat kan je nooit zeker weten.'

‘Politici in Limburg worden op straat met de nek aangekeken, we worden profiteurs of graaiers genoemd. het imago van de politiek heeft na alle integriteitskwesties een dieptepunt bereikt.’ SP Limburg-fractievoorzitter Daan Prevoo is vastbesloten: er moet een einde komen aan integriteitskwesties. 

In aanloop naar de verkiezingen zoekt Binnenlands Bestuur naar opvallende verkiezingsthema's in elke provincie. Eerder verscheen Groningen en de aardbevingskwestie.

Nevenfuncties afschaffen 

‘Het lijkt mij een goed idee als de integriteitscode wordt bijgesteld. Na aanleiding van wéér een kwestie, nu met ex-gedeputeerde Mark Verheijen in de hoofdrol, hebben we een vergadering aangevraagd. De integriteitscode was er natuurlijk al, maar met al die door elkaar lopende belangen kun je natuurlijk codes bedenken tot je erbij neer valt. SP Limburg vindt daarom dat het afgelopen moet zijn met nevenfuncties. Een groot deel van de integriteitsproblemen wordt dan sowieso opgelost. Een gedeputeerde is in dienst van de bevolking en hij krijgt een mooie vergoeding. Dat hij nevenfuncties moet laten vallen, moet hij er maar voor over hebben.’ Met het extra werk kan het bovendien niet anders dan dat de kwaliteit er onder zal leiden, vermoedt Prevoo. ‘Om alles perfect te doen met meerdere functies moet je haast wel een soort supermens zijn.’

Spuugzat 

De integriteitsschendingen is de SP in ieder geval spuugzat, maar een oplossing vinden is nog niet eenvoudig. ‘Er wordt door sommige partijen geroepen: wij zijn allemaal integer! Maar dat kan je nooit zeker weten. In het hoofd van een ander kruipen, ook al werk je nog zo nauw samen, is onmogelijk. Veel zaken blijven oncontroleerbaar. Daarom is het belangrijk om als Provinciale Staten zelfreinigend vermogen te tonen, integriteitsschendingen te bespreken en de regels strenger te maken. Ook al is het merendeel van alle politici wél integer.’ Volgens Prevoo heeft de  controle op het politieke systeem gefaald. ‘Dat moeten we zien op te lossen. Vaak houden politici, bij het declareren bijvoorbeeld, elkaar nog in eerste instantie de hand boven het hoofd. Ze reageren niet snel genoeg als ze iets opvallends waarnemen. Die cultuur moet veranderen.’

VVD 

De SP is niet de enige partij in Limburg die in aanloop naar de verkiezingen van integriteit een prioriteit maakt. De VVD, de partij waaraan door integriteitsschendingen in opspraak geraakte politici als Jos van Rey en Mark Verheijen verbonden aan waren, besteedt in zijn programma ook de nodige aandacht een integriteit en vertrouwen. ‘Vertrouwen is de basis van een goed bestuur. De VVD staat voor betrouwbare en integere overheid. Integriteit is daarom de karaktereigenschap van elk individu, die inhoudt dat de betrokkene eerlijk en oprecht is en niet omkoopbaar.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door M.W.M. Driessen-v.d. Laar. (Trendwatcher Integriteit Overheid) op
Wat is het toch een vreemd fenomeen, dat integriteitgedoe in politiek en bestuur. De trend is dat integriteit nog steeds van van hot naar hotter gaat. Hoe kan dat toch? Nu weer Mark Verheijen van de VVD, niet de minste, die zich schuldig heeft gemaakt aan laten we zeggen ‘niet geheel integer gedrag’. Die kwalificatie raakt dicht de uitkomst van het uitgevoerde partijdig onderzoek, want partij-onderzoek, maar gelukkig voor de VVD toch met een uitkomst met breed draagvlak…hij moest toch maar beter meteen weg, standje rust dus voor diverse journalisten. Rot voor Mark persoonlijk maar hoge bomen vangen veel wind en als het wortelgestel niet in orde blijkt ja, dan ga je nogal eens bij zware storm. This is democracy!

