Advertentie

Limburgse burgemeester weg om integriteitskwestie

Aanleiding is de toenemende kritiek op de rol van CDA-burgemeester Dieudonné Akkermans in de slepende affaire rond landschapsbeheerder IKL, die eerder al het politieke lot bezegelde van Gedeputeerde Staten van Limburg en van gouverneur Theo Bovens.

20 april 2021
Statenzaal-Limburg.jpg

CDA-burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten is per direct opgestapt. Dat maakte Akkermans dinsdagavond bekend aan het begin van een vergadering van de gemeenteraad van het Limburgse dorp.

Pijn
Naar eigen zeggen besloot Akkermans zijn functie ‘met pijn in mijn hart’ ter beschikking te stellen. Aanleiding is de toenemende kritiek op zijn persoonlijke rol in de slepende affaire rond landschapsbeheerder IKL, die eerder al het politieke lot bezegelde van Gedeputeerde Staten van Limburg en van gouverneur Theo Bovens.

Ruimte
Akkermans is behalve burgemeester namelijk ook voorzitter van de raad van toezicht van IKL. Hem wordt verweten voormalig directeur Herman Vrehen van IKL te veel ruimte te hebben gegeven. Vrehen, oud-gedeputeerde namens het CDA, werd onlangs ontslagen na een publicatie in NRC, dat hij tonnen aan provinciale subsidies zou hebben doorgesluisd naar eigen bv's.

Toekomst
‘Het debat over IKL zit het debat over de toekomst van Eijsden-Margraten in de weg’, zei Akkermans in een emotionele toespraak tot de gemeenteraad. ‘De standpunten verharden en de oordeelsvorming heeft de overhand genomen. Een beeld dat deze raad niet verdient.’

Naar eigen zeggen is Akkermans als burgemeester terechtgekomen in een onmogelijk spagaat. ‘Er is geen ruimte voor waarheidsvinding’, zei hij.

Aangifte
Tegelijkertijd liet hij doorschemeren dat de raad van toezicht van IKL mogelijk aangifte gaat doen tegen Vrehen als daarvoor na grondig onderzoek aanleiding is. De raad van toezicht heeft zelf opdracht gegeven tot zo'n onderzoek.

Conclusies
De oppositie in de gemeenteraad van Eijsden-Margraten had dinsdag een interpellatiedebat willen voeren over de positie van Akkermans. Coalitiepartij CDA liet voorafgaand aan de raadsvergadering weten ook vragen te hebben over het doen en laten van Akkermans. De burgemeester wachtte dat debat niet af en trok eerder zijn conclusies.

Geen debat

Een debat dat er overigens evengoed niet kwam. Uiteindelijk keerde het CDA zich na het vertrek van Akkermans tegen zo'n integriteitsdebat op formele gronden. Onder meer omdat de gemeente over een integriteitsreglement beschikt waarmee een debat over integriteit overbodig zou zijn, en de vragen van zo'n debat hadden vooraf bekendgemaakt moeten worden. De voltallige oppositie verliet daarop demonstratief de raadszaal. (ANP)

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Colla Alberts / trotse Zuid Limburger
Men werd er stil van .... NEEN ... niet van de corruptie van een oud Deputé van CDA huize + van Akkermans die het vele gestolen geld als VOORZITTER IKL gewoon door de vingers zag, durfde zelfs geen DEBAT aan met de Raad maar stak al dan niet middelvinger op en vertrok waar hij WEL wachtgeld gaat krijgen..!! Men werd er stil van niet van de handelingen van een Partijgenoot ben je gek.. van de oppositie, dan heb je niets begrepen van alles wat vooral door het vasthoudend super journalistiek werk van Joep Dohmen naar buiten is gekomen, dan is er ook geen redding meer mogelijk, men mag er juist NIET STIL van worden maar Akkermans het vuur aan de schenen leggen, die ene vraag stellen: Waarom heb jij niet ingegrepen.
De Majjem
Gaat Akkermans ook tegen zichzelf aangifte doen? Ook hier weer geen enkel zelfkritisch vermogen. Hoppa, op naar de volgende.



En kijk eens naar Integriteit Limburg: sinds begin enkel en alleen CDA'ers en VVD'ers.



https://integriteitlimburg.nl/over-ons/



Drie ervan zitten al jaren op een voor hen groeiende aambeidossiers.
Robin / influencer
Mooi! De ratten verlaten het zinkende schip! Maar nog wel even treuren over het 'gebrek aan waarheidsvinding'. De Judassen...
W. van den Bosch
Wordt het niet eens tijd dat het Openbaar Ministerie zelf in actie komt? Volgens mij gaat het niet om geld van het IKL,

maar om gemeenschapsgeld dat achterover is gedrukt.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Misschien kan ze nog gedeputeerde worden.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Zipje: het is geen zij'tje maar een hij'tje!
B. Janssen / Ambtenaar
@drs. E. Nabled: inderdaad die enorme slachtofferrol die er uit spreekt. Stuitend dat weer een bestuurder zichzelf als slachtoffer in dit verhaal ziet. Maar ook deze bestuurder was (mede-) verantwoordelijk en heeft in die rol gefaald, dan ben je geen slachtoffer.
wjb / adviseur
Het is omdat Limburg zo'n wonderschone provincie is, anders zouden we deze provincie, waar corruptie endemisch welig tiert en onuitroeibaar blijkt te zijn, als overig Nederland moet afstoten!
De Majjem
Het lijkt op het eerste gezicht een mooie provincie vanwege de natuur, maar als je de bovenlaag eraf haalt kom je de nodige stort metersdiep tegen.



Interessant is hoeveel meldingen en signalen over misstanden, fraude en corruptie in al die jaren zijn geweest bij betrokken bestuursorganen en zelfs het OM. Heeft Penn te Strake daar niet lang in het Maastrichtse gewerkt? En niemand ooit iets gehoord of opgevallen? Rechters? Nee? Echt niet? Limburgs doof en blind.



https://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/21/herman-vreh …
Stef
De corrupte directeur is een oud-gedeputeerde van het CDA. De betrokken en onlangs opgestapte gedeputeerde was eveneens van het CDA. De nalatige Commissaris van de Koning: ook CDA. En tenslotte de voorzitter van de Raad van Toezicht, tevens burgemeester: u raadt het al, CDA!.



De corruptie en het 'elkaar-de-handen-boven-het hoofd-houden' gedrag zitten diep in de genen van CDA Limburg. Zeer zorgelijk voor deze bestuurlijke volkspartij.
Advertentie