of 60220 LinkedIn

Lid motorbende niet welkom bij brandweer

De top van de Amsterdamse brandweer wil leden van motorbendes weren. 'Voor de integriteit en geloofwaardigheid van de overheid vind ik ambtenaren met dit soort contacten een heel slechte zaak. Het is een misdaad bevorderende factor', zegt brandweercommandant Leen Schaap in een interview met Het Parool.
5 reacties

De top van de Amsterdamse brandweer wil leden van motorbendes weren. 'Voor de integriteit en geloofwaardigheid van de overheid vind ik ambtenaren met dit soort contacten een heel slechte zaak. Het is een misdaad bevorderende factor', zegt brandweercommandant Leen Schaap in een interview met Het Parool.

Absoluut niet normaal

Schaap vindt het 'absoluut niet normaal dat binnen overheidsorganisaties mensen werken die lid zijn van criminele motorbendes'. Voorzitter van de veiligheidsregio Bas Eenhoorn, de waarnemend burgemeester van Amstelveen, is het helemaal met Schaap eens. Hij vindt dat het ook voor andere overheidsdiensten mogelijk moet zijn om lidmaatschap van een motorbende te verbieden. 'Als de politie in staat is deze mensen te weren omdat ze niet integer zouden zijn, moeten we ons afvragen waarom wij vinden dat het bij de brandweer of de vuilophaaldienst niet kan.'

Minstens 50 leden
Bij de Amsterdamse brandweer zou zeker een lid van de Hells Angels werken en een lid van Satudarah. Een ander zou contacten hebben met de top van No Surrender. Uit een landelijk overzicht over 2016 bleek dat toen minstens vijftig leden van 'Outlaw Motorcycle Gangs' voor de overheid werkten. Meer dan de helft was in dienst van Defensie, hoeveel er voor de brandweer werken valt niet af te leiden uit het overzicht van het zogeheten Landelijk Informatie en Expertise Centrum (LIEC), dat zich richt op de bestrijding van 'ondermijnende criminaliteit'. In het rapport staat dat met alle medewerkers die het betreft gesprekken zijn gevoerd. Ontslag van mensen die lid willen blijven van de motorclub is 'complex en niet in alle gevallen mogelijk'.

Onderzoeken

Brandweercommandant Schaap gaat de juridische mogelijkheden nog onderzoeken. Eenhoorn denkt dat de ambtseed die ambtenaren moeten afleggen misschien uitkomst kan bieden. 'Je moet je vingers in de lucht steken en zeggen dat je je aan alle wetten en regels zult houden. Ik vraag me af hoe moeilijk het is na te gaan of dat in de praktijk dan ook zo is.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ernzt op
De gemeenten , de wijkteams en n de ggz zijn ook zo crimineel en dat mag wel dat vind ik ook niet kloppen want veel verschil met een motorbende is er niet daar mag ook wel eens na gekeken worden.
Door Joost (ambtenaar) op
Het rooster (24 uur op, 24 uur af) van Amsterdamse brandweerlieden zorgt ervoor dat ze veel tijd hebben voor zaakjes waarvan een eigen glazenwasserswijk waar geen concurrentie mag komen het minst crimineel is.
Enkele jaren geleden was er in mijn trappenhuis brand twee woningen schuin onder mij. Mijn deur is onnodig opengebroken door de brandweer omdat ze zich dat recht en de gedachte toe-eigenen dat ik ondanks het vele lawaai en sirenes nog steeds zou doorslapen en door de rook nooit meer wakker zou worden. Maar ik was niet thuis. Mijn flat zat onder de zwarte voetstappen en de rookschade is, door de open deur die niet meer dicht kon, alleen maar verergerd. Ik vertrou er best wel op dat iedere brandweerman door het vuur gaat om mensen te redden; maar de bijzaken kunnen anders.
Door doeterniettoe (-) op
Als iemand lid is van een criminele organisatie moet dat niet zo moeilijk zijn.
Als die organisatie niet crimineel is, tja, dan is het wel vreemd om mensen te willen weren, op basis waarvan?
Door Roel op
Dat komt voornamelijk door de leiders van de ggz die zogenaamd zo professioneel zijn terwijl je die juist in de gaten moet houden dat zijn de slimsten die hebben heel wat op hun geweten met hun vieze karakters maar ze trekken wel iedereen mee in hun vuile laster zaakjes die zeker crimineel getint en strafbaar zijn maar het is handig in te zetten bij machtmisbruik. Als het en e niet mag danmag het andere ook niet. Maar de meesten vinden het heerlijk om te werken als vrijheidsduivels.
Door Berthold op
Leden van de VVD zouden ook geweerd moeten worden uit overheidsfuncties. Want het is niet normaal dat een lid van een criminele politieke partij deelneemt aan het bestuur van rijk, provincie of gemeente.