of 61043 LinkedIn

Lijsttrekker voorspelt wachtrijen bij Statenverkiezingen

Strolenberg maakt zich zorgen over chaos: op sommige plaatsen moeten er in één keer vier verschillende verkiezingen worden verwerkt.

VVD-lijsttrekker Mark Strolenberg voor Waterschap Reest & Wieden voorziet een grote chaos tijdens de komende verkiezingen in Drentse gemeenten.  Maar hij lijkt daarmee een roepende in de woestijn. 

Vier verkiezingen tegelijk
In sommige plaatsen zijn drie waterschappen actief en daardoor moeten er met de Provinciale Statenverkiezingen meegerekend dus in één keer vier verschillende verkiezingen worden verwerkt. 'Doordat stemmers zoveel formulieren moeten invullen, voorzie ik lange wachtrijen bij stemlokalen, met name op de piekmomenten zoals rond het middaguur en na het eten, helemaal wanneer er geen extra stemhokjes worden geplaatst. Het kan wel even duren voor iemand dan klaar is met stemmen en dan is het maar de vraag of iedereen aan de beurt komt. Dat heb ik als medewerker van stembureau's vaker ervaren.'

Fouten
Volgens Strolenberg werken de vele biljetten fouten in de hand bij het uitreiken. 'Dat geldt ook voor het stemsysteem, waarbij bewoners uit één straat bij verschillende waterschappen horen. Ik vraag mij daarom af of er wel genoeg voorbereidingen zijn getroffen’, aldus de VVD'er, die verwijst naar de niet bepaald vlekkeloos verlopen verkiezingen van 2008. Toen werd 9 procent van de stemmen ongeldig verklaard. ‘Ik weet dat de verkiezingen deze keer in een andere vorm zullen plaatsvinden als destijds, maar het is een chaotische situatie die vraagt om moeilijkheden.’


Geen zorgen

Waterschap Reest en Wieden deelt de zorgen van Strolenberg niet. ‘Er is voldoende bezetting in de gemeenten en er zijn genoeg stemhokken. We denken dat het goed gaat verlopen. Zoals altijd moeten mensen af en toe wachten voordat ze kunnen stemmen, maar chaos zoals Strolenberg stelt voorzien wij niet.’ Ook bij Binnenlandse Zaken zijn er geen zorgen. ‘De signalen over komende chaos tijdens de verkiezingen in Drentse gemeenten zijn ons niet bereikt. Als het goed is zijn er meerdere stembussen, wij verwachten dus dat het goed zal verlopen.’ De Unie van Waterschappen wil zich niet uitlaten over de verkiezingen. ‘Die organiseren wij niet. Wij hebben echter voldoende vertrouwen in de gemeenten.’

In Drenthe is de opkomst bij provinciale verkiezingen al jaren hoger dan in Nederland. In 2011 was de opkomst 58 procent. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Wat mij erg opvalt bij deze waterschapsverkiezingen, althans hier in het Westen HHR Rijnland, is het nagenoeg ontbreken van vorming vooraf van de keizers. In dagbladen en lokale sufferdjes heb ik nog niets gelezen. Of laat men het bewust op het laatste moment aankomen uit partijpolitieke overwegingen. Immers, wat de boer niet kent dat vreet ie niet. Dat wordt dus noodgedwongen traditioneel stemmen; dus geen innovatie op bestuurlijk gebied.
Door Rudy (burger) op
Mark ik vrees dat jij die dag beter in je bed kunt blijven liggen. De VVD en Pv/dA zijn op weg naar historische nederlagen door hun achterban-onwaardige politieke gekronkel. Komt deze weken nog de nodige VVDschandalen bij met een frauduleuze fractievoorzitter en 2e kamerlid, die zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie, fraude en zelfverrijking. Of tenminste wordt verdacht.....The wrong moment on the wrong place.