Mark Verheijen is op een aantal zaken onder de loep genomen door wijze integriteitonderzoekers die zijn gedrag niet zo handig vonden, en hij is natuurlijk mede gevallen op fouten en aantijgingen in een aangifte die nog onderzocht worden zijn.
Hoe anders gaat het er in het integriteitsbedrijfsleven aan toe, de bizz waar zelfs goed poen wordt verdiend met integriteit! Daar gelden kennelijk iets andere mores voor. Er is bv. een commercieel onderzoeksbureau dat de laatste jaren een hele serie tuchtrechtelijke bestraffingen heeft gekregen, tot in hoogste instantie toe, en lekker commercieel vrolijk verder mag ‘integeren’ van de politiek. Ondanks dat het zelf keihard weigert keiharde fouten te erkennen, recht te zetten, verontschuldigingen aan te bieden, laat staan persoonlijk en zakelijk gedupeerden schadeloos te stellen en ontvangen betalingen voor broddelwerk terug te storten in de betreffende gemeentekassa’s. Door het hoogste rechtscollege betrapt op onzorgvuldig, ondeskundig en zelfs niet-integer en niet-objectief onderzoeken en oordelen. Geen kattenpis toch, ofwel niet geheel integer gedrag, zullen ook Jos van Reij en Mark Verheijen denken als ze deze trend horen, thuis in hun sjoene Limburg, volgens sommigen sjoemel-Limburg, maar gesjoemeld wordt er overal natuurlijk. Maar niemand van de pers die er nu eens echt flink werk van maakt, van het gesjoemel in de breedte van integriteitonderzoekers uit het Gooi (niet uit Limburg), die onder andere voor de VNG, alle gemeenten, en zelfs een paar voorname Ministers in Den Haag werken binnen het vertrouwens- en veiliheidsnetwerk van de overheid. Niemand die in de mate van de case Mark Verheijen begint te roepen dat de integriteitonderzoekers moeten af- of uitstappen, of bedankt moeten worden, omdat geklungel of zelfs gerotzooi met integriteit gewoon niet mag van de politiek, omdat men voorbeeldig en onkreukbaar moet zijn, onderzoekers mee voorop. Niemand van de grote partijen die voorop gaan in integriteit die op een diepgaand onderzoek aandringt. Zeker geen Minister die dat zelf maar eens gauw gaat voorstellen. Rare jongens toch daar in Den Haag, en ook bij de pers dus. Meten met twee maten is de trend. De politici moeten integer zijn maar hun onderzoekers hoeven niet zo van onbesproken gedrag te zijn, krijgen een bandbreedte voor toelaatbare vriendjespolitiek, althans ik signaleer dat als trend omdat niemand er zich druk over maakt. Ik zou daarom best eens willen weten wat bijvoorbeeld iemand als Mark Verheijen daar nou van vindt.
Door Jan (zelfstandigen) op
wetjes, regels, etc, zijn er veelste veel, logisch dat mensen hier van balen, en vragen aan een ambtenaar of iemand die er overgaat, Ik geef jouw wat als je het regeld.
Logisch toch. Beperk de wetjes en regels.
Door henk op
Onlangs stond in vrijnederland het volgende:
"de VVD kent niet alleen de meeste affaires, het zijn vaak ook opvallend ernstige integriteitsschendingen. Drie VVD’ers werden recent strafrechtelijk veroordeeld: Ricardo Of­fer­manns kreeg in januari 120 uur taakstraf wegens corruptie, Berthold Ziengs werd afgelopen september veroordeeld tot 22 maanden cel wegens belastingfraude en witwassen en Ton Hooijmaijers kreeg in december drie jaar cel wegens omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. In de jaren ervoor waren al Jart Sluiter, René Waas, Patricia Remak, Sjoerd Swa­ne, Ton van der Schans en Stan Klijnhout veroordeeld (om de lijst even te beperken tot de laatste tien jaar, zie vn.nl voor een totaaloverzicht). Bij elkaar verzamelden deze negen veroordeelde VVD’ers een indrukwekkende 85 maanden celstraf en 680 uur taakstraf. Ter vergelijking: vier PvdA’ers kregen alles bij elkaar in deze periode 680 uur taakstraf. Zo kreeg Bahattin Erbas 240 uur taakstraf en een half jaar voorwaardelijk wegens fraude en Peter van den Baar 100 uur wegens valsheid in geschrifte.

