of 63372 LinkedIn

Lelystad heeft coalitie van zes partijen

Lelystad heeft een nieuwe coalitie van VVD, InwonersPartij Lelystad, PvdA, ChristenUnie, D66 en SP. Alle partijen vaardigen een wethouder af.

Lelystad heeft een nieuwe coalitie. Deze gaat uit zes partijen bestaan: VVD, InwonersPartij Lelystad, PvdA, ChristenUnie, D66 en SP. Alle partijen vaardigen een wethouder af. In de periode 2014-2018 werd de stad met vijf wethouders bestuurd. Het is nog niet bekend wie de zes beoogde wethouders zijn. De planning is dat zij op 12 juni worden geïnstalleerd.

Raadsprogramma

Het principeakkoord ‘Lelystad een sprong voorwaarts’ is nu aan de achterban van de zes coalitiepartijen voorgelegd. Volgende week donderdag wordt het akkoord openbaar, waarna het op 29 mei aan de voltallige raad wordt voorgelegd. ‘Het doel is om tot een raadsprogramma te komen’, licht Janneke Sparreboom, demissionair VVD-wethouder toe. De VVD is met zes zetels de grootste partij van Lelystad en nam het initiatief tot de coalitieonderhandelingen.

 

Jeugdzorg

Sparreboom wil nog niets kwijt over het bereikte akkoord, behalve dat deze ‘gericht is op het pakken van de kansen die er liggen voor de stad. Daarnaast willen we de opgaven voor de stad daadkrachtig oppakken.’ Een van de opgaven is de jeugdzorg. In Lelystad maken bovengemiddeld veel kinderen gebruik van jeugdhulp. De stad kampt met tekorten op de jeugdhulp.

 

Versnipperd

Sinds de verkiezingen van maart telt Lelystad veertien fracties en is daarmee de meeste versnipperde gemeenteraad van het land. De VVD is de grootste partij met 6 zetels, gevolgd door Leefbaar Lelystad (4 zetels), InwonersPartij Lelystad (3), PVV (3), PvdA (3), ChristenUnie (3), GroenLinks (2), JongLelystad (2), CDA (2), D66 (2), SP (2), DENK (1), Lelystads Belang (1) en Forum voor de Ouderen (1). PVV, JongLelystad , DENK en Forum voor de Ouderen zijn nieuwkomers.

 

In lijn advies informateur

De nieuw gevormde coalitie ligt in lijn met het advies van informateur Wouter Kolff. Die had geadviseerd dat het beste een nieuwe coalitie moest worden gevormd door de zes partijen die er nu uit zijn gekomen. Als dat niet zou lukken, adviseerde Kolff – gezien onder meer de versnippering en ook de complexiteit – een zakencollege te installeren. Daar voelde de raad niets voor, zo werd begin april duidelijk toen het advies van Kolff in de raad werd besproken. Onder leiding van formateur Paul Luijten (oud-senator voor de VVD) is nu de zes-partijen coalitie gevormd. Deze coalitie kan rekenen op 19 van de 35 zetels.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
En de burgers worden weer op extra kosten gejaagd met dit kippenhok! Het pluche zit lekker voor de politiek.
Door Alex op
Hoezo de meest versnipperde gemeenteraad van het land? Er zijn meer raden met 14 fracties op 35 zetels, en er zijn ook heel wat raden met minder zetels die relatief evenveel partijen tellen.

Vacatures

Van onze partners