of 63000 LinkedIn

Limburg wil nieuw college GS uiterlijk 18 juni

Het provinciehuis van Maastricht
Het provinciehuis van Maastricht Foto: Shutterstock
Reageer

De provincie Limburg streeft ernaar uiterlijk 18 juni een nieuw college van Gedeputeerde Staten (GS) te vormen. Dat blijkt uit een mededeling door de griffie van de provincie donderdagavond. Daarin wordt nader gepreciseerd welk tijdpad verkenner Onno Hoes moet gaan volgen bij het uitbrengen van advies aan de Staten. Hoes werd woensdag door de fractievoorzitters aangetrokken als verkenner.

Stabiel bestuur

Op 18 juni moet de provincie Limburg een nieuw college van gedeputeerde staten hebben, blijkt uit het tijdspad. Met die streefdatum voor ogen krijgt Hoes de opdracht om uiterlijk op 30 april advies uit te brengen aan de fractievoorzitters over de vorming van een stabiel bestuur. Voor die tijd moet Hoes met alle Statenfracties gesproken hebben. De fractievoorzitters bepalen dan of dit verslag aan de Staten kan worden voorgelegd. Er kan vervolgens een voorstel worden gedaan voor een tweede ronde , die tot een eindadvies moet leiden. Daarover buigen de fractievoorzitters zich uiterlijk 14 mei. Daarna kunnen de Staten beginnen met de formatie, om op 18 juni een nieuwe college te benoemen.


Breed draagvlak

De fractievoorziters besloten eerder deze week tot de aanstelling van Hoes als verkenner. De VVD-er wordt geacht boven de partijen te staan en zal de komende dagen met alle fracties in de Staten gaan praten. Hoes moet gaan inventariseren hoe een nieuw bestuur gevormd kan worden dat breed draagvlak geniet binnen de Staten. De provincie verkeert in een bestuurscrisis sinds het collectief aftreden van het voltallige College van Gedeputeerde Staten en gouverneur Theo Bovens. Hun vertrek volgde toen duidelijk werd dat de bestuurders het vertrouwen van de Staten in een integriteitskwestie verspeeld hadden. Die kwestie draaide om een oud-CDA-gedeputeerde, Herman Vrehen. Deze zou als directeur van een landschapsinstelling voor tonnen aan subsidies doorgesluisd naar eigen werk-bv’s. Demissionair minister Kajsa Ollongren (D66) stelde vervolgens Johan Remkes (VVD) aan als waarnemend gouverneur van Limburg.

Uitbreiding tuin

In die hoedanigheid heeft Remkes onmiddellijk een stokje gestoken voor een uitbreiding van de tuin van de omstreden voormalige CDA-gedeputeerde Herman Vrehen. In een brief aan de Limburgse Staten schrijft Remkes dat ‘hangende de onderzoeken naar de handelswijze van de heer Vrehen in bredere zin er geen onomkeerbare besluiten zullen worden genomen voor zover het de verkoop van gronden aan particulieren betreft’. Op die manier voorkomt Remkes de verkoop van grond aan de inmiddels ontslagen directeur van de Limburgse landschapsinstelling IKL. Vrehen zou volgens publicaties in NRC provinciale (en andere) subsidies voor IKL hebben doorgesluisd naar eigen bv's.

 

Natuurcompensatie

Donderdag publiceerde NRC dat Vrehen zou azen op een stuk grond dat zou worden gebruikt als natuurcompensatie voor uitbreiding van VDL NedCar. Vrehen woont in Nieuwstadt, vlakbij de fabriek, en zou zich volgens NRC hebben willen bevoordelen bij een grondtransactie. Remkes grijpt naar aanleiding van deze publicatie in en legt die voorgenomen transactie voorlopig stil. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners