of 59318 LinkedIn

Limburgse CdK: Europa zeer belangrijk voor Limburg

Nederland en Limburg moeten zich niet achter de heuvels en dijken verstoppen, waarschuwt de vertrekkende Limburgse commissaris van de Koningin, Léon Frissen.
Nederland en Limburg moeten zich niet achter de heuvels en dijken verstoppen, waarschuwt de vertrekkende Limburgse commissaris van de Koningin, Léon Frissen.

Lokaler
‘Mensen zijn sneller geneigd om lokaler te gaan denken, te handelen en te praten.’ Europa blijft echter hartstikke belangrijk voor de toekomst van Nederland. ‘Europa is voor 70 procent bepalend voor Limburgse economie’, aldus Frissen.

Zon
De Limburgse commissaris waarschuwt daarom politici die zich van Europa afwenden. ‘Wie tegen Europa is, ontkent dat de zon opkomt’, aldus Frissen in een vraaggesprek met Binnenlands Bestuur. Pleidooien voor het afschaffen van de euro noemt Frissen onverstandig.

Seminar
Frissen vertrekt eind deze maand als gouverneur van Limburg. Om het belang van Europa voor Limburg te onderstrepen, wordt er op 12 september een seminar gehouden. De Luxemburgse voorzitter van de Eurozone en medegrondlegger van de euro en verdere integratie van Europa, Jean-Claude Juncker, is op uitnodiging van Frissen de hoofdspreker in Maastricht.  

PVV
Volgens Frissen is het Limburgse provinciale bestuur nog altijd op Europa georiënteerd. Bij de Statenverkiezingen van afgelopen voorjaar werd de PVV, de anti-Europese en anti-integratie partij van Geert Wilders, de grootste partij in Limburg. De PVV trad daarna toe tot het Limburgse provinciaal bestuur. Volgens Frissen is het op het buitenland gerichte beleid van het vorige Limburgse bestuur niet gecorrigeerd. ‘Dit college legt een accentuering op de verbinding met de dorpen, de problemen in wijken en buurten en de aandacht voor sociale leefbaarheid. Het koesteren van de leefbaarheid van dorpen is niet alleen iets dat de PVV belangrijk vindt’, stelt Frissen.

Integriteit
V
erder kijken dan de eigen schutting en eigen erf is volgens Frissen ook belangrijk om integriteitkwesties te voorkomen. Volgens Frissen is onder zijn bewind – vanaf 1 juli 2005 – enorm veel gedaan om vriendjespolitiek en gesjoemel te bestrijden. ‘Daar zijn veel mensen en middelen voor ingezet; dat loopt naar 1 miljoen euro toe en ik ben er uren per dag mee bezig geweest, maar dat moet.’ In Limburg zijn volgens Frissen geen bonussen uitgedeeld aan directeuren van bedrijven, banken en ziekenhuizen zoals elders in het land.

Vriendjespolitiek
Vriendjespolitiek is geen exclusief Limburgse probleem, betoogt de Limburgse commissaris. Ook elders in het land komt het voor. Frissen wijst op de burgemeestersaffaire in Schiedam en de problemen in Noord-Holland die door de ex-gedeputeerde Hooijmaijers zijn veroorzaakt. Desondanks blijft door de voortdurende beeldvorming uit het verleden ‘integriteit onze achilleshiel’, concludeert Frissen.

WK Wielrennen
Frissen roept Limburgse burgemeesters en bestuurders daarom op transparant te zijn en te blijven. ‘Er gaat binnenkort een Limburgse delegatie naar het WK Wielrennen in Kopenhagen. Ik heb gezegd dat ik wil weten wie er gaat, wat het kost en dat we dat openbaar maken op onze website. Als een gemeente tien mensen stuurt, prima, maar laat dat dan helder zijn.’

Zie voor het gehele interview ‘Groot denken, klein zijn’ in  Binnenlands Bestuur nummer 35, 2011.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.