Dat zijn op zich serieuze veroordelingen, maar toch van een geheel andere orde dan het totaal van 85 maanden celstraf. En dan is de beker bij de VVD nog niet leeg. De omvangrijke corruptiezaak rond Jos van Rey moet nog voor de rechter komen. Tegen Kamerlid Johan Hou­wers loopt nog een onderzoek van de Rijks­recherche naar hypotheekfraude. Tegen de voormalige (kandidaat-)raadsleden Thijs Sjou­werman (Purmerend) en Roel Slomp (Hoo­ge­veen) en ex-wethouder Jacques Damen (Vlis­singen) is aangifte gedaan. Er zijn nog twee andere prominente VVD’ers tegen wie een strafzaak loopt: oud-topambtenaar van Jus­titie Joris Demmink (verdacht van kindermisbruik) en voormalig fraudeofficier Matthieu van S. (verdacht van belastingfraude). Van S. was tevens voorzitter van de landelijke partijcommissie politie en justitie van de VVD. Beiden zijn of waren niet actief als politicus en vallen dus buiten de reikwijdte van de Politieke Integriteits-index, maar het zijn uiterst pijnlijke affaires gezien hun prominente rol binnen Justitie en de VVD.

Carel van Gelder, tenslotte, moest in januari aftreden als wethouder van Wijk bij Duurstede omdat hij volgens het Algemeen Dagblad betrokken zou zijn bij een wietplantage. Vol­gens Van Gelder zelf is hij alleen getuige in deze strafzaak. Toch was alleen al de mogelijke betrokkenheid voldoende reden voor de partij om hem tot aftreden te dwingen.

Zo kunnen we nog even doorgaan. In een overzicht van VN komen de volgende namen ook nog voor als zijnde in opspraak: fred de graaf, johan houwers, etc."
Een hele lijst. zie :
http://www.vn.nl/Archief/Politiek/Artikel-Politi

Als we nu die integriteits gedragscode hadden gehad was dit natuurlijk niet gebeurd. Hahaha.... Dat kan Sjoerd toch niet zelf geloven
Door Karel op
Vriendjespolitiek komt overal bij de VVD voor, echt niet alleen in Limburg. Zo heeft VVD-minister Opstelten van V&J zijn vriendje Pieter Cloo benoemd tot SG op zijn departement. En Minister Kamp van EZ heeft zijn maatje Paul de Krom voorgedragen als voorzitter van TNO. Beiden zijn uiteraard ook VVD.
Door Jan op
@Maurits. Het moet toch duidelijk zijn dat ik het heb over bestuurders, dus ministers, staatssecretarissen, CdK's, gedeputeerden, burgemeesters en wethouders. Ik neem tenminste maar aan dat Kamerleden, statenleden en raadsleden volstaan met hun vaste onkostenvergoeding en daarbuiten niets (kunnen) declareren. Anders dan bestuurders dus.
Door Vastgoedmeisje (Directeur vastgoedmeisjes bv) op
nevenfuncties zijn broodroof. er zijn genoeg werkloze hogeropgeleiden. maar die zitten niet in het vriendjesnetwerk.
Door Jan op
Vervolg: bovendien was Verheijen gedeputeerde (een volledige baan) en geen volksvertegenwoordiger zoals een statenlid. Ik mag toch aannemen dat statenleden niet nog eens apart declareren naast hun onkostenvergoeding? Dat helemaal schandalig zijn.
Door Jan op
@M.Kap. Daar kiezen ze zelf voor. Van hun salaris en vaste onkostenvergoeding moeten ze maar zie rond te komen. Ze passen hun uitgaven dan vanzelf wel aan. Declareren vind ik niet nodig en je ziet waar het toe leidt. Maarcdan ook niet de nota rechtstreeks naar de gemeente of de provincie laten sturen natuurlijk (de nieuwste truc).
Door M. Kap (Statenlid) op
@Jan volksvertegenwoordigers krijgen helemaal niet zoveel geld irt het werk en het aantal uren dat zij besteden. Daarom moeten zij er een baan op na houden. Bovendien zijn het vaak incidenten die in de media komen en houdt 99% zich keurig aan de regels. Jammer dat dat nooit eens benadrukt wordt.

Vacatures

Van onze partners